Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es lámpa, meghajtó áramkör
Lapozás: OK   32 / 32
(#) uniman válasza Franck hozzászólására (») Dec 16, 2025 /

Pedig az "Avide" mindenhol kapható, (de mi is kellene?)...pl. itt is van pár darab.
Meg visszaolvasva azt, hogy a közös vonal is be van kötve a ledsorba, nekem gyanús. Nálam olyanok vannak, hogy a LED-csíkok mindkét végén van egy kettős CW + WW csatlakozó, és úgy van sorbakötve az összes CW és meg a WW LED. A közös pont a csíkokon nincs, nem is lenne értelme, hacsak...? Ezek a LEDek aluhordozóra vannak forrasztva (mégis "kiégtek) és egyenes csíkok. (Ezért nézegetem a linkeket, de ilyen sorbakötött LED chippeseket nem látok).
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2025

ledex.jpg

(#) uniman válasza uniman hozzászólására (») Dec 18, 2025 /

Közben van kép a ledszalagról...ilyet kéne találni folyóméterben (vagy 5 métreresben) kaphatót.
A közös szálnak is megvan az értelme, segítségével meg lehet oldani az egyoldalas bekötést.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2025

CWWW_xx.jpg

(#) Inhouse válasza uniman hozzászólására (») Dec 18, 2025 /

Aucs! Előfordul.

LEDvspaka.jpg

(#) uniman válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 18, 2025 /

A megfejtés az off mondatomban A közös szál....segítségével meg lehet oldani az egyoldalas bekötést. Bővebben: Ha a szalag egyik végén a 3 pontot össszekötjük, akkor a másik végén tudjuk megtápláni.
Netes, (ET) találat...
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2025
(#) uniman válasza Franck hozzászólására (») Dec 21, 2025 /

Nos, most már megvan a megfelelő LED szalag hozzá!: Bővebben: Link
(#) atrue hozzászólása Feb 5, 2026 /

Nagyteljesítményű LED fényerőszabályzása

Sziasztok! Új kérdést nyitottam, mert az alkalmazás eltér az eddigiektől. Ipari kivitelű nagyteljesítményű LED vezérléséről van szó. Max feszültség (Forward voltage): 3.6V, max áram: 1400mA. Hogyan tudnám egyszerűen, de biztonságosan, laboratóriumi környezetben használhatómódon megoldani a fényerő szabályzását. Adatlap is van.
Nagyon köszönöm a segítő válaszokat.
Adatlap
(#) uniman válasza atrue hozzászólására (») Feb 5, 2026 /

A link hibás...ez lenne az? Azért ez többnek tűnik egy LED-nél...van rajta még egy eeprom is.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2026
(#) kaqkk válasza atrue hozzászólására (») Feb 5, 2026 /

Nagy valószínűséggel a PWM szabályzás lesz a megoldás kulcsa ...
(#) proli007 válasza atrue hozzászólására (») Feb 5, 2026 /

Hello! Nem írtad, mekkora feszültségről üzemeltetnéd a Led-et. De én egy StepDown konvertert használnék. Pld. Itt a feszültség és az áram külön szabályozható. A feszültséget beállítod a 3,6V-ra, az árammal pedig a fényerőt szabályozhatod.
(#) atrue válasza uniman hozzászólására (») Feb 5, 2026 /

Igen, bocs, nem tudom miért nem jól illesztette be, ez az.
(#) atrue válasza proli007 hozzászólására (») Feb 5, 2026 /

Akkor nem gondolkodtam rosszul, egy ilyennel próbálkoztam: StepDown

De nem értem kristálytisztán a CC poti szerepét, nem jöttem rá, hogy hogyan kellene beállítanom. Olyan, mintha nem csinálna semmit. Lehet, hogy túl nagy a tartomány, ő 0...30A között szeretne működni, nekem meg 0...1,4A között kellene... lehet ez?

Nos, mivel így nem boldogultam, ezért utánaraktam egy PWM-et Konkrétan ezt

Így már működik, de a PWM baromira melegszik, ráadásul a 3.6V sétál, néha felmegy 4.7V-ig, néha leeseik a.5V-ra.

Egy 12V/5A tápról terveztem működtetni.
(#) proli007 válasza atrue hozzászólására (») Feb 5, 2026 /

A CC kontans áramott jelent. Terheletlenül beállítasz 3.6V feszültséget a CV potival, utána a CC-vel állíthatod az áramot.
A PVM neked nem jó. Mert haz áramot ott nem korlátozza semmi, csak a Led. Tehát ahhoz hogy a Led-et rákösd, előtét ellenállás kell, ami fűteni fog.
Tehát jobb a kapcsolóüzemű táp.
(#) atrue válasza proli007 hozzászólására (») Feb 6, 2026 /

Hm, végigtekertem a CC potit, de nem történik semmi. Túl nagy a tartomány és csak egy pici részén szabályozna? Vagy lehet, hogy rossz? Hogy tudom ezt megállapítani? Nem találok egy normális leírást az előző hozzászólásomban linkelt áramkörről...
(#) proli007 válasza atrue hozzászólására (») Feb 6, 2026 /

A CC poti szabályozását akkor láthatod, ha van terhelés a tápon. Ha nincs rajta semmi, akkor hatástalan. Kössél valami izzót a tápra, és akkor minden "következmény nélkül" kipróbálhatod.

Egyébként úgy működik, hogy van egy 5V-os stabilizátor benne, ebből még tovább stabilizálja a referenciát 2,5V-ra egy TL431-es.
Ez a feszültség leosztásra kerül (ezt szabályozod a trimmerrel), majd a leosztott feszültséget hasonlítja össze a hátoldalon lévő 50milliom-os söntellenálláson eső feszültséggel (ami ugye, a terhelőárammal arányos)az LM358-as OPA.
És ha a söntön eső feszültség a magasabb, leszabályozza az XL4015 feszültségét, hogy a terhelőáram itt megálljon. Tehát ugyan oda hat, mint a feszültség szabályzó kör.
Mivel a 0,05 Ohm ellenálláson 5A hatására 250mV feszültség esik, a referencia, 0..250mV között szabályozható.
(#) mugab válasza atrue hozzászólására (») Feb 6, 2026 /

Én úgy tudom van erre kifejezetten ic. Egy ellenállással lehet beállítani az áramot...
(#) elektrorudi válasza atrue hozzászólására (») Feb 6, 2026 /

Hello!
Nagy barkácsols vagyok, de a helyedben ezt kihagynám. Ez a LED sem lehet 2 forint és amihez használják, az sem valami gagyi. Ha elszállna a LED, kié a felelősség? A gyártó honlapján vannak ajánlott tápegységek a termékeikhez. Igaz, egy vagyonba kerül, de talán lehet benne valami, hogy 100x annyiba kerül, mint egy kínai.
(#) atrue válasza elektrorudi hozzászólására (») Feb 7, 2026 /

Szia! Köszi, ezt már végiggondoltam és úgy vagyok vele, hogy csak meg lehet oldani 700EUR helyett mondjuk 200-ból. A felelősséget természetesen vállalom.
(#) atrue válasza proli007 hozzászólására (») Feb 7, 2026 /

Szia! nagyon köszi a részletes és szabatos választ. Valóban így működik, terheléssel próbáltam (konkrétan magával a LED-del) , kihagytam a PWM-et és közvetlenül a stepdown pontosan azt csinálja, amit leírtál. Annyi csak a gond, hogy - mivel egy sokkal nagyobb áramú típust használok - , a CC poti csak a tartomány legvégén szabályoz egy kicsit. Ez egy 100kohm-os trimmer (W104) és az a tervem, hogy kicserélem egy 80kOhm-os fixre és vele sorban egy 20kOhmos előlapi tekerősre. Egyszóval, kösz, működni fog.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2026
(#) proli007 válasza atrue hozzászólására (») Feb 7, 2026 /

Hello! Inkább a 0,05 ohm-os sönt ellenállást cseréld ki, 0,2 ohm-ra. Akkor a végáram a negyedére esik.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2026
Következő: »»   32 / 32
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem