Fórum témák
» Több friss téma |
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Szerintem pont az a lényeg számomra, hogy én nem akarok "csatát vívni magammal". Lehet, pont ezért nem is érzem magaménak minden szempontból az audiofil létformát sem: nem ez tölti ki a teljes életemet, és nem is akarnám, hogy úgy legyen.
Tökéletességet hajszolni általában oda vezet, hogy mindig a hibát keresi az ember, azaz sosem lesz elégedett. Én inkább az ésszerű megelégedés pártján állok. ![]() Vagyis nem elégszem meg annyival, amit ma egy műszaki outlet áruházban (többnyire) kapni lehet, mint szobai hangrendszer - ebből a szempontból talán nem nagyképűség azt mondhatom, hogy igényesebb vagyok az átlag hallgatónál. De nem fogok nekiállni erősítőt, hangdobozt, kábelt, elosztót, fali vezetéket cserélni rögtön, amikor egy adott pillanatban valami nem köt le, hiányérzetet kelt, netán idegesít. Inkább elfogadom szép lassan, hogy a befogadásra képes állapotot, lelki nyugalmat meg is kell teremteni az elmélyült hallgatáshoz, és lesznek olyan pillanatok, amikor nem is fog sikerülni. S abban az állapotban az igazi high-end berendezéssel sem biztos, hogy sikerülne: ez nem parancsra, meg nem pénzért alakul ki.
Csatát vívni az valami negatív dolog, zenét hallgatni meg az ellenkezője kell(ene) hogy legyen.
Lehet azért találni olcsón is jót, meg méregdrágán is olyat aminek a hangját nem tudod elviselni. És ahogy írod is, nem ebből áll csak az élet, enni sem eszünk megállás nélkül stb. Én már nem hiszem hogy fogok építeni bármilyen erősítőt is ebben az életben, csövest pláne nem, pedig egy 845SE az még mindig birizgálja a fantáziámat. Hallottam egyszer egyet, igaz csak távolról, és ott és akkor nem is tudtam hogy az csak utólag tudtam meg, a hallható torzítását leszámítva nagyon élethű hangja volt. Sokat nézelődtem a témában, méregettem itthon is, hát, mondhat bárki bármit, triódákkal nem lehet 70V RMS meghajtó jelet csinálni neki, illetve lehet, csak jó nagy torzítás mellett. Léteznek ilyenek is (kínai), aki megveszi azonnal nekiáll átfaragni mert hogy borzalmasan szól. Tőlünk nyugatabbra akadnak páran akik már régebben rájöttek arra amire mostanra magamtól én is. Itt van néhány mérés, a felső képen triódák erősítenek 70V-ra, utána trafó, ugye, ég és föld a különbség, alul pedig ott van hogy mekkora torzítású jel megy be a trafóba. Kell egy trióda kis erősítéssel ahol még nem torzít veszettül, hajtja az interstage trafót amihez nem kell nagy áram, mert a trafó meg csak egy katódkövetőt hajtana, az meg a végcsövet. Na de csak hangosan gondolkodtam, nekiállni nem fogok.
Azért nem ártana egy-két dolgot a téma szerint tisztázni.
Idézet: „nem is érzem magaménak minden szempontból az audiofil létformát” Ezzel itt nem lehet mit kezdeni több szempontból sem. Lehetne mondani, ez magánügy, mivel a téma szerint ez nem értelmezhető itt. De amit még ennél is fontosabbnak tartok az a téma félremagyarázása. Vagyis az audiofil személyiség az olyan átlagos ember, aki jobb minőségben szeretne zenét hallgatni. Ezért az erre vonatkozó tapasztalatait más javára közli. A létforma az meg mindenki személyes dolga, vagyis merőben egyedi. Nem szerencsés a kettőt keverni, mert félremagyarázásokra ad lehetőséget. Idézet: „Tökéletességet hajszolni általában oda vezet, hogy mindig a hibát keresi az ember, azaz sosem lesz elégedett. Én inkább az észszerű megelégedés pártján állok.” Ilyet csak tapasztalatok híján lehet állítani. Ugyanis, ha a szándékaid komolyak, és próbálkozol ezzel azzal, akkor megfogod tapasztalni a befektetett munkád eredményeit. És majd rájössz, jöhetsz, hogy a dolognak volt értelme, ha meghallgatod, amit csináltál. Ja, és nem a tökéletesség van a háttérben, mert olyan nincs, hanem csak a jobb. Nem tudom, hogy honnan veszed, hogy a készülékeim, amiről írtam azzal jelenleg nem lennék megelégedve, mivel nem átlagos képességeik vannak. De ha az ember talál jobbítási lehetőséget, akkor arról mért mondjon le. És még egy fontos dolog, ami ide tartozik, hogy ez így nem hibajavítás, mert nem hibák adják az alapproblémát, hanem bizonyos megszokott dolgok, szokások megváltoztatásából származó hangzáselőnyök elérése. Az utolsó bekezdésedhez Az előzőekben már szó volt róla, hogy az egész értelme a zenehallgatás jobbá tétele. A zene gyógyító hatással bír a napi terhek ellazításába. És egy építésben, ahogy írtam is, mindenkinek máshol van a kompromisszum határa. És ezt nem kell megmagyarázni, mert ez már személyes dolog, ezért senki nem fogja számonkérni.
Lemaradt, azért nálam is van olyan, hogy a pákát nem akarom látni, és zene helyet a csend, amit szívesen hallgatok.
Idézet: „ócska tárcsa kerámia kondi.” Helyette mit lehet lenni? Stiroflex, silver mica? Idézet: Ez legalább hibátlanul élethű. „zene helyet a csend, amit szívesen hallgatok.”
Akkor még egy kérdés.
Kiváncsiságból kivettem a 40éves sansui tápkondiját. 10000µF/63V elna. A kapacitás a műszer szerint 10000µF viszont az ESR 0,6Ohm. Ez mennyire jó? Keresgetek én kondi ESR-eket, de nem nagyon látom a leírásba.
Az biztos, hogy nem jó. Már, ha valóban annyi, szerintem nem annyi. Régi elkóhoz nem biztos, hogy találsz adatlapot, de ha be tudod azonosítani akkor keress hozzá, hátha van.
Nem tudom mivel mértél ESR-t, ilyen LCM3 meg tranyóteszter eredményeire ne hagyatkozz, mérhetnek teljesen fals értéket is. Az elnának van egy 172 oldalas doksija de abba biztosan nincsenek benne ezek a régi elkók. Elna elkók amúgy nagyon sokáig bírják, akár a 40 éves is lehet még teljesen jó. Pl Cornell Dubilier 10mF/63V ESR 20kHz-en 30mΩ, az 100kHz-en huszon vagy tizen mΩ.
Egy LCR T4 teszterem van. Hogy ez mennyire mérhet pontosan, hát vannak fenntartásaim. Dilemmába vagyok, pont azért amit írtál, mert sokáig bírják az elnák, de 40év, meg mutatom a lenti képen a helyét. Hogy is mondjam, nem igazán ideális a két borda közt.
És akkor a milliós kérdés, mit kellene ezek helyett tenni? Egyébként onnan indult az ötlet, hogy nem igaz, hogy jobbnak hallom a kis Aiyima-t, mikor ezen a Sansuin látszik, hogy egy jól megépített erősítő, jó minőségű alkatrészekkel. Azt tudom, hogy a sansuinál egy lépéssel előrébbről hallom az énekest, mint bármelyik másik erősítőmnél. A mélye picit gyenge, a magasa kicsit fátyolos. Mondjuk jó lenne kihagyni az előfokot belőle és csak a végfokot hallgatni, mert ahogy néztem a kapcsolási rajzot, van bőven a végfok előtt alkatrész. A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2025
Az lcrt4 sosem fog korrekt értéket adni, szóval egyelőre ne bántsd az elkót. Csinálj róla egy képet oldalról. Ahogy látom a lába sem szabvány méret. Most akkor melyik szól jobban? Érdekes dolgok ezek egyébként, ha valaki bele néz a 610 meg a 650 belsejébe, 10-ből 10 ember a 650-et választaná, sokkal több minden van benne, erősebb, külön előfokja van stb mégsem szól úgy mint a 610.
Mekkora a mérete az elkónak?
Jól látod, nem sima. 4 lábú, ebből kettő csak tartóláb. A + és a - közt 24mm a lábtávolság, 35mm az átmérő, 70mm a magasság. Felpúposodva nincs.
Egy srácnak a diyaudion pont Cornell Dubiliert ajánlottak helyettesítőnek ehelyett az elna helyett.
Ilyen Elna kéne neked mint ez, ez 35mm átmérő és 72mm magas, de ez valószínűleg RM10-es ahogy az összes amit manapság kapsz. Ezeket nem tudom hogy lehetne oda betenni, talán 45 fokkal elforgatva fúrni neki két lyukat és alul egy egy rövid drótdarabbal odavinni a forrszemre.
Nekem T4-em nincs de van alkatrész teszterem, nem tudom ezek mennyiben egyeznek meg. Van ez az új low esr Pana elkó ami 44 mΩ. Ha csak simán mérem meg vele akkor dupla esr értéket mér (0,1 Ω) de ha bemegyek a menüjébe, kiválasztom hogy én esr-t akarok mérni, akkor már kiírja, hogy 0,05 Ω.
Szerintem van is ilyen Elnám, csak Denon felirattal. Lehet holnap kiveszem és rámérek.
Közben találtam belevalót a mousernél: Bővebben: Link Még annyira nem is drága.
Hát, a Kemet-et nem nagyon ajánlják audio alkalmazásokba. Meg ott a képen a Yageo (Teapo
) felirat, na az engem végleg eltántorítana. Meg rajta a kondin a Made in EU felirat...Akkor már sokkal inkább a Cornell vagy Pana.
Vishay BC Components MAL2056xxx széria.
Egy lappal visszább írtam neked kondi ügyben, ott volt a kemet az elna helyett. És azt hiszem pont ezt az ALF szériát írta a fószer, hogy jó. Csak már nem tudom melyik fórumról mentettem ki.
Én is voltam lepve, hogy kemet, na ne már. Nyilván szivesebben tennék bele az általad említettekből, de sajna ilyen lábkiosztással nincs. Fúrni faragni meg nem nagyon akarok, mert azért képvisel némi értéket a cucc.
Igen, most megnéztem, annak valóban 4 lába van és 22,5mm szóval az passzol a nyákba. Gondolom, emiatt írták hogy az jó bele.
Közben az AI kiokosított, a Kemet a Yageo leányvállalata, a Yageo a Kemet-et 2020-ban vásárolta meg. A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2025
Nem akarok ide bemásolgatni mert szerintem így is s@ggbe leszünk rúgva.
Kemet ALF Bővebben: Link Nyilván a 2/3-a marketing duma. A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2025
Nem minden gyártónál lehetett ilyet látni. Nekem nagyon tetszik ez a megoldás, hogy az alkatrész oldalon jól láthatóan szitázva van a fólia oldali nyák rajzolat. Sokkal áttekinthetőbb képet ad, ha mérni, javítani kell benne.
Jobb ötletem nem lévén, így oldottam meg. Nem szépségdíjas, de hallgatózni jó lesz, aztan kitalálok valami szebbet.
Egyébként hasonlóra mérte a tseszter ezeket a kondikat is, 0,6ohm úgyhogy szerintem hülyeségeket mér.
Régi japán gépekbe láttam eddig ilyeneket. Nekem is tetszik, meg hasznos. De az a világ már elmúlt. Javítani!? Menni szépen a boltba újért.
Manapság egy trafót is többért csinálnak mint amennyibe nekem a használt készülék van, és nem nagyon tudok olyan boltot ahol akár ennek az árnak a tízszereséért is lehetne venni bármilyen elviselhető hangú valamit.
Nem tudom a készüléked típusát, de a csatolókondi, meg az előfok környékén kéne inkább nézelődni, mondjuk elhagyod a teljes előfokot csatolókondistól és meghallgatod hogy úgy hogy szól. Az elkóra meg keress valakit a közeledben akinek van mivel megmérni. Esetleg szivárgó áramot tudsz még mérni rajtuk ha van kellően stabil tápod. Idézet: „Manapság egy trafót is többért csinálnak mint amennyibe nekem a használt készülék van” Én ezzel tisztába vagyok. De, te meg tudod magadnak csinálni, ha van vele valami. Ha beviszed egy szervízbe az pénz, meg idő. Az avx-et szoktam unalmamban olvasgatni. 300ezer alatt nem nagyon van ajánlás úgy erősítőkre. Sansui AU-G50X a masina. Az én tudásom sajna kevés ehhez a végfokhoz. Olyan mintha szimmetrikus jelet kapna. Ha valakinek van kedve ránézhetne. Service manualt tudok küldeni. Nade. Egy óraja hallgatom. Semmi hiányérzetem nincs. Sőt! Kétszer néztem meg, hogy a loudness meg a tone defeat ki illetve be van e kapcsolva. Nagyon halkan hallgatva azért a Dosztályúnak több a mélye, de szobahangerőn már ez a jobb. Azonkívül mostmár ennél is megvan, hogy ha sok a hangszer se csökken a mély. Ez úgy zenél, hogy muszáj vagyok a kedvenc zenéim végighallgatni megint. Úgyhogy ez most így marad.
Én is láttam már néhány ilyet, sokat gyorsít a méréseken valóban. De még az is elég hasznos, ha a szervizkönyvében van benne a panelrajzolat (mindkét oldalról). Mondjuk van pl. az Aiwa, ahol erre hivatkozva a panelra még a pozíciószámokat se nyomtatták fel - az már azért kitolás a javítóval..
Ha már javíthatóságra tervezés: az Akai pl. bizonyos orsós magnóira 50 év garanciát vállalt, amennyiben bizonyos időközönként átnézték márkaszervizben. Nyilván itthon ilyen sosem volt. Meg valószínűnek tartom, hogy a cég előbb szűnt meg (eredeti formájában, a kínai névhasználati jog más téma), mint hogy az első példányok elérték volna az 50 évet.. Idézet: „Esetleg szivárgó áramot tudsz még mérni rajtuk ha van kellően stabil tápod” Ezt hogy kell? A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2025
Nem az ötletedben látom a problémát, hanem a gyári megoldásokban!
Ha komolyan vesszük, ezért nem vennék gyári erősítőt. nagyobb vele az átépítési gond, mintha elölről kezdenénk. Ha enyém lenne, akkor kiszerelném belőle, ami használható, azt ennyi. De mért az ilyen van akinek nagyképűnek ható hozzáállás? Hát ránézve egy problémahalmaz audiofil oldalról nézve. Persze a használhatóság is kérdéses, mivel a bordák között a sok elektrolit kondi belső bordáknál, ami a hűtést rontja. Az új kondi mechanikának ne a küllemét vitatnám, hanem a két csatorna újdonsült összeföldelését. És mivel vízszintesen feljebb került több hő fogja érni a kondikat. Az más kérdés, hogy én független csatornáknak szoktam építeni az erősítőimet. Azért a hőpuffer tetszik benne. ESR-ről, Az bizony igaz, hogy egy erősítő képességeinek alapfeltétele a táp. Tunelman a feketekapura alapoz. Nekem arra nem telik, ezért meg van a magam megoldása, amit csak ajánlani tudok, akár az utóbbi hibrid fejhallgató erősítőm kapcsán is. Ebben is úgy 24.000µF a puffer, dekadikus csökkenő értékekkel Ebben anagy kapacitás (22.000uF) 10 db párhuzamosan kötött 2.200uF. Ha kedved van számold ki az ESR-jét. Arról nem beszélve, hogy szerintem nagyobb a töltöttségi szintje üzemelés alatt, mivel kisebb kapacitás adott idő alatt jobban képes feltöltődni, mint egy nagyobb értékű. És persze ne árt a kondikat használat előtt formatálni.
Ez ahhoz drága, hogy szétbontsam. Ha nem lett volna jó, inkább eladom. De hál isten jó lett. Nem újdonsült lett összeföldelve, hanem ez ilyen gyárilag.
Én is féletem a melegedéstől, de másfél óra nyúzás után még csak langyos se lett a borda (furcsa nekem is, azt hittem melegebb lesz). Blackgate van még? Úgy emlékszem leálltak a gyártásával.
Természetesen a tiéd, Te döntesz!
A melegről, én nem tapasztaltam, csak TE. De amikor tesztelted rajta volt a teteje? Meg nyitott, vagy zárt helyen tervezed a rendszeres használatát? És persze milyen volt a környezeti hőmérséklet a tesztelés idején? Amit a gyártó követ el az biztos, hogy neki jó... Tunelman kolléga a netről szerzi be az említett kondikat, komoly áron.
Hehe, van egy csomó hasonlóság, abban is tripla darlington van a végén, vannak benne fuse resistorok, meg abban is az nvcs körbe van téve a hangszínszabályozás. Olvastam erről nemrég, az állítólag azért lett oda téve, mert ott kevéssé rontja a hangot mintha a jelútban lenne a hagyományos módon. És lehet ebben valami...
Nem tudom azok mennyiért mennek, de ha látok majd egyet olcsón csak megveszem meghallgatni. Amikor megvolt még az EAR859 csöves SE-m elvittem a HK-val együtt ide egy emberkéhez 3 falura innét. Meghallgattuk nála is mindkettőt az ő rendszerében. Vakarta a fejét rendesen, azt mondja, részegek lehettek a tervezők mert a feje tetejére állt a hangzás, a csövesem úgy szól mint egy félvezetős, a félvezetősöm meg úgy szól mint egy csöves, nyilván annak hibái (nagy torzítás, elkent hangok stb) nélkül. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

) felirat, na az engem végleg eltántorítana. Meg rajta a kondin a Made in EU felirat...