Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Adatlapot keresek
A szokásos smd megoldás. Szokás ilyennél egy nagyobb hűtő felületet kialakitani. Szerintem nem lenen gond az akku cserével. Ami tény hosszabb ideig működne és a hőtermelés is több emiatt remélhetőleg ezzel számolt a tervező.
Akkor veszek nagyobb cellákat és beépítem a régiek helyett. Köszi a segítséget.
Még egy utolsó kérdés. A cellák 1200mAh-sak, ebből van 20 db. Kettesével párhuzamosan, majd ezek sorba kötve. Viszont az akkupak matricáján 4400mAh van névleges kapacitásként feltüntetve. Ez hogy jött ki? Milyen képlet alapján?
Mennyi az akku feszültsége ami á van írva?
Ez a hasamra ütök képlet. Vagy egy kicsit túlzok képlet.
A motor az milyen teljesítményű a ráírt adatok szerint?
Ez a matrica van rajta.
igbt vs-s1858-tSziasztok!Hozzám került pár darab Vishay vs-s1858-t igbt. Az istenért nem találok róla adatlapot! Valami nagyon titkolt dolog... fészbúkom meg tálcaszám lehet venni. Valaki okosabb nálam?
Most van az az eset, amikor az okosabb sem okosabb:
Idézet: „The component shown in the image is a Vishay electronic component, specifically identified by the part number VS-S1858-T. This marking suggests it is a type of semiconductor device, likely a rectifier or diode, manufactured by Vishay Intertechnology, a major producer of electronic components.” Magyar fordításban valami olyasmi, hogy fogalmam sincsen, de ezt nem ismerem el.
Valószinüleg a megrendelő cégnek egyedi tipusszámra cimkézett modul. Nekem is van pár IR modulom PAPST ventillátorból, ami hasonlóan egyedi tipusszámú, de tokozás alapján volt pár hasonló normál IR modul is, megkockáztatom valamelyikkel megegyezik, de az is lehet, hogy teljesen egyedi.
Szerintem ilyen témában felesleges kérdezgetni, mert csak azt tudhatja amire betanították. Ha te nem találod a neten ő sem fogja. Viszont ha felteszed ide a válaszát akkor a következő generáció már abból épíkezik, ez sok jóra nem vezet ...
Inkább ne másoljatok be AI válaszokat. A hozzászólás módosítva: 10:11
A QR kód mit mutat?
A típust, meg az alatta lévő UN számot!
Ez nem teljesen így van.
Ebben a fórumban az eddig megjelent AI válaszok 99,99 %-a hülyeség volt, a mostani is a sorba illeszkedik.
Az AI egyik legerősebb funkciója a kiterjedt keresés egyszerű feltételek alapján, bár kreatívnak nem mondanám ezeket, sokszor kell a rávezetés. Igazából nem baj, ha több kérdés-válasz is kell az előrehaladáshoz, de ez ebben az esetben nem segít.
Azért van az így, hogy itt mindig hülyeségeket látni tőle-tőlük, mert amikor nincs válasz, akkor a működésük miatt nem fogják azt mondani, hogy nincs válasz, csak érteni kell belőle. Felesleges idézgetni, annak nincs értelme. Ez egy ilyen eszköz, hogy kénytelen dumálni, mert ilyenre készítettük a betanítással. : -) Törik is a fejüket a kutatók, hogyan lehetne másként, olvastam róla tanulmányokat az elmúlt hónapokban (is). Azért tudom, hogy ebben az esetben sincs rendes találat, mert ilyenkor általában én is elkezdek némileg kényszeresen keresgélni, és a 1858-asról még családszinten sincs leírás az interneten, nomenklatúra-szerű, betű/számonkénti típusszám-magyarázat sem, ill. még a hasonló típusszámúakról sem (1838 stb.), vagyis ismerek pár trükköt - az viszont látszik, hogy jó pár helyen kapható volt, pl. egy nagy disztribútornál is, csak sajnos PDF-et sehol sem találni már. A hozzászólás módosítva: 11:43
De jó, hogy van itt egy megmondó ember aki minden hozzászólásra megmondja, hogy így van vagy nem így van. De véletlen sem irja le, hogy miért nem vagy szerinte mi a teljes igazság. Ez valóban előre viszi a fórumot . .
Az AI képes a neten keresni, legközelebb majd szépen meg is találja az előzőleg tőle származó halandzsát. Ez nagyban fogja rontani a válaszok minőségét. De te biztosan jobban tudod, akkor elmagyaráznád, miért nem így van?
Annyit tudok erről az istenveréséről, illetve van még 3 testvére kicsit más típus számmal, hogy villany autóba, valamilyen inverter.
A tokozása EMIPAK 1B, belepréselős istenverése
Hát jó.
Amit mostanság AI-nak szokás hívni, az a gyakorlatban egy LLM (nagy nyelvi modell), amit készen meg lehet venni, fizetősen használni, vagy esetleg valaki megengedi, hogy bizonyos korlátok között ingyenesen lehessen használni. Önmagában egy előre feltanított intelligens fekete doboz. Szövegesen lehet tőle kérdezni, és szövegesen válaszol. Abból építkezik, amit a betanításnál megetettek vele. Alapesetben az AI nem építi be a saját modelljébe a kérdéseket, például. Ugyanúgy nem tud beszélni, képet, hangot felismerni, stb.. No nem mintha nem lenne lehetséges, meg nincsenek is már most ilyenek (és a fejlesztések is erre koncentrálnak erősen). Ugyanakkor lehet mellé támogatásként Tool-okat tenni, például ki tud kukkantani az internetre. Mondok egy példát: Idézet: „Holnap a haverokkal bográcsozhatunk? Igen, Budapesten 95%-os valószínűséggel napos száraz idő várható.” Azaz kinézte, hogy budapesti vagyok, és megnézte az időjárást. Lehet még az sem volt benne a modelljében, hogy mi a fene az a bogrács, és mit jelent ebben az esetben az "ácsozás": Idézet: „A bográcsozás igazi magyar gasztronómiai és közösségi hagyomány, amely a szabadban, szabadtűzön, egy speciális edényben (bográcsban) történő ételkészítést jelenti. Ez jóval több, mint egyszerű főzés; az összetartozás, a közös élmények és a ráérős együttlét szimbóluma.” De ezt mindet a modelljéből és az internetről kotorta össze. Ebből következik azonnal, hogy ami nincsen benne a modellben, és nem fér hozzá az internethez arról nem is tud. Például megkérdeztem egy olyan modellt, ami nem volt felkötve az internetre, hogy ki lesz a következő magyar űrhajós? Nem tudott rá semmit mondani, még akkor sem, ha direktben rákérdeztem, hogy ki a fene az a Kapu Tibor. Másik dolog, a tanulás. Úgy nem tanul, hogy beépíti a saját modelljébe a hallottakat (nem mondom hogy ne lenne ez egy csapásirány), viszont egy adott kontextusban (nevezhetjük beszélgetésnek) beállítható hogy mennyit őrizzen meg. Maradjunk az előző példánál: Idézet: „Dehát holnap én Pakson leszek. Pakson nagy valószínűséggel esni fog, nem javasolt a bográcsolás.” Azaz az előzményekből tudta, hogy bográcsolni akarok (pedig most nem is mondtam neki). Ha ugyanezt más valaki kérdezi meg, lehet azt mondja hogy híresen finom a halászlé, gyufatésztával. Szokás még a kreativitásról is beszélni. Az AI alapvetően nem a kreativitásáról híres. De okozott már nagy meglepetést. Kollégámnak kellett valami kacifántos válogatást csinálni, gondolta inkább megkérdezi az AI-t. Jött is hamar a tökéletes válasz. De ezt semmi módon nem tudhatta sem a modellből, sem az internetről. Idézet: „Megkérdezte, hogy: és ezt honnan a fenéből találtad ki? Írtam egy rövid Python programot. Megmutatod? Persze.” És tényleg. Majdnem leestünk a székről... ![]() Röviden: Ami nincsen benne a modellben, és nincsen fent az interneten (és meg lehet még esetleg adni más referenciákat is), arról nem tud. Ha ott nincs, vagy nem helyes információ van, akkor így jártunk. Idézet: Cserébe sületlenségeket válaszol. Egy csomó ilyen van már ezen a fórumon, nem kell szaporítani. Viszont, ha tudod hogy nem jó a válasz, miért másolod ide?„Ami nincsen benne a modellben, és nincsen fent az interneten (és meg lehet még esetleg adni más referenciákat is), arról nem tud.” A fórumon többnyire nem elemi kérdéseket tesznek fel a hozzászólók, a trükkösebb, összetettebb tudást igénylő feladatokban rendre bukta van. Idézet: „Cserébe sületlenségeket válaszol.” Erre is van az LLM-nek paramétere, 0...100 között állítható. Azaz be lehet úgy is állítani, csak tutit mondjon. Csak akkor az lenne a panasz, hogy ez semmire sem jó, mert nem tud válaszolni... Idézet: „A fórumon többnyire nem elemi kérdéseket tesznek fel a hozzászólók” Szerintem meg: Idézet: „A fórumon nagyon gyakran elemi kérdéseket tesznek fel a hozzászólók” Idézet: Nem voltam eléggé egyértelmű. Az AI válaszok nem elemi kérdésekre 99,99 %-ban sületlenségek, mert elemi kérdésekre sokan tudják a választ.„A fórumon nagyon gyakran elemi kérdéseket tesznek fel a hozzászólók” A kérdésem még áll: ha tudod hogy nem jó a válasz, miért másolod ide?
"Az AI képes a neten keresni, legközelebb majd szépen meg is találja az előzőleg tőle származó halandzsát. Ez nagyban fogja rontani a válaszok minőségét. De te biztosan jobban tudod, akkor elmagyaráznád, miért nem így van?"
Az ilyen jellegű hígulásról régóta beszélnek a szakemberek - nem mintha az internet jelentős része nem lenne amúgy is eszement ostobaság : -) -, de van még pár eszköz, amire nem is gondolsz. Pl. előnyben részesülnek azok a találatok, ahol vannak visszajelzések a leírtakra, mint amilyen a StackExchange is. Ott ha be is másol valaki egy rossz választ, az nem fog annyi pontot kapni, mint egy jó válasz, és ez segít eligazodni. Amúgy is sokkal többre képesek annál a modellek, mint ami közszájon terjed, ez már csak így szokott lenni. Egyelőre sok pénzbe kerül egy komoly válasz, úgyhogy a kérdés nem is az, hogy mennyi a sületlenség és mennyi nem az (most írt meg nekem is egy kommunikációs protokollt kezelő osztályt egy gyengécske szöveges leírás alapján saját magától és még jó is, persze el tud vinni az erdőbe, ha nem értesz hozzá), hanem hogy valódi öntanulás nélkül hol a határ az érvelési képességekben és a kreativitás nevű jelenségben... A hozzászólás módosítva: 18:41
Nem elemi kérdésekre is sokan tudják a választ. : -) Hogyan jött ki ez a szám?
"Ami nincsen benne a modellben, és nincsen fent az interneten (és meg lehet még esetleg adni más referenciákat is), arról nem tud."
Amikor egy modell az ismereteknek a miénknél sokkal szélesebb skálájából legózik össze valamit néhány villanás alatt, hiába nincs benne afféle értelem, a mi nézőpontunkból eléggé úgy fog tűnni, hogy valami újat produkált. Ugye, nem mondod, hogy amit válaszol, ami kódot neked leír, az mind szó szerint megtalálható az interneten és semmi olyan elem sincs benne, hogy töredék információkat egymás mellé helyez, összeilleszt (feldolgoz) és megoldásokat kínál? A hozzászólás módosítva: 18:47
Úgy, hogy több fórumon ezt látom. Többször másoltak már erre a fórumra is AI válaszokat, kb. egyik sem volt helyes.
Idézet: Ez rendben is van akkor, ha érted mit kérdezel, milyen feladattal bízod meg.„sokkal többre képesek annál a modellek, mint ami közszájon terjed” Ha megézed az eredeti választ, abban benne van: Vishay gyártó, VS-S1858-T, egyenirányító vagy dióda. Az első kettőhöz csak olvasni kell, a harmadik, annak aki már latott ilyet, egyértelműen hülyeség. Még akkor is ha lehetséges, hogy diódát és/vagy egyenirányítót is tartalmaz a modul. Mire megy egy kezdő ilyen válasszal? Te is ezt írod: el tud vinni az erdőbe, ha nem értesz hozzá, és én is ezt tapasztalom. Favágó munkára jó (általában), de kreatívkondni személyesen kell. |
Bejelentkezés
Hirdetés |