Fórum témák
» Több friss téma |
Alapesetben a kültérikhez megy a táp és az adja tovább a tápot és a kommunikációt a beltéri egységeknek. Bekötni be lehet, de úgy lenne az igazi ha megtörténne a konzultáció a klímaszerelővel és egyetlen kötegben mennének ki a kábelek és a csövek. Arra figyelni kell, hogy lehetőleg a beltéri kábele is minimum a gumikábel legyen, egyébként a klíma szerelési utasításában is benne szokott lenni, hogy nem szabad akármit használni.
Egy kis védelemmel az MT is bírná legalább 10 évig, a gond azzal van, hogy a villamos hálózatok nem szoktak maguktól 20-30 év után kicserélődni. Addig van használva, amig működik, felülvizsgálót sosem lát a többsége.
Nem elegendő az 1P vagy 1P+N kismegszakitó a lakáselosztóban, ha a klímának saját áramköre van fix bekötéssel és ráírom jó nagy betűkkel hogy "KLÍMA FŐKAPCSOLÓ"?
Elő volt írva valaha, hogy x méteren belül kell felszerelni egy dedikált kézi kapcsolót?
Nálam a beltérin volt egy kábel dugóval. A kültériről kellett behúzni egy 3 ereset és bekötni a megjelölt kapcsokra. Ennyi.
![]() ...és nem névtelen 0, hanem elismert gyakori márka. Nem túl nagy teljesítményű, 3,5 kW hűtés, >1 kW elektromos.
Az 1P nem, de az 1P+N kismegszakító elég, ha az csak a klímát táplálja. Az előírás kétsarkú (Fázis+Nulla) leválasztást ír elő rögzítetten telepített villamos berendezéshez. Azt nem köti meg, hogy ez a berendezés mellett kell, hogy legyen, de célszerű. Egy lakásban a klímához, bojlerhez, sütőhöz, tűzhelyhez, stb. teljesen megfelel, hogyha a lakáselosztóban van ez kialakítva.
Ha ez a készülék dugvillával van bekötve, az is teljesíti ezt a követelményt. A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2025
Nem, mert már azt is megrendeltem, az is gumikábel lesz (5*1,5mm2 ez tuti elég a kültéri, és a beltéri közé). Sajnos ez így működik a mai világban. Csak a telepítésért fizetek 700e fölött. És még örülök, ha megcsinálják - remélem rendesen, gáztömören...
(Ha nem érvéghüvelyezik le a vezetékvégeket, akkor majd azt is megcsinálom utólag.) FázissorrendElméleti kérdésem lenne a nagyérdeműhöz: Adva van egy Street food utánfutó, amiben a fázissorrendre érzékeny gépek vannak. Volt már ebből majdnem milliós kár. Az rendben van, hogy tudom figyelni a bejövő sorrendet és jelezni, kapcsolni tudok. De magán az utánfutón a fogyasztóknál hogyan tudom megállapítani legegyszerűbben - kár okozása nélkül a helyes sorrendet? Mert javítás címén nem akarnék egyből 800eFt-os kárt is okozni. Az is megoldás, hogy megnézem ott, ahol jól működik biztosan, de egyéb alternatíva is érdekelne - valamilyen ökölszabály, gyakorlati tapasztalat, ami nem elemi kárral végződik.
Fázissorrend figyelő relé (pl.: K8DS-PH1), ami csak helyes sorrend esetén ad áramot a megfelelő méretű mágneskapcsoló behúzótekercsének. Az egyszerűség kedvéért a relé előtt egy fázisfordító kapcsoló, hogy egy mozdulattal lehessen igazodni a helyi forgásirányhoz.
Szia!
Erre csak a 1-0-2 kapcsoló (balforgás -jobb forgás )+ egy kioktatott emberke fázissorrend jelzővel, lenne képes.Ha rendesen csinálja, minden csatlakozásnál. Persze van ebből automata is --de nem terjed az ára miatt.
Szia!
Köszi... Ez jobb , bár eddig még nem láttam beépitve.
Biztos hogy jól működik, többet is építettem már be hasonló okok miatt, mint amit kameleon2 említett.
Az 1P is megfelelő a legtöbb háztartásban ha TN-S rendszer van és van EPH vagy a nullavezető megbízhatóan van földelve.
A MSZ HD 60364-4-46:2017 szabvány részletezi a 461.2. Leválasztás nevű pontban és utána a 464.1 "Tiltókapcsolók mechanikai karbantartáshoz" pont is azt mondja, hogy minden aktív vezetőt le kell választani, kivéve a 461.2-es pontot. Villany vezetékek nyomvonalaSziasztok!Két szobás lakás egy panel épületben. 2011-ben történt teljes körű lakás felújítás. A vállalkozó ennek során a nagyon rossz állapotú kábelcsatornákat a két szobában megszüntette. Az eredeti kötődobozoktól rövid hornyolás a mennyezet síkjáig. A 3x2,5 mm2 MBCu vezetékeket az oldalfal-mennyezet S100 100 mm-es polisztirol díszléc mögé rejtette. A mennyezet alatt 3-4 cm-re 6-os műanyag tiplikben menetes falihorog, és kábelkötegelővel azokhoz rögzítve a vezetékek (1 db, néhol 2 db vezeték). Ma már nem hagynám ezt. 30 mA / 40 A "A" osztályú ÁVK van felszerelve. A kábelcsatornák valóban nagyon rossz állapotban voltak; hiltivel "belőve", "szétlőve", alu. szalagokkal rögzített vezetékek. Sok helyen a csatorna fedél tartotta össze az alapot. Az előszobában, és konyhában a lakáselosztó táblától a kábelcsatornákat én cseréltem újakra. Mi a véleményetek? Azontúl, hogy nem szabályos, szabványos a nyomvonal, milyen veszélyei vannak ennek a megoldásnak? Bocsánat a rossz minőségű képért.
Ha nem akarsz vésni (vagy nem is lehet?! - statikus), akkor vannak tűrhető szegélycsatorna rendszerek, kanyarelemekkel sarkon, felfelé, leágazó- és szerelvényező egységekkel. Ilyen például a Legrand DLP vagy a Schneider Ultra szegélycsatorna.
De vannak esztétikus szegélycsatornák kábelekhez pl. Arbitron INDO. Ha a mennyezetnél viszel kábelt, akkor használj téglalap alakú kábelcsatornát és olyan díszlécet, amit könnyebb roncsolás nélkül leszedni: Bővebben: Link Használj "kábelt", MM-falkábel és MBCU, ezek közvetlenül horonyba is tehetők és glettelhetők.
Köszönöm.
Nem is akarok, és nem is ajánlatos vésni, horonymarót alkalmazni vasalt beton panelben. A lakók nyugalma érdekében sem, ezen felül adódna - ahogy említetted - a statikai kérdés. Nem akarok egy esetleges kártérítési történetbe bonyolódni. Azon hezitálok, hogy a lakásfelújítók által teremtett állapotot hagyjam (díszléc mögött MBCU kábel), vagy kábelcsatorna telepítés?
Én nem látok felújítást! A kis kampókhoz kötözött mbcu még elmegy, csak ne csináld ugyanezt vezetékkel. De a kábelrögzítésnek is vannak szebb módjai, csavarozható-szegelhető kis fülek, furatba tolható tartóhurok, kábelsáv rögzítő pl. OBO 2205017.
Nem volt becsövezve a panel, nem voltak gyári hornyok? Csináld meg normálisan, de valami egységes koncepvióval. Cseréld ki a széttört csatornákat akár kisebbre ami esztétikus. Én a díszléc mögé is tennék, vagy akár meg tudod csinálni díszléc nélkül is, van sarokcsatorna domború vagy 45 fokos tetővel. Az a két darab vezeték sem tudom mi PE nélkül a barna csatornában.
Hasonló ehhez a szerelvények sorolása, például a közös keretben lévő 4db dugalj párhuzamos felfűzése.
Szerintem az egészen más, az ég és föld a négyzeten csak közelíti a differenciát. Úgy emlékszem ezt a bizottság sem tiltotta, amennyiben a szerelvény csatlakozókapcsa alkalmas egyszerre kettő vezeték bekötésére. Jól emlékszel, amúgy, csak ennek semmi köze a témához. Kiegészítő összekötésről volt szó. Amit egy terminálról kell indítani, az 54-es kötet rajza szerint. Persze ezt egy fokkal átláthatatlanabb lesz 20 év múlva, ha szétbontják Na, hát ez az.
Kedves SKY!
Idézet: „"Én nem látok felújítást!"” Felújítás alatt azt értettem, hogy padlószőnyeg helyett parketta, régi vízvezetékek cseréje ötrétegűre, csempék cseréje, zuhanykabin. A villamos felújítás során az alu. vezetékek rézre cserélve, hiányzó PE vezetékek pótolva, ÁVK beszerelve, MBCU vezetékek a mennyezeti díszléc mögé rögzítve, mért fővezeték MKH10-re cserélve, mérőhely szabványosítva. Idézet: „"Az a két darab vezeték sem tudom mi PE nélkül a barna csatornában".” Az épület 1976-ban épült, ill. rakták össze. A kivitelezés ennek megfelelő. Idézet: „"Nem volt becsövezve a panel, nem voltak gyári hornyok?"” "Házgyárilag" - bocsánat a kifejezésért - úgy valósították meg a villamos csövezést, hogy a mennyezet alatti kötődobozok magasságában kábelcsatornák voltak, a kötődobozokból függőlegesen becsövezve a csatlakozó aljzatok, és világítás kapcsolók, tehát vízszintesen kábelcsatorna, függőlegesen a falban gégecső. Ami a barna kábelcsatornát, vezetékeket illeti, az az eredeti kivitelezés, PE vezeték (akkor még piros) csak a konnektorokhoz volt kiépítve, a képen látható szakasz így valószínűleg világításhoz tartozott. Köszönöm a tanácsaidat.
Aki figyelemmel kísérte eddigi hálózatbővítési kálváriámat, azoknak egy plusz kérdés részemről:
Mi a fene ez, amit küldött nekem az E-on/ELMŰ????? Visszaad kötbérként 5000Ft-ot... Micsoda? Azért mert, az előírt követelményeket ŐK NEM teljesítették!! ![]() Mi ez most? Az anyagköltség kb ennyi lett volna, az igaz, ha 2021-ben ezt húzza be a villanyszerelő, amikor az egész társasház gerinchálózatát rézre cserélték. DE EZ NEM az E-on/Elmű dolga. Ő akkor, a 16A-es biztosítékra, és a 6-os vezetékre kiadta az engedélyt, és visszaplombálta az új óraszekrényt.... Akkor most miért is fizetnek??? El tudná ezt nekem valaki mondani? ![]() A hozzászólás módosítva: Csü, 8:34
Én megkérdeztem emailben mikor veszik ki a házunk elől a villanyoszlopot. ( hálózatépítés miatt újat tettek mellé. Az utcában a többit kivették, ez valamiért ott maradt, amúgy elfért ) Egy pár hónap után kérdezték, hova utalják az 5000 ft -ot, mert nem válaszoltak érdemben a levelemre 15-30 már nem tudom mennyi napon belül. Írtam nekik, ettől eltekintek.. De becsületükre legyen mondva küldték a pénzt....
A hozzászólás módosítva: Csü, 10:09
Nem, itt valami másról lesz szó, mert én nem írtam az E-ON-nak semmit, csak jelentettük a vezetékcserét, és a kettős plombabontást az elosztóig, valamint a 16-32 bővítést, ami már augusztusban meg is történt. Remélem jártasabb fórumtárs tud segíteni...
Ugye itt mindenki azzal vagdalkozott, hogy 2021-ben már 10mm2-el kellett volna menni alapból az óráig. Namost itt ez nem történt meg. Esetleg ezt a hibát ismeri el az e-on, hogy mégis úgy vette át a munkát, és plombált le mindent, hogy nem volt teljesen jó???? Ha igen, akkor ebből még nagy cirkusz lehet, mert a szomszédnak is 6-os vezetéket húztak a 25-ös autómatájához/villanyórájához annó 2021-ben, azaz több helyen lehet ebből még gond. Lehet ezért tűnt el az első villanyszerelő? (neki köze volt a 2021-es hálózatfelújításhoz) ![]()
Hát ez, mint írják a levélben, a Garantált Szolgáltatások címszó alatt van. Hogy mire adják, az az Üzletszabályzatok Mellékleteiben van felsorolva.
Semmiféle más hiba elismeréséről nincs szó, csak főleg alapvetően elvárt adminisztratív ügyintézési határidők túllépéséről. Van, hogy nem kell kérni, hanem automatikusan fizetik. A hozzászólás módosítva: Pé, 4:13
A kérdés az, hogy ha ott áll a szekér előtt, akkor melyik a helyes fázissorrend? Anélkül meg lehet-e állapítani, hogy elindítana valamit, és nézné, a rossz irány összetöri a terméket vagy a berendezést?
van EPH vagy a nullavezető megbízhatóan van földelve
Bocs, rosszul olvasod. A kritériumok: van EPH ÉS (VAGY védelmi megfelelőség VAGY nyilatkozat)
Szia!
Egy fázissorrend jelzővel nézve - a megfelelő irányt.. Ma már készen is kapható. S ezután vagy kapcsol még 1-t -vagy elindithatja a készülékeket.
Ebből látszik, hogy soha nem dolgoztál operátorokkal. Ha csak egy repedés van egy pajzson, átmennek rajta. Ha hagysz lehetőséget hibázni, hibázni fognak.
Szakma azt szokta erre mondani, hogy ne aggódj, "amit el lehet b. az el lesz b."
![]()
Bocs, de végletesen nem érted.
Melyik a helyes fázissorrend irány, ha odahúznak eléd valamit, amiből kilóg 3 fázisvezeték sorrendi jelölés nélkül? Hová dugod a jelző vezetékeit? Amúgy fázissorrend jelző már 60 éve is volt készen kapható... A hozzászólás módosítva: Pé, 10:06
Olyan kapcsolót nem gyártanak, amiben egy kicsi 3 fázisú villanymotor van, és automatice a jó irányt köti a kimenetre?
Passzolok, nem láttam, nem is hallottam ilyenről. Igény esetén a sorrendfigyelővel lehet automatizálni a dolgot.
Szia!
Operátorral? Dehogynem ...... De nálam a pékség veri ki a biztit !Az az igazi legalja Pl; 5% al növeld meg a lisztmennyiséget, a válasz; Azt értem hogy 5 lapát , de mi az a %? De ebből már nem keveredünk ki! A hozzászólás módosítva: Pé, 10:27
|
Bejelentkezés
Hirdetés |