Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ne rakj bele sima rezet, leírtam, miért: Bővebben: Link.
Szia! Rendben, igen, utána már láttam a válaszod, köszönöm! Keresgéltem, de sajnos egyelőre nem találok ilyen sarut, mármint méretileg. Nekem 5.5 mm széles kellene legyen. Ha nincs más, akkor marad a vasaló csere
![]()
Mármint a mama része 5.5 mm széles? Ha igen, akkor az a névleges 4.8 mm-es csúszósaru.
Igen, a képen látható elem szélessége 5.5 mm, kb. Elvileg ilyen kell nekem?
https://gastrobolt.hu/Csuszosaru-48x05-aljzaton-05-1-mm-kabelhez Köszi! G.
Az adatlap szerint ez bronz: STO-1.0T-187N-8 (HEStore).
Bocs, de nem értem, mindkettőt ónozott réznek látom. A lényeg, hogy akkor ilyen kell. Holnap megyek, hátha sikerül beszerezni. Köszönöm! G.
Látszólag az, de letölthető az adatlap, abban bronz szerepel.
Ahha, így már értem! Már csak az a kérdés, hogy most rezet vagy bronzot kell keresnem? Köszönöm! G.
Valóban, ezt már írtad is
![]() ZavarszűrésSziasztok. Készítettem egy PIC vezérelt DC12V motor oda-vissza forgatót. A gondom az, amikor a motor leáll-irányt vált, bedűti az egész programot, tehát zavarja a PICet.12Vról 7805, előtte 470uF, 5V ágon 4,7uf , 100nF. Motor kimenetén nincs semmi szűrés. Ide kellene még valami?
12 V - soros dióda - 470 µF - 330 nF közvetlen a 7805 mellett - 7805 - 100 nF közvetlen a 7805 mellett - 4.7 µF közvetlen a PIC mellett, 100 nF a 4.7 µF-os kondi és a PIC között - PIC.
Motor tekercskivezetésein vannak diódák (4 db.)? H-híd vagy relék kapcsolják a motort?
Ezeket a kondi variaciokat kiprobalom, bár próbáltam már ilyet-olyat ide-oda.
Valami hasonló a motor, amit relé kapcsol. Tehát pic, ellenállás, bc547, relé (annak tekercsén dióda).
A tuti az lenne, ha leválasztott DC-DC konvertert (12 -> 5 V) hazsnálnál, a kimeneteket pedig optocsatolókon keresztül biztosítanád.
Hello!
És még a csillagpontos huzalizásról szó sem esett. Egyébként ennek a témának, van külön topikja. Daninak azt is érdemes lenne átolvasni.
Most próbálom külön aksiról a 7805, és külön labortáp a motor, úgy is bezavar. 4 relé, tehát 4 kimenet a PICből. Az 5V ágon van 2 komparátor, aminek 1-1 jele megy a picbe, és 4 felhuzott bemenetű nyomógomb. Namost a 6 bemenetet, és a 4 kimenetet is le kell választanom optoval? Vagy csak a 4 relés kimenetet?
Komparátor kimenete H vagy L, kapcsoló kimenete szintén, nem nagy trükk a leválasztás.
Digitális szkóppal kellene mérni itt-ott, hol keletkezik a zavar, de nagy valószínűséggel valamelyik tápvezetéken, ez lehet akár a GND is, sőt. Li-ion akku instant lemerülésSziasztok!Volna egy érdekes jelenség, amit egyrészről nem értek, másrészről tapasztalt-e bárki ilyet? Szóval, laptop (Li-ion) akkuval a töltőn, szinte teljesen feltöltve (a töltőn), majd egyszer csak 1 perc alatt 10%-ig lemerül (ezen a ponton kikapcsoltam), majd bekapcsolás után 15-20 perc alatt teljesen visszatölt 95%-ig. (kis teljesítményű töltéssel) Hasonló szituációt tapasztaltam már a Canon DSLR Li-ion akkumnál, csak ott nem használat közben, hanem feltöltés után pár órával, vagy nappal annyira elvesztette a töltését, hogy még ki se tudta jelezni, hogy lemerült, majd feltöltött 2 óra alatt és utána hónapokig semmi baja. Mi történik ilyenkor? Újra kalibrálja az elektronika a töltöttségi szint mérést, vagy cella kiegyenlítés történik? Bár nem tudom egy teljesen feltöltött akku, hogy tud pillanatok alatt töltést elveszíteni melegedés nélkül...
Elektromos labirintusSziasztok.Egy elektromos labirintust (egy karikát kell végigvezetni egy pályán és nem szabad hozzáérni pályához) kellene kicsit frissítenem, mert csalnak vele (ha csak picit ér a pályához akkor alig sípol a hangszóró.). Valami egyszerű kapcsolást keresek amivel ha egy pillanatra a pályához érek akkor ne egy pillanatig sípoljon, hanem tovább pár másodpercig.
Lásd melléklet. R = 1 kΩ, tirisztor: MCR100-8. A nyomógomb alaphelyzetben zárt, a nyitással lehet elhallgattatni a sípolót. Ezzel nem lehet csalni.
A hallhatóság idejét egy monostabil multivibrátorral lehet meghosszabbítani - a bemeneti jelformálás egy külön dolog, hogy az aligérintéseket is jól érzékelje.
Példa az előbbire: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Kedd, 22:36
Köszönöm. Szuper jó a kapcsolás, sípoló zümmert azt külön gyártanak, mert amit itthon találtam az egyik sem sípol csak pattan egy kicsit, vagy építeni kell azt is hozzá?
Lehet venni, ami magától sípol.
Ez milyen tápegységÜdv!Van egy 20+ éves mosogatógép, amit megjavítottam. Egy kondenzátort kellet kicserélnem. A nyákon a szükséges DC feszültségeket (24-12-5V) ez a bizonyos 1,5 µF 275VAC kondi, egy 33 Ohmos (?) ellenállással együtt és pár diódaféleség (nem tudtam beazonosítani, a képen fekete D1, D2, D3 és képről lemaradt D4 D5) és egy zéner dióda állítja elő. A kondi 1,5µF helyett már csak 260 nF-on üzemelt és a "diódák" között a feszültség is ugrált. pl.: Zéner előtt 3,4-4,2V-okat mértem, attól függően hány indikátor LED világított. Csere után (1,2µF lett, ez volt elérhető) a zéner után stabilan 5,2V jelent meg. Megpróbáltam, többnyire emlékből, lerajzolni a kapcsolást. Tehát a rajz lehet nem pontos, lehet rosszak az szimbólumok irányai (pl: dióda fordítva, R1 lehet 3,3 és nem 33). Csak egy durva vázlat. A kérdésem, hogy ez a fajta "tápegység" hogyan is működik? Hogy kapok egy sorba között ellenállás, kondi és "diódák" egyvelegéből VDC kimeneti feszültséget? SB
Szia! A Z-dióda előtéte egy kapacitív-rezisztív kombináció, egyenirányítóval. A kondenzátort a kisebb disszipáció miatt alkalmazzák. Majd biztosan lesz, aki bővebben is kifejti a témát.
Hello!
- A működési alapja a zéner dióda. Egy zéneren ha az áram változik, akkor zéner feszültsége csak minimális tartományban változik. - Az áram minimális értéke, kb. 5mA, ahol a könyökfeszültség már kialakul. - A maximális áramot a zéner maximális disszipációja határozza meg. Pld. ez a zéner 550mW-os, így pld. az 5,1V-os zéneren I=P/U=0,55W/5,1V=107mA. De soros kapcsolásnál az áram minden tagon azonos, így a sor maximális áramát a legnagyobb feszültségű zénerre kell kiszámolni. Tehát 0,55W/12V45,8mA. Itt a példában, ez lehetne a maximális áram. - Egy zéner egy sönt stabilizátor, mert a terheléssel párhuzamosan van kötve. Vagy is azt az áramot amit a terhelés nem vesz fel, fel veszi a zéner. A legrosszabb eset, mikor a terhelés nem vesz fel semmit. Ezért kell erre az esetre számolni. - Mivel a maximális áram korlátozott érékű, a zénerrel sorba áramkorlátozás kell. Ez alapesetben egy ellenállást jelentene, de itt ezt a szerepet az 1,5µF-os kondi tölti be. - A kondenzátoron, csak látsólagos áram folyik át, amíg a töltések felhalmozódnak benne. Amit rajzoltál, az azért nem jó, mert a diódák csak egyenáramot engednek át, így csak feltöltődne a kondi, és vége a működésnek. Ha megnézed az ábrát, ott a töltőáram a pozitív félperiódusban a zénerek felé folyik, negatív félperiódusban pedig közvetlen a D1-en keresztül. Tehát a tápot tekintve itt egyutas egyenirányítás van, a kondenzátoron viszont mind két félperiódusban folyik áram, tehát azon váltóáram folyik át. - A kondenzátornak válóáramon van egy látszólagos ellenállása Xc=1/ω*C Az ω, a körfrekvencia, mely 2*Pi*f tehát a képletben a frekvenciának is nagy szerepe van. Xc=1/(2*3,14*50Hz*1.5uF)=2,123kOhm. Tehát ez a kondi, 230V esetén, 230V/2,1k=74mA áramot fog "átengedni". Ez lesz a zénerek munkaárama. Mivel az egyenirányítás egyutas, és csak a pozitív félperiódusban folyik az áram a zénerek felé, így közelítőleg a fele árammal számolhatunk. - A soros 33 ohm, a 2,1k mellett elhanyagolható, de még is van jelentősége. Mert mint látható, a képletben a frekvencia is benne van. De amikor bekapcsolod a hálózatot, akkor nincs biztosítva hogy az a nullpontban kapcsolódjon be, tehát a feszültség hirtelen fog megjelenni. Egy végtelen felfutású jel frekvenciája végtelen nagy, tehát hatalmas áramok folyhatnának a körben. Nos ezt az áramlökést korlátozza a 33 ohm a bekapcsolás pillanatában. - Kondenzátort a tápban azért alkalmaznak ellenállás helyett, mert az ellenállás nagyon fűtene. A kondenzátornál viszont az áram és a feszültség nincs azonos fázisban. Mivel a teljesítmény a feszültség és az áram szorzata, így majdhogy nem, csak meddő teljesítmény van. Ezt használják ki a kondis előtéttel. Szépnek nem szép, mert rongálja a hálózat meddő teljesítményét ami a vezetékekben veszteséget okoz. Nagy fogyasztók fizetnek érte, de ne aggódj, nemsokára Te is fogsz. Nos remélem így érthetőbb kissé a dolog a teljesség igénye nélkül és lerajzoltam az általad elképzelt tápegységet miként lehetne megvalósítani. Lítium ion akkumulátor töltése transzformátorrólSziasztok!Lehet két különböző lítium ion akku pakkot 12 voltos transzformátoros töltöröl tölteni vagy kell hozzá a speciális töltő? Köszönöm a lehetőséget és a választ!
Üdv!
Köszönöm a választ! Így már világosabb a helyzet. Nekem személy szerint nem tűnik a legbiztonságosabb megoldásnak... Mi van akkor, ha a konnektorba fordítva dugom be és az L/N fel van cserélve (a rajzodhoz képest)? Ekkor a kapcsolás nem lesz az emberre nézve veszélyes? (pl. itt nincs földelés a házban) a felújítás elindult, új óra helye kialakítva, papírok beadva - várakozunk SB
Ez a táplálási mód nincs galvanikusan elválasztva a hálózattól. Teljesen mindegy hogy dugod be, akkor is veszélyes. Nálunk pedig még a konnektorban sincs meghatározva a fázis és nulla helye. Hiszen akárhogy is be tudod dugni a villát.
De egy ilyen gépnél, nagy hiba ha nincs földelés a házban. De minimum egy EV relére szükség van! |
Bejelentkezés
Hirdetés |