Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos távirányítós kapunyitó

Témaindító: wital, idő: Ápr 13, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   141 / 142
(#) 444Tibi válasza SzilCsong hozzászólására (») Jún 12, 2025 /

Rosszul nem lehet rádugva, 6 éve működik és most megbolondult.
Mindkét végállás jó. A ledek is jól mutatják hogy működnek.
Agybaja van szerintem, megkattant az mcu benne.
Végignéztem az optokat is, mind jó, és megvan a tápja is rendesen.

Szerintem elengedem, holnap veszek egy legmezeibb Rollt, 18-ért, a falunkba van egy kapus bolt úgyhogy még postára se kell várnom. És megy be a helyére mert bakker nagyon megszoktuk a kényelmet
(#) SzilCsong válasza 444Tibi hozzászólására (») Jún 12, 2025 /

Kizárt a processzor hiba, de te tudod. a roll230 nem fékez végálláskor ezt jó ha tudod, valamint vevőt is vehetsz akkor, ha csak nem külsős vevője van.
Esetleg nem videoznád le?
Milyen dip kapcsolók vannak felkapcsolva?
csinálj pár képet és szerintem ne add fel ilyen könnyen.
(#) 444Tibi válasza SzilCsong hozzászólására (») Jún 12, 2025 /

Külső vevőm van amúgyis meg egy nyomógomb kézzel kezelni.
Levideózom, ahhoz vissza kell tennem a helyére, a tesztasztalon van jelenleg a panel.
1-7-9 dip van felnyomva.
1 a normál üzem, semmi csicsa, se társasház se semmi, 7 a lágyindítás, 9 a motorfék.

Oké futok még vele pár kört, ha nem megy, ilyet néztem ki a Roll helyett.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2025
(#) pipi válasza SzilCsong hozzászólására (») Jún 12, 2025 /

Doku szerint lassit a roll230. Dip switchről tiltható
(#) SzilCsong válasza pipi hozzászólására (») Jún 13, 2025 /

Igen, de nem fékez, a 9-es kapcsoló a nice-n pont erre szolgál, szóval enélkül hol itt, hol ott állna meg.
(#) SzilCsong válasza SzilCsong hozzászólására (») Jún 13, 2025 /

Huh... meg van a hiba, hát szivatós volt. van két optokapu, ami a 220-felöl küld jelet a vezérlés felé, gondolom ebből számolja aztán a 0-átmenetet, ezeknek van 1-1 graetz smd diódákból összeállítva és mindkettőbe volt 1-1 zárlatos, ezt kicserélve faxa lett.
Ja és eddig vibrált a 2 digites lcd kijelző, amire azt hittem multiplexelve van és azért, de nem ezzel is összefüggésbe van, mert ez is jó lett ez által.
(#) 444Tibi válasza SzilCsong hozzászólására (») Jún 13, 2025 /

Összedobtam 2 100W izzóval az asztalon.
Végállást egy 3 állású kapcsolóval szimuláltam.
Bármelyik végállást kapcsolva, jelre az izzók világítanak, megy ugye a motor. Végállást nyitva, ez ugye azt jelenti hogy a kapu valahol a két végálls között épp megy, a motor megáll, 2 másodperc vissza és és itt finito. Innen nem lehet semmit kezdeni vele, hiába nyomkodom a start bemenetet, nem csinál semmit pedig ez olyan mintha megállt volna valahol félúton és indítanám.
Ha másik végállást szimulálok, elindul, azonnal megáll és itt megfagy.
A visszjelző ledek, végállások, start, OK led rendesen működnek.

Megyek kapunyitót venni.
(#) SzilCsong válasza 444Tibi hozzászólására (») Jún 13, 2025 / 1

Videozd le

3 állású kapcsolóval? Az úgy nem lesz jó, mert mindkét végálláskapcsoló Normal Close (nc) nak kell lennie.
Alapból világitaniuk kell a ledeknek
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2025
(#) 444Tibi válasza SzilCsong hozzászólására (») Jún 13, 2025 /

Bakker tényleg.
Most már mindegy, már fel is programozva és működik a gatepro Mono.

Ha gondolod elküldöm neked a Nice panelt, ha meg tudod javítani, tiéd ingyen.
Ha érdekel, privizz meg.

Nem vagyok vérprofi kapunyitó javítgatásban, inkább az analóg erősítők volt mindig is az erősségem.
(#) SzilCsong hozzászólása Jún 30, 2025 /

Nem tudom a tipusát, pont ez lenne a kérdés :)

Sziasztok

Felismeri valaki ezt a kapunyitó vezérlést?
24V 1 motoros, hall jeladós valami féleség
(#) SzilCsong válasza SzilCsong hozzászólására (») Jún 30, 2025 /

Az AI szerint ez vmi. kínai
(#) SzilCsong hozzászólása Aug 25, 2025 /

Somfy

Sziasztok
Valami somfy márkájú 2 szárnyú 24V-os kapunyitó dokumentációját keresem.
Hátha valaki felismeri
(#) uniman válasza SzilCsong hozzászólására (») Aug 25, 2025 /

Olvashatatlanok a címkék...í
Ha te el tudod olvasni, akkor írd ide. (A kicsit is...)
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2025
(#) Kékróka válasza SzilCsong hozzászólására (») Aug 26, 2025 /

szerintem

ez hasonlít rá
(#) mraulajos válasza SzilCsong hozzászólására (») Aug 26, 2025 /

Hali!
Nem tudom berakni, de ezen a néven keresd: EASY WAY 201
Hasonlónak tűnik. Nekem ezzel már volt dolgom. E....tt egy valami.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2025
(#) gabka913 hozzászólása Aug 27, 2025 /

Motorline MC91BL-SC vezérés fotocella probléma

Sziasztok,

Adott egy frissen beszerelt, új Motorline GALO600 kapunyitó motor, MC91BL-SC típusú vezérléssel. Vettem hozzá 1 pár Control CON-BEAM409 típusú fotocellát. Nem márkaazonos, de a paraméterek és a bekötési mód egyezik (24V, COM, NC), feltételezem működnie kellene.

Álló állapotban, amikor nem mozog a kapu (mindegy, hogy nyitott vagy zárt), a fotocella működik, kapcsol a relé, van is visszajelzés erről a vezérlésen egy led formájában. Ha van épp útban akadály, és próbálom a távirányítóval vezérelni, akkor nem mozdul a kapu, helyesen.

Ha mozog a kapu bármelyik irányba, akkor viszont még csak nem is kapcsol a relé, akármilyen táncot lejtek az infra vonalában, és így a vezérlés is magasról tesz rá, a kapu mozog tovább. A helyes működés itt az lenne, és a vezérlés is (a manual alapján) így van felprogramozva, hogy meg kellene állnia a kapunak és ellentétes irányba el kellene indulnia. A kapcsolódó beállításokat a vezérlésben már végigprobáltam az összes lehetséges módon, semmi nem segített.
A legérdekesebb számomra, hogy még csak nem is kapcsol a relé. Azt gondolnám, hogy ha kap 24V-t, akkor mindenképpen kapcsolnia kellene. Azt pedig kap, mert a fotocella mindkét oldalán világít a belső power led.

Van valakinek ötlete?

Köszönöm
(#) Bakman válasza gabka913 hozzászólására (») Aug 28, 2025 /

Szerintem egyszerűen a vezérzlés annyi zavart ültet a fotocellák tápvezetékeire, hogy az nem tud helyesen működni. Próbaképp az adó és a vevő (leginkább a vevő) táplábaira rakj 100 nF és 4.7 µF koncenzátor párosokat.
(#) mraulajos válasza gabka913 hozzászólására (») Aug 28, 2025 /

Hali!
Tehát a menüben, LE Biztonsági belépés engedélyezése, vagy letiltása, az 01 re van állítva.? Tovább lépve a menüben, HC, hogy melyik irányban legyen aktív a fotocella. Alapértelmezettként 00 ra van állítva, tehát tiltásra.
(#) uniman válasza gabka913 hozzászólására (») Aug 28, 2025 /

Nem elég a menüben csak átállítani, a MENU gomb megnyomásával azt el is kell menteni. Persze lehet ellenőrizni a beállításokat a menüben lépegetéssel is, hogy tuti legyen.
Ha mindez OK és mégsem működik, akkor a vezérlőbe a fotocella reléérintkezőinek helyére bedughatunk 2 szál drótot, ami összezárunk, aztán zárás közben szétnyitunk. Ilyenkor a fotocella teszt ne legyen aktív... Még azt sem árt beállítani, hogy a motor a kapu jobb vagy a bal oldalán helyezkedik el...
(#) mraulajos hozzászólása Aug 28, 2025 /

Egyszer jó, egyszer nem

Hali!
Adott a képen látható BENINCA BRAINY kapuvezérlés. Egyszer jó egyszer nem. A használója azt mondja, hogy egyre többször volt hogy nem működött, de egy áramtalanítás segítette rajta. Most, teljesen megállt. Az asztalon is ezt csinálja, de kb. 6-8. áramtalanítás után indul be. 4-5 alkalommal elindul-megáll stb. aztán semmi. Várok vele, áramot adok rá, de nem biztos hogy elindul. Szerintem nem az áramtalanítás segít rajta. Valami ötlete valakinek. Megragad valamelyik relé? Ami átlátszó, azok működnek.
(#) gabka913 válasza Bakman hozzászólására (») Aug 28, 2025 /

Nekem is ez a tippem, a hibajelenségből kiindulva. Viszont sajnos nincsenek itthon ilyen kondik.
De köszönöm a javaslatot! Amint lehetőségem lesz rá, kipróbálom!
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2025
(#) gabka913 válasza mraulajos hozzászólására (») Aug 28, 2025 /

Igen. Nem a menü beállításaival lesz a gond, ezerszer átnéztem, és több másik menüpontot sikeresen beállítottam.
(#) gabka913 válasza uniman hozzászólására (») Aug 28, 2025 /

Természetesen el is mentettem a beállításokat. Több másik beállítást is sikeresen elmentettem és úgy működnek ahogy kell. A vezérlés jól van beállítva.
Kipróbáltam a javasolt 2 drótos megoldást. Az a helyzet, hogy úgy működik. Köszönöm az ötletet! A gyári, márkaazonos fotocellákat, mivel fizikailag nem megfelelő, nem fordítható el 90 fokkal az infrája, így eddig ki sem bontottam, de most kipróbáltam. Azzal működik. Úgyhogy valószínűleg valami olyan probléma lesz, mint amit Bakman írt, hogy mozgás közben a vezérlés valami zavart ültet a tápvezetékekre, amitől a nem márkaazonos fotocellák megkergülnek, és nem kapcsolja még a relét sem. Vagy gyárihibás.

Ha másként nem megy, két L alakra hajlított lemezre rögzíted a gyári fotocellákat. Én is azt csináltam otthon.

Valószínű, hogy a gyári fel van készítve ilyen zavaros tápfeszültségre is. Biztosabb megoldásnak tűnik, mint kondenzátorokkal javítani a helyzeten, már ha annyi elég a sikerhez.
(#) gabka913 válasza Bakman hozzászólására (») Aug 28, 2025 /

igen, tudom, de én betegesen érzékeny vagyok az esztétikára, és a manók nem engedik a fejemben ezt a megoldást.
másrészt a gyári fotocellákat belülre szánom, két talapzathoz rögzített álló konzolra akarom őket majd felszerelni, hogy belülről is legyen védelem (kicsi gyerek miatt).

nem olyan nagy tétel egy ilyen fotocella. megpróbálhatok egy másik 90 fokban forgathatót, csak semmi garancia rá, hogy azzal menni fog. vagy próbálkozhatok a kondenzátorokkal.

Te melyik irányba mennél a helyemben?

Ebben brushless motor működik... ugyebár. Talán annak a vezetékeire kéne tenni valamilyen zavarszűrést...
(#) Ktulu válasza mraulajos hozzászólására (») Aug 28, 2025 /

Nem tudom, nincs ilyenem de a reléket mindenképp átnézném. Tápokat is.
Ha azzal a 3 gombbal is járatható, legalább az RF panel kizárható.
(#) mraulajos válasza Ktulu hozzászólására (») Aug 28, 2025 /

Mikor működik, mindennel működik. A panelen lévő gombal is, távadóval is. Programozni is remekül lehet. Minden gomra reagál, ha működik, ha nem.

Én már választottam irányt, lásd melléklet. A helyedben felraknám az eredetit, mert az tuti jó.

szenzor.jpg

Ha az "álló konzol" keresztmetszete négyszög, akkor megoldható az esztétikus szerelés...
Ha a kapupillér külső oldalára ugyanilyen pillérekre kerül az MF40-es másik fotocella pár...
Következő: »»   141 / 142
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem