Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramváltó trafóval áram mérés, hogy?
Lapozás: OK   9 / 10
(#) kaqkk válasza Marty McFly hozzászólására (») Szept 10, 2025 /

Idézet:
„Ha esetleg valaki ésszerű áron tud beszerzési forrást az is érdekel.”
Ki írta ezt ? Egyébként meg már régen tekerhettél volna magadnak egyet , egy kis trafó vasmagjára mondjuk 1000 menetet és egy fix áramnál megmérve a lejövő feszültséget megvan a biciklilakat áramváltód fillérekből ...
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2025
(#) Marty McFly válasza erbe hozzászólására (») Csü, 6:05 /

Szabadtéri használatra kell. Vannak mérőműszereink más célokra amik szintén rogowski terkerccsel működnek. Szabadvezetékes hálózatra feszültség alatt nem telepíthetsz bármit! Nem kismegszakító gyilkolunk de ha zárlat van a késes biztosító old ami 63A tól 250A ig van méretezve és a trafó szekrényben biztosít. Kőkemény kA nagyságrend egy itt kialakuló zárlat! A hálózat általában 50 es vagy 95 ös alu sodrony de ezek az összepattintós áramváltós dolgok itt már nem jöhetnek szóba. A prototípushoz egy házilag tekert rogowski is megtenné csak jó lenne pár infó hogy lássam jo e az irány amerre gondolkodok.
(#) Marty McFly válasza kaqkk hozzászólására (») Csü, 6:13 /

A rogowski tekercsben nincs vasmag! Ezért lehet vele gyors változásokat is érzékelni. Mindössze annyi a nehézség hogy a rajta indukálódott feszültség az áramváltozás sebességével arányos ezért ezt a feszültséget egy integrátorral dolgozzák fel hogy visszakapjuk az eredeti áramot a mérésnél. Nem az a kérdés hogyan kerülhető el a rogowski hanem hogy hogyan használható.
(#) Ge Lee válasza Marty McFly hozzászólására (») Csü, 10:17 /

Ahogy az általában, gugli a barátod. Jáger Viktor videója. Aztán méréstechnika. Meg villanylap.
A tekercs nem nagy dolog, mezei vastagabb Cuz-ből meg lehet csinálni. Nem láttam még belül ilyet, de ahogy én gondolnám, kell egy hajlítható hordozó, a legtutibb valami olyan műanyag vagy gumiszerű akármi kéne ami úgy marad ha kör alakra van hajlítva. Erre vagy menetet kéne vágni esztergán, vagy pedig úgy kell tekercselni a tekercset, hogy nem menet menet mellett legyen mert akkor nem érzékeny a zavarokra, azaz ha nincs a hordozóra menet vágva, akkor lehet még olyat, hogy mondjuk damillal összefogva tekercseled, így a damil eltartja a meneteket egymástól, ha még nagyobb hézag kell akkor mondjuk 2 szál vastagabb damilt fogsz a rézhuzal mellé és akkor a tekercs menetemelkedése nagyobb lesz. Viszont a meneteket utána a helyükön is kéne tartani, ahhoz meg kívülről be kéne vonni valami rugalmas anyaggal, pl. valami szilikonnal.
(#) Marty McFly válasza Ge Lee hozzászólására (») Csü, 11:03 /

Szilikon csőre gondoltam én is. Legelőször prototípusnak benzincső belül majd a kész tekercsre ráhúzni kívül egy vastagabbat. A meneteket magamtól teljesen egymás mellé tekertem volna ez egy hasznos infó. 40-45cm hosszan tervezem tekerni 10mm átmérővel. A menetszám mennyire kritikus?
(#) Ge Lee válasza Marty McFly hozzászólására (») Csü, 11:14 /

Én nem akarok ilyet csinálni, de ha én csinálnám, akkor ha egyben akarom tudni a huzalt az nagyon macerás, mert középen vágott szerszám kell hozzá ahol vissza lehet húzni a huzalt, de szerintem az teljesen felesleges, sokat egyszerűsödik a gyártás.
Első lépés, hogy meg kell nézni a gyárit. Tegyük fel, a gyári 8cm átmérőjű, maga a tekercs átmérője meg 6mm. A 8 centit ha kiterítem az ugye D x pi azaz 25 centi hosszú lesz az egész.
Tehát, kell egy 25 centi hosszú csavar vagy menetes szár. Jó lenne műanyag mert az nem sérti a zománcot de szerintem ez sem kritikus, mivel a menetek nem fognak összeérni.
Utána feltekered rá a huzalt, jobb minél vastagabbat mert a vékony jobban deformálódik utána ha leveszed. Ha kevés a menetemelkedés akkor keresel mondjuk facsavart aminek nagyobb a menetemelkedése.
Utána kitekered a tekercsből a menetes szárat, átdugsz a kész tekercs belsejében egy kábelt amit a végén hozzáforrasztasz a tekercs végéhez és kész is van.
A végén az egészet ki kell nyomni mondjuk szilikonnal. A szilikon utána merev lesz, tehát ha karikába akarod hajtani vissza fog ugrani, de azon meg lehet segíteni azzal, hogy mondjuk egy cérnával vagy valamivel összehúzod a két végét. Vagy már eleve beleragasztod a cérnát is a szilikonba, és ahogy húzod össze úgy fog kerekedni. Vagy csinálsz egy műanyag kis izét ami összezárja ha összehajtod mint a gyárinál is ahogy van. Ki kell találni...

A menetszán nem kritikus ahogy egy áramváltónál sem, mert tökmindegy, hogy mondjuk 800 menet van egy áramváltón vagy éppen 1200 menet, mert hozzá van igazítva a lezáró ellenállás. Itt is az elektronikát kell hozzáigazítani ha kisebb vagy nagyobb a kapott jel.
A hozzászólás módosítva: Csü, 11:15
(#) compozit válasza Ge Lee hozzászólására (») Csü, 12:31 /

Tulajdonképpen a Rogowski áramváltó működése azon alapul, hogy egy tekercsben indukálódó feszültséget megintegrálva a tekercsáramát kapjuk. A problémát az okozza, hogyha a tekercsen egyenáram folyik, arra nincs fluxusváltozás, így indukált feszültség sincs, vagyis nulla áramjelet kapunk az integrátor kimenetén.

Azt is meg lehet csinálni, hogy a fogyasztóval sorbakötünk egy tekercset. Ez lehet akár vasmagos is. Ha vasmagos, akkor persze nem tud akármekkora áramot, mert a vasmag betelít. Ha az ezen tekercsen fellépő feszültségesést megintegráljuk, akkor megkapjuk a tekercs áramát. Ha túl kicsi a feszültség ami a tekercsen esik, akkor lehet használni egy rátekert szekunder tekercset, mint egy transzformátort.

Egy tekercs valójában egy integrátor. Vagyis a kivezetéseire kapcsolt feszültséget megintegrálja, így alakul ki a tekercs árama. Egy tekercsnek van egy időállandója, ami L/R. Az integrátor visszacsatoló hálózat időállandójának ezzel meg kell egyeznie. Vagyis L/R = C x R, ahol C az integrátor visszacsatoló kapacitása, R pedig az ezzel párhuzamosan kötött ellenállás. ( És persze nem árt bele a kis offsetű, driftű opamp.)

A DC áramot is megkapjuk így, ha a tekercs két végét használjuk az integrátor meghajtására. Ezzel a DC szintet is megkapja az integrátor. A DC szint abból ered, hogy a tekercsnek van ohmos ellenállása és ezen a DC áram egyenfeszt fog ejteni. Ezzel csak annyi a megkötés, hogy az integrátor kimenete nem lesz galvanikusan leválasztva a mérendő hálózattól és még külön táp is kell az integrátornak.

Ezt a megoldást több száz amperig használtuk tirisztoros, tranzisztoros inverterekben, még 20 kHz-en is jól működik.

Ugyanez a megoldás van használva az Ncore pwm erősítőben, érdemes áttanulmányozni.
(#) exabit válasza Marty McFly hozzászólására (») Csü, 14:06 /

Sokan csak egy megcsupaszított koax dielektrikumára tekernek (lásd a csatolt fájlok).
(#) Peter65 válasza Marty McFly hozzászólására (») Csü, 14:34 /

Szia!
Az Elektrotechnika 1993. 07. számában, és az 1994. 09. számában találsz ezekről cikkeket. Az újságok elérhetők itt.
(#) Marty McFly válasza Ge Lee hozzászólására (») Csü, 16:06 /

Zseniális tanácsok! Köszönöm szépen mindenkinek így már van min elindulnom! Kezdem is a tanulmányozást!
(#) erbe válasza Marty McFly hozzászólására (») Csü, 19:27 /

Az a gyanúm, hogy ez nem házibarkács kategória. Szerezze be a cég azt ami erre a célra készült, bevizsgált, hitelesített, ...!
(#) Gafly válasza erbe hozzászólására (») Csü, 19:48 /

Dehát Ő a cég amennyire tudjuk.
(#) kaqkk válasza Marty McFly hozzászólására (») Pé, 4:19 /

tessék 5000

és mégegy
A hozzászólás módosítva: Pé, 4:25
(#) Marty McFly válasza Ge Lee hozzászólására (») Pé, 21:35 / 1

Elsőre szerintem egész jó lett. Készítek pár féle prototípust aztán jöhet a próbálgatás.
(#) Ge Lee válasza Marty McFly hozzászólására (») Szo, 6:58 /

Tényleg jó lett, egész jól egyben maradtak a menetek még így kifli alakban is. Valahogy biztosítani kell a meneteket hogy ne csússzanak szét, utána rá kell tenni egy DSO-t és kell vele nézni néhány nagyobb áramimpulzust hogy mit mutat. Aztán lehet faragni hozzá az integrátort.
(#) Marty McFly válasza Ge Lee hozzászólására (») Szo, 8:49 /

Hantek DSO2D15 el lessz mérve. Sziloplasztot tervezek végignyomni benne ha megköt az stabilizálja csak a belső szálat még vissza kell vezetnem. Készítek még 2 verziót így tudom összehasonlítani őket.
(#) kaqkk válasza Marty McFly hozzászólására (») Szo, 9:56 /

Ha akril szilót használsz valószínűleg rendesen megváltoztatja a tekercs adatait (a víztartalma miatt) ha pedig ecetsavast akkor egy pár hónap után keresztet vethetsz a tekercsedre (szét marja) . Ja, és csak a két vége fog megkötni ahol levegő éri . Inkább vegyél elektronikai kiöntőgyantát abból van olyan ami gumiszerű megkötés után .
A hozzászólás módosítva: Szo, 9:57
(#) Gafly válasza kaqkk hozzászólására (») Szo, 10:23 /

Víz egy érdekes/vicces dolog.
Nélküle nem is lehetne élet.
Ugyanakkor mágnesesen szinte semleges, de a dielektromos állandója kiemelkedő (81).
(#) Marty McFly válasza kaqkk hozzászólására (») Szo, 15:33 /

Esetleg valami konkrét terméket tudnál javasolni?
(#) Ge Lee válasza Marty McFly hozzászólására (») Szo, 16:18 /

Olyat keress, hogy öntő szilikon vagy önthető szilikon, az folyik, majd megszilárdul. Például ez de több helyen van több féle, kisebb kiszerelés is van de az ritka és az sem olcsóbb.
(#) kaqkk válasza Marty McFly hozzászólására (») Szo, 18:21 /

Kész tekercset is linkeltem kétszer (eredmény nélkül)mostmár te is használhatnád a keresőt ...
(#) Marty McFly válasza kaqkk hozzászólására (») Szo, 18:24 /

Ez nem a lustaságról szól. Ez elég speciális termék ezért nem akarok bevásárolni hülyeségből.
(#) Marty McFly válasza kaqkk hozzászólására (») Szo, 21:37 /

Egyébként a mikroelektronik oldaláról tavaly augusztusban rendeltem ahol előreutalással lehetett rendelni így 15 ezret elutaltam nekik majd egy hónap után elkezdtem érdeklődni miért nem érkezik a termék. 2-3 üzenetváltás után rájöttem hogy egy számítógéppel beszélgetek. Azóta is várom hogy megérkezzen szóval egyenlőre mivel nem egy bonyolult eszköz ezért mellőzném a vásárlási szándékot főleg távoli országból és maradnék a házi építés mellett amihez nagyon jó instrukciókat kapok itt!
(#) Bakman válasza Marty McFly hozzászólására (») Szo, 22:00 / 1

Idézet:
„a mikroelektronik oldaláról tavaly augusztusban rendeltem”
Az (is) egy csaló oldal. Kaqkk fórumtárs AliExpress direkt linket küldött, onnan nyugodtan rendelhetsz.

Kis olvasnivaló: Bővebben: Link.
(#) kaqkk válasza Marty McFly hozzászólására (») Vas, 4:37 /

Akkor menj be egy villanyászboltba és rendelj ott kiöntőgyantát , ott nem kell géppel beszélgetni ,és elmondják milyet érdemes használnod ..
(#) Marty McFly válasza kaqkk hozzászólására (») Vas, 7:21 /

Mert természetesen minden vidéki villanyászboltban tudják mit kell adni a vevőnek ha házi készítésű rogowski tekercset épít...csak épp azt se tudják mi az a rogowski tekercs! Továbbmegyek van olyan villamossági bolt a környékbe ahol még azt sem tudták mi az az árnyékolt kábel csak néztek rám boci szemmel. Nem értem miért vagy ilyen ellenséges velem csak mert szeretném normálisan körbejárni a témát és ehhez ezt a szakmai fórumot használom. Itt többen is vették a fáradtságot és nagyon jó tanácsokat adtak. Köszönöm szépen a linket, ha úgy alakul akkor majd bevásárolok aliexpressről lehet pont a linked alapján de kérlek mostmár mellőzd a sértődöttséget és lépjünk túl ezen! Köszönöm!
(#) kaqkk válasza Marty McFly hozzászólására (») Vas, 8:11 /

Nem vagyok ellenséges ,a kiöntőgyantáról beszéltem . Ha nincs vagy éppen nem tart a boltos biztosan tud rendelni , ő hamarabb jut infóhoz egy elektromos dologról mint az átlag felhasználó . Ja és mi köze ahhoz a boltosnak hogy mit akarsz kiönteni egy rugalmas gyantával ?
A hozzászólás módosítva: Vas, 8:13
(#) Gafly válasza kaqkk hozzászólására (») Vas, 9:07 /

Felmérgeltetek, kimentem a lomosba egy áramváltóért.
Az például így néz ki. Kevés, de vastag drót a primer, vékonyabb a szekunder.
Reléházban meg cimke rajta, hogy "Áramváltó, ne húzzad ki!"

Swarovski meg ugyan drága, de sok köze nincsen az integráláshoz.

Fogalmam sincsen, hogy konkrétan mit szeretne mérni a kérdés elindítója, és miért.

aramvalto.jpg

(#) Ge Lee válasza Gafly hozzászólására (») Vas, 9:23 /

Pedig ha jól emlékszem írta, zárlati vagy akörüli áramot, azt meg áramváltóval nem lehet, mert betelít.
(#) Hutty válasza Marty McFly hozzászólására (») Vas, 9:36 / 1

Következő: »»   9 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem