Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4042 / 4068
(#) Zaji hozzászólása Nov 19, 2025 /

Fogyasztás mérés adatrögzítéssel

Sziasztok,

Szeretnék egy három fázisú rendszeren fogyasztást mérni adatgyűjtéssel.
3x50A a rendelkezésre álló kapacitás. Milyen formában tudom ezt egy low budget verzióban megvalósítani?
Válaszokat előre köszönöm.
(#) kaqkk válasza Zaji hozzászólására (») Nov 20, 2025 /

Talán ez segít
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2025
(#) jani1987 hozzászólása Nov 22, 2025 /

Szoba világítás

Épített már valaki power ledes világítást magának ami esztétikus is? A szobába kellene valami egyszerű de hatékony megoldás. Nem hátrány, hogy a hibás alkatrész cserélhető legyen.
(#) Gafly válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Amiket Granpától kaptál, nem vállt be?
(#) granpa válasza Gafly hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Nem vált be. Nem kapott semmit, mert nem konkretizáltuk, mit, mennyit, mikor.
(#) Suba53 válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Mindenkinek mást jelent az "esztétikus". Nekem például nagyon tetszik a funkcionalizmus, vagy amikor minden műszaki megoldás szem előtt van, jól áttekinthető. Például a párizsi Pompidou központ. Mások meg hányingert kapnak az ilyesmitől.
Úgy hogy a definíció nem egyértelmű.
Vettem egy tekercs LED szalagot, amin sűrűbben vannak a ledek, és kifejezetten nagy fényerőt tud. Ezekből már felhasználtam konyha pult világításra két rövidebb csíkot, és végre fényár van a pulton.
A műhely asztalom fölött lesz a következő állomás, mert ott is a lehető legnagyobb fényerejű megvilágítást szeretném biztosítani.
Ezekből a szabadon szeletelhető szalagokból szerintem lehet esztétikus világító testeket barkácsolni, akár egy szépen lakkozott fa felületre, akár rejtetten háttérvilágításnak.
(#) proli007 válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Hello! "Például a párizsi Pompidou központ."
Na, nekem az egy turbinacsarnok, csak ki van fordítva. Ezt néztem 37 évig, csak belülről.
(#) jani1987 válasza granpa hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Tettél ki képeket? Emlékeim szerint nem. Mostanában 4 óráig dolgozok így talán a hétvégén tudnék átvenni bármit is. Ma voltunk Igalon a fürdőbe de hogy györökre mikor jutok el jó kérdés. Ezt cserélnénk.
(#) Gafly válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Idézet:
„35 W 3 db. (egyik 25°-os)”

A 3 darabos elég lesz.
Kicsit csodálkoztam is, hogy nem kaptad meg.
(#) szs válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Idézet:
„Ezt cserélnénk.”

Ez a fajta LED izzóhelyettesítő pont nem abba a lámpatestbe való, függőleges foglalatban jobban érvényesül. Egy lapon van sok LED, kb. úgy világít, mint ahogyan berajzoltam.
A TUNGSRAM gyártott olyat, ami ugyanúgy világított, mint az izzó (majdnem 360° -ban), az jó lenne az izzóhoz gyártott UFO-ba, de olyan már nincs -legalábbis én nem találok
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2025
(#) elektroncso válasza szs hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Filament-es LED-es fényforrásokat kell venni az ilyen lámpákba az oldalra szórja a fényt.
(#) szs válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Talán János olvassa.
De köszönöm én is, ha ez az utolsó TUNGSRAM tönkremegy, akkor olyat nézek
(#) proli007 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Én ilyen UFO-ba anno vettem egy Led-es gyűrűt táppal kb. 12cm lehet, ami mágneses talpú. Kidobtam a foglalatot és felcuppantottam. Nagyon jó homogén fénye van. De mostanában nem is látok ilyesmit.
(#) jani1987 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Pontosítok. Ez megy a levesbe. Olyat szeretnék ami 360 fokban világít és nem alszok el a gyenge fénxerő alatt.
(#) KU202M válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Idézet:
„Olyat szeretnék ami 360 fokban világít és nem alszok el a gyenge fénxerő alatt.”

Akkor a NAP-ot ajánlom...
(#) rectamas válasza proli007 hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Én ilyesmit vettem pár éve, tökéletesn működik.
"UFO lámpa belső"-re keressetek rá, sok helyen árulják, pl. itt:
https://www.led24.hu/led-panel/ufo-lampa-belso
(#) Udvari Zsombor válasza szs hozzászólására (») Nov 24, 2025 /

Ne ilyet, hanem "filament LED" felépítésű égőt tekerj ebbe a lámpába, azok majdnem minden irányba világítanak. Amiken a felirat nagyobb watt számú hagyományos égőknek felelteti meg azoknak nagyobb a fényük.
(#) szs válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 24, 2025 /

De ezt miért nekem mondjátok?
Jánosé, neki van vele gondja.
Én csak elmondtam, miért nem jó az a fajta "izzópótlék" bele.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2025
(#) Udvari Zsombor válasza szs hozzászólására (») Nov 24, 2025 /

Nem követtem vissza, hogy ki kinek válaszolgatott, mire eljutottunk idáig.
(#) majkimester hozzászólása Nov 25, 2025 /

Melléklet megtalálása

Itt van egy letölthető melléklet a fórumról:
https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=218498

Hogyan lehet megtalálni, hogy hol van az a hozzászólás, amihez ez csatolva lett?
Nekem nem sikerült.
(#) reloop válasza majkimester hozzászólására (») Nov 25, 2025 /

Szia! Az url-ben lévő szám időrendben növekszik, a "218498" 2014. január 14-en kerülhetett feltöltésre.
(#) István_2 válasza majkimester hozzászólására (») Nov 25, 2025 /

(#) Bakman válasza István_2 hozzászólására (») Nov 25, 2025 /

Hogyan találtad meg? Nekem úgy tűnik, majkimester nem erre a konkrét mellékletre kíváncsi, hanem általában. Pl.: https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=387001. Itt nem sokat segít a fájl neve (1.jpg).
(#) István_2 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 25, 2025 /

A Reloop által közölt dátum ( ö nem tudom hogy tudta a dátumot ? ) segített , kerestem egy
akkori dátumú hozzászólást , majd a környékén levő mellékletet néztem meg ha az nagyobb számú volt a keresettnél , akkor kerestem visszább , majd a vége felé a hozzászólás számát csökkentettem tízesével - egyesével.
(#) majkimester válasza István_2 hozzászólására (») Nov 26, 2025 / 1

Reloop-nak és neked is köszönöm. Noha ez működhet, nem a legkényelmesebb.
Közben megtaláltam, hogy a file neve alapján lehet keresni, igaz ez az 1.jpg-nél ez nem segít.
(#) Bakman válasza István_2 hozzászólására (») Nov 26, 2025 /

Azt hittem, van valmilyen egyszerűbb módja.
(#) Sick-Bastard hozzászólása Nov 28, 2025 /

gyújtótekercs

Üdv!

A kisgépekhez csak felületesen értek, ezért kérnék egy kis segítséget a helyzet tisztánlátására.
Adott egy benzines háti permetező (fa/lomb), ami nyáron ment, most meg nem indult.
Info: Van egy kis hibája neki, a leállító kapcsolója nem jó. A képen a SW jelöltem a helyét. Ezért eddig, csak az üzemanyag elzárásával ment a leállítása.

Megnéztük van e szikra, de az eredeti gyertyával és még 2db másikkal sem láttunk szikrát.
A gyújtótekercs-ről készült mellékelt képen, a narancs részek között mért ellenállás (R1) 1-2Ohm körül mozog. (A mérő műszer már nem a legpontosabb, ha a hegyeit összeérintem akkor 0,5-1,5 közötti értéket kapok.)

A képen a fekete nyíl, a szemes csatlakozóvég az összeszerelt állapotban betöltött helyét mutatja.

Amennyire felfogtam a működést:
Alap esetben R1-nek szakadásnak kéne lennie, ekkor indul a gép és van szikra.
Amikor a kapcsolót(SW) bekapcsoljuk, akkor R1 egy rövidzár-ként viselkedik, a gép leáll.

Szóval, hogy R1 értéke, kiszerelve, alacsony, a gyújtótekercs kuka.(?)

SB
(#) Bakman válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Nov 28, 2025 /

Haver hozott egyet (lásd melléklet), hogy építsek hozzá tesztelőt. A képen látható biztosan hibás, így a mért értékek csak tájékoztató jellegűek mert jó gyújtótekercset azóta sem hozott, hogy legyen referenciám és nem is olyan, mint a tiéd.

A gyertyapipa és a vastest között: 2.5 kΩ
A vastest és a csúszósaru között: 300 kΩ (ez szinte biztosan túl magas érték).

A tekercs egyik vége megy a gyújtógyertyára, a másik a vastestre van hegesztve. A csúszósarus kivezetési pontot kell a vastest felé zárni, hogy a masina leálljon. Ugyanakkor cimbi említette, hogy jó, ha ezek a gyújtótekercsek 3-4 évet kibírnak... Mivel nincs nálam jó, csak YouTube-os videóra tudok hagyatkozni (lásd itt: How to Test a Lawnmower Coil), ami szerint a tiéd biztosan zárlatos.

Gyujto.jpg

(#) Bakman válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Nov 28, 2025 /

Haver hozott egyet (lásd melléklet), hogy építsek hozzá tesztelőt. A képen látható biztosan hibás, így a mért értékek csak tájékoztató jellegűek mert jó gyújtótekercset azóta sem hozott, hogy legyen referenciám és nem is olyan, mint a tiéd.

A gyertyapipa és a vastest között: 2.5 kΩ
A vastest és a csúszósaru között: 300 kΩ (ez szinte biztosan túl magas érték).

A tekercs egyik vége megy a gyújtógyertyára, a másik a vastestre van hegesztve. A csúszósarus kivezetési pontot kell a vastest felé zárni, hogy a masina leálljon. Ugyanakkor cimbi említette, hogy jó, ha ezek a gyújtótekercsek 3-4 évet kibírnak... Mivel nincs nálam jó, csak YouTube-os videóra tudok hagyatkozni (lásd itt: How to Test a Lawnmower Coil), ami szerint a tiéd biztosan zárlatos.

Gyujto.jpg

Következő: »»   4042 / 4068
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem