Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autó-generátor nem tölt rendesen
Lapozás: OK   159 / 160
(#) SzervízMacska válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 18, 2025 /

Nekem szintén h astrám van, mint a kérdezőnek. Szinte állandóan megy a hűtőventilator, mellé bekapcsoltam a hátsó ablakfűtést (mert talán az a legnagyobb fogyasztó), világítást, klímát és így sem ment a töltés 13,8 alá alapjáraton. Nálam már meg vannak duplázva a kábelek (10mm^2) mivel régebben melegen elment a töltés…
(#) huggybear válasza SzervízMacska hozzászólására (») Dec 19, 2025 /

Szia! Hogy érted a duplázott kábelt? A test és a +12V is ki van cserélve egy-egy 10 mm2-es vezetékre? Köszi! G.
(#) SzervízMacska válasza huggybear hozzászólására (») Dec 20, 2025 /

Cserélve nincs semmi, pluszba vannak berakva.
(#) Inhouse válasza niedziela hozzászólására (») Dec 20, 2025 /

Idézet:
„Ha jó a töltésed és jó az akku, akkor soha nem kell az akkut külön töltögetni.
40 éve van autóm, akkutöltőt 3x használtam talán.”

Sajnos ebbe azért az üzemeltetés körülményei is belejátszanak.
(#) Inhouse válasza SzervízMacska hozzászólására (») Dec 20, 2025 /

Idézet:
„...és így sem ment a töltés 13,8 alá alapjáraton...”

Ez így kevés infó. Hol mérted? Az akkun vagy a generátoron?
(#) Inhouse válasza huggybear hozzászólására (») Dec 20, 2025 /

Az akkut be tudják mérni pár helyen, de valószínűleg igazad van. Ettől függetlenül nyomozz még a töltés és a vezetékek körül... Illetve az új akkunál i nézz rá hetente legalább, hogy 1 órával a leállítás után mit mutat.
(#) SzervízMacska válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 20, 2025 /

Az akkun.
(#) Inhouse válasza SzervízMacska hozzászólására (») Dec 21, 2025 /

Akkor nálad is érdekes lett volna, hogy mennyi van a generátoron ugyanekkor.
(#) SzervízMacska válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 21, 2025 /

Mivel jelenleg nincs baja, ezért több helyen nem mértem. Rövid távokat megyek, és így is hibátlan…
(#) huggybear válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 22, 2025 /

Sziasztok!

A hétvégén beraktam a kölcsön kapott 60Ah-s Banner akksit, majd elindultam vele egy 400 km-es pályázásra. Oda és vissza is, valamint a közbe iktatott 100 km-es főúton történő használat során is rendben volt a töltés szerintem. Javarészt 14.3-14.4 V-ot mutatott a fedélzeti, mikor kb. 120 km pályázás után beértem Pestre, ott ment le 13.8 V-ra, ha jól emlékszem.
Ennek hatására vettem ma egy 72 Ah-s Banner Starting Bull akksit, meglátjuk így elő fog e jönni még egyszer ez a hiba. Köszönöm Nektek az eddigieket, ha bármi fejlemény lesz, jelentkezni fogok. G.
(#) Inhouse válasza huggybear hozzászólására (») Dec 23, 2025 /

Remélem jó lesz.
(#) huggybear válasza Inhouse hozzászólására (») Szo, 21:25 /

Sziasztok! Végre van fejlemény. Mai utazásom során lement a töltés 12.1 V-ra. Szerencsére volt lehetőségem félre állni és rámérni a generátorra. A +12V-nél a multiméter egyik csúcsa, a generátor házán a másik és így 14.34 V-ot mértem. Emellett az akkumulátor negatív saruja meleg volt. Nekem ez kábel hibára utal. Ami furcsa, hogy leállítottam az autót, újra indítottam es onnantól újra jó lett. Ezt nem tudom hova tenni, ebben nem látom a logikát. Mit gondoltok? Köszönöm! G.
(#) kadarist válasza huggybear hozzászólására (») Szo, 22:55 /

Szia! Mérj feszültségkülönbséget a generátor test és az akkumulátor -pólusa között. Generátor testelési gond is lehet.
(#) szs válasza huggybear hozzászólására (») Szo, 23:32 /

Ekkor én érintkezesi hibáta (is) sejtenék, de ha volna másik generátotom (mint állításod szerint neked) már rég megcseréltem volna. A cserével az érintkezési hiba is elhárul, az igaz -de nem nyűglődnék én.
(#) huggybear válasza kadarist hozzászólására (») Vas, 9:33 /

Szia! Bocs, abszolút amatőr vagyok, igy nem teljesen értem hol kellene mérnem! Ha arra gondolsz, hogy az egyik mérésnél generátor pozitív és generátor test (annak háza), akkor ugye ez megvan, ezt csináltam, itt 14.34 V-ot mértem. A másik mérés pedig maga az akkumulátor kell legyen? Ott is mértem, ott 11.99 V- ot mutatott a multiméter (akksi plusz es mínusz között).
Amennyiben nem erre gondoltál, írd le kérlek hová kell tennem a mérőcsúcsokat! Köszönöm! G.
(#) huggybear válasza szs hozzászólására (») Vas, 9:38 /

Szia! Teljesen jogos, de azért nem léptem még ezt meg, mert a másik tulaj ugyan ezzel a hibával vitte szerelőhöz, ahol felújították a generátort és a hiba újra elő jött. Nekem ezt azt jelenti, hogy nem a generátor a hibás, mivel felújítás előtt és után is ugyan az a hiba áll fenn. G.
(#) szs válasza huggybear hozzászólására (») Vas, 9:45 /

Idézet:
„generátor test és az akkumulátor -pólusa között”

Azaz: a mérőke egyik vége a generátorházon, a másik vége az akku negatívján (ne is a sarun, közvetlen a negatív kivezetésen).
Mert előfordul, hogy a "letestelések" nem jól érintkeznek már, előfordulhat kábelbaj, stb.
(#) szs válasza huggybear hozzászólására (») Vas, 9:55 /

Idézet:
„az akkumulátor negatív saruja meleg volt....
leállítottam az autót, újra indítottam es onnantól újra jó lett”

Holnap hétfő. Vennék akkukábelt, sarukat. Az annyira nem drága, megpróbálnám ez esetben.
Az akkusaru-cserét mindenképp, megha a kábelt nem is tudnám cserélni.
(#) huggybear válasza szs hozzászólására (») Vas, 11:03 /

Ebben az esetben milyen állásba kell kapcsolnom a multimétert? Ugyan úgy 20V tartományba? G.
(#) huggybear válasza szs hozzászólására (») Vas, 11:12 /

Úgy tudom, hogy a negatív a generátor házról jön, tehát nekem megy egy test kábel az akksitól a motorra, igy ezáltal kap testet a generátor.
Jól értem , direktbe húzzak egy kábelt az akksitól? G.
(#) szs válasza huggybear hozzászólására (») Vas, 11:17 /

Én elòször nagyobba szoktam, mejd utána kattintom kisebbe. Biztos, ami biztos.
(#) szs válasza huggybear hozzászólására (») Vas, 11:25 /

Ne húzz direktbe testkábelt az akksitól a genarátorig.
Az akku testkábele szinte azonnal a kasztnira van testelve (ezért lehet nehézkes a cseréje, hiszen akkusarut könnyű cserélni házilag, a kábel másik végéhez viszont nem biztosan van krimpelőd. Akkora nekem sincs. De szerintem lehet készre szereltet is kapni).
De mindenképp ott a helye, nem a generátorig húzva.
Kezdd akkusaruval (pláne, ha melegszik), oldott már meg töltési hibát IFA-n is, Suzukin is.
A csere közben meglátod, kell-e a kábelből vagni, (ha feketék, töredezettek a szálak, kell. Ha zöldek, kell)
A hozzászólás módosítva: Vas, 11:32
(#) Inhouse válasza szs hozzászólására (») Vas, 12:38 /

A test megy a kasznira és a motorra is, hiszen a motor gumibakokon "áll" és nem lenne jó valami olyan elemen keresztül testelni, ami nem erre való...láttam már kuplungbovdent beégni. Hiszen a 2 legnagyobb áramot produkáló egység éppen a motorblokkon van, az önindító és a generátor.
Persze, nem rémlik, hogy láttunk volna képet arról a melegedő negatív akkusaruról, abból is van párféle.
A hozzászólás módosítva: Vas, 12:43
(#) szs válasza Inhouse hozzászólására (») Vas, 14:16 /

Igen, a "test" van letestelve, és mivel egy csomó dolog (motor, valtó, stb) gumibakokon van, ezért kell mindent a kasznihoz testelni. (Vagy egymáshoz, és végül a kasztnihoz)
Ezert nem lenne szerencsés, ha az akku negatívját egyenest a generátorhoz testelné, hiszen onnantól minden "test" külön életet élne.
Sőt, tömítesek is vannak, ezért (is) van összekötő testelő kábeldarab fődarabok közt is. Meg az előzők miatt.
Érdemes a gyari állapotra visszaalakítani, ha mar némi oxidáció, fellazulás, vezezékrojtozódás közbelépett.

Idézet:
„nem rémlik, hogy láttunk volna képet arról a melegedő negatív akkusaruról,”

Nem hiszem, hogy látva jobban tudnánk, hogyan melegedett
A hozzászólás módosítva: Vas, 14:24
(#) szs válasza huggybear hozzászólására (») Vas, 14:29 /

De e pillanatban jutott eszembe: nekem is (ford tranziton) es a húgomnak is (daewoo kaloson) volt idegesítően vissza-visszatérő elektromos hiba. A generátor mindkettőnél külön kábellel testelődik, -és az el volt vásva...
A testvérem ég elő is adta, hogy Virág úr hogyan kígyózott fel vigyorogva az autó alól, kijelentvén: testkábel
A hozzászólás módosítva: Vas, 14:32
(#) meslac válasza huggybear hozzászólására (») Vas, 16:07 / 1

Amikor nem jó a töltésed mérd meg az akku negatív és a generátor ház között a feszültséget, amennyiben ott nem nullát mutat, akkor a testkábelok körül van a hiba. Lehet több kábel is, akku-kaszni, kaszni és motor között. Ezt ismételd meg a motor és kaszni között, a motor és generátor között is. Amelyiknél fezsültséget mutat ott lesz a hiba. Vedd le őket és nézd meg milyen a felületük, ha égett vagy koszos csiszold le.
(#) szs válasza meslac hozzászólására (») Vas, 17:19 /

Igen, erről volt már szó
Talán értette, hogyan -de hogy te is elmondtad a sajat szavaiddal, így lehet, hogy találat is lesz.

Ui:plane, hogy a vadiúj akkumulatort kar lenne egy sima érintkezési hibaval agyonverni (de még mindig javaslom egyben a másik generátor beszerelését is. Ha már kéznél van)
A hozzászólás módosítva: Vas, 17:29
(#) meslac válasza szs hozzászólására (») Vas, 19:12 /

Nem valószínű, hogy a generátor rossz, mert valahol azt írta a generátoron 14.4V-ot az akkun meg 12V-ot mért. Inkább valamilyen test hiba.
(#) szs válasza meslac hozzászólására (») Vas, 19:22 /

Egyre inkább úgy tűnik.
(#) zolika60 válasza meslac hozzászólására (») Vas, 20:23 /

Már többször írtuk neki, de sajnos nem különösebben érdekli. Megoldást is írtam, nem próbálta. Szerintem el kell engedni ezt a dolgot.
Következő: »»   159 / 160
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem