Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A hálózat frekvenciájának mérése oszcilloszkóppal
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Laja1 hozzászólása 18:51 /

Sziasztok!

Szeretném megmérni oszcilloszkóppal az itthoni hálózat frekvenciáját. Mérhetem ezt a szkóphoz adott egyszerű mérőfejekkel? Vagy egy-egy berendezés nagyfeszültségét mérhetem vele?
Mire jó a leválasztó trafó és mikor használni?
Ezekre lennék kíváncsi, mint kezdő szkópos.

Köszönöm szépen a segítséget!
(#) István_2 válasza Laja1 hozzászólására (») 19:19 /

Szia !
Szkóppal való megméréssel vigyázni kell , figyelembe kell venni a mérőfej maximális
feszültségre vonatkozó paraméterét , valamint a mérőfejen használni kellene az 1/10-es osztót ,
és a szkópnak is meg kell nézni a bemenet maximális feszültségre vonatkozó paraméterét.
És ha szkóp , 220V-os és csatlakozik a hálózathoz ,
akkor érdemes a szkópot leválasztótranszformátorról üzemeltetni , nehogy a mérőfej test pontja
összefüggésbe legyen a mérendő hálózattal.
Ezek az elővigyázatosságok nélkül akár tönkre is lehet tenni a szkópot.
Frekvenciát lehet vele mérni , ha ez a pontosság elég.
(#) niedziela válasza Laja1 hozzászólására (») 19:31 / 1

Mint kezdő szkópos inkább egy 555 vagy bármi rezgőkör, impulzus mérését javasolnám 0-24V- ig.
Többet és hosszabban tanulsz a mérésről.
A műszer is megmarad és nem mellesleg téged sem kell lélegeztetni.
(#) Laja1 válasza István_2 hozzászólására (») 19:59 /

Köszönöm.
Ha pl. egy 230 V-os készüléket vizsgálok, akkor elegendő csak a szkópot leválasztó trafóról üzemeltetni? Mert akkor így kisebb teljesítményű trafó is elegendő volna, mintha a vizsgálandó készüléket üzemeltetném leválasztó trafóról. (Néztem, elég drágák ezek a trafók!!)
(#) Gafly válasza Laja1 hozzászólására (») 20:02 /

Igen, és ha akkumulátoros/elemes akkor még jobb.
(#) István_2 válasza Laja1 hozzászólására (») 20:13 /

Elég lehet a szkópot leválasztóról üzemeltetni.
Bár a mérendő készüléknél használt leválasztónál az az előny , biztonság szempontjából, hogy ott két pontot kell megérinteni ahhoz hogy megrázzon.
A hozzászólás módosítva: 20:14
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem