Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Audiofil, High End Audio

Témaindító: konyak6, idő: Márc 25, 2018
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   96 / 97
(#) mek-elek válasza tki hozzászólására (») Szept 17, 2025
Már megint fogást keresel rajtam. Nálam az LP-ben, meg az analógban van a hifi, mint írtam. De ha épp a zsebrádió szól valamiért, az sem hifi. És egyébként a Youtubon is van fenn jobb darab, de bizonyos kompromisszumokkal. No meg az sem mindegy, hogy milyen rendszerrel halászol ezekben az anyagtokban...
(#) tki válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 17, 2025
Össze-vissza beszélsz egyrész az egód miatt, másrészt mert még mindig fogalmad sincs a digitális technikáról alapszinten sem. Én csak az egyik mikrokontrolleres topikban segítettem, azért jelentkeztem be újra, de nehéz megállni...
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2025
(#) Karesz 50 válasza mcc hozzászólására (») Szept 17, 2025
De mi azt is megbeszéltük egymás közt, hogy nálam egyáltalán nem kapta meg azt a V4 ami járt volna neki: a korrekt tápegységet. Beledugtam a labortápba és kíváncsiságból megmértem, a műhelyben (közel sem ideális feltételek mellett) meghallgattam, ahogy minden más kísérleti deszkamodellt szoktam. És azt is mondtam, hogy fogalmam sincs milyen hangja lehet az "igazi" V4-nek, mert így és ennyiből nem lehet korrekten ítéletet alkotni egy végfok végleges hangjáról. Tény, hogy labortápról nekem nem jött be - de ez semmit nem jelent. Még mindig fenntartom azt, hogy szeretném egyszer meghallgatni valahol az általad rendesen megépített V4 hangját, mert én, szerintem soha nem fogom rendesen bedobozolni (amiatt, hogy éppen elég a sajátjaimmal bajlódni).
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szept 17, 2025
Egyszer majd felkereslek
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 17, 2025
Idézet:
„Ha valóban akarsz előrébb lépni a fejhallgató témában, akkor éppen most jött szembe ez a kis szösszenet, amiben a szimmetrikus és az aszimmetrikus hajtást említik. Ők alapvető előnyt látnak az egyikben a másik rovására. Persze ehhez ezt kiszolgálni tudó eszközt kell építened.”

Ezt a fejhallgató erősítő témából hoztam, mivel bizonyos dolgokról szerencsésebb itt csevegni.
Mindenkinek kialakul bizonyos szemlélete, ha rendszeresen ténykedik a jobbítás reményével. Kialakulhat valami sajátos hozzáállás e bonyolult témában. Vannak elméletek, tapasztalatok, meg persze vélemények is. Mivel ez a téma rendkívül összetett, és mindennek van valami hatása, így általánosítani nem lehet.
Szimmetrikus, vagy aszimmetrikus?
Válasszon mindenki magának valót belőle. Nálam csak a DAC proci két kimenete szimmetrikus. Onnantól két független analóg csatorna nálam. Csak úgy belegondolva, ki hogyan... Ha külön egységről beszélünk, vegyük például XLR-t, összeföldelt állapotban megy be a két csatornára, míg nálam a két csatornának külön földrendszere van. Kinek, hogy tetszik. A szimmetrikus elv szerintem egy stúdióban, hangosításban alapvető igazából. Persze jó buli van benne, ha el lehet adni vele egy erősítőt valakinek, aki ezt a dolgot nem ismeri. Az viszont igaz, hogy azért jól kell megépíteni egy erősítőt, hogy az zavar védett legyen. És a szimmetria elve nem pótolja egy erősítő hangjában az igényes, és ezzel nem olcsó kivitelezés hiányát. Tapasztalat hiányában meg mindenkit meg lehet téveszteni.
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 17, 2025
No meg ezt olvastam valahol egy "szakmai" oldalon...
Idézet:
„Amit nem fog tudni, az a hosszú élettartam, és a színezetlenség, ezek nem erényei a csöveknek.”

Jópofa...
Nem tudom melyik csőre gondolt, mert nem írta?
Aztán, méghogy a csövek színezettsége. Mi van a felvételek milyenségével, az alkatrészek képességeivel, a kábelek hangzásra gyakorolt hatásával, és egyáltalán adott építés megfelelőségével?
(#) Ge Lee válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 17, 2025
Nálad nem tudom hol és hogyan van, de egy csővel addig nincs baj amíg nem nagyon kell erősítenie. Tehát, mondjuk ha fel kell neki erősíteni 100mV-ot 2V-ra azzal semmi baj nincs. A bajok akkor kezdődnek, amikor elő kéne állítani neki 200V pp-t, mert az nem fog menni komolyabb torzítás nélkül. Tettem fel meghajtás méréséket régebben, de ehhez még mérni sem kell, elég megnézni az adatlapján a görbesereget.
(#) shany válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 17, 2025
Bár csak 120Vpp:
A régebbi hibrid erősítőm mérései: első esetben 2 trióda ( lokális negatív visszacsatolás a katód ellenállásokkal, Utáp=310V )+ félvezetős áramerősítő végfokozat ( Au=1 ).
A második esetben 3 trióda ( lokális negatív visszacsatolás a katód ellenállásokkal, Utáp=305V )+ félvezetős áramerősítő végfokozat ( Au=1 ), átfogó negatív visszacsatolással.
(#) Ge Lee válasza shany hozzászólására (») Szept 17, 2025
Igen, a 120 az nem 200. Plusz, nfb-ről ugye szó sem volt. Aztán, 30V-ig nfb nélkül olyat egy közönséges u követő is tud. Optimalizált srpp meg még ennél jobbat is tudna.
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 17, 2025
Nálam ez úgy van, hogy megkértem kedves Tóth Béla fórumtársunkat, hogy tervezzen nekem egy hibridet. Ő megtervezte, lemodellezte, és meg megépítettem a magam módján, és ez lett.
A fejhallgató erősítő témában után építhető módon közöltem az építési részleteket, vagyis nem egy két képet közöltem róla. Akit a részletek érdekelnek, azok ki tudják maguknak számolni belőle, amire kíváncsiak. Mint már írtam, engem a számítások nem érdekelnek, csak az elérhető hangminőség. Amit a készüléken mérni kellet az a 12,6 volt a fűtésen, ami nálam 12,5V. Azonban a kb 24 volt miatt a cső bejáratási ideje igen kitolódott. Mivel jelentős összeget költöttem rá, és a változtatás, a nagyobb feszültség, a több cső jelentős többletkiadással járna, így változtatást nem tervezek. A hibrid hangja az eddigi legjobbra sikeredett. Beleértve a hangszerhangok milyenségét, és a térhatás egyediségét.
(#) Ge Lee válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 18, 2025
Azt én nem követtem mert a fejhallgatót én nem tudom elviselni csak rövid ideig. Meg azt sem szeretem ha a zene a fejemben szól mert az élőben sem úgy van. Az SRPP egyébként meg tud hajtani kis impedanciát, közvetlenül is alkalmas mondjuk egy 600 ohmos fejhallgató meghajtására buffer fokozat nélkül is.
Idézet: "és a térhatás egyediségét". Igen, a csövek tudnak olyat, aztán, hogy az mennyire a valóság, vagy mennyire van attól elrugaszkodva azt ki ki döntse el magának. Egy, kint a szabadban szóló hangszer hangja egy helyről jön, nem a tér minden pontjából. De utóbbi szebbnek hangzik.

A magam részére a "hogyan tovább"-ot is eldöntöttem, újra szétkaptam ezt a gépet, mert nem emlékeztem hogy a többi elkó milyen benne, a megérzésem most sem csalt, a meghajtásban is marcona kondi van, hát az is cserélve lesz, meg a tápszűrőknél is szemmel látható a hanyagság, vagy kifogyott megint a raktárkészlet vagy nem tudom, az egyik tápágba még jutott SU elkó a másikba már csak Marcon. Azokat is cserélem. De előbb még van vissza 2-3 nap szüret...
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 18, 2025
Szép feladat. Kitartást hozzá!
(#) teddysnow válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 20, 2025
Ha már Harman Kardon henkölés, akkor bemutatom én is a műalkotásom. A kép egy HK620 posztindusztriális világának belső szerkezetét és dinamikáját tárja elénk. A hűtőborda és a kábelezés, nem csupán funkcionális elemekként, hanem esztétikai komponensként is megjelenik, szimbolizálva a modern gépek és az ember közötti kapcsolatot. A festmény nem csupán egy technológiai struktúra ábrázolása, hanem a rendszerek rendjének és energiaáramlásának vizuális megjelenítése is. A hűtőborda, mint kompozíciós tengely két részre bontja, mint egy narratíva ív. Bal oldalon tömör, zárt tömbként jelenik meg a monumentális transzformátor "A szíve", amelyből vastag, kígyószerű kábelek indulnak ki, mint az erek, életet lehelve a kép középpontjába. Jobb felső sarokban egy új RIAA korrektor külön motívumként látható. A piros csatoló kondenzátorok elkülönülő körtánca a műveleti erősítők körül visz egy kis játékot a jelenetbe.

Ez a tájkép egyszerre dokumentál és értelmez. Ember és gép kapcsolatának vizuális metaforája vagy egymásra utalása.

Phono nélkül vettem, nekem meg az kell, így a gyári kialakítás helyére beépítettem egyet. Egyszerű, 2x duál opampos, de kétszer is megdolgoztatott. Először, mikor összeraktam, nem jött ki rajta jel. Második műveleti erősítő bemenetén volt jel, kimenetén nem. Két napon át cseréltem műveleti erősítőket, alkatrészeket mértem (pedig azokat válogattam), nyákot mértem, tápokat cseréltem és semmi nem változott. Írtam egy segítség kérést ide a fórumra, mondom átolvasom mielőtt rányomok a küldésre. Amikor olvasom miket mérek, akkor ugrott be, hogy a függvényvény generátoromnak a kimenetén 5 Volt DC van és a RIAA korrektor bemenete meg DC csatolt. Rég meg kellett volna már csinálnom...
Másodszor meg, beépítettem, működött, szólt, de a bal oldal, szünetben, nagy hangerőn barna zajos volt. IC csere, zaj nincs. Zajos IC jobbra téve, a zaj jobb oldalon szólt. Egyszer már jártam így.
Valamint, akkor cseréltem a hangszóró kábeleit is. Nem azért, mert gyengének tűntek, hanem mert szimpla PC-táp kábelei voltak. Azok, amiken 3, 5 meg 12 Volt megy. Szerintem azok nem hangszórókábelnek valók, így kicseréltem őket. Volt is itthon Norrstone, meg AudioQuest G2 darabok, úgyhogy mentek. A mély, mint ha hangsúlyosabb lenne, de a magas az határozottan tisztább lett. Kellett, hasznára vált.

hk.jpg

(#) btamas81 válasza teddysnow hozzászólására (») Szept 20, 2025
Egy költő veszett el benned. Nem gondolkodtál lépni marketinges pálya felé?
(#) Ge Lee válasza teddysnow hozzászólására (») Szept 20, 2025
Alakul az mint púpos gyerek a prés alatt. A hsz csatlakozó kábeleinek cseréjére már én is gondoltam, de nem így, hanem kihagynám az előlapi kapcsolót is, én annak semmi hasznát nem látom, benne van a jelútban értelmetlenül. Tehát, direktben vinném a kábelt a nyákból a hangszóró kapcsokra. De most ott tartok, hogy egyelőre semmit nem merek már cserélni benne.
Ma már nekem is volt egy szabad délutánom, elkövettem amit terveztem, a meghajtáson-végtranyókon lévő elkókat is cseréltem, meg a kis 1 mikrós tápszűrőket is. Aztán összeraktam, bekapcs, hallgatózás. Más lett. De nem lett se jobb se rosszabb, azaz, összességében most a hangkép a csöves jellegből picit tranyósabb jellegbe húz, picit több lett a mélytartomány, picit nagyobb lett a tér. A jazz biztosan nem szól már annyira csöves hangon mint előtte. Elsőre mintha jobban tetszett volna kondicsere előtt mint most, de nem tudom, kell még néhány nap hallgatózás, meg járódjanak az új elkók. Részben mintha finomodtak volna a hangok, másrészt meg nem, fogalmam sincs, vagy most csak ilyen masemmiképpennemkénezenéthallgatni napom van. Majd pár nap múlva kiderül. De úgy néz ki, hogy ezek a bázisok közt lévő elkók is beleszólnak a hangba, ha nem is annyira mint a csatoló.
(#) Ge Lee válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 20, 2025
Még ez lemaradt. Az alkalmazkodó képessége amiről írtam privátban is mintha változott volna a mostani elkó cseréktől, és nem előnyére, de még ennek is érlelődni kell. Az viszont biztos, hogy más végfokoktól ilyet én még nem hallottam. Ennek nem úgy van saját, határozott hangépe min általában minden más végfoknak, hanem mintha alkalmazkodó lenne, ha jazz szól rajta, az olyan finom és lágy szinte mint egy csövesen, de ha veszettül pengeti emberke a gitárszólóját akkor meg az is kijön rajta, olyankor nem lágy, hanem éles, fémes, gitárhúrhoz illően. Mintha "tudná" a végfok, hogy milyen stílusú zene szól rajta.
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 20, 2025
a
Idézet:
„hangkép a csöves jellegből picit tranyósabb jellegbe húz,”

Az ilyesmit én "nyers hangnak" mondanám. Ha ment egy darabig ez változhat... Persze a hangfalak reagálása is kérdés lehet.
(#) mek-elek válasza teddysnow hozzászólására (») Szept 20, 2025
Szép szép, amit írtál, de bocsi, nálam a borda nyakán a két elkó már horrorisztkus.
(#) dara válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 20, 2025
Oszt asztán miért?Talán rossz emlékeket ültet a fejedbe?Talán halálközeli élményed van az ilyen látványtól?Szerinted a gyártó nem vette figyelembe hogy azt a kondit oda tervezte?Vagy talán most esett le a Gee Lee által mutatott HK látványa?Mutatnak egy másikat attól meg elhányod magad?Régóta olvasom a topikot,de amit te csinálsz az mindeki és minden munka ócsárolása.Eddid nem szóltam hozzá,bár sokszor közel volt a bill de ez már hihetetlen amit itt művelsz.Csak az jó amit te épitettél,csak az jó ahogy te készíted,csak az jó ahogy te halgatod.Mi a bánatot trolkodsz itt folyamatosan?
Jó lenne már ha a modik is észrevennék hogy te mit művelsz itt.Szét trolkodod a topikot.
(#) Ge Lee válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 21, 2025
Nincs a borda nyakán. Ha ott lenne, nem mérne az ember egy 30 éves elkón gyakorlatilag újnak megfelelő ESR-t. Normál zenehallgatásnál az a borda langyos, az elkó meg hideg.

Meg nyilván szerinted nem így kell, kár odatenni az elkót a végtranyókhoz minél közelebb, sokkal "jobb" az, ha az elkó a doboz egyik sarkában van a végfok meg a másikban, köztük meg kígyózik 2x20-30 centi drót (a hálózati kábellel karöltve), mert azzal legalább jól meg lehet növelni az elkó ESR-jét meg ESL-jét is. Oszt akkor tényleg nincs az az elkó mennyiség ami elég lenne.
Ha jól emlékszem, nálad is valami 40 ezer mikró vagy mennyi van egy olyan helyen (fejhallgató erősítő) amibe a tizedének is soknak kéne lenni.

A100.jpg

(#) shany válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 21, 2025
Azért ez nem ilyen fekete-fehér. Ahol különálló nagy kapacitás-bankot alkalmaznak vezetékes csatlakozásokkal, ott szokás a nyákon is használni táp-kapacitásokat, akár nagyobbakat is. Az eredő tápimpedanciát is lehet csökkenteni, ha nagyon akarjuk.
Pl a CH Precision, a z M10 sztereó két dobozos sztereó erősítőjében ( erősítő+különálló tápegység, 64.000 EUR ) akarta....
https://www.monoandstereo.com/ch-precision-m10-stereo-power-amplifier/
(#) Ge Lee válasza shany hozzászólására (») Szept 21, 2025
Már megint másról beszélsz. Mutass nekem azon a képen amit csatoltam nagyobb vagy akár kisebb tápelkókat a nyákon. Én nem látok. Ott meg, nyilván a 64 ezer euróból költöttek jócskán elkókra is...
Engem az a legkevésbé sem érdekel, hogy mit lehet kihozni milliókból, inkább az érdekel, hogy mit lehet kihozni néhány tízezerből. Ugye, nem áll messze a valóságtól a tippem, hogy olyan készüléke egyetlen fórumozónak sincs otthon.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2025
(#) mcc válasza shany hozzászólására (») Szept 21, 2025
Ezek a kondik eléggé hasonlítanak a Würth gyártmányokra....
(#) teddysnow válasza btamas81 hozzászólására (») Szept 21, 2025
Köszönöm, ez inkább a hét lendülete volt.
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 21, 2025
Indulatok nélkül, én a teddy készülékére írtam, amit.
Idézet:
„kár odatenni az elkót a végtranyókhoz minél közelebb, sokkal "jobb" az, ha az elkó a doboz egyik sarkában van a végfok meg a másikban, köztük meg kígyózik 2x20-30 centi drót (a hálózati kábellel karöltve), mert azzal legalább jól meg lehet növelni az elkó ESR-jét meg ESL-jét is. Oszt akkor tényleg nincs az az elkó mennyiség ami elég lenne.”

Ez így zavaros. Mond már meg, hogy hol láttál az építéseimben kilóméteres huzalozást? No meg nehogy már, ha rövid is a fólia az előnyösebb lenne egy megfelelő vastagságú pufferkábelnél. Azt meg már említettem, hogy minden egységnek megvan a maga elvi helye az építési struktúrában, ha minél rövidebb huzalozás a cél. Azt meg ne akard elhitetni velem, hogy egy régi elkó képessége hasonló egy azonos kategóriájú újhoz képest. A melegedést innen érdekes lenne megítélni. De az viszont megint igaz, hogy a magas működési hőmérséklet öregíti az elkók élettartamát. Innentől meg megítélni egy zárt készülék belső hőmérsékletét, mondjuk nyári melegben, a használati pozíció szerint, annak szellőző képessége szerint az egy kicsit valóságosabb, mint az asztal közepén nyitva. És azért a mérések eredményét óvatosabban értékelném.
És csak elvileg, mitől lenne egy gyári készülék kifogástalan? Hiszen ott az értékesítési szempontok adják az aktualitást. Szóval elgondolkodnék azon, hogy aki látott pákát, mért egy gyári készüléket akar másolni.
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 21, 2025
Ezt Wagner hozta ki belőlem... Fülemen a füles, a Müpa-ból, alig kezdtek játszani, amikor zavarólag hatott, hogy valaki a dobogón trappolt. Mellesleg a Technics RCA kábel úgy 170 óra táján kezd az igazi lenni, megkerült a megszokott mély mennyiség. Eddig is volt, de nem ennyi. És ez egy AKG esetében nem rossz.
(#) shany válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 22, 2025
Attól, hogy formailag ez egy válasz hozzászólás, nem kizárólag neked szól ( ez esetben a levelezés lenne a megfelelő forma ), hanem az összes olvasónak szánom.
A fentebbi erősítőt, és egyéb, akár szintén extrém árazású készülékek belső felépítésének, műszaki megoldásainak a tanulmányozását azért tartom lényegesnek, mert az ezeket tervező/fejlesztő mérnök(csapat) olyan lehetőséget kap, amely keretében gyakorlatilag a számára kompromisszummentes/legjobb műszaki megoldásokat alkalmazhatja. Ezen megoldások hasznosak, gondolatébresztőek, akár felhasználhatóak, adaptálhatóak, szimulálhatóak, stb a diyerek számára is........A széles látókör mindenkinek jár...
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2025
(#) shany válasza mcc hozzászólására (») Szept 22, 2025
A szín az teljesen olyan, de a Würth gyártmányból nem látok pl. csavaros kivitelt.
(#) mcc válasza shany hozzászólására (») Szept 22, 2025
Ha kifizeted....akkor van
(#) mcc válasza mcc hozzászólására (») Szept 22, 2025
Közben utánanéztem és van:

Csavaros
Következő: »»   96 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem