Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Életvédelmi kapcsolás, FI relé

Témaindító: bankimajki, idő: Máj 6, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   52 / 53
(#) atrue válasza VIM hozzászólására (») Nov 25, 2023 / 1

Szia! Ennek bonyolultabb oka volt. A gyártóval összevesztem, mert nem tájékoztattak megfelelően, hogy nem lehet máshonnan vett csapot rászerelni, illetve nem csinálják meg. Ezt az a szerelő közölte, aki kijött hivatalosan üzembe helyezni ráadásul elfogadhatatlan stílusban (MÉTA Kft.). Az is kiderült ekkor, hogy ők ÉV mérést nem csinálnak, erről amúgyis magamnak kellene gondoskodnom. Úgyhogy elhajtottam a csába őket, beszereltem a vizes részét - semmivel se rosszabbul mint ők - és tudatosan buktam a garit. Egy ilyen kádon minden javítható, kockáztatok, de nem érdekelnek, nagyon alacsony színvonalú cég, sem emberileg sem szakmailag nincsennek a toppon finoman szólva. Az ÉV mérést különválasztva kezeltem ettől a történettől.
Egyébként a vége az lett, hogy itt a fórumon jelentkezett egy cég (örömmel reklámozom: Viresz Kft.), másnap (!) kijöttek, végtelenül profin át is kötötték az általam a fő fi relével sorba kötött Fi relémet függetlenre, profi műszerrel bemérték, adtak számlát, jegyzőkönyvet, mindent is, profik voltak. Na eredetileg is ilyet kerestem csak nem találtam és ez a fórum segített. Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat, segítségeket.
(#) VIM válasza atrue hozzászólására (») Nov 25, 2023 /

Akkor minden jó ha jó a vége.
(#) mlaci96 hozzászólása Máj 11, 2025 /

Fi relé bekötés, nullázással?

Sziasztok! Fi relét kellene bekötnöm meglévő 1 fázisú FKA táblába jelenleg a nulla és a föld össze van kötve, számomra nem egy értelmű hogy kell ilyenkor a nullázást kezelni, megszüntetni, átkötni esetleg tudnátok egy rajzzal segíteni hogy kell ilyenkor a nullát és a földet szétválasztani? Vagy maradjon úgy, és kössem be a fi relét? Válaszokat előre is köszönöm, sajnos nem vagyok képben a mostani szabványokkal.
(#) Atis57 válasza mlaci96 hozzászólására (») Máj 11, 2025 /

Szia!

Ha ilyen fővezetéki sorkapocsban választanád szét.

A 2009 ig igy is megfelelt.
Az összekötő vezetéket vedd ki belőle!
S minden dugalj ágon próbáld ki a lekapcsolást is ! (próbalámpa sttb )
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2025
(#) VIM válasza mlaci96 hozzászólására (») Máj 11, 2025 / 1

Szia! Ha a nulla (szolgáltatói PEN) és a föld (PE) össze van kötve (együttesen PEN) akkor azt kösd be az FKA (lakáselosztó) földelés sínbe és onnan köss be az FI relé bemenetébe mint Nulla . Az FI relé kimenete lesz a Nulla sínbe bekötött főáramköri vezeték ahová az áramkörök nulláit kell majd kötni. Az Fi előtti közösített nulla és föld lesz a földelési szálak gyűjtősínje. Tehát az FI előtt kell összekötni utána nem. (Atis57 által közölt képhez a magyarázat)
(#) mlaci96 válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 12, 2025 /

Köszönöm szépen, a gyors válaszokat így már világos hogy mit és hogyan kell csinálni.
(#) Mate78 hozzászólása Okt 13, 2025 /

Fi relé nullavezető nélkül

Ha egy 3 fázisú FI-relére szimmetrikus 3 fázisú fogyasztót kötök,nulla nélkül( 3fázisú asszinkron motor) akkor leold a FI relé?

A nulla vezetőn akkor sem folyna áram,ha be lenne kötve,mivel szimmetrikus a terhelés.
(#) Bakman válasza Mate78 hozzászólására (») Okt 13, 2025 /

Nem, nem old le, az áramok vektoros összege nulla.

A nullavezetőn folyna áram mert a szimmetrikus terhelés elméleti, a gyakorlatban vannak eltérések, nem egyforma impedanciával bírnak a tekercsek.
(#) Mate78 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 13, 2025 /

Ha az áramok vektoros összege nulla,akkor a nullavezetőn is nulla áram folyik nem?
Ezesetben értem hogy nem old le,mert ugyanaz az áram folyik a fázisokon mint a nullán.

És akkor mi van,ha nem szimmetrikus a 3 fázis terhelése,és nincs nulla bekötve?
(#) Bakman válasza Mate78 hozzászólására (») Okt 13, 2025 / 3

Az előző hozzászólásodban a két részre külön-külön reagáltam.

Ha egy három fázisú, csillagba kötött villanymotorra nem kötöd rá a nullát, akkor nem old le a Fi-relé, mert a fázisokon átfolyó áramok vektoros összege nulla.

De!

Ez nem jelenti azt, hogy mindhárom fázison ugyanakkora áram folyik. Sőt, a gyakorlatban ez sohasem teljesül, mert a motor tekercsei nem egyformák, a hozzávezetések, közbenső egyéb ellenállások (a villamos hálózat egyéb elemei) stb. is beleszólnak a képletbe. Ezek az eltérések általában nem okoznak problémát, ezért nem kötik be a nullát a motorokba mert gyakorlatilag felesleges.
Ha egy ilyen motoron bekötöd a nullát, akkor azon is fog folyni áram fenti okok miatt, ekkor a nulla kiegyenlítő szerepet fog betölteni de a Fi-relé ekkor sem fog lekapcsolni, mert a három fázison és a nullán átfolyó áram vektoros összege lesz nulla.

Nincs abból probléma ha asszimetrikus a terhelés a fázisok között. Egy három fázissal rendelkező családi házban kb. soha nem egyenlően vannak terhelve a fázisok. Egyes régi, transzformátoros hegesztőgépek csak két fázist használtak (nullát nem), mégsem oldották a Fi-relét.
(#) Mate78 válasza Bakman hozzászólására (») Szo, 18:33 /

Ok, köszönöm.

Egy másik kérdés:
Ha nincs nulla bekötve a FI relén, akkor még működik a FI relé védelmi funkciója?
Tehát pl. valamelyik fázis és a föld felé áram folyik,(a FI relé hibaáram maximumánál nagyobb) akkor leold a FI relé, akkor is, ha nincs bekötve a nulla?
(#) Bakman válasza Mate78 hozzászólására (») Szo, 18:48 /

Attól függ, milyen a Fi-relé. Van, amelyik a saját elektronikáját működteti a nulla segítségével igaz, ezek általában speciális ÁVK-k, lakosságinak elvileg működnie kell nulla nélkül is.
(#) erbe válasza Bakman hozzászólására (») Szo, 22:37 /

Idézet:
„lakosságinak elvileg működnie kell nulla nélkül is.”

Akkor melyik szálon tér vissza az áram, hogy meglegyen az egyensúly?
(#) Bakman válasza erbe hozzászólására (») Szo, 22:59 /

A második és a harmadik fázison. Lásd itt: Bővebben: Link.

Ha egy fázisú fogyasztóról van szó, akkor:

a: Nem működik az eszköz.
b: Leold a Fi-relé, mert a nulla nincs átvezetve azon.
(#) erbe válasza Bakman hozzászólására (») Szo, 23:44 /

Gyanús nekem ez a lebegő nullás lakossági bekötés. Akárhol lehet a virtuális nulla és így a fázisfeszültség is.
(#) Bakman válasza erbe hozzászólására (») Szo, 23:48 /

Nem írt senki lakossági bekötésről. Alapvetően villanymotorról van szó és nagy valószínűséggel elméleti kérdés szintjén arról, mit tesz a Fi-relé nulla nélkül.
(#) Mate78 válasza Bakman hozzászólására (») Vas, 4:01 /

Na akkor leírom a hátteret.
Egy forgácsdarálót próbálgattunk,amiben 3 fázisú motor van.Egy fali tokozatból tápláltuk meg,ami FI relé után van.
Egyszercsak leoldott a FI relé,és elkezdtünk agyalni,hogy mi történik.Később kiderült,hogy arra a FI relére más tokozatok is rá vannak kötve,szóval nem biztos,hogy a mi darálónk miatt oldott le.
Szóval elméleti is a kérdés,de gyakorlati háttere is van.De inkább elméleti.
(#) Atis57 válasza erbe hozzászólására (») Vas, 8:18 /

Szia!

Vannak érdekes dolgok.
Egy svájci gyártmányú marcipán massza készitő gépen láttam .(Szikszón )
A villásdugója Daf323 azaz 3fázis+Pe volt. Az 5kW-s hajtó motor csillagpontjára volt kötve
1db 220/24V trafó Nullája erről ment a pár fogyasztó.
Az ellenálás fűtés csillagpontjára is volt kötve pár 220V -s kisebb fogyasztó.

A FI/RCD relé nem érzékelt hibaáramot--működött rendesen.
(#) Tomi111 válasza Bakman hozzászólására (») Vas, 9:03 /

Lehet rosszul értem, de szerintem Mate78 arra gondolt, hogy a FI relé után, az elmenőn nincs a nulla rákötve! ( Nem arra, hogy a fi relé bemenőjén nincs nulla! )
Pl: ha az említett háromfázisú villanymotor megy róla, aminek nem kell nulla, vagy egy hegesztő trafó, ami két fázisról megy, szintén nulla nélkül.
Mate78: Így természetesen működik a védelmi funkció, hisz a Fi relének mindegy, hogy csak a fázisokon vagy a nullán is folyik áram, csak a vektoros összegük legyen nulla! A FI relé akkor old le, ha a védőföld felé is folyik áram ( háztartásban 30mA-nél nagyobb), mert ekkor zárlat, vagy vmi áthúzás van. ( lehet szigetelés hiba, beázás, párásodás, szabálytalan bekötés: pl. 230V-os mágneskapcsoló tekercsének a védőföldre kötése, stb.)
De ha nem így értetted a 'nulla nélkül-t', akkor bocs
(#) Mate78 válasza Tomi111 hozzászólására (») Vas, 9:41 /

Lerajzoltam a bekötést,bocs a minőségért,a lényeget mutatja.
(#) Bakman válasza Tomi111 hozzászólására (») Vas, 9:45 / 1

Idézet:
„Lehet rosszul értem, de szerintem Mate78 arra gondolt, hogy a FI relé után, az elmenőn nincs a nulla rákötve! ( Nem arra, hogy a fi relé bemenőjén nincs nulla! )”
Mindkét esetben működnie kell a Fi-relének.
(#) proli007 válasza Atis57 hozzászólására (») Vas, 10:54 /

Hello! De miért érzékelt volna bármit a FI relé? Csak az érdekli őt, hogy az áramok vektoros összege nulla legyen. Nem érdekli hogy merre folyik az áram és miért. Csak épp nem szokványos megoldás. A motort mint generátort használta, a fűtőtestnél ha kiég az egyik betét, leköszönnek a 230V-os fogyasztók. Ez a kockázata, ami nem túl szép.
(#) proba válasza erbe hozzászólására (») Vas, 12:21 /

Van benne két tekercs. ha az egyiken van mágneses tér leold, ha mindkettőn van ellentétes irányú talpon marad, ha a másikon van csak, szintén leold. A tekercsek áramköre egyszerű bejövő kapocs tekercs egyik vége, kimenő kapocs, a tekercs másik vége. Ha csak egy vezetékpárat kötsz be L-L vagy N-N , egyik tekercsen folyik csak áram, így ugyan az a helyzet áll elő, mintha a fogyasztó rendben be lenne kötve, csak a nullája a védőföldre lenne kötve.
Van olyan FI lakosságiban is, amiben már elektronika van, az valószínű nem old le nulla nélkül, mert az elektronika nem kap tápot. Az átfolyó áram mágneses tere kevés a kioldáshoz.
(#) Atis57 válasza proba hozzászólására (») Vas, 12:50 /

Szia!

Valahogy nem értettem meg a leirásodat .

Ez az "A" ÉS "AC"Tipusra ;
Van az áramváltója mindegy hány szál vezeték megy át rajta(az is 0,5 menet )v tekercselve van.
Utána egy "mágneses erősitő" --kioldó mechanika.

Ha kézzel felhúzod(a billentyűvel ) a mechanikát a kioldó rugóval-- ez a bekapcsolt helyzete .
A mágnes bent tartja a felső kioldó részt.
Ha az áramváltón áram folyik, s kioltja egymás hatását , a szekunder tekercsén nem fog áram folyni. Bekapcsolva marad.
Ha az áramváltó szekunder tekercsén áram indul meg( a hiba áram miatt ) akkor lerontja a mágnes benttartó hatását elmozdul a kioldó szerkezet-- a kioldó rugó szétbontja a szögemeltyűs mechanikát.-kikapcsol.
Ez a jobboldali ábra.

A Fi relé hibái lehetnek;
A kioldó rugó elgyengül---egyre nagyobb hibaáramra kapcsol le
A mágnes legyengül-megreped stb ---egyre kisebb áramra fog lekapcsolni , v nem marad bekapcsolva.
Az álltalános mechanikai problémák a szögemeltyűnél, érintkező elég
ill ide sorolják a próbagomb kapcsolója , v az ellenállás elég ---hibásnak tekintendő.

Nem értem a JPEg képből ,hogyan lessz ez a jfif.
A hozzászólás módosítva: Vas, 12:56
(#) proba válasza Atis57 hozzászólására (») Vas, 14:23 /

Szerintem mondatértelmezési hibába estem. Nem háromfázisú rendszerre gondoltam, bekötetlen nullával, hanem elvi kérdésre, egy fázisú FI leoldhat-e ha a nulla vezető nincs bekötve.

Egy három fázisú relét szedtem már szét amiben elektronika volt, de arra nem emlékszem, az honnét kapott áramot. Rémképeimben mintha az L1 és a nulla közé lett volna kötve. Akkor az a példány szinte biztosan nem működne nulla nélkül.
(#) SKY válasza proba hozzászólására (») Vas, 15:43 /

Nem voltam benne biztos, hogy az A és B típusú is leold nulla nélkül, mert ezekben kiértékelő elektronika van. De most kipróbáltam egy háromfázisú A-típusúval és egy 40W-os izzóra egyből lecsap úgy is, hogy csak egyetlen fázis van rajta átvezetve. Sőt mindegy melyik póluson, mert mind a négynél ugyanaz a hatás, még a kitüntetett nullánál is. Lehet benne egy biztonsági kialakítás, hogy a hagyományos módon is működjön közvetlenül az elektromechanikus kioldót működtetve, elvégre ezeket pont ezért nevezik feszültségfüggetlen működésűeknek.

Egyébként létezik három pólusú áramvédő:
Schneider 3P 30mA A

Ha egy elosztót tervezel, akkor nyugodtan mehet bele a négypólusú betápsínezéssel, az meg részletkérdés hogy három vezeték lesz az elmenő. De a motrok nagyon ritkán kapnak áramvédőt, és a 3F+PE betápos nagy villamos gépeknél sincs rá szükség.
Esetleg valamilyen TN-C szakaszon alkalmazható, mert a PEN nem megszakítható, de manapság a TNC-t is tűzzel-vassal üldözzük.
A hozzászólás módosítva: Vas, 15:53
(#) mpisti válasza proba hozzászólására (») Vas, 16:32 /

"egy fázisú FI leoldhat-e ha a nulla vezető nincs bekötve."
Természetes hogy leold. Az áramvédő kapcsoló működésének a lényege, hogy a befolyó és a kifolyó áramok vektoros összegének nullának kell lenni. Tehát ha csak a fázisvezetőt viszed át,akkor ez a feltétel nem teljesül. 3 sarkú RCD nincs, legalább is Európában. A 4 sarkú RCD-nél is a nulla potenciálnak bekötve kell lenni akkor is, ha a kimeneti oldalon a nullavezetőt nem használod.
(#) ötfelezős válasza proba hozzászólására (») Kedd, 16:29 /

Van olyan FI lakosságiban is, amiben már elektronika van, az valószínű nem old le nulla nélkül, mert az elektronika nem kap tápot. Az átfolyó áram mágneses tere kevés a kioldáshoz.
Ezeket az illetékes szakbizottság nem ajánlja egyetlen hibavédelmi eszköznek. Volt egy felhívás a Schneiderrel karöltve, ha jól emlékszem, de így szól a szabvány is.
A 30 évvel ezelőtti magyar is ilyen volt. (ezekből elég sok tönkrement, de hogy mitől, az kérdés).
A hozzászólás módosítva: Kedd, 16:30
(#) ötfelezős válasza mpisti hozzászólására (») Kedd, 16:32 /

A 4 sarkú RCD-nél is a nulla potenciálnak bekötve kell lenni akkor is, ha a kimeneti oldalon a nullavezetőt nem használod.
Ez, már bocs, alaptalan tévhit. Legfeljebb, ha a próbagomb csak akkor kap áramot, de az nem a működés alapfeltétele.
(#) Atis57 válasza ötfelezős hozzászólására (») Kedd, 16:39 /

Szia!
Azt a Schneider est olvastam --de szerencsére nem találtam még ilyet...Amiket láttam mind "munkaáramú" érintkezős volt . Azaz feszültség nélkül leoldott, magától. Persze ezt az időt nem mértem meg ,hogy jó-e ?

Az a régi GANZ-s --szintén old. De a' 69 ben gyártott különálló darabokból álló FI relé is oldott .
Ezért nehéz elképzelni , hogy lenne olyan ami bekapcsolva marad-na.
Következő: »»   52 / 53
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem