Fórum témák
» Több friss téma |
Alapesetben nem kell. Egy helyiséget oszt ketté, nem hoz oda semmilyen idegen potenciált. Különben sem lesz érinthető, a gipszkarton nem vezető, legtöbbször az ajtókeret sem.
Az ellen meg nem kell védekezni ha a szereléskor belefúrod a csavarját a meglévő vezetékbe, vagy áthúzod rajta a vezetékeket és átvágja a szigetelést... Esetleg akkor érdemes ha most építesz egy új építésű házat és faltól falig az összes helyiséget összefüggő fém szerkezetű falból építed. De ha jobban alszol tőle kárt nem okozol egy kisebb fal földelésével sem. A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2025
A régi MSZ172-es szabvány és a KLÉSZ(1978.XII.27.) IpM rendelet előírásai szerint a vízszintes irányban legalább 5m. hosszúságú egybefüggő fémszerkezeteket be kellett kötni az EPH (jelenleg védőösszekötő vezető hálózat)-ba.
Rázott már meg építkezésen fém gipszkarton váz, nem voltam tőle boldog.
A tróger villanyászok kötögetés közben csupaszon hagyták valahol a fázist és hozzáért a vázhoz.
Szia!
Igen ez megrázó--szó szerint. Biztosan csak a villanyászok---némi segitség nem elképzelhető? malterrel beöntött csövek, betonnal beöntött dobozok, telibe csempézett helységek (majd kivágja ahol kell) stb...
Még annyit,hogy gyakran a "villanyszerelők"gégecső nélkül használják a vezetékeket.Nyilván az éles elemek könnyen megsértik a szigetelést.A szigetelés mérés meg igencsak elmarad!!!
Mondjuk gipszkarton falnál a fal némi ütögetése a szigetelésvizsgálat eredményét gyorsan érvénytelenné teszi.
USB csatlakozókSziasztok!Szerintetek mikor fog elterjedni a lakásokban fixen szerelt USB csatlakozás? Dugalj mellé ? Mint ahogyan a vonatokon-buszokon is látható. Egy érdeklődő már jelentkezett (konyha -nappali 5 és 10db )Erre lenne igénye. A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2025
Szia!
Már elterjedt: vannak is ilyen konnektorok illetve elosztók. Csak márkásat szabad venni mert nagyon sok a Kínai szemét ami kinyírja a rákötött fogyasztókat.
Nem szerelnék be egyetlen-egyet se. Ha nincs róla töltés, akkor is állandóan fogyaszt. Gyártótól függően akár mikrowattok is lehetnek, de "Sok kicsi sokra megy.". Éjjel-nappal, ha kell, ha nem. Tudom, van akit nem érdekel.
![]() A meghibásodás lehetősége más téma. Mozgásérzékelők, mennyezetlámpák, ... Sorolhatnám, miket hoznak javítani rendszeresen. "-Mitől ment tönkre?" Csak úgy. ![]() Mikor műholdas TV szolgáltatóra váltottam, kihúztam a padláson a TV antennaerősítőt. Adatlap szerint 1W. ~8 kWh/év
Hogy mikor fog VALÓBAN elterjedni, arra nem tudok válaszolni.
De autókban már terjed, -és már egy ideje a telefonokhoz sem adnak tápegységet, csak madzgát. Időszerű, hogy új bekötéseknél alap legyen.
Szia!
Az ilyeneken --meg a kinai-n is --is hiányolom az Ipari tápokon látható megoldásokat. Olvadó/félvezető bizti,a bejövőn . A kimeneten egy erős Zéner pl; 5,6Vra. ( bár C ccsatlakozó esetén mi a járható út?) A tulfeszvédő -meghibásodás érzékelőt.(kiolvastja a biztit ? ) A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2025
Eddig nem volt ilyenem, de lehet veszek. Most néztem a Schneider katalógusát. (Schneider Asfora van itthon) Csatoltam képet! Ha hinni lehet az adatlapnak, akkor kb másfél év alatt fogyaszt el 1kWh-t. Másfél év alatt 50Ft úgy gondolom semmi.
Szia!
igen-1db esetén --nem érdemes még kapcsolót sem berakni. Na de 15db vagy mégtöbb esetén?
- Biztosíték ellenállás (fusible resistor).
- USB régóta nem csak 5 V. - Túlfeszvédő a bemeneten szokott lenni, varisztor.
Szia!
igazad van a 3. félreérthető. --Tehát; ha az 5v megemelkedik (A tipusú esetén) Akkor a bemneti biztit lekapcsolja. No de ez a C tipusú csatlakozó/gyorstöltésnél --nem járható út. S a mobil v bármi 50-200V ra már füstjelzést ad!
Az USB-A ma már nem csak 5 V, lásd Tomi111 csatolt képét. Dugaljba dugható töltő is elromolhat.
Maximum annyi szólhat ellene, hogy nehézkes cserélni.
A rendes adapter is évente kétévente tönkre megy. A falba építettnek meg lesz az a pozitív tulajdonsága hogy 3-5 év múlva új keret, új design. Lehet cserélni az összes kapcsolót, konnektort a szobában...
Akkor viszont meg kell keresni a hibát! A jegyzőkönynbe mit írsz be? Hogy pl. Mért érték L-PE között=0,01kOHM.Én bontottam már le gipszkartont is meg lambériát is,nagy öröm volt! De nem lett TŰZ azóta sem.
Van az a pénz?!
USB A+C gyorstöltő Mit akarnak ennyi töltővel tölteni? Bringalámpát amihez elég az 5V-os USB-A csatlakozó vagy telefonokat, amihez manapság már USB-C illik? Lakásban nem látom túl sok értelmét, max 1-2 helyen ahol szem előtt van és használható, pl. bárpultnál vagy az előszobafalnál magasabban beépítve. Egy szobában az íróasztal alatt mit kezdenek vele? Ahhoz egy fixen bedugott 2m-es kábel kell. A parapetcsatornás rendszernél és az asztalokba épített süllyesztett dugaljak mellé sokkal több értelme van, de azok nem sima szerelvények hanem moduláris egységek. @szs Gondolom azért nem jár a samsungok mellé töltő, hogy ha egyet veszel akkor az jó lesz több telefonhoz is. És ez így is van, most hogy lassan egységes lesz egyfajta töltőaljzat. Szerintem még mindig olcsóbb egy dugalj és hozzá egy márkás gyorstöltő mint ezt egy egységben megvenni. Ha meghibásodik akkor nem villanyszerelő kell hozzá és ha nincs használatban akkor könnyen lecsatlakoztatható. Nem is a standby fogyasztás miatt, hanem mert terheletlenül is dolgozik a bele épített konverter a nap 24 órájában.
Bocsánat, én nem állítom hogy felesleges mérni, csupán annyit, az átadáskor mért jó érték nem garancia a jövőre nézve. ( a rendes szerelés annál inkább) Amúgy a gipszkarton csavar simán érinthető egy két mm festéken keresztül.
Szia!
Innen;"Lakásban nem látom túl sok értelmét, max 1-2 helyen...." USB csatlakozó. Azért a konyhában is elég sok "kütyüt " meg a szobában a TV körül ill az iróasztal --ha már felemlitetted.-- lehet, hogy a 10db kevés is. Azokban a "horgász úszó házakban " kevés az 5db. --2 horgászra, max 10m2 -n ---
Nálam simán túlélik a töltők a telefont, az előző Samsungom tízéves töltőjét rendszeresen használom, meg még az Iphone 3G-hez való almás töltők is itt bóklásznak a fiókban. De én se építenék ilyet a falba
Attól függ milyen konyha az... mennyit főznek a munkapulton. Lehet hogy csak én vagyok maradi aki egyetlen telefont tölt három naponta, azt is a munkahelyen...
Még mindig nem értem mi az a hatalmas előny ahhoz képest hogy vesznek 2-3db töltőt amin van a 3-5db USB kimenet és ott használják ahol akarják. Akár egy ilyen nem egyszerűbb? USBx5 Az íróasztalnál hogyan fogják használni? Gondolom nem lesz csak emiatt 90cm magasra felhozva a falon a sorolt szerelvény. Mindegyikbe be lesz dugva egy 2m-es USB hosszabbító vagy állandóan bemásznak alá? Szerintem sokkal praktikusabb a süllyesztett egység az íróasztalba építve de biztos van olcsóbb, az oldalára vagy az asztallapra csavarozható is: Legrand Incara Legrand Mozaic modulok
Nekem sem ment tönkre még gyári USB töltőm. A legrégebbi mobilomé is megvan. Igaz én 99%-ban úgy töltöm, hogy este bedugom, reggel leveszem. De sokan használnak bóvli itt-ott rendelt, kínai boltban vett töltőket, aminek láttam a belsejét, kb 10-15 alkatrészből van. Láttam munkatársaim körében - megveszik. Azok hamar tönkremennek.
Sok falit én sem tennék lakásba, de mindenki máshogy látja. Én egyet a konyhapulthoz tennék, mindig ott töltöm a mobilt, meg pl: van USB-ről tölthető kis konyhai turmixgépünk, azt is lehetne vele tölteni. Párom mindig az éjjeliszekrényén tölti, oda is jó lenne egy. |
Bejelentkezés
Hirdetés |