Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Földelt kimenetű erősítők
Lapozás: OK   15 / 16
(#) fityiszkukac hozzászólása Okt 5, 2020 /

Sziasztok

Jól érem hogy ehhez a kapcsoláshoz előerősítő szükséges ? Mekkora jellel lehet teljesen kivezérelni ? Ha kell előerősítő, tudnátok ajánlani egy megfelelő kapcsolást ?
Nincs több kérdésem
Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) Karesz 50 válasza fityiszkukac hozzászólására (») Okt 5, 2020 /

Szia!
Nem szükséges hozzá előerősítő, de azzal általában szebben szól mintha csak egy "sima potival" szabályoznánk a hangerőt. De első lépésben az egyszerűség kedvéért célszerű így kipróbálni, aztán a későbbiekben lehet valami impedancia illesztő fokozatot fabrikálni a hangerő szabályzó után.
1.4 Veff kell a teljes kivezérléshez.
(#) TAttila77 válasza fityiszkukac hozzászólására (») Okt 5, 2020 /

Nem kell hozzá, ha nem akarsz. Én sem használok előfokot. Nem is vagyok híve. Nekem megfelelő az erősítése. Ha szeretnél, építhet az hozzá, de nem feltétlen igényli.
(#) Gery78 hozzászólása Nov 2, 2020 /

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy egy BEAG APT100-as hálózati trafója jó lenne ehhez az erősítőhöz? 2x39V-ot ad le, és 300W-os a teljesítménye.
(#) Karesz 50 válasza Gery78 hozzászólására (») Nov 2, 2020 /

Szia!
56V tápfesznél 27W/8Ohm lesz a kimeneti teljesítmény, ha ez elég, akkor használható hozzá ez a trafó is. (Feltételezem 2x39VAC a trafó szekunder feszültsége.)
(#) Gery78 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 2, 2020 /

Szia Karesz!
Köszi szépen a választ, szerintem elég lesz 27W teljesítmény. Igen a szekunder feszültsége 2x39VAC.
(#) Karesz 50 hozzászólása Márc 6, 2022 / 1

A múltkori FET méregetésnél jutott eszembe, hogy anno megmértem a földelt kimenetű nyugalmi áram stabilitását. Most meg a földelt kimenetűről jutott eszembe, hogy nem tettem ki.
Reaktív terhelésen (hangsugázóval) és zenei jellel mérve ilyen.
És ezt tartja minden körülmények között - hóban, napsütésben, reggel, este, hidegen, melegen.
(#) reloop válasza Karesz 50 hozzászólására (») Márc 6, 2022 /

Szia! Úgy emlékszem a nyugalmi áram a kapcsolásodban nem feszültség, hanem áramgenerátoros és ha valami elvinné az a BC tranyó hőmérséklete, de a diff. erősítő kialakítás miatt jól kompenzált. Legalábbis ezzel nyugtattam magam, hogy sikerült valamit megértenem a működéséből.
(#) Karesz 50 válasza reloop hozzászólására (») Márc 6, 2022 /

Igen, a diff. erősítők vannak "félrebillentve" és nullátmeneteknél az áramfigyelő ellenálláson eső feszültséget "figyelik". Egymással szembefordítva és összeragasztva vannak beültetve.
(#) reloop válasza Karesz 50 hozzászólására (») Márc 6, 2022 /

Patent.
(#) nandika76 hozzászólása Szept 5, 2022 /

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem, kérésem.
Szeretnék ehhez a kapcsoláshoz clip áramkőrt építeni. Kérdés, hogy https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=164249 ez a kapcsolás használható-e ebben a formában, persze átszámolt alkatrészértékekkel?
Köszönöm
(#) reloop válasza nandika76 hozzászólására (») Szept 5, 2022 /

Szia! Azon erősítőknél, ahol az átfogó visszacsatoláson belül műveleti erősítő található, egyszerűbbnek tűnik annak a megfutását detektálni, mert az csak egy graeztből egy ellenállásból és egy LED-ből áll.
A belinkelt kapcsolás földelt kimenetű erősítőnél az alábbiak szerint köthető be: a dióda kerül a testre és a klip áramkör testpontja a telepközépre.
(#) Karesz 50 hozzászólása Ápr 25, 2024 /

Tegnap játszásiból kipróbáltam az "új" brumm-mentes szinuszjel generátort a földelt kimenetűn (ez volt kéznél). A páratlan harmonikusok megnövekedett jelenlétét az okozza, hogy lezár a differenciál erősítő. Ha ezt valahogy sikerülne kiküszöbölni, egész jó kis végfok lenne ez.
6.5 Ohm terhelésen 62 W-nál klippelt.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 25, 2024 /

A Technics SU-V8 is ezt az elvet követte. Régebben volt is szó róla, hogy a kvázi "A" osztályú beállítás az egyik megoldás a torzítás csökkentésére. Ha jól emlékszem, germánium jel diódákkal oldották meg az előfeszítést, mert annak nem volt olyan meredek a nyitófeszültség átmenete.

Most a kérdés az, hogy a végtranzisztorok, vagy a diódás előfeszítő áramkör tud gyorsabban feléledni a zéró áramú állapotból. Ha mondjuk a diódás fokozat tízszer gyorsabban feléled, akkor saccra 20dB javulás várható. Természetesen ezt a nonlinearitást a visszacsatolásnak ki kell javítani.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 25, 2024 / 1

Nyilván látod, hogy a dióda+fesz.gen a 4.7 és 5.6V-os Zenereket helyettesíti. (Azóta már rájöttem, hogy az MMBZ sorozatú Zenerek nem viselkednek feszültséggenerátorként a CM-ben). Szerintem azt is látod, hogy a Zenerek a záróirányú Ugs feszültséget növelik meg. Valamivel kevesebb áramot kell belepumpálni Cgs+Cgd kapacitásokba ahhoz, hogy kinyissanak a végfetek.
Ez csak félmegoldás, de valamelyest gyorsult és némi javulást hozott a hangzásban is. Nem tudtam semmi jót kitalálni a diff erősítő helyett. Bandi barátom szerint a félhullámú végfok hangja jobb, mint a földelt kimenetűé, de az se lett befejezve... annál is végfet bekapcsolási tranziensproblémák vannak.
(#) Karesz 50 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 26, 2024 /

Ez volt a félhullámú végfok (ha netán valakit érdekel). Majd ha befejezem a Burgumot és már nagyon unatkozok, mindkét kapcsolást előszedem újra, hátha lehet velük még kezdeni valamit.
A félhullámúba valami "villámgyors" kapcsoló FET kellene alulra, amik ma már léteznek és nem elérhetetlenek.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 26, 2024 / 1

Tegnap nyomkodtam egy kicsit a szimulátort kevés eredménnyel. Néhány régi kapcsolást átalakítottam úgy, hogy ne zárjanak le a végfetek. A gate áramok cirádáit valóban le lehet csökkenteni, ezzel együtt valószínűleg a "Fetes hangot" is.
Nem volt ez a munkaponti beállítás az ördögtől való, lehet benne még valami.
Ha lesz egy kis időm, kellene foglalkoznom velük egy kicsit. Persze nem lesz.
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 26, 2024 /

Ennél egyébként mi a koncepció fő célja? Mi az elvárás ezzel kapcsolatban? Hatásfok javítás? Vagy a hangra tudhat valamit amit más nem? Amúgy érdekes megoldás.
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 26, 2024 /

Úgy emlékszem a gyakorlatban is építettél ilyen végfokot, az megvan még, szoktad hallgatni? Változott a véleményed az akkor tesztekhez képest?
(#) Karesz 50 válasza Skori hozzászólására (») Ápr 27, 2024 /

Az eredeti elképzelés (a koncepció fő célja) a P- és N csatornás MOSFET-ek aszimmetriájából adódó különbség kizárása volt. Ez egy olyan "H" híd ahol az alsó fetek kapcsolóüzemben dolgoznak - az elmélet szerint - ez volt az alapötlet. Ha a nullátmenetnél a kapcsolási időt is (közel) nullára lehetne csökkenteni, működne is... akár nulla nyugalmi árammal. A gyakorlatban egy kicsit fel kellett tolni a H híd feszültségét (8V-ra) és van némi nyugalmi áram.

Visszanézve a szimulációk keltezését, ezt 2017 őszén találtam ki és a következő év nyarán vettem elő újra és fejeztem be. Valahogy így lehetett. Nem sokat foglalkoztam az egésszel, egy ideig hallgattam a deszkamodellt, aztán kölcsön adtam Bandi barátomnak, hogy hallgassa meg (brahiból) és áttértem valami másik projektre. Én nem a polcra teszem fel a deszkamodelleket, hanem Bandi gyűjti őket. Ő egyébként egy nagyon jól képzett villamosmérnök, de nem tervez erősítőket, hanem inkább az enyéim gyűjti... hobbiból (most nála van a régi Burgum is). Ez a szürkével írt rész azért érdekes, mert azóta akármikor mentem hozzá, mindig ezt a félhullámút hallgatta. Egyik végfokom sem tetszett neki annyira, mint ez. Már áttért végre a Burgumra.

Tehát valami jól sikerült ebben a koncepcióban, de mégsem vettem elő újra azóta sem. Egyébként a hibajavító differenciál erősítő nélkül (LME49710) is teljesen szimmetrikusan működik, de azzal tisztábban szólt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2024
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Aug 23, 2025 /

A fülembe tetted a bogarat ezzel a virtuális földdel. Elkezdtem nyomkodni a CM-et, aztán egész más lett belőle. Valamennyire ismert ez a kapcsolás, nem én találtam ki és volt is már szó róla valahol, valamikor. A végtelenségig lehet variálni, de ez az alap.
Az az érdekessége, hogy egyszeres tápú és négy végfokot lehet hídba kötni.
A jobb oldali végfok földelt kimenetű és ez lebegteti a bal oldali végfok tápját.
Egyszer 36V-os táppal ki lehet hozni belőle 220W-ot 8R terhelésen. Akár két duál műveleti erősítővel is működhet... de két, egymástól független tápegység kell hozzá. Ennyi a "hátránya".
A Dynacord L2400 működött így és le is adott hídban 2,4kW-ot. De ez már csak nosztalgiázás. A PWM-ek korában elavulttá vált a jó öreg analóg technika.
(#) Karesz 50 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 24, 2025 /

Ha csavarintok egyet a dolgokon, akkor nem csak lebegőtáp lehet ez, hanem vezérelt táp.
Stabilizált tápegység helyett. Tápfeszig kivezérelve állandó Uds feszültség és még bónuszként közel 6dB-es dinamikatartalék. Persze ez még mindig csak vázlat (homályos képzelgés).
(#) tunerman válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 24, 2025 /

Voltak ilyen lebegő tápos próbálkozások már 50 évvel ezelőtt, a leghíresebb a Technics SE-A1 végerősítő volt.
A mellékelt egyszerűsített rajzon a műkődése.

https://audio-database.com/TechnicsPanasonic/amp/se-a1-e.html

Kisszériás gyártás lett belőle, talán nincs is két egyforma darab
TJ.
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 24, 2025 /

Ez tulajdonképpen egy hidalt végfok, és csak azt variálod, hogy melyik pont lesz a GND. Ennek függvényében változik, hogy melyik ponton milyen feszültségek lesznek, és hogyan lehet az áramkör többi részének a táplálását megoldani. Nem leszólni akarom ezt a megoldást, mert amúgy jó a koncepció, csak azt próbálom jelezni, hogy hangminőség szempontjából, alig számít valamit, hogy mi a referenciapontunk (GND) - ha egyébként korrekt megoldású az áramkör.

Ami meglátásom van még - bár ez csak egy modell, és itt még keveset számít, de sokan a gyakorlatban is megteszik ezt. A hidalásnak van néhány pozitív hozadéka, pl. az alacsonyabb torzítás (a páros harmonikusok nagy része kiesik), de ez nem tud érvényesülni akkor ha az egyik félhíd gyakorlatilag a másik félhíd kimenetét erősíti fel fázisfordítóként, mert akkor annak a zaját és torzítási termékeit is visszaadja a kimenetén. Sok gyári példakapcsolásban is elfelejtkeznek erről.

Ami a modelledben jó, de a gyakorlatban problémás lehet, az a jobb oldali opamp esetében az, hogy gyakorlatilag kivonó kapcsolásban működik , ami rendkívül érzékeny az ellenállás-arányok egyformaságára. Jelen áramkörben talán szerencsésebb lenne a jobb oldali opamp neminvertáló bemenetére vezetni a bemenő jelet is, és a 100ohmos ellenállásokat kihagyni. A modell működésében ez kicsi változás, de a gyakorlatban hatalmas különbség...

Nekem is volt kedvem egy kicsit játszani szimulátorral...
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2025

További érdekesség, hogy a jobb oldalt szándékosan torzításba vezérelhetjük, de ettől még majdnem ugyanúgy működik az erősítő. Ha pedig nagyon torzításba vezérlejük akkor eljutunk egy, a korábbi koncepciódhoz hasonló megoldáshoz, ahol az erősítő fele kapcsolóüzemben megy.

Ezt tovább gondolva.... miért ne lehetne akkor már ez a jobb oldal D osztályú, míg a bal oldal maradhat AB osztályban. Működhet. Utána szétválasztjuk a tápot, a D osztály mehet sokkal magasabb tápról is, az AB osztály meg kisebbről. Így az analógban működő félvezetők kímélve lennének, de a teljesítmény lehet egész nagy is... Persze egyszer csak egy baromi bonyolult végeredményt kapnánk - de hát valamit-valamiért...
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 24, 2025 /

Ahogy időm engedi, előkotrom néhány szimulációmat, van köztük olyan, ahol az opampok tápellátását próbáltam megoldani.
Ez a hidalt híd megoldás az ellenpélda arra, hogy megtörje a szabályt, miszerint hidalt erősítőt nem lehet hidalni.
Egy dologra azért kitérnék. Jók ezek a laterális fetek, de az RDSon értékük elég magas. Gyakorlatilag 1 Ohm körüli. Volt egy elképzelésem, miszerint a laterális fetekkel párhuzamosan kapcsolófeteket kötnék, amelyek a nagy áramoknál átvennék a szerepet, de nem tudtam leszimulálni. Most már tudom.
Nem figyeltem még hogy a CM2000-ben mekkora ár RDSon értéke a 2sk1058/j162 párosnak, de néhány férnél nem felel meg a valóságnak.
(#) shany válasza tunerman hozzászólására (») Aug 24, 2025 /

Bár nem földelt kimenetű, de tápfeszültség utánhúzott "UHC single push-pull" mosfet végfokok a Denontól. Először a POA-S1 monoblokkok 1996-ban:
https://audio-database.com/DENON-COLUMBIA/amp/poa-s1-e.html
majd még további Denon csúcs modellek, pl. most is van egy eladó az AVX-n, egy PMA-QS10II:
https://audio-database.com/DENON-COLUMBIA/amp/pma-s10ii-e.html

Itt az audio előny a vég-mosfetek olyan feszültség utánhúzása, ahol a Ugd viszonylagos állandó értéken tartása a cél( Cgd és annak feszültségfüggő hatásának az eliminálása ), alacsony, 3V körüli Uds feszültség mellett. Speciálisan kiválasztott mosfet párok: 2SJ218/2SK1297, illetve 2SK216/2SK1303:
https://www.diyaudio.com/community/threads/ultra-high-current-mosfe...41502/

Véletlenül, én is kísérleteztem ilyen diy "áramerősítő" fokozattal, évekig használtam megelégedéssel...bánom, hogy elbontottam...nem biztos, hogy tudnék jobbat tervezni/készíteni.
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2025
(#) Karesz 50 válasza Skori hozzászólására (») Aug 25, 2025 /

Nem hidalt végfok, mert a hidat már nem lehet hídba kötni, ezt viszont igen. A Dynacord lebegőtáposnak nevezte el a tápegység kapcsolási rajzán. A bal oldali végfok a GND-re dolgozik (amelyik a tápot lebegteti), tehát ezt nevezhetjük földelt kimenetűnek (akár). Rengeteget gyártottak belőle és én elég sokat javítottam (rémálom).
Kétféle beállításban működhet: kaszkádban (ahogy a Dynacord), vagy állandó Uds feszültséggel (ahogy shany is említi). Kaszkádban a legkisebb a végtranzisztorok disszipációja, állandó Uds feszültséggel a legkisebb a torzítása. Engem inkább a második megoldás érdekel.
Ha kapcsolgatod a tápot, az a H osztály.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Aug 25, 2025 /

Ha a fetgörbítő benne van a kapcsolásban mindegy mekkora az Rds, de a párhozamosan kötött kapcsolóüzemű FET jó ötlet lehet... már ha nem elég az a 7A amit ezek az olcsó laterális fetek tudnak.
Arra gondoltam, annyiból is hasznos lenne ez a kapcsolás, hogy a kettő (esetleg négy pár) végfet nem párhuzamosan kapcsolódik a meghajtó fokozatra, hanem végfokonként jut egy-egy pár. Így oszlik meg a disszipáció és nő(-het) a kimeneti teljesítmény (is). Plusz az előbb felsorolt előnyök.
Következő: »»   15 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem