Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   648 / 648
(#) sargarigo válasza Skori hozzászólására (») Vas, 11:48 /

Köszönöm, nézem!
(#) sany válasza tki hozzászólására (») Vas, 14:35 /

Na és ilyet?

karóra.webp

(#) erbe válasza sany hozzászólására (») Vas, 14:45 / 1

Időnként nagyon jó lenne. Nincs hova letenni a műszert vagy éppen olajos trutyi a környezet. Nincs segéd, aki fogná, míg mérek, ...
(#) sany válasza erbe hozzászólására (») Vas, 14:49 /

Én gondolkodok rajta, hogy majd beruházok egyre.
Azt hittem van óra funkciója is ,de nincs.
A hozzászólás módosítva: Vas, 14:53
(#) Bakman válasza sany hozzászólására (») Vas, 14:59 /

Nem feltétlen tartom jó dolognak. Bénázáskor ha véletlen felrobban, nincs nagy távolság a kezed és a műszer között. Átütési feszültség rendben lehet?
(#) sany válasza Bakman hozzászólására (») Vas, 15:03 /

Hálózati feszültséget nem mérnék vele én sem : .Jump:
Szakadásvizsgálatra lenne szerintem a legpraktikusabb.
(#) erbe válasza Bakman hozzászólására (») Vas, 15:23 /

230 V-ot én se szívesen mérnék vele. Ellenben a vezérlőfeszültség 24-110 V ~, de sok gépben nem földfüggetlen.
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Vas, 20:58 / 3

Ennyire sikerült. Nem tudom belőni a fókuszt, semmit nem látok a keresőben.

red_moon.png

(#) bbb válasza Bakman hozzászólására (») Vas, 21:16 /

Előlem eltakarták a felhők. Sebaj, 99-ben a napfogyatkozással is így jártam
(#) sany válasza bbb hozzászólására (») Vas, 22:41 /

De akkor legalább sötét lett egy kis ideig.
Szegény kutyánk, akkor bement lefeküdni az óljába, mert azt hitte éjszaka lett.
(#) bbb válasza sany hozzászólására (») 6:12 /

Érdekes volt, mert nem volt sötét, csak sötétebb. Akkor épp Belgiumban nyaraltam (MÁV tábor) és szinte semmit nem érzékeltünk belőle. Míg idehaza tényleg sötétség volt (láttam kazettán a rokonok felvételét), addig ott csak egy kicsit mintha jobban beborult volna az ég. Az meg a felhők miatt amúgy is volt, szóval kimaradt az élmény
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») 8:15 /

Nagyon ügyes vagy , mert engem teljesen legyűrt az okos fényképező szoftver.
Hiába mondtam neki, hogy engem rohadtul nem himbálódzó levelek érdekelnek, erre csak azt mondta, hogy én azt jobban tudom hogy neked mi a jó.
Amúgy láttam amit láttam, végstádiumban tisztult ki annyira az ég, hogy lehetett látni bármit is.
Amúgy tudtátok, hogy oktával mérik a felhőt?

verhold.jpg

(#) lazsi válasza Gafly hozzászólására (») 9:30 / 1

Amikor először kimentem megnézni, sehol sem láttam a Holdat...
Egy fél órával később már sikerült észrevennem, és nem voltak felhők!
Szóltam a feleségemnek, de nem akart kijönni (hideg, meg sötét, meg bokrok, meg ...), ígyhát lefényképeztem a mobilommal, hogy megmutassam neki (mert azért kíváncsi volt rá, csak a háznak a rossz oldalán van az ablak... ). Na abból csak egy vöröses paca lett...
Újra kimentem, de most már a fényképezőgéppel (DSLR, 200-as tele). Persze az állvány előszedésére már nincs idő ( miért szedtem volna elő délután ), így marad a kézből-lövés... ISO 3200 (tudom, hogy zajos lesz, de rövidebb záridő is elég). Fényerő -2-t mutat, de az egész kép sötét, tehát nem baj.
Este letöltöm gépre, és megmutatom, hogy mi sikerült...
Sajnos ekkorra már kezdett kimászni a Föld mögül...
Kicsit később kimentem újra, hogy megnézzem a részleges helyzetben is, de akkor pont ott volt némi felhő...
A hozzászólás módosítva: 9:31
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») 9:43 / 1

Én sem találtam a Holdat, először nagyon halvány volt. Aztán meglett. Innen jó látszódott.
Bocsánat a képekért, sajnos nem sikerült jobban. Amikor vörös volt nem érzékelte a telefon kamerája. Amikor lehúzodott róla az árnyék, akkor nagy látványos volt.
A hozzászólás módosítva: 9:45
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») 10:22 / 2

Buta fényképezőképet kell használni, amin kézzel állítható minden.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») 11:51 /

Az minimum negyed milla, de inkább több.
(#) nagym6 válasza Gafly hozzászólására (») 12:21 /

Átlag fényképezőmön is állítható kézzel is minden, automata helyett.
A hozzászólás módosítva: 12:22
(#) Gafly válasza nagym6 hozzászólására (») 12:29 /

Örülj neki.
(#) Udvari Zsombor válasza Gafly hozzászólására (») 14:55 /

Tegnap ~19:20 körülre le is sétáltunk a Balaton partra megnézni a holdfogyatkozást, de eléggé csalódást keltő volt, egyáltalán nem látszott semmi a felhőktől, csupán kétszer-háromszor valami körvonal részlet igen halványan, már bőven ~20:40 előtt jöttünk is vissza haza ‒ persze a hátunk mögött lévő kivilágított óriáskerék se segített, az biztos! ☁ ☹
Azt írják, hogy legközelebb 2028 szilveszterének napján lehet majd újra holdfogyatkozást látni.
(#) Udvari Zsombor válasza Gafly hozzászólására (») 15:06 /

@Gafly ‒ Amikor már magasabban volt a Hold, itthonról még bepróbálkoztam, természetesen optikai zoom + manuális fókusz kombinációval se lett éles kép, de legalább megpróbáltam ‒ persze csak kicsit bújt ki a felhők mögül és akkor is csak éppen hogy látszott valami. ☁ ☾
Én kompakt fényképezőgéppel próbálkoztam, az ilyesmit nem érdemes okostelefonnal, mert a digitális zoom tönkre vágja a képet.
@sany ‒ Te hol próbálkoztál? Neked legalább sikerült a vöröses stádiumból is valami.

IMG_6178.JPG

(#) lazsi válasza lazsi hozzászólására (») 20:20 /

Két kép... Nem tudom miért írtam 200-as telét (olyanom a filmes Praktikámhoz volt...), mert ez 300-as. Canon 500D, ami már nem mai darab, de legalább csak annyira okos, amennyire nekem kell...
A 0124-es képnél 1/4 s záridő és 1600-as ISO.
A 0125-ös képnél 1/6 s záridő és 3200-as ISO.
Mindkettő "félig kézből" készült: nekitámasztottam a kerítésnek a gépet. A többi sajnos bemozdult...
(#) img válasza lazsi hozzászólására (») 20:41 /

Ekkora zársebességnél már számottevő a Föld forgási elmozdulása: ezért használnak a csillagászok rotátort, ami a célon tartja a gépet expozíció közben. ~15 éve egy 900 mm-es (ekv. 1400 mm) távcsővel (T2-es csatlakozása volt, hogy a gép rámenjen) tudtam értékelhető fotót csinálni a Holdról. A 300 mm-ed az ekvivalens 480 mm az 500D-n, annak megfelelő bemozdulási készséggel: a matek szerint 1/500 legalább kellett volna a tűéles képhez, de inkább 1/1000). Az élességet meg érdemes fixen végtelenre állítani mert akkor nem kell vele időt pazarolni amíg élesre áll.
(#) lazsi válasza img hozzászólására (») 20:48 /

Az élességet egyszer beállíttattam vele, utána már csak "nagy levegő és elsütni"...
1/500 ? Abból semmit sem lehetne látni, olyan sötét lenne a kép...
De a kezem valószínűleg nagyobb elmozdulást okozott, mint a Föld forgása...
(#) img válasza lazsi hozzászólására (») 20:49 /

Nem képstabilizátoros az objektív, ugye?
(#) lazsi válasza img hozzászólására (») 20:50 /

Nem...
Amikor vettem (16 éve), a keretemből vagy egy képstabilizátoros "alap-objektív", vagy egy anélküli alap + tele jött volna ki... Én ez utóbbit választottam.
A hozzászólás módosítva: 20:54
(#) img válasza lazsi hozzászólására (») 20:53 /

Igen, az 1/500 itt csak elméleti érték a matek szerint, mert ahhoz olyan, jóval magasabb ISO érték és / vagy rekesznyílás kellene aminek az a váz (egyetlen APS-C sem) és objektív nem a barátja.

Akkora vaku meg nincs, ami bevilágítja (vagyis egy van: Napnak hívják).
(#) lazsi válasza img hozzászólására (») 20:55 /

De ugye pont az volt a lényeg, hogy "vaku" nélkül készüljön a kép...
(#) img válasza lazsi hozzászólására (») 20:56 /

No igen.

Mekkora rekeszen voltál, teljesen nyitva?
(#) lazsi válasza img hozzászólására (») 20:58 /

f/5.6 ennyit tud az objektív...
(#) img válasza lazsi hozzászólására (») 21:19 /

És ez fix, vagyis 300-ra kitekerve is annyi? 300/5.6L vagy 70-300/?
A hozzászólás módosítva: 21:20
Következő: »»   648 / 648
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem