Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Időnként nagyon jó lenne. Nincs hova letenni a műszert vagy éppen olajos trutyi a környezet. Nincs segéd, aki fogná, míg mérek, ...
Én gondolkodok rajta, hogy majd beruházok egyre.
![]() Azt hittem van óra funkciója is ,de nincs. A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2025
Nem feltétlen tartom jó dolognak. Bénázáskor ha véletlen felrobban, nincs nagy távolság a kezed és a műszer között. Átütési feszültség rendben lehet?
Hálózati feszültséget nem mérnék vele én sem : .Jump:
Szakadásvizsgálatra lenne szerintem a legpraktikusabb.
230 V-ot én se szívesen mérnék vele. Ellenben a vezérlőfeszültség 24-110 V ~, de sok gépben nem földfüggetlen.
Ennyire sikerült. Nem tudom belőni a fókuszt, semmit nem látok a keresőben.
Előlem eltakarták a felhők. Sebaj, 99-ben a napfogyatkozással is így jártam
De akkor legalább sötét lett egy kis ideig.
![]() Szegény kutyánk, akkor bement lefeküdni az óljába, mert azt hitte éjszaka lett.
Érdekes volt, mert nem volt sötét, csak sötétebb. Akkor épp Belgiumban nyaraltam (MÁV tábor) és szinte semmit nem érzékeltünk belőle. Míg idehaza tényleg sötétség volt (láttam kazettán a rokonok felvételét), addig ott csak egy kicsit mintha jobban beborult volna az ég. Az meg a felhők miatt amúgy is volt, szóval kimaradt az élmény
Nagyon ügyes vagy
, mert engem teljesen legyűrt az okos fényképező szoftver.Hiába mondtam neki, hogy engem rohadtul nem himbálódzó levelek érdekelnek, erre csak azt mondta, hogy én azt jobban tudom hogy neked mi a jó. ![]() Amúgy láttam amit láttam, végstádiumban tisztult ki annyira az ég, hogy lehetett látni bármit is. Amúgy tudtátok, hogy oktával mérik a felhőt?
Amikor először kimentem megnézni, sehol sem láttam a Holdat...
Egy fél órával később már sikerült észrevennem, és nem voltak felhők! Szóltam a feleségemnek, de nem akart kijönni (hideg, meg sötét, meg bokrok, meg ...), ígyhát lefényképeztem a mobilommal, hogy megmutassam neki (mert azért kíváncsi volt rá, csak a háznak a rossz oldalán van az ablak... ). Na abból csak egy vöröses paca lett...Újra kimentem, de most már a fényképezőgéppel (DSLR, 200-as tele). Persze az állvány előszedésére már nincs idő ( miért szedtem volna elő délután ), így marad a kézből-lövés... ISO 3200 (tudom, hogy zajos lesz, de rövidebb záridő is elég). Fényerő -2-t mutat, de az egész kép sötét, tehát nem baj.Este letöltöm gépre, és megmutatom, hogy mi sikerült... Sajnos ekkorra már kezdett kimászni a Föld mögül... Kicsit később kimentem újra, hogy megnézzem a részleges helyzetben is, de akkor pont ott volt némi felhő... A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2025
Én sem találtam a Holdat, először nagyon halvány volt. Aztán meglett. Innen jó látszódott.
Bocsánat a képekért, sajnos nem sikerült jobban. Amikor vörös volt nem érzékelte a telefon kamerája. Amikor lehúzodott róla az árnyék, akkor nagy látványos volt. A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2025
Buta fényképezőképet kell használni, amin kézzel állítható minden.
Az minimum negyed milla, de inkább több.
Átlag fényképezőmön is állítható kézzel is minden, automata helyett.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2025
Tegnap ~19:20 körülre le is sétáltunk a Balaton partra megnézni a holdfogyatkozást, de eléggé csalódást keltő volt, egyáltalán nem látszott semmi a felhőktől, csupán kétszer-háromszor valami körvonal részlet igen halványan, már bőven ~20:40 előtt jöttünk is vissza haza ‒ persze a hátunk mögött lévő kivilágított óriáskerék se segített, az biztos! ☁ ☹
Azt írják, hogy legközelebb 2028 szilveszterének napján lehet majd újra holdfogyatkozást látni.
@Gafly ‒ Amikor már magasabban volt a Hold, itthonról még bepróbálkoztam, természetesen optikai zoom + manuális fókusz kombinációval se lett éles kép, de legalább megpróbáltam ‒ persze csak kicsit bújt ki a felhők mögül és akkor is csak éppen hogy látszott valami. ☁ ☾
![]() Én kompakt fényképezőgéppel próbálkoztam, az ilyesmit nem érdemes okostelefonnal, mert a digitális zoom tönkre vágja a képet. @sany ‒ Te hol próbálkoztál? Neked legalább sikerült a vöröses stádiumból is valami.
Két kép... Nem tudom miért írtam 200-as telét (olyanom a filmes Praktikámhoz volt...), mert ez 300-as. Canon 500D, ami már nem mai darab, de legalább csak annyira okos, amennyire nekem kell...
![]() A 0124-es képnél 1/4 s záridő és 1600-as ISO. A 0125-ös képnél 1/6 s záridő és 3200-as ISO. Mindkettő "félig kézből" készült: nekitámasztottam a kerítésnek a gépet. A többi sajnos bemozdult...
Ekkora zársebességnél már számottevő a Föld forgási elmozdulása: ezért használnak a csillagászok rotátort, ami a célon tartja a gépet expozíció közben. ~15 éve egy 900 mm-es (ekv. 1400 mm) távcsővel (T2-es csatlakozása volt, hogy a gép rámenjen) tudtam értékelhető fotót csinálni a Holdról. A 300 mm-ed az ekvivalens 480 mm az 500D-n, annak megfelelő bemozdulási készséggel: a matek szerint 1/500 legalább kellett volna a tűéles képhez, de inkább 1/1000). Az élességet meg érdemes fixen végtelenre állítani mert akkor nem kell vele időt pazarolni amíg élesre áll.
Az élességet egyszer beállíttattam vele, utána már csak "nagy levegő és elsütni"...
1/500 ? Abból semmit sem lehetne látni, olyan sötét lenne a kép... De a kezem valószínűleg nagyobb elmozdulást okozott, mint a Föld forgása...
Nem...
Amikor vettem (16 éve), a keretemből vagy egy képstabilizátoros "alap-objektív", vagy egy anélküli alap + tele jött volna ki... Én ez utóbbit választottam. A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2025
Igen, az 1/500 itt csak elméleti érték a matek szerint, mert ahhoz olyan, jóval magasabb ISO érték és / vagy rekesznyílás kellene aminek az a váz (egyetlen APS-C sem) és objektív nem a barátja.
Akkora vaku meg nincs, ami bevilágítja (vagyis egy van: Napnak hívják).
De ugye pont az volt a lényeg, hogy "vaku" nélkül készüljön a kép...
No igen.
![]() Mekkora rekeszen voltál, teljesen nyitva? |
Bejelentkezés
Hirdetés |

, mert engem teljesen legyűrt az okos fényképező szoftver.

), így marad a kézből-lövés... ISO 3200 (tudom, hogy zajos lesz, de rövidebb záridő is elég). Fényerő -2-t mutat, de az egész kép sötét, tehát nem baj.