Fórum témák
» Több friss téma |
Most nézem, kedves tki...
Idézet: „"hideg alkatrészekkel nem lehet jó hangot csinálni".” Mire gondolsz, hogy hideg alkatrész? Amikor átépítettem a paneltől elszigeteltre nagyobb hűtőbordát raktam rá, mivel a régi kevés volt a FET, és a munkaellenállás együttes hűtésére. Idézet: „érdekes fet ez a 7002” Nekem azt mondta KT, hogy nem talált ide megfelelő más eszközt. Mivel, amit tudok, kettőnknek ezzel nem volt torzításra kifogásunk, így ebben nem tudnék elmarasztalásra alkalmasat mondani. Sőt még a vcskrz-t is díjazta. Az igaz, hogy ehhez már nagyobb puffer kellett. A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2025
Vannak elvek, amik a maguk módján helytállóak. És van a gyakorlat, amit viszont nem baj, ha valaki megfelelően tudja értelmezni, Mint írtam, én az elvekkel nem igazán foglalkoztam. Nem ebben a témában voltam annak idején jó hibaelhárító. Azonban a zeneszeretetem miatt az utóbbi időben jó eredményeket sikerült elérnem e témában is. És azt sem tagadhatom, hogy ennek Te is része voltál.
KT kapcsolásaiban nem csalódtam. De az is igaz, hogy a magam módján építettem meg azokat, nem minimális költségvetéssel. Sok tapasztalat adódott. És pont Veled módosítottuk a FH6-ot is nagyobb feszkósra, jó eredménnyel. Szóval a jobbhoz jobb alkatrészek, és bizonyos elvek használata hozhat jobb eredményt. A mellékletben Tibor indoklásai
Tetszik a doboz!
De mik ezek a nyákok!? Hogy hogy nem légszerelt?
Találomra megnéztem néhány fejhallgatót, széles árfekvésben. Ezek impedanciája jellemzően 30-40R közötti. A 600 R-osra tervezett illesztés nem túlzó? Ezt egy kisebb impedancia nem terheli meg jelentősen?
Az igaz, hogy itt nem téma a zenei műveltség, mert ugye aki ismeri az LGT mindenki másképp csinálja számát, annak ez nem téma.
Neked írtam először, de nem látom. Az is lehet, hogy csak a reggeli hathuszassal érkezik.
Szóval lehetne látni a kapcsolási rajzát? Én csak kíváncsiságból, de lehet, hogy más meg is építené, ha beválik.
Azt hittem a tied, azért kérdeztem. Most látom, hogy a CHZ-é.
Köszönöm!
Elkok nem rögzíthetők egyszerűen, ragasztást nem tartom megfelelőnek!
Konkrét fejhallgatóhoz készült, kisebb impedanciával is terhelhető.
32 Ohm terhelésen is működik, torzítása nagyobb lesz. Kimenet soros ellenállással illeszthető, áramgenerátorossabbá válik, van akinek ez tetszik...
Nem készítettem rajzot, annyira egyszerű, hátlap felirata segíthet behatárolni a kapcsolást, de később lerajzolom. 6AS7 felső trióda katódkövetőként bekötve, alsó áramgenerátor, meghajtás SRPP 6SN7 csövel. Sok hasonló rajz, többféle csövel megtalálható.
Lerajzoltam, remélem nem hibáztam.. Táp C- L-C , puffer konditól fojtókkal szétválasztva jobb és bal erősítők számára. Fűtés AC 6,3V, 60V DC re felemelve, csövenként külön.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2025
Meghallgattam 32R terhelésen.., meglepően jól szól. Alacsony impedancián terhelve is készítek méréseket. 470R terhelésen mértem, 7V eff. szinusz, 100mW, négyszöges mérés is ok.
Egyedüli probléma vele, hogy a kimeneti egyenfeszültség mászkál ebben a kapcsolásban. De született rá megoldás, egyszerűen a TL431 kör helyett egy áramgenerátor kell, így valóban együtt tud futni a két fele.
De így is megoldandó még az IRF9610 hőmérséklet kompenzálása, ami a VF2 - höz hasonlóan a gate-source közé kötött dióda ellenállás taggal kivitelezhető. A pontos alkatrész értékeket a dióda és az IRF9610 adatlapján található görbéket alapján ki lehet számolni, de ha nagyon precízen kell a zéró hőmérséklet függés, akkor két trimmert lehet ideiglenesen használni, majd amikor sikeresen ki lett nullázva a drift a trimmereket lemérve mehet helyükre fix ellenállás. El lehet játszani vele, csak idő kell hozzá.
Köszönöm a rajzot! Esetleg a tápok rajzát is megmutatnád, ha publikus? Mivel egy kezdő hobbistának segíthetne a komplettírozásban.
Nagyon egyszerű, amikor elsőre próbáltam azt hittem valami probléma van, annyira zajtalan volt, nem észleltem "életjelet", de müködött...
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2025
Idézet: „Egyedüli probléma vele, hogy a kimeneti egyenfeszültség mászkál ebben a kapcsolásban.” Az előzmények ezt meg is mutatták. Nem én vettem észre. hanem egy fórumtársnak tűnt fel. Ha jól emlékszem KT 50mA-nál húzott határt. Nekem az építéskor, ha jól emlékszem kb 20mA táján volt. És nem érzékeltem vele problémát. Amikor az említett probléma felmerült, akkor kiderült, hogy a VCSKRZ bizony az eredeti mérési eredmény fölé vitte az eredeti értéket. Külön köszönöm, hogy az általad közölt megoldás voltmérő szinten tartja a tennivalókat! Most azonban a hibrid van reflektorfényben. És mivel még mindig kínál új dolgokat, így ezzel feledtetem az építésével, bejáratásával szerzett törődéseket. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem térek vissza az EVAmp felfedett dolgaihoz. Amit igazán furcsállok, hogy mért nem érzékeltem ezeket az anomáliákat a hangjában. Nem vitatva az elvi részeket... Mért nem lehet ezt érzékelni? Szóval majd ráragadok a kimenetre és tesztelgetem a feszültségváltozásokat, mielőtt az általad ajánlott dolgokat megvalósítom. Mindezt kíváncsiságból, mivel érdekel az említett jelenség, vagyis mért nem észlelhető e mérhető eredmény füllel? Mivel két alomról van szó. Vagyis, amit Te javasoltál általános érvényű, viszont nálam lehet, hogy a hűtőborda miatt az a bizonyos hőhatás másképp alakult. És az is lehet, hogy bizonyos felvételek esetén e probléma a VCSKRZ átváltásával határon belül tartotta az EVAmp-ot. Mind ez majd később fog számomra kiderülni...
Zoli, megkérdezhetem, hogy milyen gyártója van a felhasznált csöveidnek?
Kérdezem ezt azért, mert nálam a hibridben igen beváltak a Genalex Gold Lion-ok.
Majd amikor újra felmerül az EvAmp hőkompenzált módosítása, felteszem ide a rajzot.
6AS7 SVETLANA, 6C13C orosz, két pár van.
Rá érsz vele, mert még sehol sem vagyok azzal, ami előtte van.
No igen, nem csoda, ha kedvedre van.
Az öregember már csak olyan, hogyha rajzot lát megszalad az agya. Nézegettem a rajzodat, és kipróbálnám szívesen, de hát, ha komolyan veszem a helyzetem, akkor maximum az éjjeliedénybe érhet a kezem. Se időm se pénzem már az ilyen kalandra. Azért persze ránéztem egy-két dologra, csak úgy nagyjából… Ha a jelenlegi hibridemből indulok ki, mellőzve a megszokott ellenállásaimat, akkor is ára lenne a csatoló kondiknak, és a négy cső sem valami olcsóság, szemben a mostani kettővel. No meg arra a feszültségre meglehetős gond lenne a pufferkondik nagysága, és helyigénye, és az áraikról nem is beszélve. És amilyen lökött vagyok a fűtésre is külön tápokat építenék a magam módján. És ha valahogy meg lenne, kb négyszerese lenne a készülék nagysága. Azt meg már biztos, hogy nem tolerálnák itthon. De legalább gondolatban megvolt… A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2025
Moderátor által szerkesztve
Elnézést, rosszul írtam 6H13kettőstrióda amit orosz, gyártója talán RADIO...
Ne viccelj már az elnézéssel... Mint írtam, csak elvi a dolog. Viszont egy kedves fórumtárs felhívta a figyelmemet, hogy hibásan közöltem a forrást, ezért korrigálnám.
https://fuzzaudio.com/how-to-pick-the-best-6sl7-tube-for-your-hifi-...lifier Hiába jól jön néha egy kis segítség! Más... Mint írtam anno, egy CD háttérsávja, annak harsánysága ösztökélt a hibrid építésére. Nos az nem sokat jelentett a CD hangkorrekciójában. Viszont lehetőségem lett a csöves hangzással megismerkedni. Pontosabban a megépített kapcsolás tulajdonság megtapasztalni. A minap elővettem a lemezjátszót hozzá. Nálam ez nem úgy van, mint nálad, mivel ki kell ásnom, az asztalon helyet biztosítani mindennek, a kábelezéseket összeszerelni, stb. Végül is a várt eredménnyel zárult az akcióm. Élmény volt a kütyüvel a zenehallgatás. Aztán vettem észre, hogy a fiam beszerzett egy LP-t ugyanattól az előadótól. Ha itthon lesz meghallgatjuk, mivel kíváncsi vagyok az LP hangcsatornáira az CD-hez képest. nagyjából tájékozódva az volt a benyomásom, hogy nagyobb zenei élményt jelentenek a régebbi LP-k. Annak idején egy katonatársamtól vettem egy Slade lemezt, mivel én akkoriban nem fértem eredeti kiadókhoz. A műfaj nem volt az esetem, de az eredeti Polidor magáért beszél. És ha már, ha dum dum indus is, de elővettem a hold túl oldalát is. Hát nyújtott újat. Szóval nekem bejött ez a hibrid.
Szerintem a régi LP lemezek CD felvételekkel összehasonlítva, azonnal érezhető a minőségbeli különbség, nem a CD javára!
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2025
Van ötleted mi lehet ennek az oka?
Mint itt már kitárgyalták a hozzáértők, ha azonos mesterszalagról készül az LP és a CD, akkor utóbbi technológia sokkal kifinomultabb eredményt kellene adjon. Az LP túl sok mindenre érzékeny, túl sok hiba merülhet fel, legalábbis elvileg.
Digitális technika is sok kompromisszumot tartalmaz, ami elvileg kevésbé rontja az átvitelt, gyakorlatban azonban jelentősen...Nem véletlen a számtalan próbálkozás amivel javítani próbálják a minőségét.
Az ami az audio vonalon általános. A megszokás, az ízlés béli különbség, meg a nagy guruk megmondásainak szajkózása. Sokan csak azért mondják ezeket az "általánosnak" vélt dolgokat, mert jó helyen olvasták. Tisztelet a kivételeknek, akik tényleg élvezik az LP sustorgását, pattogását, meg az igen gyenge dinamikát, sztereó szétválasztást. És mivel ebbe nőttek bele, a tisztább, zajtalanabb, dinamikusabb, minden tekintetben sokkal jobb digitális anyag zavarja őket.
A link teljes neve helyesen:
https://fuzzaudio.com/how-to-pick-the-best-6sl7-tube-for-your-hifi-...lifier |
Bejelentkezés
Hirdetés |