Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Audiofil, High End Audio

Témaindító: konyak6, idő: Márc 25, 2018
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   97 / 97
(#) shany válasza mcc hozzászólására (») Szept 22, 2025
Igen, közben én is ráleltem, AWG8, AWG5 széria.
https://www.we-online.com/components/media/o737807v410%20WE-Capacit...er.pdf
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2025
(#) mcc válasza shany hozzászólására (») Szept 22, 2025
Lehet, hogy kipróbálom a snap in verziót....
(#) Ge Lee válasza shany hozzászólására (») Szept 22, 2025
Azt én nem kétlem, de ugye ezekből leginkább amit meg lehet tanulni az az, hogy hogyan kell párhuzamosan kötni tizenakárhány darab végtranyót több száz wattra, meg ehhez mekkora trafó(ka)t meg mennyi elkót kell belepakolni. Itthon, 15W-ra nekem ezek egyikére sincs szükségem, mert 1 pár végtranyó is elég bele.
(#) Ge Lee válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 22, 2025
Neki is olyan van mint nekem, amit írok azt nem a monitort nézve találom ki, hanem figyeltem a sajátomat működés közben. Annyi a különbség, hogy nekem 610 van (meg van 640 is) neki meg 620, de a 610-620-640-660 apróbb eltérésekkel teljesen ugyanaz, a nagyobb számosakban egyre nagyobb a tápfesz, meg van bennük motoros poti meg hozzá távirányító amikre nekem nincs szükségem.
Szerintem egész jól összedobták a mérnökök, mert nagyjából pont annyit emelkedik hőmérsékletben a trafó is mint a borda több óra használat után, már ugye ha nincs veszettül hajtva.
És elhiheted, hogy a 30 éves elkó nagyon jó értéket produkál mérve, jobbat mint némelyik új, ezt onnan tudom hogy ugye mértem, meg megnéztem pár újnak az adatlapját. Elnézést hogy nem fényképeztem le a mérést, a következőnél majd pótlom, mert van egy másik is itthon ami majd egyszer fel lesz újítva.
Idézet:
„És csak elvileg, mitől lenne egy gyári készülék kifogástalan? Hiszen ott az értékesítési szempontok adják az aktualitást. Szóval elgondolkodnék azon, hogy aki látott pákát, mért egy gyári készüléket akar másolni.”
Én egy szóval nem írtam, hogy kifogástalan, vagy nem figyelsz, vagy nem jól emlékszel. Én azt írtam, hogy a hangja itt nálam ver minden eddigit, gyárit is, saját építésűt is, félvezetőst is, csövest is. Nekem ez az egyetlen szempont, nem az, hogy ki mit gondol róla, meg hogy mit hiszel vagy nem hiszel egy látvány alapján. Másolni sem akarom, mivel van belőle itthon 6db, hanem amelyik gyárilag nem jó hangú, mert másfajta elkók vannak benne, azokat rendbe teszem. Ennyi. Én már nem építek ilyeneket mert az építésnek részemről semmi értelmét nem látom.
(#) mek-elek válasza shany hozzászólására (») Szept 22, 2025
Idézet:
„A fentebbi erősítőt, és egyéb, akár szintén extrém árazású készülékek belső felépítésének, műszaki megoldásainak a tanulmányozását azért tartom lényegesnek, mert az ezeket tervező/fejlesztő mérnök(csapat) olyan lehetőséget kap, amely keretében gyakorlatilag a számára kompromisszummentes/legjobb műszaki megoldásokat alkalmazhatja.”

Ezt egy kicsit nem értem. Melyik készülékről is lenne szó? És honnantól indul az extra ár?
De az is érdekes, hogy egy mérnöknek miben van saját keze. Hacsak nem vállalkozó, azaz maga felel a rentábilisságért. És így magát tartja el a tevékenységével.
A többit hasonlóan látjuk.
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 22, 2025
Ezzel kapcsolatban két dolog. És ismerem a kompromisszum érzését, és nem akarlak semmiről meggyőzni. Ha Neked megfelel, akkor jó zenehallgatást kívánok hozzá!
A háttérben a shany által említett dolog, a nemcsak Neked lenne. És mindenkinek, amit jónak talál...
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2025
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 22, 2025
És ha valakinek nem lenne érthető, a hobbistának nincs munkabér költsége, és nem kell időre befizetni annak adóterhét. Nincs személyügyi kérdése, ha jól kijön magával. Szóval ez a megfizethetetlen szabadság a munkálkodásban. Tényleg minden a cél érdekében. És arról nem beszélve, hogy egy helyen kaphat infót, ha nem tud eligazodni az építési helyzetén. Magam is a fórumnak, meg... köszönhetem a jelenlegi állapotomat a zenehallgatásban.
És, amint említettem megkezdtem a CD-im válogatását minőségi okokból. Azt az érdekességet tapasztaltam, hogy a régi felvételeimen az MPEG2 kellemesebb hang és kép anyagot mutat a jelenleg meglévő rendszeremmel. Terveim szerint (ha megadatik) a kisördög általi kíváncsiság miatt kipróbálnék egy kazettás magnóhangot (Technics AZ6). No már azért, hogy ne az elképzelés, hanem a valóság mondjon véleményt.

Kazetta.png

(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Pé, 14:24
Hangszínváltoztatás RCA kábellel
Már rég nem használok hangszínszabályzót. Valamikor rég viszont építettem egy olyan baxandallt, amiben külön volt egy egység, amit „jelenlét” szabályzónak hívtak.
Ezt azért írtam meg, hogy érthetőbbé tegyem, amit most a Technics RCA kábellel tapasztaltam.
Azonban innentől meghatározó eltérések lehetségesek a gyakorlati körülmények miatt. A gyakorlati szót azért használtam, mert nem elvi eltérésekre gondoltam.
Gyakorlat…
Ki milyen elképzelés szerint épít, használ erősítőt, olyan elvárásokkal ítél meg dolgokat. Ha a témát veszem alapul talán kihagyható a lágy háttérhangzás nem zavaró jelenléte verzió. Ha a zeneszeretet által kiváltott minél több részlet az elvárás, akkor viszont az elérhető felvételek minősége jelentenek komoly gondot.
Élethűség, térhatás
Mint minden ez is egyedi, személyre szabott dolog az egyén mintavételi emlékei miatt.
A következő dolog lenne az adott rendszer fajtája, azaz fejhallgatós vagy hangfalas üzemmód.
Ezt azért tartom fontosnak, mivel hangfalas üzemmódban rengeteg plusz probléma adódik egy hangzást illetően.
A fejhallgatós üzemmód esetében viszont alapvető probléma, ami a direkthangzást illeti, hogy meghatározó az adott rendszer milyensége, hogy valaki ne a „fejébe” érzékelje a hangokat. Ha viszont jó az ilyen rendszer, akkor azt mondanám, hogy senkinek nincs akkora feje, hogy egy jó felvétel esetében az adott hangszínpad beleférne a fejébe.
Mért is ennyi előszó?
Talán azért, hogy érthetőbb legyen, amit az RCA kábel kapcsán tapasztaltam.
Először is egy hibrid fejhallgató erősítő viszonylatában keletkeztek a tapasztalatok. Amit esetemben általánosíthatok, hogy akár digitális, akár analóg üzemmódra érvényesnek tapasztaltam.
E kísérlet az emlékeim kapcsán indult, ami a hajdani Technics AZ6, PS7 kombó képességein alapult. Hát elővettem a hajdani gyári RCA-t, és lett az újkori hangzástapasztalat. Érdekesnek találtam. És a tapasztalatokon felbátorodva vásároltam hozzá egy másikat. ami, mint lemezjátszókábel lenne rendszertag, ha…
Használtan vettem, és Technics SL-1200 1210 High-Fidelity RCA, withhout PCB néven.
Kiderült, hogy nincs itthon egy rendes RCA dugóm, de a bejáratás idejére kapott két akármilyet.
És elérkeztem a lényeghez, hogy mit mutat hangzásban, legalább is így nyersen. Nálam úgy ötórás járatásig úgy orrhangúnak mondtam volna. Most bizonyos felvételeknél még kicsit torzítgat. Ez azonban a másiknál is így volt egy darabig. De vissza a hangképéhez…
Az elején említett hangszínszabályzó az eltolttöréspontú volt, azaz nem lepke, vagyis elvileg
a magas és a mély kiemelése két pontról indult.
A Technics RCA kábel is ilyet mutat, amit egy másik kábelhez képest érzékeltem.
Ezt úgy írnám le, hogy a basszust lejjebbről indítja, de akármeddig szól lefelé, ha a felvétel ezt lehetővé teszi. Viszont a középhangok nagyobb teret kaptak anélkül, hogy ez bántó, vagy torz lett volna. Ez a dolog hangzásrészletnövekedést mutatott, azaz jobban érzékelhetők lettek a kóruszene hangzáselemei. De a basszusgitár, bőgőhang is testesebb lett a felsőhangok, a pengetés indulóhangja miatt. Mondhatni teljesebb lett a hangjuk.
Azt véletlen sem mondanám, hogy a hibrid hangja ezáltal jobb lett. Mert ez valahogy megfoghatatlan. Viszont, hogy más lett az bizonyos. És az, hogy ez kinek mit jelentene azt sem tudom.
Minden esetre felmerült bennem, ha ez ilyen, akkor kedves Tóth Béla fórumtársunk azon megállapítását, miszerint a felvételek milyenségének káoszában egy erősítőfajta nem elég a jobbítás érdekében, azt azzal egészíteném ki, hogy az egyfajta kábelezés sem.
Innen két dolog, azt nem tudom, hogy a Technics SL sorozatú lemezjátszóiban mi volt beépítve. Csak MM erősítő, vagy korrektor is, de e kábel feltehetőleg ehhez illeszkedne. És az illeszkedés igen csak a hangzáshoz tartozik, mivel része a hangképnek. Szóval esetemben, azaz a rendszeremhez, hogy fog illeszkedni majd a bejáratott SL-1200 1210 High-Fidelity RCA, withhout PCB kábel.
Azon is elgondolkodtam, ha megfelelőnek érzem, lehet, hogy direktbe kötöm a lemezjátszóban külső csatlakozás nélkül.
(#) kistee válasza mek-elek hozzászólására (») Pé, 16:14
Idézet:
„azt nem tudom, hogy a Technics SL sorozatú lemezjátszóiban mi volt beépítve. Csak MM erősítő, vagy korrektor is, de e kábel feltehetőleg ehhez illeszkedne.”

Nálad a kettő nem ugyanaz? Amúgy utánanéztem: a Technics SL-1200-as sorozatú lemezjátszóiban semmiféle erősítő nincs... hátul van egy pár aranyozott RCA aljzat és kész. Oda megy egyből a hangszedő jele.
(#) btamas81 válasza mek-elek hozzászólására (») Pé, 20:40
Most kicsit csalódott vagyok. Azt hittem, hogy tisztába vagy azzal, hogy ahány kábel annyiféleképpen szól. Sőt a vájtfülüek szerint hangolni is lehet a rendszert a kábelekkel. Én azt a technics kábelt becsukott szemmel hátrafelé jó messzire eldobnám. A te rendszeredhez sokkal komolyabb kell. És ezt mindenféle irónia nélkül mondom. Húztam is a szám mikor először írtál erről a kábelről. Gondoltam, feleslegesen pakolgattad a drágábbnál drágább alkatrészeket a füleserősítőbe, ha lerontod egy kommersz kábellel.
Szerintem, ettől még egy emberi árú Kácsa Audios is jobb.
De mondok egy tippet. Klotz mc5000. Nem drága, egy próbát megér. Ha jobb kell, határ a csillagos ég.
(#) Moderátor hozzászólása Szo, 9:01
Amíg valamennyi érintett lehiggad, és magába száll, elgondolkodik, hogy miért lett egy-egy poszt törölve, és miért került sor egy-egy moderátori intézkedésre, a témát jégre tesszük. Amennyiben a T. Fórumozók a továbbiakban sem lesznek képesek kulturáltan viselkedni, kénytelenek leszünk az egész témát törölni.
Következő: »»   97 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem