Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása, kifejezetten szakmai fórum: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   1016 / 1017
(#) erbe válasza Bakman hozzászólására (») Jan 4, 2026 /

Ki kell tudni választani a megfelelő, éppen kapható változatot.
(#) elektroncso válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 4, 2026 / 2

Márkákról, tapasztalatról egy kicsit. Tudok olyan vezérlés szekrényről, amiben több tucat Tracon relé meg mágneskapcsoló működik, az átadás óta eltelt 5 év óta hiba nélkül, pedig napi szinten üzemben van, elég sok kapcsolási számmal (ipari légkezelőt vezérel). De volt "szerencsém" olyan Eaton mágneskapcsolóhoz aminek a tekercse fél óra üzem alatt szétégett, megreklamáltuk, mint a forgalmazótól megtudtuk az Eatontól kiment egy hibás széria amibe 230V DC tekercs került, csak éppen a szitázás volt AC... persze cserélték. De Siemensből is volt a kezeim között olyan 160A-es kompakt megszakító amiből kifelejtették az összeszereléskor a mozgó érintkezőket, mink meg csak néztünk beüzemeléskor hogy be van kapcsolva mégsem jut át rajta az áram. Na abból volt is botrány, mert elvileg darabellenőrzés van, vajon a hiányos hogyan jutott át...
Szóval bármilyen márkában rá lehet futni hibás darabra sajnos.

Idézet:
„Te veszélyesnek itéled , tehát ne csináld.”

Nem is csinálom, mert elfedünk vele egy kezdődő hibát. A hibákat kijavítani kell, nem elfedni. Sok kapcsolót, mágneskapcsolót javítottam már mert elég sok régi gépet kell üzemben tartanom nap mint nap és bizony sok végállás- vagy működtetőkapcsoló nem kiváltható (mechanikusan) újakkal, ott bizony van hogy órákig is elvagyok egy egy apróra szétszedett alkatrésszel mire precízen kitakarítom, felpolírozom stb. Tehát nem annak vagyok ellenére hogy a régit megjavítsa, hanem annak, hogy elfedjünk egy hibát.
(#) Atis57 válasza erbe hozzászólására (») Jan 4, 2026 /

Szia!
Máshol is olvasva; adták a jótanácsot --cserélje ki 3db SSR re.!

Itt vajon ez miért nem hangzott el? Főleg intelligens vezérléssel ? )PLC,Ardunió, Tuya stb )

Tehát a régi dolgoknál leragadni? Mindent kidobni újat a helyére?

Érdekes 0,40 helyett 22,40 ir ki a hozzászólásra.....mikor éjfél már eelmúlt.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2026
(#) elektroncso válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 4, 2026 /

Szerintem nézd meg jól jár-e az órád, 22:55 van.
(#) elektroncso válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 4, 2026 2 /

Csak érdekességképpen, munkahelyemen fotóztam. Ez a konkrét példány már nincs de a tesója még üzemben van.
(#) tothgyula válasza Bakman hozzászólására (») Jan 5, 2026 / 2

Nagyon köszönöm a szakszerű elemzéseket,segítséget. Új mágneskapcsolót veszek.Néztem Findert 40A-es tipust, szállítással 23ezer Ft.
(#) Atis57 válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 5, 2026 /

Szia!
De rég láttam ilyen K91X kapcsolót ---némelyik DCre is alkalmas volt.
(#) Atis57 válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 5, 2026 /

Szia!
A LAP TOP óra jól jár.-----De UTC+3 óra.

S az index visszadátumozta 01.04. re.
(#) Horvath65 hozzászólása Jan 21, 2026 /

Földkábel

Üdv a csapatnak! Egy olyan anomáliába estem amit még sosem tapasztaltam. Egy 3x400v-os földkábel ami 80A-rel van biztosítva, kb. 150m a másik végén 3x50A-s bizti, utánna ketévan oszta 20A-es biztosítékokra. Az egyes kör áramvédővel van ellátva és utánna egy 3~ dugalj, négy egy fázisu autómatára elosztott kör. Armatúrák vegyesen hagyományos fénycső és inverteres fénycsövek és egy olajradiátor. A másik körön nincs áramvédő egy másik kis épületve megy. 3~ áványos fúró, 3~ köszörű, dugaljak kéziszerszámoknak és két armatúra inverteres. Az anomália: a fénycsövek elkezdenek villogni k.b. másodperces ütemmel, ha valamit rákapcsolok(150W) akkor leesik a feszültség Ha csak bekapcsolom az egyik armatúrát villog és a másik két fázison felugrik a feszültség 385-400v-ra afázis és a föld között. Nem értem. Valaki járt-e már hasonló cipőben? Kérem segítsetek. Remélem maradhat a kérdésem
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2026
(#) kadarist válasza Horvath65 hozzászólására (») Jan 21, 2026 / 1

Szia! Nulla is van a 3 fázis mellé húzva vagy csak földelést készítettek?
(#) Horvath65 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 21, 2026 /

A földkábelen 3+egy ér van, nincs szétbontva a PEN, de a tokozotban szétvan bontva.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2026
(#) kadarist válasza Horvath65 hozzászólására (») Jan 21, 2026 / 4

Én nullaszakadást vizionálok.
(#) Horvath65 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 21, 2026 /

Valami hasonlóra gondolok én is. De akérdés, hogy a föld kábel-e vagy a tokszekrénykörül lesz a probléma. Marad a mérőműszer, holnap kiméregetem. Köszönöm a segitséget. Holnap jelzem mire jutottam.
(#) teglascs hozzászólása Jan 23, 2026 /

Plusz mérőóra vs dryvit

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a fénykép szerinti mérőhely esetében hogyan szerelnek fel egy újabb, H-tarifás mérőt?
Konkrétan arra gondolok, hogy a meglévő doboz szépen körbe van hőszigetelve 5 cm-es hungarocellel. Ilyenkor ez a doboz lekerül, felraknak egy akkorát, hogy a két mérő beleférjen, a kábelek pedig falon kívüli csövekben lennének vezetve?
(#) tothgyula válasza teglascs hozzászólására (») Jan 23, 2026 / 1

Ezt nyugodtan bízd a kivitelezőre.Közösen átbeszélitek. Egyébként az 5cm-es hőszigetelés nem sokat ér!
(#) teglascs válasza tothgyula hozzászólására (») Jan 23, 2026 /

Persze, a reg.vill.szer. mondja meg, hogy szabványos, hogy kell elkészítenie, de olyan sok borzasztóan csúnya, ok nélkül túlzott méretű, üres cellákkal "díszített" mérőhelyeket látni, hogy tartok a dologtól. A falon kanyargó, baromi nagy átmérőjű (40-es?) csöveket nem is említem.

A hőszigetelés több, mint 20 éve készült, akkor az 5 cm volt az elfogadott. Tudom, ma már vastagabbat raknak, de ez már így marad, anyagi okok miatt.
(#) CIROKL válasza teglascs hozzászólására (») Jan 23, 2026 / 1

Komplett doboz csere ,plussz még a csövezés is szerintem bővülni fog !
A szerelőd megmondja pontosan , ja ne ragadj le az első szerelőnél , érdemes több reg szerelővel konzultálni!
(#) teglascs válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 23, 2026 /

Persze, több ajánlat kell, köszönöm.
(#) Atis57 válasza teglascs hozzászólására (») Jan 23, 2026 / 1

Szia!

Én ezt hagynám igy, az óra kivétele után.
A két új mérőt a-- kerités mellé,--szemét tároló stb oldalfalára ,-- külün álló lemez/múanyag szekrénybe tetetném.
(#) teglascs válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 23, 2026 /

Ez nem rossz ötlet, viszont így a lakáselolsztóhoz eljutni problémás lehet (a mérő mostani helyéről induló cső ez esetben nem lesz hasznàlható). De jól hangzik ez a mrgoldás!
(#) Atis57 hozzászólása Szo, 17:37 /

Izlandi vill szer

Sziasztok!

Izlandi elosztóhálózat egy pici darabja. 1F és földvisszavezetés?
Ez középfeszültségű ott 4kV és 13kV a szokásos. Teljesen amerikai stilusú,
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Szo, 18:03 / 2

Bélyeg méretű képekről elég nehéz nyilatkozni.
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Vas, 13:58 /

Szia!
Nálam egészen kockásig nagyitható...........
A lényege 1F "távvezeték " csak fázissal , azaz földvissza vezetéssel .De gránitos, bazaltos talajon?
(#) tki válasza Atis57 hozzászólására (») Vas, 14:07 / 1

Valószínűleg mobilon nézed.

Asztali böngészőn az a megoldás, hogy a fórumban a még ki nem nyitott, kicsi képen jobb gombot nyomva a menüből ki kell választani a "link megnyitása új tabon" menüpontot (vagy hogyan is írják magyarul).

Tehát nem a kicsi képet nyitjuk meg, hanem a linket, ami a "nagy" képre mutat (ami ebben az esetben szintén elég kicsi). Ezek után az új tabon már bele lehet zoomolni a képbe a szokásos módon.
(#) img válasza tki hozzászólására (») Vas, 14:11 / 2

Bármit is nyomsz ezeken a képeken csak a THM jön be, mert az lett belinkelve.
(#) Bakman válasza tki hozzászólására (») Vas, 14:28 /

Asztalin elég a kép nevére kattintani. Ami itt bejön, az két darab 150 x 150 px képecske.
(#) tki válasza Bakman hozzászólására (») Vas, 14:33 /

Hehe, az kimaradt. De a végeredmény ugyanaz, így továbbra is igaz, amit mondtam; hogy a szokásos módon bele lehet zoomolni. A felbontás persze nem lesz jobb tőle, de pusztán a nagyítás miatt egyáltalán láthatók valamennyire a részletek.
A hozzászólás módosítva: Vas, 14:40
(#) Bakman válasza tki hozzászólására (») Vas, 14:54 /

Idézet:
„a nagyítás miatt egyáltalán láthatók valamennyire a részletek”
Nagyon óvatosan fogalmazol (valamennyire). Kb. semmit nem lehet kivenni belőle, a kép mutathat akár vezetékes telefonhoz tartozó oszlopot is.
(#) tki válasza Bakman hozzászólására (») Vas, 15:24 /

Volt egy helyzet, aminek segíteni akartam a megoldásában, de a fő attrakció, az új tabon való megnyitás már ismert volt, a többi meg nem rajtam múlik. A FireFox 500 százalékig hajlandó nagyítani, de nyilván jobb képeket kell feltölteni helyettük.
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Vas, 19:21 /

Szia!
Egy YT video hasonlóról.(Bár ez NZ )

https://www.youtube.com/watch?v=4yHrJEw2T3Q
Következő: »»   1016 / 1017
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem