Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4031 / 4032
(#) Bakman válasza huggybear hozzászólására (») Aug 24, 2025 /

Ne rakj bele sima rezet, leírtam, miért: Bővebben: Link.
(#) huggybear válasza Bakman hozzászólására (») Aug 24, 2025 /

Szia! Rendben, igen, utána már láttam a válaszod, köszönöm! Keresgéltem, de sajnos egyelőre nem találok ilyen sarut, mármint méretileg. Nekem 5.5 mm széles kellene legyen. Ha nincs más, akkor marad a vasaló csere G.

Mármint a mama része 5.5 mm széles? Ha igen, akkor az a névleges 4.8 mm-es csúszósaru.

Igen, a képen látható elem szélessége 5.5 mm, kb. Elvileg ilyen kell nekem?

https://gastrobolt.hu/Csuszosaru-48x05-aljzaton-05-1-mm-kabelhez

Köszi! G.

Igen, ez a jó méret.

Az adatlap szerint ez bronz: STO-1.0T-187N-8 (HEStore).

Bocs, de nem értem, mindkettőt ónozott réznek látom. A lényeg, hogy akkor ilyen kell. Holnap megyek, hátha sikerül beszerezni. Köszönöm! G.

Látszólag az, de letölthető az adatlap, abban bronz szerepel.

Ahha, így már értem! Már csak az a kérdés, hogy most rezet vagy bronzot kell keresnem? Köszönöm! G.

Bronz, foszfor-bronz.

Valóban, ezt már írtad is . Köszönöm szépen a segítséget! G.
(#) jdani hozzászólása Aug 24, 2025 /

Zavarszűrés

Sziasztok. Készítettem egy PIC vezérelt DC12V motor oda-vissza forgatót. A gondom az, amikor a motor leáll-irányt vált, bedűti az egész programot, tehát zavarja a PICet.
12Vról 7805, előtte 470uF, 5V ágon 4,7uf , 100nF.
Motor kimenetén nincs semmi szűrés. Ide kellene még valami?
(#) Bakman válasza jdani hozzászólására (») Hé, 7:31 /

12 V - soros dióda - 470 µF - 330 nF közvetlen a 7805 mellett - 7805 - 100 nF közvetlen a 7805 mellett - 4.7 µF közvetlen a PIC mellett, 100 nF a 4.7 µF-os kondi és a PIC között - PIC.

Motor tekercskivezetésein vannak diódák (4 db.)? H-híd vagy relék kapcsolják a motort?
(#) jdani válasza Bakman hozzászólására (») Hé, 19:49 /

Ezeket a kondi variaciokat kiprobalom, bár próbáltam már ilyet-olyat ide-oda.

Valami hasonló a motor, amit relé kapcsol. Tehát pic, ellenállás, bc547, relé (annak tekercsén dióda).
(#) Bakman válasza jdani hozzászólására (») Hé, 19:55 /

A tuti az lenne, ha leválasztott DC-DC konvertert (12 -> 5 V) hazsnálnál, a kimeneteket pedig optocsatolókon keresztül biztosítanád.
(#) proli007 válasza Bakman hozzászólására (») Hé, 20:07 /

Hello!
És még a csillagpontos huzalizásról szó sem esett. Egyébként ennek a témának, van külön topikja. Daninak azt is érdemes lenne átolvasni.
(#) jdani válasza Bakman hozzászólására (») Hé, 20:15 /

Most próbálom külön aksiról a 7805, és külön labortáp a motor, úgy is bezavar. 4 relé, tehát 4 kimenet a PICből. Az 5V ágon van 2 komparátor, aminek 1-1 jele megy a picbe, és 4 felhuzott bemenetű nyomógomb. Namost a 6 bemenetet, és a 4 kimenetet is le kell választanom optoval? Vagy csak a 4 relés kimenetet?
(#) Bakman válasza jdani hozzászólására (») Hé, 20:35 /

Komparátor kimenete H vagy L, kapcsoló kimenete szintén, nem nagy trükk a leválasztás.

Digitális szkóppal kellene mérni itt-ott, hol keletkezik a zavar, de nagy valószínűséggel valamelyik tápvezetéken, ez lehet akár a GND is, sőt.
(#) jimitek hozzászólása Kedd, 17:36 /

Li-ion akku instant lemerülés

Sziasztok!
Volna egy érdekes jelenség, amit egyrészről nem értek, másrészről tapasztalt-e bárki ilyet?
Szóval, laptop (Li-ion) akkuval a töltőn, szinte teljesen feltöltve (a töltőn), majd egyszer csak 1 perc alatt 10%-ig lemerül (ezen a ponton kikapcsoltam), majd bekapcsolás után 15-20 perc alatt teljesen visszatölt 95%-ig. (kis teljesítményű töltéssel)
Hasonló szituációt tapasztaltam már a Canon DSLR Li-ion akkumnál, csak ott nem használat közben, hanem feltöltés után pár órával, vagy nappal annyira elvesztette a töltését, hogy még ki se tudta jelezni, hogy lemerült, majd feltöltött 2 óra alatt és utána hónapokig semmi baja.

Mi történik ilyenkor?
Újra kalibrálja az elektronika a töltöttségi szint mérést, vagy cella kiegyenlítés történik?
Bár nem tudom egy teljesen feltöltött akku, hogy tud pillanatok alatt töltést elveszíteni melegedés nélkül...
(#) martin66789 hozzászólása Kedd, 18:29 /

Elektromos labirintus

Sziasztok.

Egy elektromos labirintust (egy karikát kell végigvezetni egy pályán és nem szabad hozzáérni pályához) kellene kicsit frissítenem, mert csalnak vele (ha csak picit ér a pályához akkor alig sípol a hangszóró.). Valami egyszerű kapcsolást keresek amivel ha egy pillanatra a pályához érek akkor ne egy pillanatig sípoljon, hanem tovább pár másodpercig.
(#) Bakman válasza martin66789 hozzászólására (») Kedd, 18:36 / 1

Lásd melléklet. R = 1 kΩ, tirisztor: MCR100-8. A nyomógomb alaphelyzetben zárt, a nyitással lehet elhallgattatni a sípolót. Ezzel nem lehet csalni.
(#) tki válasza martin66789 hozzászólására (») Kedd, 22:35 /

A hallhatóság idejét egy monostabil multivibrátorral lehet meghosszabbítani - a bemeneti jelformálás egy külön dolog, hogy az aligérintéseket is jól érzékelje.

Példa az előbbire: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Kedd, 22:36
(#) martin66789 válasza Bakman hozzászólására (») Csü, 16:00 /

Köszönöm. Szuper jó a kapcsolás, sípoló zümmert azt külön gyártanak, mert amit itthon találtam az egyik sem sípol csak pattan egy kicsit, vagy építeni kell azt is hozzá?
(#) Gafly válasza martin66789 hozzászólására (») Csü, 17:21 /

Lehet venni, ami magától sípol.

buzzer.png

(#) Sick-Bastard hozzászólása Csü, 23:25 /

Ez milyen tápegység

Üdv!

Van egy 20+ éves mosogatógép, amit megjavítottam. Egy kondenzátort kellet kicserélnem.

A nyákon a szükséges DC feszültségeket (24-12-5V) ez a bizonyos 1,5 µF 275VAC kondi, egy 33 Ohmos (?) ellenállással együtt és pár diódaféleség (nem tudtam beazonosítani, a képen fekete D1, D2, D3 és képről lemaradt D4 D5) és egy zéner dióda állítja elő.
A kondi 1,5µF helyett már csak 260 nF-on üzemelt és a "diódák" között a feszültség is ugrált.
pl.: Zéner előtt 3,4-4,2V-okat mértem, attól függően hány indikátor LED világított.
Csere után (1,2µF lett, ez volt elérhető) a zéner után stabilan 5,2V jelent meg.

Megpróbáltam, többnyire emlékből, lerajzolni a kapcsolást. Tehát a rajz lehet nem pontos, lehet rosszak az szimbólumok irányai (pl: dióda fordítva, R1 lehet 3,3 és nem 33). Csak egy durva vázlat.

A kérdésem, hogy ez a fajta "tápegység" hogyan is működik?
Hogy kapok egy sorba között ellenállás, kondi és "diódák" egyvelegéből VDC kimeneti feszültséget?

SB
(#) kadarist válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Pé, 5:17 /

Szia! A Z-dióda előtéte egy kapacitív-rezisztív kombináció, egyenirányítóval. A kondenzátort a kisebb disszipáció miatt alkalmazzák. Majd biztosan lesz, aki bővebben is kifejti a témát.
(#) proli007 válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Pé, 10:38 / 5

Hello!
- A működési alapja a zéner dióda. Egy zéneren ha az áram változik, akkor zéner feszültsége csak minimális tartományban változik.
- Az áram minimális értéke, kb. 5mA, ahol a könyökfeszültség már kialakul.
- A maximális áramot a zéner maximális disszipációja határozza meg. Pld. ez a zéner 550mW-os, így pld. az 5,1V-os zéneren I=P/U=0,55W/5,1V=107mA. De soros kapcsolásnál az áram minden tagon azonos, így a sor maximális áramát a legnagyobb feszültségű zénerre kell kiszámolni. Tehát 0,55W/12V45,8mA. Itt a példában, ez lehetne a maximális áram.
- Egy zéner egy sönt stabilizátor, mert a terheléssel párhuzamosan van kötve. Vagy is azt az áramot amit a terhelés nem vesz fel, fel veszi a zéner. A legrosszabb eset, mikor a terhelés nem vesz fel semmit. Ezért kell erre az esetre számolni.
- Mivel a maximális áram korlátozott érékű, a zénerrel sorba áramkorlátozás kell. Ez alapesetben egy ellenállást jelentene, de itt ezt a szerepet az 1,5µF-os kondi tölti be.
- A kondenzátoron, csak látsólagos áram folyik át, amíg a töltések felhalmozódnak benne.
Amit rajzoltál, az azért nem jó, mert a diódák csak egyenáramot engednek át, így csak feltöltődne a kondi, és vége a működésnek. Ha megnézed az ábrát, ott a töltőáram a pozitív félperiódusban a zénerek felé folyik, negatív félperiódusban pedig közvetlen a D1-en keresztül.
Tehát a tápot tekintve itt egyutas egyenirányítás van, a kondenzátoron viszont mind két félperiódusban folyik áram, tehát azon váltóáram folyik át.
- A kondenzátornak válóáramon van egy látszólagos ellenállása Xc=1/ω*C Az ω, a körfrekvencia, mely 2*Pi*f tehát a képletben a frekvenciának is nagy szerepe van.
Xc=1/(2*3,14*50Hz*1.5uF)=2,123kOhm. Tehát ez a kondi, 230V esetén, 230V/2,1k=74mA áramot fog "átengedni". Ez lesz a zénerek munkaárama. Mivel az egyenirányítás egyutas, és csak a pozitív félperiódusban folyik az áram a zénerek felé, így közelítőleg a fele árammal számolhatunk.
- A soros 33 ohm, a 2,1k mellett elhanyagolható, de még is van jelentősége. Mert mint látható, a képletben a frekvencia is benne van. De amikor bekapcsolod a hálózatot, akkor nincs biztosítva hogy az a nullpontban kapcsolódjon be, tehát a feszültség hirtelen fog megjelenni. Egy végtelen felfutású jel frekvenciája végtelen nagy, tehát hatalmas áramok folyhatnának a körben. Nos ezt az áramlökést korlátozza a 33 ohm a bekapcsolás pillanatában.
- Kondenzátort a tápban azért alkalmaznak ellenállás helyett, mert az ellenállás nagyon fűtene. A kondenzátornál viszont az áram és a feszültség nincs azonos fázisban. Mivel a teljesítmény a feszültség és az áram szorzata, így majdhogy nem, csak meddő teljesítmény van. Ezt használják ki a kondis előtéttel. Szépnek nem szép, mert rongálja a hálózat meddő teljesítményét ami a vezetékekben veszteséget okoz. Nagy fogyasztók fizetnek érte, de ne aggódj, nemsokára Te is fogsz.
Nos remélem így érthetőbb kissé a dolog a teljesség igénye nélkül és lerajzoltam az általad elképzelt tápegységet miként lehetne megvalósítani.
(#) miki79 hozzászólása Pé, 11:17 /

Lítium ion akkumulátor töltése transzformátorról

Sziasztok!
Lehet két különböző lítium ion akku pakkot 12 voltos transzformátoros töltöröl tölteni vagy kell hozzá a speciális töltő?
Köszönöm a lehetőséget és a választ!
(#) Sick-Bastard válasza proli007 hozzászólására (») Pé, 12:17 /

Üdv!
Köszönöm a választ! Így már világosabb a helyzet.
Nekem személy szerint nem tűnik a legbiztonságosabb megoldásnak... Mi van akkor, ha a konnektorba fordítva dugom be és az L/N fel van cserélve (a rajzodhoz képest)? Ekkor a kapcsolás nem lesz az emberre nézve veszélyes? (pl. itt nincs földelés a házban)
a felújítás elindult, új óra helye kialakítva, papírok beadva - várakozunk

SB
(#) proli007 válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Pé, 12:23 /

Ez a táplálási mód nincs galvanikusan elválasztva a hálózattól. Teljesen mindegy hogy dugod be, akkor is veszélyes. Nálunk pedig még a konnektorban sincs meghatározva a fázis és nulla helye. Hiszen akárhogy is be tudod dugni a villát.
De egy ilyen gépnél, nagy hiba ha nincs földelés a házban. De minimum egy EV relére szükség van!
Következő: »»   4031 / 4032
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem