Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Életvédelmi kapcsolás, FI relé
Témaindító: bankimajki, idő: Máj 6, 2009
A legutolsó információm szerint az áramvédő kapcsolókat időközönként(havonta) ellenőrizni kell a tesztgomb megnyomásával. Tehát kell a nullapotenciál. Nem azt írtam hogy a működés alapfeltétele, bár jól belegondolva a tesztelhetőség alapfeltétel.
Háromfázisúnál gyártófüggő hogy hova van bekötve a tesztgomb. Általában a fázis és a nulla közé, de a legrand pl két fázisra köti. Az eaton ajánlja a 4 pólusút egyfázisúnak bekötve, de a 3L+PE fogyasztókhoz csak úgy, hogy a betáp oldalon a nulla is csatlakozik. Elvileg csak a tesztgomb miatt szükséges.
" betáp oldalon a nulla is csatlakozik." PEN vezetőre gondoltál nemde?
Az Eaton utolsó ábrájára értettem, hogy a betáp oldalán a három fázis mellett a nulla is be van kötve, de az elmenő az tisztán három fázis (meg az elosztó PE vagy PEN sínjéről egy PE is).
PEN-t biztos nem látsz soha belekötve, mert az egyben védővezető is és mint olyan nem megszakítható. Ha viszont az elosztóban csak PEN sín van, arról külön lehet nulla és PE leágazást is csinálni, vagyis a PEN sínről egy kék nullát attól még bele tudsz kötni, de az az áramvédő sorkapcsánál már nem PEN. Valami okos azt is kitalálta már hogy a tesztgomb működésre bírható ha a nullát egy másik fázissal helyettesíti. Ez viszont a piros ábrán látható, hogy az Eaton által nem elfogadott megoldás, valószínűleg azért, mert ebben a nulla és fázis között van a tesztgomb és a magasabb vonali feszültséget nem viseli el. Most nem tudom melyik gyártónál láttam, de ott a hasonló megoldás nem volt tilos.
Most már nem vagyok egészen biztos, mert egy éve kerestem 10 mA névleges kioldóáramút, de mintha azok már mind feszültséggel működő elektronikások lettek volna. De most hadd ne kezdjek el megint adatlapokat nézni. Az Eatonnak biztos van feszültségfüggő, jelöli is, hogy az elektronikába bemegy a 230 V, és amúgy LED-ek jelzik az üzemállapotokat (Self check (power ON) 1,5 sec - -green), sőt, a próbagomb sem konkrétan hibaáramot generál, hanem az elektronikában indít folyamatot (!).
A kis piros GANZ-nál szerencsém volt, aki felvette a telefont, küldött is egy korabeli katalógust, abban le is van persze írva, hogy "Az áram_védőkapcsoló tápfeszültséggel működik, amely azonos a védett hálózat (kapcsolt főáramkör) feszültségével, Ezért is ügyelni kell a hálózati és fogyasztó oldali vezetékek helyes csatlakoztatására" A hozzászólás módosítva: Sze, 17:31
|
Bejelentkezés
Hirdetés |