Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor

Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   299 / 299
(#) Swedhart válasza mraulajos hozzászólására (») Júl 4, 2025 /

Szia igen jól ismert ez fekete dobozban is és a leg újabb piros tetejű fekete aljú dobozban arról is tudok mutatni szintén képet.
(#) Swedhart válasza tki hozzászólására (») Júl 4, 2025 / 1

Szia nem reklámozni akarom de keress rá Puls... néven háromféle külsővel van ugyan úgy tűz és életveszélyes a kókány trafó miatt.
(#) Remci válasza Swedhart hozzászólására (») Júl 4, 2025 /

Szia!
Ismerem ezt a fajta trafót. Jó pár villanypásztorba tettem már és idáig csak 1-el volt gond. Annak is a szekundere szakadt meg. A többi jól müködik. Ezekből is van többféle áttételű, nem mindegy melyikre mekkora feszültséget küldenek. Persze én az egész elektronikát leválasztó trafón keresztül járatom. De mostanában már csak Makrai trafót veszek.
(#) mraulajos válasza Remci hozzászólására (») Júl 4, 2025 /

Ez a Makrai féle vill.p. trafó nem olyan rég van a piacon. Vagy nem jól tudom? Ehhez állítólag nem szükséges leválasztó.?
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2025
(#) Remci válasza mraulajos hozzászólására (») Júl 4, 2025 /

Hát hogy mióta létezik, nem tudom. Én biztos ami biztos alapon ehhez is használok leválasztó trafót. Viszont azt nem tudom, hogy a nagyfesz trafó elé kell-e fojtó? A másikhoz kellett, azt kaptam a trafóhoz.
(#) Swedhart válasza Remci hozzászólására (») Júl 4, 2025 /

Igen úgy oké de itt simán hálózatra van kötve és nem ez az első ilyen hibával.A másik gondom vele hogy van ráírva jul érték a dobozra viszont a trafón semmi jelölés akkor mi alapján tudja a gyártó bekalibrálni a kimeneti teljesítmény? Esetleg úgy hogy 90 ből kivonjuk a pénteket? Aztán kijön a 6J? Én is tudok hasonlókat tekercselni de semmi pontos adatot nem tudnék hozzá adni.
(#) Moderátor hozzászólása sentinel hozzászólására (») Júl 5, 2025

A fórum területén mindennemű üzleti tevékenység szigorúan tilos! Erre kizárólag az Apróhirdetés részleg használható.
(#) Tomi111 hozzászólása Hé, 20:14 /

sencee P40 villanypásztorba kondik

Sziasztok!

Hoztak egy villanypásztort, hogy gyenge. A rajta lévő led is jelzi, glimmlámpás mérővel kb 2kV mérhető. 10kV-ot kéne tudni neki. Kibontva a kondik, amiket rásüt a trafóra kapacitásvesztettek. ( 10µF - fél uF, másik 10µF - 150nF, a 4µF - 1nF) Csatoltam képeket. Hol kaphatnék ilyen kondikat? A nyákon adott a méret. Vagy helyettesítsem más fajtával? Mi bírná tartósan?
Üdv! Tomi
(#) erbe válasza Tomi111 hozzászólására (») Hé, 21:22 /

2,2 uF, 275 V AC
Gondolom, elsősorban Szlovéniában, hiszen ott gyártották. De talán máshol is akad. A fenti 275 V-os nem megy hamarabb tönkre 230 V-os táplálásnál, mint a 310 V-os. Mert azt ugye nem írtad, miről működik a szerkezet.
No meg a "Fence" kerítést jelent.
A hozzászólás módosítva: Hé, 21:26
(#) Swedhart válasza Tomi111 hozzászólására (») 7:35 /

Szia ott oldalt van hely neki tegyél bele sima motor üzemi kondit van amelyikben eredetileg úgy van
(#) Tomi111 válasza erbe hozzászólására (») 8:06 /

erbe: az AC kondi még csak oké, de a többi 700 és 900V DC. Kellhet e ekkora? Lehet ideiglenesen teszek rá mást és rámérek. 230V-ról megy, de trafó nincs az elején,csak kondik,diódák. Tegnap nem volt időm jobban átnézni,de akkor max.320V körül lehet rajtuk. A két 10µF és a 4µF párhuzamosan van. Egy 24µF körüli jó lehet helyette.
Swedhart: az gyári kondi benne? Nem cserélhette már valaki?
(#) Swedhart válasza Tomi111 hozzászólására (») 8:35 /

Igen az a gyári állapot ami a fotón van én szedtem szét.
(#) erbe válasza Tomi111 hozzászólására (») 9:57 /

700V DC és 900V DC párhuzamosan. Tehát a 900 V-os "éppen az volt kéznél" . 275 V AC kondi az 775 V DC. Régebben, ha helyettesíteni kellett, a 400 V DC kondit nem volt célszerű rátenni a 220 V-ra. A 630 V-os már mehetett, mert elérte a szinusz csúcsfeszültségének kétszeresét.
Rossz esetben, ha nem kap semmi mást, ebből a 2,2 µF 275 V AC kondiból berak 3 db-ot az AC oldalra, azzal elvben már működhetne a szerkezet. Hiszen jóval több, mint a meglévők összes értéke. Persze, hamarabb fog tönkremenni vagy alacsony értékre süllyedni.
(#) erbe válasza Tomi111 hozzászólására (») 10:20 /

Vissza kellene követni a kondik előtti részt. Gyanítom, hogy egyszerű feszültségkétszerező van előtte, hogy nagyobb feszültségről induljon a kisütés. Ha viszont valóban párhuzamosan van mindhárom, akkor nem kell ekkora feszültségű kondi. A panelről nem lehet lekövetni az egyik DC kondi pontos bekötését. Az lehet a kétszerező.
De még az is lehet, hogy a 2,2 µF AC kondi a kétszerező első kondija.
Helyesbítés:
Idézet:
„berak 3 db-ot az AC oldalra,”

...beraksz 3 db-ot a DC oldalra,
A hozzászólás módosítva: 10:21
(#) Tomi111 válasza erbe hozzászólására (») 20:21 /

Sziasztok erbe és Swedhart!
Csak most volt kis időm foglalkozni vele. Lerajzoltam a kondik töltését és lefotóztam a nyákot hátulról is. Na a szóban forgó 3 db kondi párhuzamos, így 24µF-ot tesz ki, ha hibátlanok. A 2,2µF 310V AC X2-es kondi a kimenettel párhuzamos( trafó primer) A 24µF-ot egy tirisztor ( xxx10-800G) süti rá a kimenetre egy fojtón át ( L1)
Lerajzoltam kondik tápját. Csatoltam a képet. Ez nem feszültségkétszerező szerintem, csak egy 1,5µF X2-n( ez mérve hibátlan ), diódán keresztül egyenirányít. Így ha jól gondolom max. 340V lehet rajtuk. Akkor pótolhatom 450V-os villanymotorra való üzemi kondival( több darabból, hogy beférjen és ami kiadja a kb 24µF-ot) ?
(#) proli007 válasza Tomi111 hozzászólására (») 20:26 /

A kétszeres csúcsérték, 640V..
(#) Tomi111 válasza proli007 hozzászólására (») 20:42 /

Szia!
Valóban. Ezt nem tudtam. Akkor a 450V AC-s motor üzemi kondi is necces....nem?
Következő: »»   299 / 299
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem