Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   841 / 841
(#) lazsi válasza dara hozzászólására (») Máj 12, 2025 /

(Gyakran az újabb gépekben is még az alaplapon ott van a párhuzamos port csatlakozó, csak nincs kivezetve a hátuljára... A gép szétszedése nélkül megnézhető pl. a BIOS-ban, hogy be lehet-e kapcsolni: ha igen, akkor érdemes belenézni. Vagy az alaplap leírása alapján.
Ha ott a tüskesor, akkor igen nagy eséllyel sokan tudunk adni olyan kábelt, ami kiviszi a portot a hátlapra. Vagyis kis szerencsével a nyomtatóportos megoldáshoz sem kell előszedned egy régi gépet...)
(#) dara válasza lazsi hozzászólására (») Máj 12, 2025 /

Köszönöm de már rendeltem egy usb programozót a nagy fal tövéböl ha nem bírok vele akkor lèpek tovább.
(#) zamatőr hozzászólása Jún 21, 2025 /

ATMEGA-8 program

Üdv!
Adott egy atmega8-al működő DCF szinkronizált óra. Szeretném ha a kettőspontok felváltva villognának amikor szinkronizál az óra a DCF vevővel. Bővebben: Link Az "asm" file elérhető Bővebben: Link. Valaki módosítaná a programot és lefordítaná hex-re -a beégetést meg tudom csinálni.. ( Csak után építeni "tudok")
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2025
(#) pajesz66 hozzászólása Júl 3, 2025 /

I2C szintillesztés hogyan?

Sziasztok!
Nem teljesen AVR a téma, de hátha valaki tud segíteni.
Egy áramkörben lévő eprom tartalmát kell kiolvasnom, egy adott hardverrel.
A gond az, áramkörben 1,8V-os I2C vonalak vannak, az eprom olvasó hardver pedig 3,3V-ot kezel.
Már megrendeltem egy pici PCA9306 szintillesztő áramkört, viszont dolgozni szeretnék amíg az megérkezik.
Nincs valakinek valami megoldása/ötlete a szintillesztésre?
(#) vargham válasza pajesz66 hozzászólására (») Júl 3, 2025 / 1

Ez található az eredeti Philips ajánlásban.
Bővebben: AN97055
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2025
(#) tki válasza vargham hozzászólására (») Júl 3, 2025 / 1

Csak vigyázni kell, mert a szokásos 3,3..5 V-os konverzióhoz képest itt már 1,8 V-os feszültségnél stabilan kell nyitnia a MOSFET-nek (szórással együtt), ami <1 V normál gate threshold voltage-et jelent. Ez ritkább, és egyáltalán nem biztos, hogy van otthon.

Ezek jók lehetnek, de inkább csak tippnek vedd, ne higgy nekem: : -)
https://www.hestore.hu/prod_10048178.html
https://www.hestore.hu/prod_10021023.html
(#) pajesz66 válasza tki hozzászólására (») Júl 7, 2025 / 1

Sziasztok!

Én is ezt találtam, rendeltem a néhány fajta mosfetet, kell pár nap mire megjön, addig várnom kell...
Amit itthon találtam azzal nem/nem jól működött a dolog... kevés az 1,8V... 3,3V és 5V között ok!
(#) wbt hozzászólása Hé, 22:39 /

Felejtés

Sziasztok!
Most előtúrtam pár 15-18 éves készüléket (mérnöki példány, itt marad, ne kelljen Dél-Afrikába menni egy sor módosításáért ugye...). 6 látványprogramot tudó VU-méter, ha nincs hang, unatkozik=lágy átmenetekkel elvan. Kivéve, ha egy bizonyos program fut, akkor vibrál. Ugyan az a rutin van meghívva, semmi különleges (nem lehet időzítési gond, WS2812, kitanultuk anno), visszaolvasva, 1 bit hiba. Másik dolog (GPU-t csinált barátom mono LCD-hez), tökéletes a megjelenítés, de egy programrész nem megy. Visszaolvasva, 1 bit hiba. (ez kb 15 évig volt fiókban). Ti találkoztatok ilyennel, hogy 10-15 év után elmegy a flash? (ezeknél a példáknál kideríthetetlen, ki-mivel megy el az erdőbe, de nem okoztak itt nagy hibát, de nem ASM, tehát lehetetlen rájönni, mit okoz egy bithiba...másutt teljes összeomlást, itt csak egy kérdést). Ezekben Mega32 és M328 van, a bénább látvány VU-ban csak Attiny84, az meg elvan, nem felejt. Na, akkor ne tervezzek semmit 10+ évnél hosszabb időre? (félőbb, ha balesetet okoz egy cucc, most akkor én vagy a gyártó a hibás?)
(#) Gafly válasza wbt hozzászólására (») Kedd, 7:09 /

Létező dolog, különösen nagyon nagy integráltságú chip-eknél.
Van ahol figyelik is:
Idézet:
„serSupervisionTimer This attribute is used for activating or deactivating Soft Error Rate (SER) checking for Digital Signal Processors (DSP) on *** Board, and providing the periodicity of the Cyclic Redundancy Check (CRC).
Note:
SER faults are generated when high-energy sub-atomic particles collide with the DSP silicon and alter the DSP memory content by one bit. The source of the particles is, for example, the encapsulation material of the DSP or cosmic radiation. SER faults occur seldom and are considered expected behavior.”
(#) wbt válasza Gafly hozzászólására (») Kedd, 8:14 /

Mondjuk, a cipősdoboz maximum az alfa-béta sugárzás ellen véd...ami érdekes, hogy egy (ugyanolyan idős) készülék kiszögelve a falra évente 4-5 alkalommal be van kapcsolva, annak semmi baja, talán a flash olvasóerősítő, ha látja, hogy a töltés mondjuk 70% alá esik, visszatölt (???). Chip-en bármit el tudok képzelni. Van olyan AVR-es áramkör, ami iparban 20+ éve megy éjjel-nappal, semmi gond. Csak a lezsírozott, elfeledett, "minekszedjemszét" áramkörök esetén jött elő. (nem ártana itt már egy nagytakarítás/selejtezés is) Köszönöm!
Következő: »»   841 / 841
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem