Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! A hibás szabályzóban lehet, hogy a (talán) triak tönkrement és csak azt kellene kicserélni. A hűtőfelületre van felerősítve a hűtőzászlója. A képen ugyan nem látszik de ha eltávolítható a hűtőlemez akkor könnyebben hozzáférhetővé válik a hibás alkatrész kibontása. A tokot le kell tudni fejteni a kiöntött elektronikáról (lehetőleg nagyobb sérülés ne érje a panelt) de nem baj ha eltörik vagy több darabban jön csak le. Így a forrasztási oldal hozzáférhetővé válik ahol már látni lehet a forrasztási pontokat. A gyantából való kiszabadításhoz multifunkciós gépet kell használni amivel ki lehet faragni az alkatrészt.
![]()
Szia.
A triakot (már ha az) méregettem. Látszatra semmi baja. Persze le van satírozva róla a felirat. Mérve dióda állásban két szélső láb közt 034, középső lábtól két szélsőhöz szakadás mérhető. Max levágni tudom a lábait, és odaforrasztani helyette egy BTA 16-ot, már ha jó oda. Nincs multifunkciós gépem.
Ok. Holnap kicserélem a BTA16-ra, és kiderül jó e oda.
Beforrasztottam a BTA 16-ost.
Pont ugyanazt teszi mint a régi. Maxon pörög a gép, potméter semmit sem csinál.
Valszeg ezt a vezérlőt nem fogom tudni megjavítani.
Tehát a kérdés még mindig adott. Hová kellene bekötnöm a fázishasításos szabályzót hogy jó legyen?
Megvan hova kell kötni, csak bambulok mostanában.
Kikötve teljesen a régi szabályzót működik az általam épített szabályzóval rendesen.
A gond csak az, hogy nem az enyém van beleszánva, hanem rendeltem a hestoreból egy szabályzót, amivel megint csak teljes fordulaton pörög. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2025
A hibás szabályzó panel forrasztási oldala az felismerhető vagy maradt rajta gyanta maradvány? Azért kérdezem, hogy látszik e vezérlő chip (ic) ami esetleg lágy indítást is tud?
![]()
Nem szedtem szét, csak széttörném.
Mostmár csak az a kérdés hogy a vásárolt szabályzóvel miért nem jó. Kispotit minre‐maxra tekerve ugyanúgy maxon pörög. Gyebár azzal lehetne állítani a min fordulatot.
Az kb. csak attól lehet, hogy a triak zárlatos. Esetleg valamilyen zavarszűrő alkatrész, talán egy kondenzátor, zárlatos.
Úgy van bekötve, mint a mellékletben látható? A kis potival elvileg a legkisebb kimenő teljesítményt lehet beállítani.
Persze, így van bekötve.
A triak ki és bemeneti lába között kb 0 ohm‐ot mutat a műszer. Az lehet hogy eleve hibás volt a beforrasztott triak? Mert akkor megérte a pénzt a szabályozó. ![]() A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2025
Esetleg induláskor nagyobb áramot vesz fel a motor, mint amennyit a beépített triak kibír.
Az általam épített szabályzóban BT139 van.
Azzal működik ahogy kell.
Legalábbis ez van ráírva. Nem ritka, hogy csak a felirat stimmel de sokkal gyengébb, átcímkézett félvezetőt raknak a modulba távolkeleten. Nincs jobb ötletem, cseréld ki egy biztosan jó, BT139-es példányra.
Az remek.
És akkor a hestore miért árul ilyen pénzkidobásos szemeteket? Pontosítok, nekem pénzkidobás, nekik kereset. A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2025
|
Bejelentkezés
Hirdetés |