Fórum témák
» Több friss téma |
Ariston Genius One lángszakadás hiba megoldásaSziasztok!A három éves Ariston Genius One kombi kazánom is beállt a sorba 5P3 lángszakadási hibákat dobált,huppanva gyújtott be több lángszakadási hiba után néha "robbogni" kezdett úgy mint egy gőzmozdony az idirekt tárolót egy keringető szivattyúval töltöm így készít melegvizet,de folyton ki-be kapcsolt melegvíz készítés közben nem tudott rendesen lemodulálni inkább kikapcsolta az égőfejet,volt mikor üzemelt pár órát rendesen.Szóval kipróbáltam mit a neten találtam videón,hogy a gázszelepől kiveszem a kis ütközőt mitől elakad (nem is tettem vissza),de nem segített,kicseréltem a gyújtóelektródát és esedékes volt így egy nagytakarítást is kapott a hőcserélő,sőtt a melegvizes hőcserélőt is kisavaztam mert azt gondoltam kevés vizet nyom át rajt a szivattyú mert eltömődött,de nem volt bent igazából sok vizkő.Patyolat tiszta lelégtelenítve,de a hiba fennállt.Kutattam tovább és írták,hogy a gázszelep relé melletti SMD 1nF kerámia kondi csere,esetleg nanyobbra is (10nF) megoldja,de ez sem hozott érdemi változást.Agyaltam,hogy miért van a gázszelep megbolondulva és arra jutottam,hogy megpróbálom kicserélni a két PNP tranzisztort mi kacsolja,modulákja a gázszelepet.Vannak a tanzisztorok körül kis Ohmikus ellennállású ellenállások azokat is alaposan átforrasztottam,hogy a hidegforrasztási hibákat kizárjam.Bekapcsoltam és azonnal elvégeztem egy automata kalibrációt majd elindítottam és láss csodát azóta hiba nélkül üzemel.Ezt a hibát az esetek 99%-ban vezérlőpanel cserével orvosolják,esetleg jópénzért megjavítja ki erre szakosodott ezért írom mindezt ide le mert ezeknél a kazánoknál nem az a kérdés lesz e ilyen hiba hanem az,hogy mikor.Sajnos úgy olvastam aki vezérlőpanelt cserélt a hiba 1-2 év után ismét jelentkezett.Állítólag létezik olyan vezérlő melyen az ellenállások már nem SMD fajták,de ha rendel valaki ezt nem hiszem,hogy meg tudják mondani milyen kivitel..Szóval ha valaki ért kicsit az elektronikához és megérti miről írtam az saját felelősségére megpróbálhatja a javítást,aki csak elolvassa és nem ért hozzá,nem tud SMD-t forrasztani az keressen egy szakit.Idézet: „esetleg jópénzért megjavítja” Az ilyen javítások nagyrészt úgy történnek, hogy átforrasztanak a vezérlőpanelen MINDEN forrasztást, beleértve a csatlakozók lábait is. Ezt otthon is meg lehet csinálni, ha van hozzá szerszám, és kellő hozzáértés. Az alkatrész cseréhez már kell elektronikai ismeret, hogy megtalálja a hibás alkatrészt, és tudja, hogy mivel helyettesítheti.
Szia! Emlékeztem rá, hogy nem is olyan rég volt már erről az esetről "hathatós" megoldás. Bővebben: Link Bővebben: Link
![]()
Ezért írtam le ,hogy ki belefut a hibába meg tudja magának javítani hiszen ez a fórum lényege..Amúgy tudnék még pár módosítást írni hozzá,de így is működik egy jó ideig szerintem.Nem hinném,hogy egy szakács,vadász,óvónő,stb ezt a fórumot olvasná és saját maga javítaná meg a kazánt.Én nem profitálok ilyesmiből,nem javitok senkinek semmit teljesen hobbi..
Igen a lényeg, hogy ugyanarra következtetésre jutottál és megoldottad.
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: 9:46
Valamelyik ellenállás bizos hidegforraszásos volt (sajnos a szemem nem a régi) mert lehajtott előlapnál kevesebbszer hozta a hibát mint mikor felhajtva a helyén volt és az a pár miligramm tömegre nem mindegy hogy hat a gravitáció..Szinte hihetetlen..Igen az SMD ellenállások álltal termelt hőt a nyáknak pontosabban a forrasztási padnak a feladata eloszlatni az alaplpon..Nem jó ötlet elfordítani mert kiovadhat.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |