Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   296 / 297
(#) VIM válasza szeva000 hozzászólására (») Jan 18, 2025 /

Szia! Nem az ionizációs elektródát kellene ehhez megtisztítani, hogy ne gyújtson állandóan, mert így azt érzékeli, hogy nincs ionáram. (vagy a gyújtó elektróda egyben ionáramot is érzékel?)
(#) imre wurm válasza szeva000 hozzászólására (») Jan 18, 2025 / 1

Szia. Típushiba a Fondital panelnál.A gyújtó trafó az aljánál leszikrázik a az alatta húzódó vezetősávra.Sokat javítottam ilyen hibával ezt a típust.Az elhárítása:Gyújtótrafót ki kell forrasztani,majd az aljára és az oldalára egy l alakú műanyag lemezkét kell ragasztani kétkomponensű ragasztóval.Tőbb ilyen gyújtótrafóm is van.
(#) szeva000 válasza VIM hozzászólására (») Jan 18, 2025 /

Szia!
Kiszedtem az elektródát, olyan tiszta, mint egy új.
(#) szeva000 válasza imre wurm hozzászólására (») Jan 18, 2025 /

Szia!
Köszi, ezt holnap megpróbálom, ha mégis áthúz, keresni foglak trafó ügyben
(#) koris válasza nandor zsigmond hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

Szia! Pontosan hová tetted keresztbe azt a vasdarabot?Ugyanez a problémám.
(#) proli007 válasza koris hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

Apró hiba, hogy több mint 6 éve nem járt itt..
(#) VIM válasza koris hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

Szia! Ha van egy szilikoncső összeköttetés a gázszelep és az égőtér között akkor abban a depressziós hatás befolyásolja a gázszelep működését. Ha nem megfelelő a gázszelep min.-max. beállítása akkor jusztírozásra van szükség, hogy gyújtáskor a depresszió rá tudjon segíteni (vagy ellen tudjon tartani a szervó szelepnek) a gázszelep megfelelő nagyságú nyitására.
(#) Miska 45 hozzászólása Kedd, 19:47 /

Star Master Westen gázkazán értékelő hiba

Szevasztok. Már néhányszor ez a fórum és az értelmes javaslatok segitettek ennek a 18 éves kazán időközi hibáinak a kijavitásában. Most az a helyzet, hogy a beállitott melegvizem hőfoka/45 fokC/ aminél ki-be kapcsolt a kazán, most egyszeriben felmegy a vizhőfok 67 fokra, ott kikapcsol, lemegy 61 fokra, újból bekapcs, fel 67 re, és igy játszadozik. A programban 45 fokot mutat a beállitás. Mi változhatott meg? Amit eddig csináltam : Kivizköveztem a hidraulika rendszert-váltószelep,nyomáskapcsoló, átfolyásérzékelő, vizszürő. Semmit nem változtatott. Megjegyezni kivánom, hogy a kazánrajzon a vizkőrben feltüntetett NTCk-ből csak egyetlen darab van ténylegesen az pedig az elsődleges hőcserélő kimenő ágában /fütési/ van. Valójában nem tudom, hogy mi szabályozza a vizhőfokot. A nyomáskapcsoló mellett van egy picike valami, én annak gondolom, hogy a hideg-melegviz átváltástát biztositaj. Ezt is kivettem és megtisztitva visszatettem. De szerintem ez nem NTC. Hát erre a problémára kérnék javaslatokat. Köszönöm.
(#) VIM válasza Miska 45 hozzászólására (») Kedd, 21:02 /

Szia! Ez volna a kazán leírása. Ha belekukkantasz akkor abban jól látható, hogy van benne HMV NTC ami zöld színű vezetékkel van bekötve és be van csavarva a meleg víz kimeneti oldalánál. A fűtési NTC az klipszes és arra piros vezetékek csatlakoznak. A HMV NTC értéke az 10 kΩ körüli értékű szobahőmérsékleten.
(#) Miska 45 válasza VIM hozzászólására (») Sze, 11:44 /

Szevasz. Legutóbb is Tőled kaptam a jó ötleteket. Igy van ahogy irod, csak nem tudtam pontosan, hogy mi a neve a csavaros NTC nek. A klipszest azt ismerem, mert egyszer már cseréltem. De javaslatot kérek a melegviz hőfokának a megváltozására, 45 C-ről 67Cfokra. Köszi a gyors választ.
(#) VIM válasza Miska 45 hozzászólására (») Sze, 12:23 /

Egy valamit nem tisztáztunk, hogy ez a hőmérséklet felfutás csak a HMV vételezés csapnyitása után áll fenn folyamatosan? Nyári állásban van a készülék? Ez azért furcsa, mert a 67 fok az a fűtési előremenő értéke lenne és mint ha a HMV NTC-t nem venné figyelembe a vezérlő, vagy nem vált az üzemállapot. Ki kellene mérni ott a helyén EZT az érzékelőt, hogy jó értéken van e. Mivel nem szakadt ezért nem hoz hibát a készülék de ha elhasználódik az NTC, megnyúlik az értéke (nem csökken hanem stagnál) és a szabályzás torzulni fog.
(#) Miska 45 válasza VIM hozzászólására (») Sze, 19:03 /

Ennek az érzékelőnek nem tudtam a nevét, de 2 napja kivettem és kicseréltem. Nem volt rajta vizkő vagy rozsda. változás nem történt. Van egy digitális multiméterem, hogyan tudnék meggyőződni a kiszedett alkatrész állapotáról? Egyébként a HMV vételezési csapnyitás után áll fenn folyamatosan. Comfort állásban van a kazán. Valóban a fütés értékéig megy fel melegviz.Ezt a hőfokot érzékeli a fütési kimenőágban lévő pattintós NTC. Még tisztázzunk valamit. A fütési ágra csak egy NTC van ami az elsőgleges höcserélőből jön ki. De ezt is kicsréltem már 2 éve. Lehet, hogy ez a rossz? Köszike a gyors választ.
(#) Miska 45 válasza VIM hozzászólására (») Sze, 19:26 /

Köszi a gyors választ. Én is gyors leszek. A A HMV viz vételezési idő alatt a hőfok felfutása folyamatos. COMFORT állásban van a készülék. EZT az érzékelőt kicseréltem, semmi nem változott. Helyben mérni nem tudom, mert amint az ábrája is mutatja, az érintkezőihez -üzemi- bedugott állapotban -nem lehet hozzáférni. De amit kivettem, digitális multiméterrel mit lehetne kimérni? Egyébként valóban a fütési kimenő ágának a hőfoka a mostani vizhőfokkal egyenlő. Az lehetetlenség, hogy nem vált át a váltószelep és a fütési viz megy a melegvizben mert akkor nem a melegviz szimbólum hanem a fütési szimbólum villogna. Van egy magát "szuperszerelő" nek tartott valaki, azt mondta, hogy ha 45 fokon tartom a vizhőfokot, akkor gyakrabban kell kapcsolnia a mikrókapcsolónak, mintha 67 fokon kapcsolna!
(#) VIM válasza Miska 45 hozzászólására (») Sze, 19:39 /

Azt nem tudom, hogy ennél a készüléknél mit jelent az ECHO vagy a Comfort de ha nincs kiépítve recirkulációs kör akkor annak nem sok értelme van, hogy bekapcsolva legyen, mert állandóan készenléti állapotban akarja tartani a HMV kör primer oldalát akkor is ha éppen nem használnak meleg vizet. Csak fogyasztja a gázt feleslegesen. A hőmérséklet azért fut fel, mert készenlétben van tartva a hőcserélő primer oldala és várja a csapnyitást, hogy a kimeneten a beállított hőmérsékletű víz álljon a rendelkezésre. Az előremenő hőmérséklet az gyárilag 60 fokra van véve és az a cca. 7 fok az a hőtehetetlenségből adódik ami nem kerül lekeringetésre. Kapcsold ki ezt az opciót.
(#) Régi motoros válasza Miska 45 hozzászólására (») Sze, 22:42 /

Az NTC alkatrészen ellenállást kell mérni. Előzőekben írta VIM is, hogy kb 10kΩ az értéke.
Ha megméred az újat amit vettél, és a régit természetesen kiszerelt állapotban,
azonos hőmérsékleten csak minimális eltérés lehet a két mért érték közt, amit kΩ -ban fogsz megkapni.

A 10kΩ érték bizonyos hőmérsékletre van megadva, 15-20-25°C, pontosan nem tudom,
azt az alkatrész adatlapjából kellene kideríteni. Vagy majd VIM megmondja.
Tehát ha nagyon eltérő lenne a mért érték a 10kΩ tól, viszont egymáshoz képest mindkettőn
pl 7kΩ -ot mérsz, akkor csak annyi van, hogy nem a megadott hőmérsékleten mérted, de jó.
A hozzászólás módosítva: Sze, 22:47
(#) Régi motoros válasza Régi motoros hozzászólására (») Sze, 22:54 /

Közben rákerestem, 25°C hőmérsékleten 10kΩ az ellenállása.
Ha melegebb van, akkor csökken, ha hidegebb van, akkor növekszik az ellenállás értéke.
A hozzászólás módosítva: Sze, 22:54
(#) Miska 45 válasza VIM hozzászólására (») Csü, 6:54 /

Ma reggel csináltam egy próbát, hátha ez előbbre visz. A szobatermosztáttal bekapcsoltam a fütést, a lángjel szépen mutatta a modulációt, ahogyan ment felfelé a vizhőfok úgy csökkent a modulációs jel alakja,végül is a beállitott 64 C-fokon az NTC kikapcsolta a gázt, majd leesett a vizhőfok 59 C-r és újból indult minden. Közben kinyitottam a melegviz csapot, a motor átváltotta a szelepet és a vizhófok felment 67C re. Elzártam a csapot, a fütés megindult, felment a fütési viz 64C re és kikapcs. Kipróbálom még ma, hogy megjáratom a kazánt egyszer a KOMFORT egyszer az ECHO üzemmódban. Köszi a válaszokat.
(#) Miska 45 válasza VIM hozzászólására (») Csü, 7:07 /

Válasz VIM.nek. Amit küldtél linket a kazánról ez az. A 62.oldalon találod az ECHO-KOMFORT leirásokat és a 81.oldalon van a kazán ábrája. Én nem tudom a rajz alapján eldönteni, hogy van-e benne recirkulációs kőr. Légyszi, nézd meg a rajzot és talán megtudot mondani, hogy melyik állapotban-ECHO_KOMFORT_müködjön a kazán. Köszi.
(#) VIM válasza Miska 45 hozzászólására (») Csü, 7:07 /

Nem tudom, hogy számodra miért fontosak ezek a komfortnak mondott üzemmódok de nekem nincs rá szükség, hogy bekapcsolgasson a kazán és tartsa a szekunder hőcserélőben a hőmérsékletet, ugrásra készen, hogy mikor nyílik a meleg víz csap. Ezek nélkül az üzemállapotok nélkül még nem próbáltad, hogy a kapcsolgatások megszűnnek és csak a valós HMV csapnyitás fog érvényesülni és nem megy feleslegesen magasabb hőfokra a vízhőmérséklet?
(#) VIM válasza Miska 45 hozzászólására (») Csü, 7:13 /

Nem a kazánban van a cirkulációs cső kiépítve hanem a vízvételezési helyig a csapig ahol ez a komfort igény szükséges. Én nem nagyon tudok olyan szerelőt aki ki is építi ezt az erre alkalmas készülékeknél. Inkább azt tanácsolja, hogy tárolósat vegyen amiben mindig van egy előre felmelegített mennyiségű HMV.
(#) Miska 45 válasza VIM hozzászólására (») Csü, 9:28 /

Köszi a gyors választ, de ha esetleg megnézted a Fóka Bt gépkönyvét, a 62. oldalon, abból kiderül, hogy ez a két üzemmód létezik. A kazánom mindig a Comfort módban üzemel. recirkulációs kőr nálam nincs kiépitve! Most megpróbálom az Echo üzemmódot.
(#) VIM válasza Miska 45 hozzászólására (») Csü, 12:59 /

Ez a rész nálad is olyan mint nálam csak Echo gombbal beállítod a kívánt hőmérsékletet és a Komfort gombbal legalizálod azt. Nincs jelentősége. Én most sem preferálom ezt az üzemállapotot. A nálam lévő készülék leírásban ez így néz ki, hogy csak az Echo gombot kell megnyomni ha előnykapcsolást akarok eszközölni.
(#) Miska 45 válasza VIM hozzászólására (») Pé, 7:52 /

Kibróbáltam , nincsen változás a kimenő melegviz hőfokában-67 C- sem a Komfort sem az Echo programban. Újból végig mentem a beállitott paramétereken, a melegviz 45 C-áll. Légyszi, mond ki a verdiktet! Köszi.
(#) VIM válasza Miska 45 hozzászólására (») Pé, 10:10 /

Lehet, hogy nem figyeltem de nem írsz arról, hogy ez a jelenség mióta vagy mikor következett be a kazánnál de nekem úgy tűnik, hogy a kezelőszerv nem kommunikál megfelelően a vezérlőpanellel. Ha próbáltad az ECO beállított értéket érvényesíteni az Komfort gombbal és nem a kívánt hőmérsékletű vizet kaptál (és az NTC-k hibátlanok hiszen elmondásod szerint cserélve lettek) akkor a kezelő ezen része nincs hatással a szabályzásra. Ha lentebb veszed a gyári 60 fokos értéket cca. 45-50 fokra akkor azt megcsinálja a készülék? Én könnyebb helyzetben vagyok, mert nekem potméteres az állítása de a visszajelzőn nyomon lehet kísérni az értéket. Én úgy állítom be a maximumot a HMV-n, hogy ne sok hideget kelljen hozzákeverni. A 60 fok az leviszi a szőrt is ...
(#) Miska 45 válasza VIM hozzászólására (») Pé, 17:58 /

Fussunk neki még egyszer. Amit gépkönyvet küldtél kedden- Foka-Bau- a 62.oldalon van a kazánom fütési és HMV beállitási módjai. Ennek alapján vannak beállitva már pár éve. A melegviz elállitódás úgy történt, hogy este még 45C volt, másnap mosogatáskor meg 67C. A 73-74 oldalaokon a paraméterek vannak azok is jó értékek. Most ha jól értem, azt tanácsolod, hogy a fütési értéket vigyem le 45 Cre, mert a vizhöfok 45 C a kijelzőn a beállitott érték szerint, csak amikor elindul a melegviz akkor mászik fel 67C re. de a programgombokkal nem tudom levenni a vizhőfokot. Valamilyen érzékelő nem engedi.Létezik az, hogy a kicserélt hálózati melegviz érzékelő -nem volt vadi új- nem jó? UA- zt produkálja mint amit kivettem.Mivel a fütőkörben adalékot tettem nem vizkövesek az alkatrészek, aránylag tiszták, kissé feketék, iszaposak, mert leválasztóm nincsen. Hát ennyit.
(#) VIM válasza Miska 45 hozzászólására (») Pé, 19:06 /

Idézet:
„Létezik az, hogy a kicserélt hálózati meleg víz érzékelő -nem volt vadi új- nem jó?”
Erre most mit mondjak? Hogyan lehet így azt mondani valamire, hogy javítva van ha kétes kimenetelű az értéke? Legalább az értékét le lehetett volna ellenőrizni. Aki itt szeretne segíteni bármiben is annak nem ártana a tudomására hozni, hogy nem új de a menet az stimmel az NTC-n. Annyi talán bizonyos, hogy a kezelőn beállított értéket nem követi a szabályzás pedig a HMV kimenetbe becsavart NTC-nek kellene érzékelnie a változást (amit nem tesz).
(#) Miska 45 válasza VIM hozzászólására (») 8:44 /

Hát, igen. Nos annyit megteszek, hogy rendelek egy- általad elküldött linken lévő- NTC-t. Ennyit megér, de felmerült benne az is, hogy ahová az NTC által küldött helyes ellenállási értéket nem befolyásolhatja e valami programpanelban? Az NTC által küldött jel közvetlenül a mikrokapcsolót müködteti, vagy esetleg vannak még közbenső alkatrészek? Lehet, hogy ez csak okoskodás, de maradjunk annyiban, hogy ha kicserélem vadi újra az NTC-t és továbbra is marad a hiba, akkor a panelban kéne keresgélni. Addig függesszük fel ezt a topit, KÖSZI a segitséget és a hozzá szólásokat mindenkinek, majd jelentkezem. VIM, azért külön megkérlek arra, ha van hozzáférésed ennek a programpanel kapcsolási -alkatrész-rajzához, és természetesen van rá időd, akkor légyszi, nézd meg ez általam elképzelt hibalehetőség -nem NTC hiba- valószinüségét. A müszaki leirás 82. oldalán van a panel huzalozási rajza. Kellemes hétvégét mindenkinek. Ja! Még egy kérés mindenki felé! A Fóka Bt-nél nincsen ez az NTC. Segitséget kérek, hogy tudom megrendelni. Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: 8:51
(#) VIM válasza Miska 45 hozzászólására (») 9:53 /

Az NTC-t azt máshol is lehet kapni. Bővebben: Link Az áramlás érzékelő ami a rajzon prioritás érzékelőnek van lefordítva, mert a prioritást arra értelmezi, hogy ha a HMV csapot megnyitják akkor az fog prioritást élvezni a fűtéssel szemben. Ez az érzékelő hall szenzoros, nem egy egyszerű záró kontaktus (létezik olyan is de az Reed relés) ami érzékeli a víz áramlását. Az érzékelő a cső külső oldalán van és a csőben lévő vízáramlás forgatta (turbinalapátos) mágnes hozza működésbe, impulzusokat továbbítva a vezérlő számára. Ez csak az üzemállapotot eldönteni hivatott érzékelő ami "eldönti", hogy mi "élvez" prioritást. Az érzékelő az nyilván jól működik, mert különben nem állna át a készülék HMV-re de ha a kimeneten lévő NTC hibás értéket ad (de nem szakadt, mert azt hibaként lenne diagnosztizálva) akkor nem tud hozzá igazodni a szabályzás. Az NTC az tud olyan értéket felvenni, hogy nem "hajlandó" csökkenni az értéke (hiába van vele közölve a hőmérséklet) és valószínű, hogy mivel nem csökken hanem stagnál így a HMV hőmérséklete arra az értékre szabályozódik (hibásan).
(#) Miska 45 válasza VIM hozzászólására (») 10:26 /

Dühitett a dolog. Kivettem az érzékelőt, digitális multimérrel mértem 20Kohmos állásba, a szobatermosztát szerint 24 c-on 10, 3kOhmot mutatott, Kissé megdörzsöltem az újammal, lement 8,3-ra. Tehát jó. Hogyan tovább. Hétfőn megrendelem az újat, biztos ami biztos.
A hozzászólás módosítva: 10:35
(#) VIM válasza Miska 45 hozzászólására (») 12:16 /

A felvetésedre nem tudok mit mondani de a mérésed az így nem igazolja, hogy az NTC az hibátlan volna.Bővebben: Link
Következő: »»   296 / 297
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem