Fórum témák
» Több friss téma |
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Mekkmester már csak ilyen. Előszeretettel tromfol le mindenkit, aki szerinte téma idegen hozzászólást merészel megfogalmazni, most meg a saját hozzászólása miatt kellene önmagát letromfolnia. Kíváncsi vagyok mennyire következetes.
Nem tudom mióta figyeled áldásos tevékenységét. Én már elég régóta, és immunis lettem a sok zagyvaságra, amiket össze tud hordani.
McElek tevékenységét elnézve, nem biztos, hogy osztja a nézeted...
Más...
Leadtam a megrendelést a nyákra. Mégis megmutatom mit idétlenkedtem össze eddig.
Na ez nagyon teccik"kéjhömpöly"
Köszönöm, örülök ha tetszik!
Nem fért ki a "speaker" : ) De így is tudni fogom mit dugjak oda. 3D-s nézet majd akkor lesz ha beültetem a nyákot. Sprint-Layout 5.0-át használok, az nem tud ilyet.
Csak azt a kabarét ismerem amit itt olvasok/írok, a Petőfi kontra Aranyt nem : )
Ne okoskodj, ha ismereted sincs hozzá. El kell olvasni a könyvet, meg kell nézni a az első BBC filmet, a második is nagyon jó, cca 20 év különbséggel. A háló, AI meg ostoba.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2025
Már túljelentkezés van a Liza Minelli imitátorokból.
A batériák feszültségét nézve ha jól gondolom van lítium-ion, meg nikkel-metál hidrid példány is a kapcsolásban. Pár helyen szoktam használni elemeket, de főleg mosfet előfeszítést céljából. Oda a nagyon kis áramterhelés miatt a legkisebb méretű gomb alakú lítium a kedvencem. Az első ilyen több mint 10 éve üzemel.
Ahol áram is kell, ott két út lehetséges. Online, vagy offline. Tehát szinten tartó töltést kap folyamatosan miközben üzemel, vagy feltöltöm, majd használom. Az első opció szinpatikusabbnak látszik, de valójában nem az. Az akku ugyanis nem kondenzátor. A kémia működéséhez át kell lépni egy potenciálgátat. Állandósult állapotban amikor a terhelés áramfelvétele nem változik, gyakorlatilag az akku felé sem töltő, sem kisütő áram nem folyik. Az akku belső ellenállása ilyenkor a legmagasabb. Nem tudom mekkora ez az arány a terhelthez képest, egyszer ki kellene mérnem. A mérési metódus megvan, csak idő nem jutott még rá. De akár két szembekapcsolt azonos kapocsfeszültségű akkut egy hangszóró vezetékbe beiktatva meg is hallgatható ez a nemlineáris viselkedés. A kapcsolásod szerencsére ettől nem szenved. Az említett viselkedés miatt elvetettem az online akkus táplálást a nagyáramú részben, ott esetleg szuperkondenzátor jelenthet megoldást. Ez az akkus dolog nem is igazából a hifis vonalból keletkezett, hanem attól messze gyengébb hangtechnikai okból. Történt ugyanis, hogy lecseréltem a kocsit. Az alsó regiszterek mindig gyengén szólnak a legtöbb járműben, szükség van kiegészítő hangsugárzóra ennek orvoslása céljából. Nem a döngetős tucc-tucc hanem szolíd mélytartomány a cél. Ülés alatti zárt aktív sugárzó korábban is volt, de ezek hatásfok a nem túlmagas. Most nem fogom szétfaragni a villamos rendszert, ezért csak a szivargyújtó nyújt energiát nekem. Az meg legfeljebb 10A. Nos ez átlagban elég is, de csúcsokban kevés. Itt jön képbe az akkus izé. Jelenlegi elképzelés hogy egy 5A körüli áramhatárolt tápegység gondoskodik a szükséges tápfesz előállításáról. Az áramfelvételt a régi szekérben egy hordozható digitális szkóppal mérve az jött ki, hogy 1A alatti az átlag áramfelvétel. Ez szándékosan hangosan hallgatott rock zene mellett mérhető. Csúcsban viszont a 15A-t elérte. "AB" osztályban dolgozik az eredeti erősítő, de teszt üzemben kipróbáltam PWM végfoknál is. Nos, nem sokat nyertem vele. "AB" osztályban a relatív alacsony nyugalmi áramnak köszönhetően a 12/2X35V-inverter a csendes részeknél 100mA alatt terhelte a kocsi akkuját, PWM esetében fél amperrel. Nagy hangerőn ugyanúgy 15A-ig nőttek a csúcsok, csak sokkal keskenyebb voltak. Félhangerőn egyértelműen a PWM volt gazdaságosabb. Nos erre született az a gondolat, hogy hosszú időállandójú táphidegítést lehet alkalmazni. Kicsit off volt ez a pár sor, de a problémát legalább felvetettem vele. Az elképzelés továbbra is az, hogy szobai zenehallgatás is üzemelhessen akkuról. A kérdés csak az, hogy online, vagy offline legyen az akku töltése. Ha offline, akkor az akku kapacitásának elégnek kell lennie egy napi üzemre, éjszaka meg majd töltésre kapcsolhatja magát. Online módban pedig nincs időkorlát, csak a korábban felvetett problémára kell megoldást találni. Ráadásul a hálózattal való folyamatos kapcsolat miatt éppen elvész a lényegi rész, miszerint nincs a hálózatból érkező zavar.
Nálam is hasonló út vezetett az akkumulátorokig. Első elképzelés szerint beletöltöttem az elembe a terhelőáramot, így az addig bírta volna, míg ki nem folyik az elem. Elvileg 5-6 évig.
Aztán kipróbáltam mennyiben változik a hangja ha lekötöm az áramgenerátorokat az elemekről. Változott annyit, hogy utána már nem akartam visszakötni. Így viszont kb. 200 üzemóránként elemet kellett volna cserélni, ami meglehetősen macerás művelet. Tehát akkumulátoros lett (ez is). De még tovább törpölök rajta... most egy ideig hallgatgatom, míg meg nem unom.
Egy kis érdekesség 82-ből 16/44-en.
Mint már említettem a zenei anyag az igazán meghatározó audiofil ügyben. Jelen esetben csak 16/44-en tapasztaltam egy kis érdekességet. Ennek a CD-nek a hangzása igen meglepett, mondhatnám talán a már említett klasszikus (Sony master, Elizabeth Leonszkaja) volt hasonló minőségű. Nem mondom, hogy nem lehetett érezni a digitalizálás hangzásra gyakorolt hatását, ami nálam kicsit fojtó jelleget jelentené az LP-hez képest, de akkor is egyedi igen hallgatható a mai CD-ket leköröző szórakozást jelentett számomra.
Ismerem őket, most már a 83 farádos szuperkondi pack a menő. Ez hat darab sorbakötött 500F/2,7V kondér.
Nekem nem kell sok kW, az az egy kis mélynyomó 10A-es biztosítékon keresztül eddig is elment, csak most nem szedem szét a szekeret. Az újabb szekereket meg nem ismerem olyan szinten, hogy egy esetleges biztosíték kiégés esetén azonnal orvosolni tudnám a hibát. Első szekerem egy ezerötös speckó láda volt, abba akár menet közben is egy réz bélást bedugtam a kiégett bizti helyére oszt ment tovább. Ma már ez másképp van. De nem is ez a fő probléma, meg nem is akarok offolni.
Ha már akkus perverzkedésig fajul a dolog, ha időm engedi, meg fogom hallgatni milyen hangja van egy napelemnek. Lehet röhögni, főleg hogy nem vagyok audiofil, de szeretek próbálkozni. A soros akkus tesztet meg is csináltam, egy fejhallgató vezetékébe betettem két darab 18650 méretű li-ion cellát. Borzalmasan szól. Olyan, mint amikor a keresztezési torzítást hallom. Utána az akkukra párhuzamosan tettem egy-egy 100 Ohmos ellenállást. A torzítás megszünt, vagyis az én fülem már nem tudta érzékelni. Kémia. Eddig még nem beszéltünk ilyenről erősítő témában.
Most hoztak hozzám egy klón Kondo M7 csöves előerősítőt. Egyik oldal kezdet torzítani, először csak finoman, majd egyre jobban. A végére azt produkálta, hogy elnémult 10-20 perc után. Az élőerősítőt kikapcsolva, majd be, megint szólt, de 10-20 perc múlva megint elnémult. Nem ragozom, de a csavaros szorító csatlakozó és a beónozott vezeték kontaktja volt a hiba forrása. Ki-be kapcsoláskor szerintem akkora szórt feszültség került a kontaktusra, hogy az a pár nanométernyi átmenet átütött, majd egy darabig vezetett újra. Volt amúgy ilyen vákuumtechnikai alkatrész is, ami ennek ellenkezője volt, azaz alapból szigetelő, de egy impulzus hatására vezető lett. Megint elkeveredtem, bocs. Idézet: Kb 10 éve, egy elgyengült pillanatomban döntöttem úgy, hogy kipróbálok ilyesmit. 18V/40mA-es napelem, amely mint önálló tápegység, direktben táplál egy tápérzékeny audio áramkört ( IV konverter ). Nem volt átütő siker...„...meg fogom hallgatni milyen hangja van egy napelemnek. Lehet röhögni, főleg hogy nem vagyok audiofil, de szeretek próbálkozni.” Bár kiábrándult, csodaváró hifisták egy részét meg lehetne szólítani ilyen egzotikus termékekkel, de én úgy gondolom, hogy a hagyományos ( lineáris/kapcsolóüzemű ) tápegységek felépítésének- és alkatrészkészletének finomhangolásával előállítható bármilyen kívánt hatás a végső hangzásra. https://www.rapidonline.com/conrad-yh-75x90-mini-solar-cells-nomina...9-4035 A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2025
Idézet: „Lehet röhögni, főleg hogy nem vagyok audiofil, de szeretek próbálkozni.”” A szerénység szép dolog. Ha hasznodat veszik még szebb! És e témában sem kell mentegetőznöd, mivel igen hasznosak a segítségeid, tanácsaid audiofil szempontból is.
A napelem felhasználását nem a fő tápegység kiváltására gondoltam, hanem belső bias feszültség előállítására. Ilyen lehet például egy Vfet negatív gate feszültség generátora. Az, hogy ez most mennyivel lenne jobb mint egy alternatív megoldás, azt nem tudom.
Ha nem audiofil célból kell feszültség generátor, akkor nekem az vált be, hogy egy IR21531 félhíd meghajtót a gyári ajánlástól eltérően direkt ferrit toroid trafót hajtok vele, amin annyi szekunder lehet, amennyi kell. Korábban írtam is a fórumon, hogy mindössze néhány 10 pF kapacitásra sikerült csökkenteni a tekercsek között a kapacitást. Akkor az izoláció volt a cél, de egy ilyen megoldás teljesen jól használható például PWM erősítő felső oldali gate meghajtó táplálására. Vagy félhidas kapcsitápnál szintén ilyen célból. De ágyúhoz is jó. Ez nem poén, egy AC/DC tribut zenekarnak újítottuk és modernizáltuk a színpadi ágyú elektronikát. Ott minden egység galvanikusan egymástól független.
Ha valakinek hasznos, annak örülök. Ezek a megoldások sosem célirányosan keletkeznek, mindig valami mellékterméke valaminek.
Valamiért az a szokás, hogy megmérik az előerősítőket, megmérik a végfokokat, de a kettőt együtt soha (vagy csak én nem láttam még ilyen mérést). Legyőzve lustaságom, kivittem a műhelybe mindkettőt és mértem amplitúdó- és fázismenetet, majd -jobb híján- felrajzoltam a diagramot. Meg még néhány négyszögjel átvitelt. A viszonylag nagy sávszélességű fokozatok így együtt már nem is annyira gyorsak. Van -6 fok fázistolás 20 kHz-en... mondjuk, ez még szódával elmegy (ahogy mondani szokás).
Nehéz kenyér ez : ) Nem szól jól ez a 2.0. Az 1.x-eket bármennyi ideig tudtam hallgatni, akár reggeltől estig is, de ezt nem. A hangkaraktere alapvetően az összes változatnak ugyanolyan, nagy tér, nyílt hangkép, kottázható mélyek... de az elemes változatoknál zene szólt a dobozokból, most meg gépzene szól belőlük. Hiába most a legszebb a négyszögjel-átvitel, úgy látszik ez mégsem számít semmit. Vagyis nyilván, hogy számít, de nem csak ezen múlik a dolog.
Egyelőre nem akkumulátorokat hibáztatom hanem a vezetékezést. Az a rengeteg hosszú, egymással párhuzamosan futó vezeték agyonverte a hangját. Most nagyobb a zavarjel a tápban mint a 78/7924-el volt a legelső változatban. De már amikor készen lettem az egésszel (és nem fértek rá a deszkára a panelek), akkor láttam, hogy ez így nem lesz jó. Emeletesre kellett volna megcsinálni. Most eleve így terveztem meg a nyákokat. Így lesz minden eddiginél rövidebb a VAS tápvezetéke és nem fut párhuzamosan a nagyáramú részekkel. Ma jönnek meg az új puffer kondik (pontosabban én megyek el értük Szegedre), ezeket még brahiból beteszem és amíg letesztelem, mi változott és milyen irányban, addigra készen lesznek a nyákok és akkor szétszedem ezt a 2.0-át és úgy felteszem a polcra, hogy a lába sem éri a földet. Aztán jön majd a végső behangolás. Nehéz kenyér ez : ) Idézet: Ez lenne ennek az egész témának (audiofil, akármi) a lényege. Hogy élet legyen abban a zenében ami a dobozokból jön! Az összes többi dolog, hogy mekkora a THD, meg hogy hogy néz ki az egész, az ehhez képest mind huszadrendű.„zene szólt a dobozokból” Idézet: Pont ugyanezt hallottam annak idején abból a földelt kimenetűből ami nálam járt, nem is értettem akkor, hogy hogy nem hallod. Vagy, a sajátodból nem géphang jött ki, nem tudom.„most meg gépzene szól belőlük” Idézet: Nem csak ez. És ez az egyik oka, hogy abbahagytam. Nekem nem volt már lelki erőm se az állandó csalódásokhoz, meg azt a pénzt akkor inkább megeszem-iszom ami erre elfolyna és a sok alkatrész meg a munka a kukában végezné. Még mindig birizgálja a fantáziámat, de ezért nem mertem nekiállni az Ongaku-nak sem, ráadásul annál nem tíz hanem százezrek repkednek és a végeredmény még mindig kérdéses. Ahány után építés az annyiféleképpen szól. Alapból, a Kondo féle és az AN hangja is teljesen más. „Nehéz kenyér ez”
Azért ne legyél teljesen biztos abban, hogy az a földelt kimenetű amit Te "összedobtál" hirtelen, az teljesen ugyanúgy szólt mint nálam - előerősítőstől. Éppen az előbb írtam, hogy tíz centi vezetékkel is teljesen el lehet rontani a hangképet. Ennek a Misi gyereknek 3 éve építettem meg a földelt kimenetűt és akármikor arra járok és meghallgatok nála néhány számot, teljesen elfogadható hangot hallok nála. Persze hallom a végfok hibáit is - nem véletlenül nem az volt az utolsó végfok kísérletem.
Más. Az imént még gyorsan meghallgattam néhány, általam kritikus hangúnak vélt felvételt. Nem szól ez annyira rosszul, de jól sem. Továbbra sem tetszik, pedig nincs semmi durva hibája. Az egyik teszt számom a FOX 'Love Letters' című dala. Ezzel kezdődik a FOX című albumuk. A Bugummal mindig a második számtól indítottam a lemezt, annyira idegesített ez a zongora hang. Az "AA"-nak volt egy olyan változata amikor megértettem mit is akart előadni a szerző. Ahogy indul a szám és leütik a zongorát, telezengte az egész szobát egy egyszerre mély és egyszerre magas, bársonyosan hátborzongató hang. Ez most nincs meg. Nem szól bántóan, de ettől soha nem fog felállni a szőr a hátamon. Na... indulok.
Korábban is ezek a hangsugárzó dobozaid voltak? Elég rossz a memóriám, de mintha másmilyenre emlékeznék egy-két fotód alapján.
Lehet hogy ez a Misi hangsugárzója. A hozzászólásban van is erre utaló részlet.
Az őszinteségedet már egyszer elismertem. Ez az egyetlen, ami előre vihet egy építést. Ha elsőre megemlítettem volna azokat a hosszú kábeleket, biztos leszóltál volna. Pedig ez az egyik probléma egy építés hangjában. Ki lehet találni valamit, de kell hozzá a megfelelő konstrukció is. És lehet, hogy nem lesz olyan gusztusos a kivitele, de a hangja jobb lehet És a jelútba a Kínai vörösrézfóliától sem várnék csodákat, ha audiofilről beszélünk. Egyszer Gee Lee mondta nekem, hogy nem érti KT kapcsolásai mért lennének audiofilek, mert Ő kipróbálta, és nem úgy vélte. Én megemlítettem neki, hogy ebben az építés milyensége is meghatározó. És ez szerintem ez kapcsolási rajz független dolog.
Igen, ez a Misi szobája és a Misi lánca és odatolja a dobozait, ahol neki a legjobban tetszik : )
(Egyébként azóta már elhúzta a hátsó faltól kb.egy méterre... úgy emlékszem.) De nálam sem jobb az akusztika, viszont szakkönyvek vannak a dobozok mögött - a szekrénysorban - meg egy plüss elefánt, meg egy nem plüss teve. A földelt kimenetű miatt mutattam a képet Ge Lee-nek, hogy itt pl. jól szól (szerintem). Alkotó: ez soha nem volt az én dobozom, ezt Misi építette saját magának (aki asztalos és az erősítőim dobozait is Ő szokta kifaragni). Mek Elek: nekem az még nem megy, hogy olyan jó konstrukciókat találjak ki, mint Te, de törekszem rá. Itthon vannak a kondik. 12 db annyiba került mint 8 db, így aztán ki is adnak vagy három végfokra valót. Felvásároltuk a Mouser raktárkészletét az Epcos-okból. Meg már a bordák is itthon vannak, meg a trafók is. Ezt a három végfokot még megcsinálom Somának és Misinek (és magamnak), aztán soha többet senkinek semmit. Bizony Isten : )
Nagyon jók azok az Epcos elkók. Kapcsitápba. Vajon, végfokba is olyan jók? Nekem mintha más emlékem lenne róla, de rég volt, lehet, igaz se volt.
Hát majd kiderül milyenek. 6 mOhm ESR, 23A impulzusáram. Ha rosszabb mint a mostani pufferem, majd csinálok belőle kapcsitápot : ) De kötve hiszem, hogy neked bármelyik puffer tetszett volna azok közül amit kiválasztok. 25 ezret meg nem adok darabjáért még ha aranyból van, akkor sem. A csavaroshoz meg ragaszkodtam, mert ennek bemenete és kimenete (ha jól köti be az ember).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |