Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Azt mondod, hogy ha valahogyan hozzáférnék a mikrofonhoz, akkor azt kiforrasztva és soros ellenállásokat beforrasztva be lehetne adni vonal szintű jelet? Hogyan lehetne megállapítani az ellenállások értékét?
Az jobban néz ki, amelyikben fekete a panel a piros kijelzők mögött.
Remek munka.
Szokatlan a függőleges elrendezés. Vízszintes csőhelyzetben talán még látványosabb lenne.
MKI Plexi kft.
Alkotó: Lehet, bár szerintem ebben a formában jobban nézz ki függőlegesen. A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2025
Ötletem mindenre van...
![]() Ebben az esetben esetleg megoldható, ha egy kis hangszórót teszel a mikrofonja elé / mellé. (pl. fejhallgatóból származót, ami nagyobb impedanciájú, mint 8-16 Ω, mondjuk 200 Ω... azt akár el tudja látni a vonalkimenet, vagy egy második fejhallgató kimenet - már ha ilyen van a műsorforrásodon, de a jack-dugós megoldásod alapján esélyes) Akkor "ő" is ugyanazt hallhatja, mint te, és ráadásul mást ugyanúgy nem zavar, mint a te fejhallgatód (már ha emiatt hallgatod fejhallgatón és nem a külső zaj miatt).
További ötlet, hogy lehet kapni pici, hangfrekvenciára is alkalmas trafókat, amivel szintén megoldható a leválasztás ha szükséges...
Idézet: Kísérletezéssel. Kezdetnekl mondjuk 1MΩ, aztán ha azzal kicsi a jel, akkor 100kΩ. De akár egy hangerőszabályozó poti is betehető elé... „Hogyan lehetne megállapítani az ellenállások értékét?”
8 bites gépekSziasztok!Megépítettem a József László által tervezett TMC-20 emulátort, (https://joco.homeserver.hu/) ami egy FPGA és egy Raspberry Pi Pico segítségével képes az alábbi gépek programjait futtatni: ZX Spectrum 48 ZX Spectrum 128 Videoton TVC 64k Primo A64 HT1080Z 64k Homelab 3/4 Homelab 2/Aircomp 16 Commodore VIC 20 Commodore 16/+4 Commodore 64 Nintendo Entertainment System Kép: Hivatkozás LED-es fényfüzérSziasztok!Karácsony közeledtével előkerültek a LED-es fényfüzérek. Van köztük olyan, ami időzítős (6 óra ON, 18 óra OFF), és van köztük olyan ami csak egy egyszerű ki/be kapcsolós. Mivel könnyű a jót megszokni, kitaláltam, hogy ne keljen kapcsolgatnom a sima LED fényfüzéreket, készítek hozzá egy időzítőt. (Tudom, hogy lehet kapni pár száz Ft-ért, de akkor hol marad a kihívás?) Megnéztem egy olyat, amiben volt időzítő, és azt láttam, hogy az egész áll egy IC-ből és egy kvarckristályból. Ebből gondoltam, hogy egy egyszerű program futhat a prociban. Mivel van itthon pár ATtiny85-ös AVR-em, kitaláltam, hogy csinálok én is egy időzítőt a fényfüzérhez. Mivel a programozás az nem áll messze tőlem, de az alacsony szintű réteghez meg nem értek, ezért megkértem a ChatGPT-t, hogy készítsen nekem egy ilyen programot, erre a procira. Nem lett túl bonyolult (időzítő program). A teszt alapján működik is. ![]() Bár nem teljesen pontos (kicsivel több, mint 6 óra után kapcsol le, és így egy kicsit elcsúszik), de a célnak megfelel. Maga a kapcsolás sem túl bonyolult. A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2025
Ötletes és elemkímélő.
Ha megengeded lopom az ötletedet, de ígérem, hogy csak az ötletet. Egy kis mechanikaSziasztok!Nem feltétlen elektronika, de ahhoz kapcsolódóan, csak úgy muti' gyanánt fejlesztés/kísérletezgetés alatt álló nyákok a felső kivehető/cserélhető tálcába, tápegységek - és azok dolgai az alsó fixbe. 10mm-es furatraszter, M3-as távtartókhoz, csavarokhoz. Egyetlen hátránya az érintésvédelem, főleg, ha hálózati feszültséggel üzemelő szegmens is kerül a tálcába, nem árt odafigyelni, de minimum a lakás földelését rácsavarozni. Egy fokkal esztétikusabb és rendezettebb, mintha az asztalon lenne a drót és panelrengeteg. Még nincs teljesen készen, a 2 oldalára fog kerülni 1-1 "csatlakozórengeteg", amibe az általam szükségesnek vélt tápegységek kimeneteit kivezetem felülre, de ez már csak jövőre. Hátha megihletek másokat is
Köszönöm.
Nyugodtan használd fel az ötletet, és a kódot is. Ami pluszban még rákerült, az 1db 5 Ohm ellenállás áramkorlátnak. Minimálisan csökkenti a LED-ek fényét, de így növekszik az elemek élettartama. \"Mutatós\" óraÉpitettem egy mutatós órát ajándékba , karácsonyra. A működésről VIDEO ITTÉs boldog ünnepeket mindenkinek!
Szóval...
⒈ Csak a számlap világít, mint a második képen. ⒉ Csak a 3D repülő motorban villognak LED-ek, gondolom, hogy egy valódi motor hengereinek működési sorrendjét utánozza. ⒊ A számlap is világít és és a 3D motorban is villognak a LED-ek. (A számlap picit elnyomja a motor LED-jeit.) ⒋ Nem világít semmi.
Idézet: „gondolom, hogy egy valódi motor hengereinek működési sorrendjét utánozza.” Nagyon jól gondolod! És a többi opciót is jól írtad le. A szürke ON/OFF gomb áramtalanítja az egészet kivéve az órát, mert az elemről megy.
És azért néz ki csámpásnak, mert a valóságban is páratlan számú hengere van egy csillagmotornak.
És azért mutatós mert : AZ !
Órát már én is építettem. Igaz csak egy Saab kormányból/műszerfalból és óraszerkezetből. (Saab Fanatik) A műszereket rögzítettem (kb. valósághűen), a műszerfalat Led-esítettem.
Hangfal Erősítő kiválasztó selectorElkészült a hangfal-erősítő selectorom. Az a célja hogy a Rackben levő erősítőket bujkálás nélkül tudjam kapcsolni a hangfalak között. Képen még csak egy szett átkötő vezeték van. Jelenleg 4 erősítőt tudok kapcsolni 4 hangfalpárhoz (az első egy 4 pólusú speakon csati, mind a 4 kivezetéssel). A hátlapira még kerülhet csatlakozó, hagytam rajta helyet. Kézzel lett festve.A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2025
Jó lett de nics tulméetezve egy kicsit?
Mert az a Videóton erősitő 8 ohm on 2x30 W az meg nem sok. Én nekem hátul van minden nem szeretem ha az előlapon lógnak kábelek. bár nekem csak 2. 1 van
Nincs. Csatoltam képet középen mik laknak. Többnyire ezeket hallgatom, de lentebb is vannak még hasonló végfokok.
Egy ilyen rendszer megérdemelne egy relés "bemenetváltót" . Ha valamit változtatni akarsz negyedóra szünet ?
Quad 405 R. Ludwig, Alkoto v5.1Sziasztok!Rég óta építgetem ezt az erősítőt, már csak doboz kell neki. Mindent tesztelve, működik szépen! Ezúton szeretném megköszönni @alkoto nak, a közzétett terveket, és mindenkinek aki barmiben segített. Még úton van a lágyindító, védelem és bemenetválasztó panelja kínából. Feszültségben kicsit feljebb mentem, 2x58VDC a tápfesz, lesz neki aktív szabályzott hűtése és hővédelme is. Nagyon szívesen fogadok bármilyen észrevételt, kritikát! Szép estét mindenkinek!
Olyan sok forrást nem hallgatok, de igazad van! Ez még kigondolásra vár, a felső előlapon van még hely… Lentebb van egy 1u magas keverő is, de az még javításra vár.
Szép! A Piher potikat én jobbra cserélném.
Azok cserések is lesznek!
HangkártyaElkészült az első saját tervezésű USB-s hangkártyám. SA9227, ES9018K2M, ES9822QPRO IC-ken alapszik. Első verzió...inkább tapasztalat szerzésnek szántam..., de végül egész elfogadható lett így elsőre is )Bluetooth joystickAz unokámat tanítgatom programozásra, CAD tervezésre, elektronikára, 12 éves. Egy Bluetooth kontrollert készítettünk legutóbb. Némi segítséggel, de teljes egészében ő írta Arduino-ban a firmwaret, és tervezte meg Fusion 360-ban a 3d nyomtatott házat. Petg anyagból nyomtattuk ki.ESP32-vel működik BLE módban, a win11 felismeri mint Bluetooth joysticket, így minden olyan programmal működik, amely a standard joysticket felismeri. Pl. Liftoff (ez van a háttérben az egyik képen), Picasim stb. Az eredmény úgy megtetszett, hogy magamnak is összeraktam egyet. ![]() Az ESP32 board olyan változat, amelyben beépített akkutöltő van, így USB C telefon adapterrel tölthető. Az ESP32 beépített ADC nem a legjobb, így egy külső ADS1115-öt tettünk bele. Valószínűleg átlagolásokkal a belső ADC is elég jó lenne, de inkább biztosra mentünk. A karok Aliexpress-es Betafpv joystickek. Hall szondásnak hirdetik mindet (tényleg létezik olyan is) de ezekben sima potméter van. Tervezek egy továbbfejlesztést. A Phoenix szimulátor csak USB joysticket fogad el, viszont szeretném, hogy vezeték nélküli maradjon a kontroller. Ezért írunk egy másik üzemmódot is, bekapcsolásnál ránéz egy kapcsolóra, és ha kell, nem Bluetooth módban indul, hanem EspNow módban átadja az adatokat egy külön ESP32-S2 modulnak, az pedig a PC USB portra csatlakozva mint USB joystick működik.
Ügyesek vagytok.
Két dolog szemet szúrt nekem. 1. A homlokán kapcsolókat látok, de ide inkább nyomógombokat várnék. Nem zavaró így a használat? 2. Az én régi (vezetékes) játékvezérlőmön még van egy csomó egyéb gomb is, amik nélkül a használatot el se tudom képzelni (élet, fegyverváltás, pajzsváltás, turbó, gugol, ugrik, oldalaz, stb.) Nem hiányoznak ezek a funkciók? A hozzászólás módosítva: Vas, 9:51
|
Bejelentkezés
Hirdetés |