Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4025 / 4026
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Júl 18, 2025 /

Halott kábel TV box

Az történt, hogy rendes üzem közben az "Amiko Impulse T2/C" digitális box váratlanul megszűnt működni, magán a készüléken nagybetűs "ON" felirat volt csak és semmire se reagált, én kihúztam a dugasztápját majd visszadugtam, hátha csak valamitől kifagyott, de azóta semmi se világít rajta (készenlétben a piros LED se) és folyamatosan van tápfesz az USB csatlakozóban (csak üzem közben kéne lennie).
Mitől halhatott meg ennyire hirtelen az eszköz?
(#) Jonni válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 18, 2025 /

Még vagy 6 éve, nekem a vihar /villám vágott haza egy settopbox-ot. A ház közelébe csapott be és ennyi pont elég volt ahhoz , hogy kinyirja a boxot.

ÉS ami durva, hogy nem is antennááról hanem routerből kapja a jelet a box.
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2025
(#) Udvari Zsombor válasza Jonni hozzászólására (») Júl 18, 2025 /

Éppen ez az, hogy ez a box (egyéb problémák miatt) földhurok leválasztón át csatlakozik a kábelre, valamint akkor borult idő volt ugyan, de még csak nem is esett, valamint a földszinten a nagyszobában lévő lapostévé és rúter is sértetlen maradt, csak ez a box halt meg valamitől.
(#) szs válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 18, 2025 /

Erre nem lehet akkor sem válaszolni, ha véletlen a készülék gyártója olvasná.
Széjjel kell szedni, méregetni (ha tudod, mit kell. Ne félj, én sem tudom, mit kell)
(#) Udvari Zsombor válasza szs hozzászólására (») Júl 19, 2025 /

Bejelentettük a készülék meghibásodását a tévé szolgáltatónknál, szombat ellenére még ma délelőtt ide fog jönni egy szerelőjük és kicseréli a halott eszközt (szerencsére pont a városban van az egyik szerelőjük).
(#) Jonni válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 19, 2025 /

Akkor szerencséd van, este már nézheted a híradót...
(#) Udvari Zsombor válasza Jonni hozzászólására (») Júl 19, 2025 /

Itt volt a szerelő és megállapította, hogy szerencsére csak a box saját 5V dugasztápja az, ami valamitől meghalt, így egyszerű "táp csere" dologra tudta írni a kiszállást, a készülék csere már kicsit adminisztrációsabb lett volna ‒ tehát továbbra is ugyanaz a box működik nálam.
Most már tudom, hogy ha ismét ilyen lenne, akkor másik dugasztáppal is ellenőrizni kell a készüléket.
(#) Skori válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 19, 2025 / 1

Mindig tanul az ember valamit... legközelebb nem csak ennél, hanem más eszköznél is használhatod - alkalmazhatod ezt a tudást.
(#) Alkotó válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 19, 2025 /

Azt még mindig talányosnak látom, hogy ha a dugasztáp hibája miatt a készülék egyáltalán nem működött, akkor honnan volt feszültség az USB csatlakozón (mert ez volt ez egyik alapdiagnózis amit megadtál).
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 19, 2025 /

Pl. a kimeneti kondenzátora veszít a kapacitásából és a túl zajos tápegység miatt a kontroller/FPGA stb. nem indul el (ciklikusan újraindul), ugyanakkor valamilyen oknál fogva az USB csatlakozón megjelenik a feszültség, pl. alapesetben ott van és a kontroller tiltja. Multiméterrel pedig nem lehet eldönteni, zajos-e a tápfeszültség vagy nem.
(#) martin66789 válasza pipi hozzászólására (») Júl 19, 2025 /

A napelemnél a rugós érintkező nem vált be, 2 hét alatt a rúgó megrozsdult és kevés lett a töltés.
(#) Patópali válasza martin66789 hozzászólására (») Júl 19, 2025 /

Létezik rozsdamentes anyagból készült rugó is.
(#) martin66789 válasza Patópali hozzászólására (») Júl 19, 2025 /

Elemtartó rugójával próbáltam, most jobb híján beónoztam a végét. Most kapott jobb ragasztót is a napelem mert, az előző gyári ragasztó megolvadt a melegen és a rúgó elkezdte felnyomni a napelemet megázott és ezért rozsdult meg. Most körbekentem a napelem peremét gumiám pasztával és 4 csavarral a napelem szélénél hozzácsavaroztam a műanyag házhoz, így már biztos nem nyomja fel és be sem fog ázni.
(#) SKY válasza jimitek hozzászólására (») Kedd, 11:53 /

Ez a kettő annyira egyforma, azonos méretű keretben van, ugyanannyi cella van sorba kötve, vagyis a feszültség sem lényegesen több vagy kevesebb. Ráadásul hiába olcsóbb polikristályt gyártani, ezeknek még az ára is azonos.

Mondjuk azt, hogy a monokristály egy technológiailag minőségibb termék.
Gyakorlati előnye, hogy a teljesítmény hőmérsékleti tényezője általában kisebb, vagyis a melegben jobban termel, míg a polikristályosé nagyobb mínusz érték, vagyis jobban csökken a hőmérséklet növekedésével.

A sok kristályátmenet bizonyos problémákat okoz az áramvezetésben, valamint emiatt gyorsabban is öregszik. De ez a különbség 0,..%-os a kettő között. Meg az élettartamot jobban befolyásolja a gyártási minőség, a hátlapi fólia laminálása és öregedése...
A monokristály elvileg kevesebb szennyeződést is tartalmaz.

Manapság már az sem igaz, hogy a polikristályos jobban termelne felhős időben és szórt fénynél, igaz ehhez hozzájárul a PERC, HC, stb. technológia is. Az összehasonlításhoz meg kellene venni mindkettőt és egyszerre méréseket végezni ugyanott...

Én megvenném a monokristályost. Akármihez használod amennyi különbség a kettő között lenne, annál nagyobb problémákat fog okozni a töltésvezérlő vagy magának az akkunak a veszteségei... Nekem egy 30W-os mono-m és egy 3W-os poli-m van Cellevia. A nagyhoz már kicsit gyenge az alukeret vastagsága a felfogatási pontoknál, de az árához képest szépen össze vannak rakva. Az egyedüli hátrányuk, hogy a kötődoboz fedele nem páramentes, hanem csak úgy pattan a helyére, mint egy távirányítóé. De a lemezek bevonatos anyagok, több év mire a nedvesség kikezdené. Vagy kinyomod neurális szilikonnal vagy más semleges tömítővel.
(#) SKY válasza SKY hozzászólására (») Kedd, 12:33 /

Idézet:
„nem gyártanának kétfélét, ha nem lenne különbség!”

Úgy fog eltűnni a polikristály a piacról, mint 15 éve a vékonyréteg napelemek, manapság kb. 5%-os részesedése maradt. A wattra vetített költség most már alacsonyabb a monokristályosnál, a nagy tömegű gyártás hozta magával az automatizációt, a kevesebb veszteségtermelést. A hatásfok pedig közvetetten hat akár a szállítási költségekre vagy a telepítési időre=munkabér ha nagy rendszerről van szó.
De magát a polikristályt mindig is egyszerűbb volt gyártani. Lehet, hogy a gyártónak ezeknél a kis teljesítményű moduloknál és a szigetüzemű rendszereknél még mindig több a haszna, mondjuk 15% poli esetén és 10% mono esetén. Persze árban közel azonos szinten kell adni, különben mindig csak az egyiket vinnék, de így megéri nekik mindkettőt gyártani amíg kereslet oldalról is van mindkettőre igény.
(#) jdani hozzászólása Csü, 21:13 /

áramkorlátozó

Sziasztok, keresek egy olyan dolgot, amiről nemtudom milyen formában létezik.
Lenne egy PIC, ami egy motoros emelőt kapcsol. Végálláskapcsolók lesznek, de egy biztonsági dologra is gondoltam még, kellene egy olyan valami figyelő, ami ha nagy áramfelvételt észlel, azt jelezné a PIC felé.
Az én elképzelésem, ideális lenne egy IC, amin keresztül halad az áram, pl, egy potméterrel beállítanám az áramkorlátot, és ha azt eléri, egy jelet adna a PICnek.
Mi az az alkatrész, ami erre nekem megfelelő lenne?
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Csü, 21:30 /

Hello! Kívánságoknak megfelelő Ic, általában nem létezik..
De nem írtad, hogy a motor tápfeszültsége ás áramfelvétele milyen és mekkora.
De feltételezve, hogy ha a hálózati feszültségről van szó, érzékelő elemként vagy hall érzékelő, vagy áramváltó jöhet számításba. Ez kell követnie egy egyenirányító, majd egy komparátor áramkörnek.
(#) kendre256 válasza jdani hozzászólására (») Csü, 21:48 /

(#) norbert1980 hozzászólása Csü, 21:53 /

Hall szenzort keresek

Sziasztok.

Keresem a csatolt képen látható hall sensort(ha sikerült csatolni). Sajnos azonosító nincs rajta. Hol találok olyan üzletet,ahol lehet ilyesmit vásárolni vagy tudnának segíteni? Egy autóba ez romlott el és 1800 euroért adnák az egész kábelezéssel...

A kábele kontakthibás.

Ha tudtok segíteni megköszönném.
A hozzászólás módosítva: Csü, 22:00
(#) Régi motoros válasza norbert1980 hozzászólására (») Csü, 22:20 /

Mondjuk nem ártana közölnöd az alkatrész nevét, vagy hogy mit is csinál tulajdonképpen.
Utána lehet találgatni, hogy analóg vagy digitális, bipoláris vagy unipoláris szenzor kellene e...
De mitől vagy benne biztos, hogy HALL szenzor?
Ha jól látom csak két vezeték van ott, az meg a HALL szenzornak nem elég.
Lehet mondjuk akár induktív érzékelő is...
A hozzászólás módosítva: Csü, 22:23
(#) norbert1980 válasza Régi motoros hozzászólására (») Csü, 23:12 /

Szia.

Már a válaszoddal is segítettél kicsit. Tehát ,akkor nem hall sensor. Biztos nem voltam benne csak más fórumon azt írták. Furcsa is volt, mert amikor hall sensorra kerestem mindegyik három vezetékes volt. Munkahenger végállást figyel elvileg. A másik két kérdésedre nem tudok válaszolni, mert nem értek hozzá. Egy kabrió tető mozgató munkahengerén van.

Feltöltöttem még egy képet,amit a neten találtam róla. Sajnos típust nem írtak hozzá.
A hozzászólás módosítva: Csü, 23:16

sensor4.jpg

(#) Bakman válasza norbert1980 hozzászólására (») Csü, 23:26 /

Nem írnak típust, mert nagy valószínűség szerint kereskedelmi forgalomba nem került.

A munkahengerben elvileg a dugattyúban (körül) van egy mágnes, ez működteti a közelítéskapcsolót. Ezt egy pici vasdarabbal tudod ellenőrizni. Ha a dugattyú vonzza a vasat, akkor egy átlagos reed relé is megfelel, pl. kötegelővel rögzítve.

Lásd melléklet, neked pl. CST-220 megfelelő lehet. A trükk abban lesz, tudod-e jól rögzíteni, hogy a megfelelő helyen jelezzen. Ipari munkahengereknél ez kb. gyerekjáték, a te változatod nem ismerem.
(#) norbert1980 válasza Bakman hozzászólására (») Csü, 23:51 /

Köszi a segítséget.

Nem a munkahengerre van rögzítve hanem van neki egy műanyag tartó, amibe bepattan. A munkahenger egy hengeres alu úgyhogy elképzelhető, hogy direktbe kötegelővel is rögzíthető. Azon agyalok hogyan működhet? Két vezetéke van tehát vagy nyitva van vagy zárva a munkahenger pozíciójától függően. Amikor a munkahenger szára kimegy, akkor elvileg a mágnes nem lehet a sensor előtt, mert az a mh.alján van. Tegyük fel ekkor kinyit a benne lévő kapcsoló. A problémát a vezeték mozgatása oldotta meg. Honnan tudja a kocsi,hogy a vezeték szakadt, ha amúgy is nyitott az áramkör? Vagy lehet beépítenek egy ellenállást és akkor sem teljesen nyitott és ezt figyeli?

Ha ilyen szenzort keresnél honnan rendelnél?
(#) Bakman válasza norbert1980 hozzászólására (») Pé, 0:01 /

Könnyen lehet, hogy van benne ellenállás. Ha a szenzornak már úgy is mindegy, én szétszedném.
(#) norbert1980 válasza Bakman hozzászólására (») Pé, 0:07 /

Az érdekes,hogy találtam ilyet...az ára elég borsos..140euro darabja. Viszont hall sensornak írja. Szinte hihetetlen,hogy ezt a filléres alkatrészt ennyiért adják. Jó lenne kiváltani valamivel.

sensor5.jpg

(#) Bakman válasza norbert1980 hozzászólására (») Pé, 0:21 /

Tényleg nem ismerem, csak ötletelgetek. Lehetséges, hogy az ellenállása változik attól függően, milyen messze van tőle a mágnes. Ez tulajdonképpen megoldható két vezetékkel is, Hall szenzor + némi elektronika, ebben az esetben nem téves az elnevezés. Mert ugyan van benne Hall szenzor, de nem csak az.

Ha csak a vezetéke szakadt, akkor talán még javítható is némi faragással.
(#) jdani válasza proli007 hozzászólására (») Pé, 7:29 /

A motor dc12V kB 3A.
Ez a modul nem néz ki rosszul, kicsi is, olcsó is.
De megépíteném magam is, egy nyákra a többi vezérlővel..
(#) Jonni válasza jdani hozzászólására (») Pé, 7:44 /

Amit proli007 linkelt (áramváltó) az csak AC áramot tud mérni, DC motorhoz ez nem lessz jó.
(#) jdani válasza Jonni hozzászólására (») Pé, 10:40 /

Lm358al ez megoldható lenne?
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Pé, 11:16 / 1

Ha egy áramköri rajzot szeretnél, akkor íme.
- Az R1 egy 0,1 ohm-os sönt, amin 5A áram esetén 0,5V feszültség esik.
- Ezt követi egy erősítő, mely a jelet kb. az 5-szörösére erősíti.
- Majd az R4/C1 integráló tag követi, hogy motor indulásakor, ne tiltson a korlát. Jelenleg az RC időállandó 0,22 sec, de ezt a motor tulajdonságához kell igazítani.
- A következő egy hiszterézises komparátor, a potival a billenési küszöböt, kb. 0..5A között lehet beállítani. A kimenet ugyan nem 0/5V, csak 0/3,6V (mert az OPA nem rail-to-rail, de a PIC magas szintjének ez megfelel.)

Másik lehetőség, hogy a Hall érzékelő kimeneti jelét közvetlen a PIC-el dolgozod fel.

MOCI-COMP.png

Következő: »»   4025 / 4026
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem