Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba

Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   609 / 609
(#) VIM válasza Sato98 hozzászólására (») Szo, 11:13 /

Volt már egyszer egy régebbi VCW-s készülék amiről ITT van némi információ HA így néz ki a Te készüléked is. Ebben a leírásban található még egy részlet a légtelenítésre vonatkozóan. Az a pdf ami még 2023-ban elérhető volt (hibaelhárítás) az mára elérhetetlen. Mindent én sem mentek le, hogy meglegyen "valakinek" csak a legfontosabb részleteket.
Egy vagy több részletgazdag képet azért mutathatnál a készülék ezen részéről hátha többet lehetne hozzászólni.
(#) Sato98 válasza VIM hozzászólására (») Szo, 18:42 /

Na igen, nekem nincs az a kis fekete doboz, a gombbal. Így reset gomb gondolom nincs.
(#) VIM válasza Sato98 hozzászólására (») Szo, 21:31 /

Melyik mikrókapcsolóról beszélsz amikor azt írod, hogy "hallhatóan kattan" és melyik fekete membrános rész a másik amit kézzel mozgatsz? A fent lévő fekete "nyomásőr" az ami a fő gázszelepet tudja nyitni DE a gázszelepnek van egy 230 voltos táplálása is. Ez a nyomásőr az alsó hidróválasztótól (MV vagy fűtés) kapja a nyomásértéket amit pedig az áramlásérzékelő blokk vezérel amin a kék/piros mikrókapcsolók vannak. A hidróválasztón is van egy mikrókapcsoló ami a két üzemállapot közötti átváltást ellenőrzi le és van neki egy rugós visszatérítője. Vagy nem jut el az áramlási nyomás a megfelelő helyre az impulzus csöveken keresztül valami szennyeződés miatt vagy a fenti nyomásőr (a gázszelepnél) membránja vagy az áramlásérzékelő (amin a mikrókapcsolók vannak) membránja hibás (ki van repedve vagy meg van nyúlva). A két mikrókapcsoló az ellentétesen kapcsol ha jól néztem. Tehát az egyiket éppen nyomva tartja míg a másikat felengedve. Mindkét kapcsolónak a membrán helyzetének megfelelően kapcsolnia kell(ene).
(#) VIM válasza Sato98 hozzászólására (») Vas, 7:51 /

Még az jutott eszembe, hogy ha a szivattyú szállító teljesítménye nem lenne kielégítő a nyomásőr számára az lehet, hogy a kondenzátor kapacitásvesztése miatt is lehet. Ez a készülék elég régi ahhoz, hogy ezt ne vegyük figyelembe ha eddig nem volt mérve vagy esetleg cserélve a kondenzátor. Az amit a vízszivárgások okoztak az nem szerencsés, hogy el lett hanyagolva pláne ott a gyújtó (szikráztató) környékén. A vízkőkiválások a tömítések elöregedése miatti szivárgásokból ered és jó lett volna ezeket idejében orvosolni, mert utólag elég nehéz a kényesebb részeknél lévő impulzuscsövek csatlakozási pontjait szerelni ha szükség volna rá. A két fekete membrános (talán) bakelit vagy kemény műanyag részeinél vigyázni kell ha szerelésre kerül sor, mert repedhet, rosszabb esetben törhet és pótlására kevés esély van. Tavaly még találni lehetett ilyen eladásra kínált készülékeket donornak de mostanra már ez is kétséges.
(#) Sato98 válasza VIM hozzászólására (») Vas, 9:13 /

A tágulási tartályt feltöltöttem, olyan 0,75- 1 bar ra. most így is átöblítettem a rendszert, és több kosz jött ki.
Lehet hogy tényleg az elsőnél, illetve a mostaninál is a koszt beforgattam. De akkor mivel is tisztítsam ki? Meg mit érdemes át tisztítani? Hőcserélőt letudom szedni, a többi kérdéses.
Képnél mind az 1, 2, 3, átbillen, vált ha fűtés, ha meleg víz a megy.
Az 1 eset szedtem le, az belülről jónak tűnik, de most csepeg megint, hogy meglett bontva. Igen az korábban is ilyen volt sajna. Ezt az egyeset tudom kézzel visszanyomni ha már átbillen.
(#) VIM válasza Sato98 hozzászólására (») Vas, 10:17 /

Sosem vagy legalábbis ritkán esik szó, hogy a kazán milyen anyagokból készített fűtési rendszerben dolgozik ami nagyban befolyásolja a keringetett víz tisztaságát ami pedig nem elhanyagolható a kazán hidraulikus részeinél főleg az ilyen impulzuscsöves megoldású "kapcsoló" szerkezeteknél. Ha vasiszapos a víz a fűtési rendszerben az bele fog áramolni ezekbe a vékony csövekbe majd a membrán mögötti térbe. Leszűkítheti a tereket és öregíti a membránokat. Ez ellen szűrőt és oxidációt akadályozó inhibítort lehet betölteni a fűtési rendszerbe. A szivárgást azt akkor kellet volna "kiikszelni" amikor észre lett véve. Ahol mechanikus kimenete van egy membrános kapcsolóelemnek ott tömszelencével van megoldva a tömörség amit lehet cserélni vagy "O" gyűrű szolgál ugyanerre. A kérdés az az volna, hogy a nyomásőr az be tudja e nyomni teljesen a gázszelep rúdját, hogy az ki tudjon nyitni. Az elektromos részét azt viszont nem tudom, hogy milyen feltételekhez van kötve a mikrókapcsolók állásaival.
A hozzászólás módosítva: Vas, 10:22
(#) Gafly válasza VIM hozzászólására (») Vas, 11:12 /

Mostanság leginkább réz csővel szerelnek, de eléggé ritka a réz radiátor...
(#) VIM válasza Gafly hozzászólására (») Vas, 12:12 /

Értem, hogy mire célzol de ha valakinek mégis telne alumínium radiátorra (még ha abból is az olcsóbbra) és vas gázcsőre ami húzott acél, akkor minimális lenne a vasiszap a rendszerben és elég 10 évente átmosni az egészet ha szükséges, pláne ha inhibítor is van betöltve. Az acél radiátorhoz is ha rézcsövet vagy ötrétegű Alpex csövet használnak a bekötéshez akkor is minimális lesz az oxidáció. A lényeg az volna, hogy minél kevesebb legyen az oxidációra hajlamos beépített gépészeti elem a rendszerben.
(#) VIM válasza Sato98 hozzászólására (») Vas, 13:10 / 1

Azt meg tudnád csinálni, hogy rámérsz a gázszelep tekercsére ellenállást mérve rajta aminek 211Ω-nak kellene lennie? A tekercs 24 voltos nem 230 amit előzőleg rosszul írtam (elnézést). Ha a tekercs ellenállása nagy akkor az hibás. A másik sarkalatos pont a szivattyú vezérlés hármas tüskéinél a kontaktus aminek átmeneti ellenállás mentesnek kell lennie. Ebben a videóban van szó a gázszelep áramköréről. Ebben pedig magáról a gázszelepről a tekercs hibájáról és annak javításáról.
(#) Sato98 válasza VIM hozzászólására (») Vas, 20:13 /

Oh köszi, ezeket bontás után lehet mérni csak? Ha megtalálom hol van ez a gépen lehet neki állok.
Bár hétvégére terveztem a saját próbálkozást, kövi héttől azért szerelőt hívok, bár ilyen régi képnél lehet ők is néznének.
Ui, közben látom már melyikről is van szó, legalább kéznél van úgymond
A hozzászólás módosítva: Vas, 20:14
(#) VIM válasza Sato98 hozzászólására (») Vas, 20:30 /

Ezen a képen látszik a gázszelep csatlakozásai (barna-kék vezetékek csatlakoznak oda).
(#) Sato98 válasza VIM hozzászólására (») Vas, 21:43 /

Most vagy béna vagyok vagy nem tudom.
Akár hogy mérem, nem ad ki értéket.
(#) VIM válasza Sato98 hozzászólására (») 7:09 / 1

A gázszelep tekercsének kivezetésein mértél és ott nem mutat ellenállást? .... mert akkor az szakadt vagy ahogy a videóban is mutatja a forrasztásnál a vezeték végén a lakkozott rész nem lett tökéletesen eltávolítva amikor készült és oxidos lett ami miatt így jelentősen megnőtt a tekercs ellenállása. Az is előfordulhat, hogy ez az oxidáció "megette" a tekercshuzalt és elvált ott a forrasztásnál.
Az a kettő fehér csatlakozó a gázszelep csatlakozója mellett az jó kontaktussal csatlakozik egymáshoz?
A hozzászólás módosítva: 7:13
(#) Sato98 válasza VIM hozzászólására (») 8:59 /

Nos szétszedtem ahogy a videóban látszik. Talán a szétszedés hatására, de azt észrevettem hogy ami hátulról jön ki huzal, az tényleg elvállt, vagy kis birizgálás miatt, de ezek szerint az tényleg meg volt gyengülve, mert a másikat is néztem az fixen ott van, tartja magát.
Nem tudom hogy hogyan szedjem le a lakk réteget, mert most azért vissza forrasztottam, de lakk réteg miatt még így sem tudtam rajta mérni semmit.
És ugye ez a rövidebbik huzal vált el, amit nem tudok rátekerni a forrasztandó részre.
(#) Sato98 válasza Sato98 hozzászólására (») 9:42 /

Most újra szétszedtem, lehet a műanyagház meg nyomkodta a forrasztást. De most a hosszabbik vége volt picit elválva.
Azon letekertem egyet a réz huzalból, és sniccerrel megkapirgáltam a vezetéket.
Rámértem arra meg amit korábban visszaforrasztottam most mutat 227, Ez tűrhető? ha így visszaforrasztom? vagy mit kéne vele csinálni?
A hozzászólás módosítva: 9:43
(#) Sato98 válasza VIM hozzászólására (») 10:23 /

Szuper vagy, tényleg ez volt a probléma, most újra begyújt, meleg vízre és fűtésre is.
Nem tudom mennyire lesz hosszú életű mert forrasztottam ennél már szebben is, és a kis műanyag ház visszarakásánál kisit aggódtam mert nagyon szorosan megy az vissza.
De legalább most működik, átnézetem azért szakemberrel, de most már én is nyugodt vagyok.
Következő: »»   609 / 609
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem