Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Audiofil, High End Audio

Témaindító: konyak6, idő: Márc 25, 2018
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   87 / 91
(#) mek-elek válasza teddysnow hozzászólására (») Szept 4, 2025
Szerintem ez már erőltetett, mivel zenészszemmel próbál hatni. Ahhoz hasonlítanám, mintha a randi előtt tanulmányoznám könyvekből, hogy mit kell majd éreznem. Az előző ajánlatban ezt átlépik, és sugallják, hogy érezni fogod, amit érezned kell.
Nem kell a zenében sem megmondani a teendőket, érezd úgy, ahogy neked jó az.
Amikor még fiatalon hallottam az aktuális áriát, azt vettem észre, hogy a vége felé nem veszek levegőt. Nos ezt nem kell kifejezni hangtávolságokkal. Hozzátartozik még Wagnerhez, hogy ő is csak ember volt. Az igaz, hogy tehetség volt, de a bizonyos találékonyságának az életvezetése milyensége van a háttérben. Az eltartója, annak felesége, és a személyiségének háromszöge, annak akár napi bizonytalanságában lehetne keresni az alkotói géniuszt. Állítólag megkérdezték az uraságot, hogy mért tűri a háromszöget, és az azt felelte, hát lőjek le egy ilyen géniuszt?
Valószínűleg a mester műveinek egy részét Ő hallotta először a palotájában.
Vagyis szerelem, és a művészet között ennek az úriembernek köszönhetjük a művészet javára született döntést, nem a szerzőnek.
(#) teddysnow válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 5, 2025
Nem eröltetett, csak nem neked szól a sorozat. Nyilván azoknak szól, akik most ismerkednek a komoly zenével.
(#) Ge Lee válasza mcc hozzászólására (») Szept 5, 2025
Köszi a tippet, bevált a bipoláris SU, helyreállt vele a rend a gyárilag nem jó hangú készülékben is. Az a baj, hogy a farnellnél csak 220µF van (csatoló), 330µF (nvcs) nincs belőle, azt nem néztem, hogy egyáltalán nincs vagy csak raktáron nincs épp.
Vettem még low esr FM-et is, hátha az is jó, hát nem, ugyanolyan borzalom vele mint a Marconnal. Viszont az nvcs-be oda jó. Másabb lesz tőle picit, olyan öblösebbek lesznek a mélyek, leheletnyivel mélyebb tónusú lesz az egész hangkép, meg nő valamennyit a tere.
Most holnap ha lesz időm még megnézem, hogy milyen ha mindent kihagyok a jelútból és direktben kapja a jelet RCA-ról a bemenet.
Még majd a nagy fekete-arany pufferre is kéne valami tipp, bár ha elment 30 évet akkor szerintem néhányat még elfog. A Cornell Dubilier-rel szemezek, nem tudom milyen, itthon nem nagyon láttam hogy használná valaki, majd utána olvasok englisül. Szimpatikusabbnak tűnik az adatok alapján mint a többi, meg befér belőle a 10mF helyére a 12mF is de talán még a 22mF is, de azt írja rájuk hogy amíg a készlet tart, szóval nem sokáig lesznek.
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 5, 2025
Nem kifogásként, csak nem értem, amit írsz.
Ha rendszerben gondolkodunk, akkor a leggyengébb láncszem a meghatározó. Na most, ha egy gyári készülékben gondot jelent egy kondenzátor milyensége, és ez várhatóan szerinted megoldást jelenthet egy feltételezett jobb hangzás eléréséhez, akkor mért írtad Karesznek egy trafó kapcsán, hogy:
Idézet:
„Nem vettél még egyetlen drága ellenállást sem soha (én igen)”

ezek szerint ebben a gyári készülékben minőségi ellenállások vannak, így a hangjában csak a kondik számítanának?
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2025
(#) btamas81 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 5, 2025
Ezt valamelyik magyar fórumról mentettem:

"nagy Elna for Audio vagy Cerafine, azok jók, sőt nagyon jók! Ezek az újak nem, a Kemet sokkal jobb. Ha pedig nem Kemet, akkor ajánlható még a Cornell Dubilier, illetve -istenkáromlás, de- a Samwha kondik is angol hangúak"
(#) btamas81 válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 5, 2025
Ránézésre azt állapította meg a két egyforma (HK610) erősítőről, hogy amelyiknek gyengébb a hangja, abba másmilyenek a kondik.
Én is előbb azokat a dolgokat cserélném ki, amik látom, hogy mások. Az ellenállások majd utána. De mint olvashattad, a kondik cseréjével hasonló hangú lett a kettő.
(#) mek-elek válasza btamas81 hozzászólására (») Szept 6, 2025
Nem vitatva a véleményed, ez valóban egyedi dolog, hiszem mindenkinek egy saját rendszere van, így magának kreál. Szóval bonyolultabb az egész annál, hogy beleprédikáljanak (értem ezt magamra is). Csak a kisördög szólt az előbb belőlem. És az sem elhanyagolható, hogy ki mivel gondolja a számára ideálisat elérni. Visszább egy fórumtárs említette, hogy elpártolt a kazettás magnó hangjától az alapzaj miatt. Említem ezt azért, mert ha még jut pár év, pont erre kacsintgatok a jelenlegi analóg tapasztalataim kapcsán. Ahogy egy torzításnak, a zajnak is sok oka lehet. Nem lehet csak úgy mindent egy eszközre fogni. Erre is azt mondanám, ami mindenre érvényes, számomra érvényes jó és rossz hatás aránya határozza meg a véleményemet valamilyen eszközről. Ebből meg könnyen adódnak eltérő véleményalkotások. A hozzáállásom szerint, próbáld ki, azt majd meglátod...
Van, akinél a méréseknél ér véget a jó keresése, van aki tovább motoszkál és érik mindenféle hallható dilemmák, amiket jelenleg megmagyarázni sem lehet. És ha ez nem lenne elég, a nyakunkba akasztják üzleti érdekből a mindenféle élethűnek nemigen mondható ezernyi hanganyagot. Szóval nem könnyű a megfelelő kompromisszumot megtalálni. Az viszont alap lenne, hogy ebben a témában ne kommersz készülékekkel akarjuk megítélni egy hordozó képességeit, mert abból értelmetlen, így felesleges vitázás alakulhat ki. És ez a téma többet érdemelne.
(#) mcc válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 6, 2025
Mousernél van még talán 1000µF-os is, ha jól emlékszem....
(#) Skori válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Szept 6, 2025
Nemrég az 1978-ben megjelent "Mézga család nyaralása" rajzfilm részletét raktam be, ha jól emlékszem az offtopic-ba. Perceken belül ki lett moderálva. Gondolom politika... vagy valami ilyesmi. Átküldjem magánban? Amúgy érdekes nem, hogy egy közel 50 éve készült mese ennyire problémás lehet.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2025
(#) btamas81 válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 6, 2025
Csak azt írd meg nekem, hogy hogy jön ez az én hozzászólásomhoz, meg GeeLee kondijaihoz?
(#) Ge Lee válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 6, 2025
Már egyszer leírtam, most megint leírtam, most sem értetted meg, de ami nagyobb baj, hogy nálad a közel dupla idő alatt (évtizedek) ilyen fel sem merült. Nálam is sok idő kellett hozzá, ez igaz. Nálad azért sem fog felmerülni, mert egyfajta hit szerint építkezel. Bár az is sántít ugye. Mert azt hisszük, hogy minél drágább egy alkatrész annál jobban fog szólni a végeredmény, de mégsem veszünk nagyon drága alkatrészt mert mégsem biztos hogy jobban fog szólni, másrészt nem telik rá. Innentől ez ugye nem más, mint hit. Tapasztalat akkor lenne, ha megvennéd a 46 fontba kerülő ellenállást is. Vagy akkor, megalkuszunk? Vagy hogy van ez?
Részben én is belekerültem ebbe a csapdába, de sikerült kimászni belőle.
Hogy kezdi egy műszaki ember ezt az egészet? Hát mér. Mert azt hiszi, hogy minél jobb mérve valami, az annál jobb lesz hallgatva is. Aztán amikor a mérések nem korrelálnak azzal amit hall akkor elkezd vakarózni. Utána jön a másik véglet, a hit másik fele, hogy a drága alkatrésztől fog majd jól szólni. Aztán ez is megdől. Nálam akkor kezdődött ez, amikor az egyik csövesben egy átlagos katódellenállás helyére vettem egy Ohmite Audio Gold-ot, meg valami másik fekete izét a gyártóját most meg nem mondom, de jóval drágábbak voltak. És nem hogy nem lett jobb velük, hanem rosszabb lett az egész.
Na itt jön a képbe a szinergia. Szóval, hogy veszek mindenhova dale-t az vagy jó lesz vagy nem, 50-50%. Ebben a legócskább szénréteg ellenállások vannak, és ezekkel is jól szól, sőt könnyen lehet, hogy csak ezekkel szól jól, és ha tennék bele dale-t azzal se lenne jobb, vagy még ilyen se.
Sokan leírták már ezt a dolgot sok helyen csak én senkinek nem hittem el amíg magam meg nem tapasztaltam. Egyébként, nézz hirdetéseket, kétféle erősítőt árulnak drágán, azokat amikben drága alkatrészek vannak, és azokat amik jó régiek, a 70-es 80-as években gyártott részben fadobozos izék, Luxman, stb.

Nem, nem csak a kondik számítanak egy készülékben, hanem minden ami benne van, még a drótok is. De nem mindegy, hogy mi mivel van összhangban és mivel nincs. Már többször leírtam, sok éven át építgettem, sokféle erősítőt, de az alapja mindnek ugyanaz volt, amit a lomex-ben vettem, yageo ellenállások, átlag elkók és fóliakondik, mindez üvegszálas nyákon. Volt ugyan köztük nyilván különbség, de sosem szólt jól egyik se. Hát ez volt a fő ok, nem a kapcsolás, meg nem az, hogy milyen trafóról ment.

Egyébként, ma délután meghallgattam úgy is a végfokot, hogy a bemenet direktben kapta a jelet, nem voltak a jelútban a fetek, elkó, hangerőpoti, szóval semmi. Úgy is jól szólt, picit máshogy, de nem volt se jobb se rosszabb mint így a gyári állapotában. Szóval kicseréltem a kondikat és ennyi.

Azt meg én hadd ne találgassam, hogy mitől jó csatolónak az egyik és mitől nem jó a másik. Megmérni a kapacitásán kívül az ESR-jét lehet, mást nem, a többi is abból következik, meg esetleg még szivárgóáramot lehetne rajtuk mérni, de egy ekkora elkón minek, meg meg van adva az is az adatlapján ha jól emlékszem.
(#) Ge Lee válasza btamas81 hozzászólására (») Szept 6, 2025
Megmértem a 10000 mikrós Elna-kat, az egyik 16mΩ a másik 17mΩ (ESR) így 30 év után, szóval mint az új. A Cornell Dubilier adatlapján sajnos az ESR csak 120Hz-re és 20kHz-re van megadva, szóval nem tudom vele összehasonlítani mert én 100kHz-en mértem.
Csak azért nézelődöm, mert ugye semmi nem tart örökké.
(#) Ge Lee válasza mcc hozzászólására (») Szept 6, 2025
Farnellnél is van 330µF is, ugyanazt az adatlapot is dobja hozzá, de mégsem ugyanaz, mert van egyetlen betű eltérés a típusában, meg képet is másikat dob rá. A 220µF ECEA1AN221U a 330µF meg ECEA1CN331U tehát az egyik AN a másik meg CN.
ECEA:product classification
1A:10V-os kivitel, 1C:16V-os kivitek
N:széria kód
331:kapacitás
U:utótag
Idézet:
„Ebben a legócskább szénréteg ellenállások vannak, és ezekkel is jól szól, sőt könnyen lehet, hogy csak ezekkel szól jól, és ha tennék bele dale-t azzal se lenne jobb, vagy még ilyen se.”

Esetleg csak más lenne... Kinek jobb kinek rosszabb. Ezen a kísérleten már túl vagyok

IMG_0138b.jpg

(#) Ge Lee válasza mcc hozzászólására (») Szept 6, 2025
Csak érdekesség, hogy ezeket a NOS su elkókat (több félét is) egy török eladó hiend kondiként hirdet.

Mármint, melyik kísérleten vagy túl? A dale nem lett jó valahova? Vagy csak az lett a jó mindenhova?

Azért én a helyedben kipróbálnék egy CEM-1-es nyákot is, az az FR4 borzalmasan el tud rontani mindent.

su.jpg

Bármire rá lehet írni, hogy high end...

Szénfilm ellenállások a Dale ellen. Jól érezhetően más hangzás. Azután már csak ízlés kérdése, hogy kinek melyik a favorit.

CEM1et kétoldalasban nem csinálnak. Talán egyszer teflon alapúval...
(#) btamas81 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 6, 2025
Én nagyon szeretnék egy Heed-et, de csak diy-re telik. Le akartam a vastagabb rézzel gyártatatni a nyákot (ugyanúgy fr4re, szerintem az heedbe is az van) 18.000Ft lett volna az 5db nyák. Maradt a sima sajnos.
Ui.: ha valaki mousertől rendel jelezhetné, kellene némi vishay ellenállás az obeliskbe. Minden lenne itthonról, de ezekkel az ellenállásokkal meg vagyok lőve.
(#) Ge Lee válasza btamas81 hozzászólására (») Szept 6, 2025
HTA-val (tán obelisk) jó ideig küzdöttem, volt több verzió, ott alap a fenolgyantás (bakelitnek csúfolt) nyák vagy a légszerelés. Az FR4 kegyetlenül elrontja a hangját. Végtranyónak volt hozzá régebben a farnellnél egy fémtokos darlington, jó drága volt, az nagyon jó volt bele.
(#) btamas81 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 6, 2025
Szerintem a Heed már sima nyákos, bár a fene se tudja. Elvileg van Onsemis bdv-m, jamicon kondik vannak a hq-nál, csak ez a vishay ellenállás nincs sehol.
A légszerelésen már gondolkodtam.
(#) btamas81 válasza btamas81 hozzászólására (») Szept 6, 2025
Azért nagy tisztelet a Heednek. Nálunk annyira nem ismert/elismert. Külföldön nagyon jó híre van. Az azért Magyarországról indulva nem rossz. (Jó maga a kapcsolás angol, de na). Ha egyszer sikerül a cigiről leszokni, az árából egy Heed-et veszek.
(#) Ge Lee válasza btamas81 hozzászólására (») Szept 7, 2025
A Heed Elixir-ről van belső képem, ez alapján ettől sem várnék csodát, FR4, Samwha pufferek, yageo-nak tűnő ellenállások, ócska tárcsa kerámia kondi.
(#) Ge Lee válasza mcc hozzászólására (») Szept 7, 2025
Adott alkatrész hangját szerintem csak relatíve lehet (érdemes) értelmezni, adott helyen, általánosítani nem lehet. Itt ez a házi darcilom, ebben sincs csatolókondi, szénréteg ellenállások, már ahova volt érték, ahova nem volt ott R534 meg van egy yageo is.
Ég és föld egymáshoz képest ennek a hangképe meg a HK610-é. Tehát, akkor nem az ellenállások határozzák azt meg elsősorban. Hanem nem tudom mi. Hozzáteszem, a 610-ben sok a fuse resistor is, a fokozatok munkaellenállása is az, aztán van a jelútban is meg a tápágban is. Lehet, hogy inkább azok a meghatározók mintsem a többi szénréteg.
A darcilt meg az FR4 alapjában véve rontotta le, de már nem fogok szórakozni vele hogy fenolos nyákot tegyek alá. Fűt is mint a rosseb, nyári erősítőnek nem jó.

my_darcil.jpg

(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 7, 2025
Idézet:
„Mert azt hisszük, hogy minél drágább egy alkatrész annál jobban fog szólni a végeredmény, de mégsem veszünk nagyon drága alkatrészt mert mégsem biztos hogy jobban fog szólni, másrészt nem telik rá. Innentől ez ugye nem más, mint hit. Tapasztalat akkor lenne, ha megvennéd a 46 fontba kerülő ellenállást is. Vagy akkor, megalkuszunk? Vagy hogy van ez?”

A tapasztalatok nem hitkérdés. Az is igaz, hogy magában a jobb alkatrész nem minden. nem dicsekvésnek, csak elszántság, utoljára a VF4-e-be 60E forintért rendeltem meg a Dale CPF ellenállásokat. Majdnem duplájába került az előző beszerzéshez képest. Mivel akkor hattyúdalnak gondoltam, kiizzadtam. Hogy mlért? Mert már megtapasztaltam előnyét. Nem gondolnám, hogy a legdrágább alkatrészekkel építek. És nem kedves dolog más tapasztalatait holmi hit-ként magyarázni. Nem én küldtelek a hibrid kapcsán a Lehel téri "mágushoz" csövest hallgatni.
Mivel nem vagyunk egyformák, ezért én sem gondolom, hogy mindenki egyformán képzeli az építésekre szánt összeget. És azt is ferdítésnek érzem, amikor a tapasztalataim közlését valaki a szájíze szerint véleményezi, anélkül, hogy megtapasztalta volna azokat a dolgokat.
No de ez a téma nem a vetélkedésről szól!
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 7, 2025
Idézet:
„Adott alkatrész hangját szerintem csak relatíve lehet (érdemes) értelmezni, adott helyen, általánosítani nem lehet.”
Írja Ge Lee
Egyrészt maximálisan egyetértek, de másik oldalról nézve nem mutat irányt a továbbiakhoz.
Már szó volt róla, hogy az audiofil szemlélet igen bonyolult problémákat jelent. No meg csak egy táborhelyet jelent az elszánt építőnek azon az úton, amin próbálja a jobb hangzást elérni.
Talán pont ezért ajánlatos olykor beérni az említett "kompromisszummal". De amikor ezt említjük, erre is vonatkozik, hogy ez mindenkinél máshol van.
És valahogy megint kimaradt az eleje, hogy a "jónak" mi az alapja. Azaz milyen felvétel mutat ideálisnak az adott rendszeren. Nos ebből egy kis őrület, ami ért a minap...
Az előzőekben említettem, hogy öregségemre visszatértem az analóg lehetőségekhez.
"Lehetőség" ez nem vicc, mert csak azt hallhatód, amit a pénzedért adnak. Persze itt is érvényes, hogy ki mennyit szán rá. Én is elkövettem egy LP-t az elmúlt napokban. Nem lévén sok pénzem választanom kellett Chet Baker és a Pink Floyd között. Az utóbbit az összetettebb hangzása miatt választottam. Az első este nem fértem a hibridhez, így a Canamp HD650 párossal estem neki. Hozzátenném, hogy a RIAA korrektor, a Canamp, és a hibrid azonos struktúrával készült, azaz paneltől elszigetelve, Dale CPF ellenállásokkal, NEI 1001 huzalozással, Duál monó kiépítéssel. A hálózati csatlakozók is csak PC kábelek voltak. Az rötön kiderült számomra, hogy az LP nem átlagos darab. De az ára alapján nem is a legjobb kiadásnak véltem.
Ami a továbbiakban írok senki ne vélje úgy, hogy ezt a zenei anyagot egy digitális hordozó felülmúlná, DE!
Ugyan, ahogy számítottam rá igen gazdag információs anyagot hallottam. Értem ezalatt a háttéranyagot, szöveg, háttér hangforrások. Pedig sem a Canamp, HD650 jó ideje nem ment.
A fekete levest azonban másnap kellett a torkomon lenyomni. Ugyanis magam voltam otthon, és így lehetőségem volt a lakást felfordítani. Azaz kiegészítettem az addigiakat a hibriddel+K701, Előhalásztam az AZ6 bekötőkábelét is, és jöhetett a Pink Floydot idézve a crazy. Nem a dugdosás volt igazán fárasztó, hanem annak eredményének elemzése.
Ellenállás, kondenzátor, ja, meg a többi!
Az AZ6 kábele tapasztalati emlék, ezért akartam jelenleg hallani a hangját, Az LP külön ügy, ja...
Mint kiderült, eszembe juttatta kedves mentorom által említett LP-k manapság milyenségét. Mármint akinek volt rá lehetősége (anyagi), lezongorázta a lehetőségeket manapság, ha analógra vágysz. Szóval az LP-ken szórakoznak a rárakott digitális anyaggal. Na most, ha nem lenne világos, maga az LP így is kellemesebbnek érezteti, és a szellős hangzás megmarad, DE!
Túlzó dinamikát éreztem az említett LP-n. No hangcsatorna túlvezérlést nem tapasztaltam, de a túlzó dinamika kierőszakolta a teljes visszacsatolású készüléket (Canamp). Itt meg kell jegyeznem, hogy a jelenlegi építéseim a huzalozás milyensége (NEI 1001), az ellenállások (Dale..) eleve jó dinamikát mutatnak, vagyis másféle kiépítés esetén nem ismerem az említett tapasztalatokat. És így eszembe jutott Karesz elképzelése a szakasos limitálással. Ugyanis a kétféle visszacsatolás csak egyik így jó a másik meg úgy eredményre jutottam. Szóval semmi sem volt egyértelmű. És az említett kavalkádban ez elég undok hatású volt. És ha már kavalkád, kábelek... Három fajta kábel állt rendelkezésemre. A képen a kis egyszerű kinézetű a Technics gyárija. Persze hogy vannak a világon jobb kábelek, de én jelenleg ezek közül választhattam. Szóval az 1. típusút találtam legjobbnak a lemezjátszó és a RIAA között. Azonban a nagyobb durranás a RIAA, és az erősítők között volt. A képen látható sorrend szerint tartottam megfelelőnek a sorrendiséget a hallható hangképek szerint. A Technics, nem is tudom hány éve pihent. Mivel ez volt a legmeggyőzőbb, így most ez megy a rádió felől, az eddigi tapasztalataim szerint, jobb híján.
(#) Tomi94 hozzászólása Szept 8, 2025

Bejáratódás, avagy pszichológia?

Viszonylag ritkán írok ide, már csak azért is, mert a saját fogalmi keretem szerint sem számítok "igazi audiofilnek" (sem anyagi-lakhatási lehetőségek, sem célok terén).

Mindenesetre tegnap történt valami, ami miatt visszaemlékeztem egy ide tél környékén írt hozzászólásomra. Az volt a lényege, hogy az akkor nem rég beszerzett Canton hangfalpár megléte óta bizonyos felvételeken jókora előrelépést érzek, viszont más anyagokon zavaróan előjönnek a felvétel hibái. Volt, aki szerint ez alapján a rendszer még nem elég jó, mert az igazán jó rendszeren "nincs rossz felvétel" (amivel én megkötésekkel értettem egyet).

Nos, tegnap este elindítottam az egyik olyan albumot, ami az év elején tipikusan az utóbbi kategóriába tartozott (éles, zajos a felvétel, fárasztó hallgatni). Nem csak, hogy nem volt fárasztó, kifejezetten hidegrázós élmény volt bizonyos pontjain. Mindamellett, hogy nyilván tudom - és most is be tudom azonosítani -, akkor mi zavart annyira.

Műszaki szempontból azóta nem változott semmi a rendszerben (a kábel, vagy az alatta levő szekrény anyaga sem). Akkor hát mi történt? Bejáratódott volna a rendszer, "összecsiszolódott" az erősítő-kábel-hangdoboz hármas? Vagy csak maga a hangszórómembrán nyerte vissza szabad mozgását, miután lehetséges, hogy éveket állt? Más a páratartalom, a levegő összetétele kora ősszel, mint tél közepén?

Szerintem utólag bizonyíthatatlan, és nem csak azért, mert használt hangsugárzó esetén már nem tudok még egy pont ugyanolyan előéletű párat felkutatni a megismételhető kísérlethez, A/B teszthez. De még ha pont ugyanolyan körülmények között akkor és most is felvettem volna mikrofonnal a megszólaló hangképet: akkor ennyi erővel a mikrofon membránja ugyanúgy viselkedett 8 hónapja, mint most..? Ha minden részletre figyelek: ebben az egyenletben több az ismeretlen, mint az egyenlet...

Marad az emlékezet, amiről meg tudjuk, hogy nem objektív, pláne ilyen időtávon. Én végül inkább annál maradtam, mint magyarázat magamnak, hogy a lelkiállapot teszi a különbséget: általában véve is jobb a hangulatom az utóbbi hónapokban, mint januárban volt. Ráadásul tegnap épp két napnyi csendes erdőjárásról értem haza késő délutánra. Szerintem ezek a változások, külső hatások sokszor jelentősebbek akár egy erősítő-cserénél..
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2025
(#) mek-elek válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 8, 2025
Üdv a klubban!
Ezt a csatát magadnak kell megvívni magaddal. Lehetőleg tiszta elmét kívánok hozzá! Neked kell magadban lerendezni e dolgokat magadnak. És irányadónak maradjon a zene minél jobb élvezete!
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 8, 2025
A Technics kábel az ST240 és a hibrid között, hát röviden crazy.
Igen megváltozott a hangkép. Eltűnt a GGL lágysága. Mondhatnám harcias lett a hangkép. Azonban hangsúlyt kaptak a középhangokban bizonyos elemek. Jobban ki lehet vezérelni. Így jelentősen más hatású a zenehallgatás vele. Megjegyezném, hogy jobbal vagy rosszabbal nem minősíteném. Innen két dolog... Vajon nem a kábel és a K701 szinergiájáról van szó, vagy a kábel bejáratlansága a ludas a dolgokba. Persze előfordulhat mindkettő valamilyen arányban. Én bennem azonban ott motoszkál, hogy ez már megint melót jelent, ha jobbat szeretnék. Azaz muzeális érték ide, vagy oda, célszerű lenne az ST240-t meghekkelni, ha már ennyire...
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2025
(#) mek-elek válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 8, 2025
Lemaradt...
Tessék minden változást naplózni, mert különben csak a káoszt érezteti a dolog. Olyan ez egy kicsit mint a könyvelés, a bevitel analóg meló, de majd lehetőséged lesz ezekből valamilyen következtetést levonni, ami a továbbiakban segíthet irányt venni.
(#) Suba53 válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 8, 2025
Idézet:
„Ezt a csatát magadnak kell megvívni magaddal. Lehetőleg tiszta elmét kívánok hozzá! Neked kell magadban lerendezni e dolgokat magadnak.”

Ritka kivétel, de most ebben egyetértek Elekkel.

Ha van rengeteg időd, felesleges és sok pénzed, hogy elkezdj kísérletezgetni, beszerezni temérdek kábelt, alkatrészt minőségi hangfalakat, high-end berendezéseket, majd kialakítani egy olyan jó akusztikájú helységet, ahol nincsenek rezonáló üvegtáblák, döngő üregek, majd minden szabad idődben ezeknek a különböző kombinációján hallgatva a kedvenc zenéidet talán megfejtheted magad számára a problémát. De lehet hogy rövid lesz az életed hozzá.

A másik út, hogy egyszerűen elhiszel minden badarságot, amiket ezeken a területeken olvasni lehet, és megnyugodva elengeded a problémát.
Következő: »»   87 / 91
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem