Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fejhallgató erősítő
Lapozás: OK   161 / 161
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 15, 2025 /

Egészségügyi problémáim elfeledtetése miatt hozzáláttam a V-DMOS FET kivitelezésének terveihez.
Hasonlóan a hibridhez, mindentől elszigetelt független kétcsatornás módon tervezem az építését.
Üveggyöngyök alig pár darab, így a hűtőbordákra építem az erősítőt.
Hűtőborda volt a polcon kettő, ami a lamelláinak köszönhetően nem tud a nagyságához képest elég hőt a levegőnek átadni, így utánam a kukában végezné. Mondtam magamnak, erre talán jó lesz.
A lamellák töve elég széles a 3mm-es csavarfej felfekvéséhez, így ez előnyös kereszttartók rögzítéséhez. A vastag alapfal pedig nem igényel külön hőpufferlapot.
Építmény a bordára kerül, beleértve az LF356H hűtését is. Azonban ez a tömb el lesz szigetelve a bordától, mivel a borda a hátsó földcsillagpontba lesz földelve, az LF356H pedig az elsőbe.
Ez a kapcsolás légszerelésre termett. Pár alkatrész, kondi egyke, az se nagy.
Az LF356H tömbje, annak magassága magában kizárja a síkban szerelést, ezért a DN2540N5-G-t, és a 2SA769-et is hasonló magasságú tömbökre fogom szerelni.
Figyelembe véve a rövid huzal hosszat, és az alkatrészek saját kivezetéseik használatát a kötéseknél szemléletet, ez elgondolkodtatott, és ennek megfelelő kialakításra törekedtem. Ezért lett az a megoldás is, hogy az elvileg 5,1 ohmos ellenállás is hűthető, ha a DN2540N5-G tömbjén át köt a mínuszba.
A 2SK170 közvetlen a 2SA769 lábaira forrasztom majd, és a G-je direktbe egy madzaggal lesz a mínuszba vezetve.
A rajzok elektronikus skiccnek készültek. Nem mérethű, és hiányos az áttekinthetőség miatt. Pontosításokat majd a munkálatok során készült fényképek fognak tartalmazni.
Alkatrészek - van, ami megvan, - de jobbára vásárolnom kell majd. Poti volt, pufferek szerencsémre vannak, hasonlóak az EVAmp-ME-éhez. NEI 1001-re valószínűleg szükség lesz, úgy 15-20cm-re.
De ez vonatkozik az RCA aljzatokra, és a Dale ellenállásokra is. Teflon szigetelők azonban vannak. A tömböket viszont még méretezni, és gyártatni kell.
Üveggyöngy szerencsére csak kettő kell majd, mármint két kicsi, és két nagyobb.
(#) CHZ válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 16, 2025 / 5

Fiamnak is megtetszett a hangja amikor kipróbálta, neki is csináltam, majdnem azonos kivitel, mint az előző. Bekapcsoláskor sem jelentkezik semmi tranziens, brumm, zaj 0, fejhallgatón nem hallható semmi. Első bekapcsoláskor meghallgatva azt hittem nem működik...
(#) mek-elek válasza CHZ hozzászólására (») Nov 16, 2025 /

Rómába sem egy út vezet.
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Segítséget kérnék tapasztalt fórumtársaktól!
Supertexként jött Németországból, de vajon milyen eséllyel az?

DN2540N5.JPG

(#) tothbela válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 23, 2025 / 2

Ki kell mérni. Mivel kiürítéses mosfet, a GS lábakat összekötve alapból vezet. Most el kell mennem, de fel fogok tenni egy teszt áramkört a vizsgálathoz. Szükség lesz egy multiméterre, egy 5-12V közti bármilyen feszültségforrásra, ami lehetőleg ne hálózati tápegység legyen, inkább valami 9V-os blokk telep. Ezt az indokolja, hogy nem tudom van e a fetben szupresszor dióda, ezért ne tegyük tönkre a méréskor. Szükség lesz még egy 100 Ohm körüli ellenállásra. Ennyi.
(#) mek-elek válasza tothbela hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Szóval látványra nem látszik átverésnek...
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Az előszelekció azért, mert ha "használatba veszem" nem tudom visszaküldeni.
(#) CHZ válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Ezeket probaltam.,
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2025
(#) mek-elek válasza CHZ hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Köszi!
Szerinted a képek alapján lehet következtetni a gyártóra, vagy csak a sorozat más?
(#) CHZ válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Szerintem lehet.., itt vettem: https://www.chipcad.hu/hu/product/semiconductors-microchip-supertex...C23663 régebben
(#) tunerman válasza CHZ hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Ugyanilyen - a plasztik tokba belegravirozott - felíratosak az én DN2540N5-G V-DMOS FET-jeim is
TJ.
(#) mek-elek válasza tunerman hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Az én beszerzésemről mi a véleményed? Mármint mint supertex...
(#) tunerman válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 23, 2025 / 2

Nincs benne a középső kis körben a Malay(zia) felìrat, valamint nem olyan bele gravirozottak a betűk/számok a plasztik tokba ...lehet így kinai lesz az a darab.
TJ.
(#) mek-elek válasza tunerman hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Ezek után a várható hangjára mit mondanál?
Meg, mit ajánlanál beszerzési helynek?
(#) tunerman válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 23, 2025 / 1

Meg kell mérni a paramétereit, aztán ha OK, akkor bele építeni a kapcsolásba és meghallgatni.
TJ.
(#) Alkotó válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Ez akár igaz is lehet, de mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy van egy csomó út, ami sosem ér el Rómába.
(#) Alkotó válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 23, 2025 / 2

Ha elvonatkoztatunk néhány otromba szélsőségtől, akkor:
1. Véleményem szerint egy félvezető külleme alapján csak nagyon bizonytalan következtetéseket lehet levonni.
2. Előbb-utóbb be kell látnia a világnak, hogy a "kínai" jelző mára egészen mást jelent mint korábban. A tudásuk, a technikai hátterük, a műszaki fegyelem, és az ár szempontjából is minimum a világ élvonalában vannak, sőt számos helyen már megelőzik azt.
(#) Suba53 válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Így igaz. Az 50-60-as években a Japán zsebrádió volt a gagyi kategória, aztán pár évtized múlva már a minőség referenciája lett a japán műszaki termék.
A saját tapasztalatom is azt mutatja, hogy egyre kiforrottabbak, egyre precízebbek, egyre jobbak a kínai termékek. A Huawei például a világelső ASML holland cég mellett megalkotta a saját 3nm-es félvezető technológiáját, amivel Kína hamarosan élvonalban lesz az egyre bonyolultabb MI chipek piacán. A TEMU kínálatában is egyre több a gagyi kategórián túlnőtt eszközök száma.
Úgy hogy lehet hogy pár év múlva már mindenki a Kínai gyártású alkatrészeket fogja keresni, ha biztos akar lenni a minőségben.
(#) tki válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Hatalmas különbség volt-van a két kultúra és azok felemelkedésének okai közt, ez a hasonlóság csak a pillanatnyi nézőpont miatt látszik ilyennek, bár mindkét nép elkövette a magáét a történelem során.
(#) mek-elek válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Amikor egy építésre jelentős összeget fordítok, és a lehető legjobb hangzás a cél, akkor ott általánosított elveknek, jóslatoknak nem adnék teret. De szívesen vennék a téma szerinti hasznos tapasztalatokat, amiket esetleg hasznosítani is tudnék!
(#) tki válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 23, 2025 / 2

Felteszel egy kérdést egy feltehetőleg ismeretlen specifikációjú másolatra (nekem a betűtípusok különbözősége volt a vörös zászló, mert olyat láttam már), amire ezért csak általánosságban lehet válaszolni, aztán cinkeled, aki megpróbál mondani rá valamit... Jellemző.
(#) mcc válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 23, 2025 / 2

Mérd meg az alkatrészt!
(#) Suba53 válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Te mindig azt írod, jogosan, hogy a saját hallására támaszkodjon az ember, amikor minősít valamit.
Építsd meg az áramkörödet ezekkel a fetekkel, majd hallgasd meg, és vesd össze a korábban épített erősítőiddel. Meg fogod kapni a választ a kételyeidre.
(#) tothbela válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 23, 2025 / 1

Első körben nem a tokozás a fontos, mivel több gyártó is készít alkatrészt, ezért lehet hogy egészen más lesz küllemileg. De lépjünk tovább.
A rajzon láthatóan kösd össze a gate és a source kivezetést. Így ugyebár az UGS nulla volt lesz. A gyári adatlap szerint 17-25 Ohmnak kell lennie ilyenkor az RDS null értéknek. Mindkét polaritással mérj, mert a body dióda ott van belül, ezért beleszólhat a mérésbe.

Második körben köss egy 100 Ohm körüli ellenállást a gate és a source közé. Kapjon 9V-ot a rajz szerint. Az ellenálláson ilyenkor 1-3V körüli feszültségnek kell lennie. Ha mindkét mérés eredménye pozitív, akkor eredetiek a fetek.

Mivel nem túl sok kiürítéses mosfet szaladgál a világon, ezért olyat nem tudok elképzelni hogy egy másik kiürítéses fet lapkát tokoztak volna be hamisítás céljából. Ha hamis, akkor vélhetően növekményes fet lenne átcimkézve. Én vettem laterális fetet ami hamis volt, de ott már a lábkiosztás sem stimmelt.

Várjuk az eredményeket.

teszt.jpg

(#) mek-elek válasza tothbela hozzászólására (») Hé, 10:35 /

Egy rossz éjszaka után a méréseket délutánra tudom prezentálni.
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Hé, 15:23 /

Kitérő mérésekkel
Került a feladat kivitelezése. Hát gondom lett belőle, de megoldódott egy elképzeléssel.
Nem szívesen turkálok néhai sorstársak adományozott dolgai között. Most azonban kellett valami megoldás a felmerült feladat számomra megfelelő megoldásához.
Az ilyen foglalatokat én már kidobtam, mivel patentebb Svájciakat használok.
Ezzel abszolváltam az első lépést.
Azonban maradtak a kételyek, amennyiben a gyártó nem Korea.
Köszönöm CHZ-nak a beszerzőhelyet! Mivel jobban megnézve hasonlít a Jenő Úr alkalmazott példányaihoz, szemben az enyémekkel. Akinek nem lenne érthető, amikor még a Grado SR 125-höz megépítettem a Canampomat, ami nem az akkoriban szokásos klón volt, és a fórumon valaki jelezte, hogy nem az igazi benne a BD139, hát kapott 2SD882-ket, amikkel mindjárt jobban szólt.
Szóval ajánlatosnak tartom az ajánlott beszerzést.
(#) tothbela válasza mek-elek hozzászólására (») Hé, 17:17 / 1

Használhatod, eredeti.
Következő: »»   161 / 161
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem