Fórum témák
» Több friss téma |
Varisztort sem éri meg otthon barkácsolni, mert amikor elhasználódnak akkor túlmelegednek és kigyulladnak... ezért van minden varisztoros túlfeszvédőben gyárilag hőbiztosító.
Koordinált azt jelenti, hogy a fogymérőnél a lakáselosztóban és a végáramkörökön a készülékek más-más lökőfeszültség szintet viselnek el (6kV->4kV->2,5kV->1,5kV), te pedig a túlfeszvédelmi készülékekkel a betáptól a fogyasztóig fokozatosan egyre kisebb energiát elnyelő és kisebb feszültségszinteken működésbe lépő készülékeket kezdesz beépíteni, pl. T1(fogymérő)+T2(lakáselosztó)+T3(fogyasztó) fokozat mind külön. Az ökölszabály 10m, ha van már beépítve egy eszköz, akkor ezen a távolságon belül védettnek tekinthető egy alelosztó vagy egy fogyasztó. De önmagában egy T1 még nem elég mert az túl magas feszültségszinten véd, önmagában meg egy T3 túl gyenge a nagy energiák levezetésére. A távolság miatt a fogymérőhöz beépített eszköz a te esetedben megvédi a lakáselosztót is. Ilyenkor érdemes kombinált eszközt használni pl. T1+T2 és akkor már a fogymérőnél megvalósul az alacsonyabb feszültségszintű védelem. A kombinált eszköz önmagában már koordinált, vagy mindkét követelményt tudja egyetlen varisztor vagy a két különböző túlfeszlevezető egység között a készülékbe van építve a "10m-es vezetékszakasz", csak ekkor csatolóinduktivitásnak hívják. Ha csak valami olcsó legyen alapon beépítenél valamit akkor az legyen T2 típus, egy ilyen eszközt vegyél és lehetőleg a fogymérő helyen építsd be úgy hogy a földelőre való csatlakozás és a PEN szétválasztástól való távolság a lehető legrövidebb legyen, 10-50cm és inkább a fázisok legyenek hosszabbak és "V" alakban bekötve, vagy megszakítod a fázis és nullavezetőket egy fővezetéki sorkapoccsal és arra kötöd rá rövid és vastag vezetékekkel a túlfeszvédőt, ilyenkor elég a TNC 3 pólusú. TRACON ESPD2-40-3P T2 AC Ha a fogymérőn átmegy a földelővezető is, vagy lényegesen messzebb van a PEN szétválasztás, vagy csak a lakáselosztóban van hely a beépítésre, akkor egy 4-pólusút vegyél: Tracon ESPD2-40-4P T2 Ha pedig jól akarod megcsinálni, akkor a fogymérőhöz egy T1+T2 kombit tegyél, 3 vagy 4 pólusút a fentiektől függően: Tracon ESPD1+2-12.5-4P T1+T2 Az érzékeny végáramkörökhöz, mondjuk a nappaliba a 2m-es LED TV fali dugaljára kötve, meg a mosó-szárítógép vagy dolgozószoba asztali PC/laptop betápjához egy T3 kategóriásat: Tracon ESPD3-3-2P Ez lehet akár dugaljba dugható típus vagy hosszabbítóelosztóba épített, pl: SCHNEIDER PME1WB-GR Ha pedig ez egy mini 30nm-es lakás és egyik végáramkör és dugalj sincs messzebb vezetékezve a fogymérőtől mint 10m, akkor az a legpraktikusabb ha egyetlen készülékkel már a fogymérőnél lecsökkented a védelmi szintet a legalacsonyabbra: Tracon ESPD1+2+3-25-4P Ha pedig minőségben jobbat akarsz, akkor ezeket a kategóriákat vedd pl. DEHN termékekből.
Értem. Az UPS kimenetének hálózat analizátorral vizsgálatával szebb képet láttunk mint a bemenetén.
Lehet kapni készen is szűrőt. Csak az első túlfeszültségvédő készülék után legyen beszerelve, különben átmennek rajta a nagy áramú impulzusok és feszültséglökések.
SCHURTER FMBD-345A-2512 De a túlfeszültségvédelem fontosabb, a hálózatminőség terén a kapcsolóüzemű tápok pedig sok mindent elviselnek. Háztartásban nincs jelentősége, illetve a nagyon zajos eszközökben ott a szűrő beépítve hogy ne szennyezzék a hálózatot, például egy PC tápban. Frekvenciváltók betápjára szoktak passzív szűrőt beépíteni, hogy valamivel alacsonyabb legyen a THD, így kisebb a hálózati szennyezés és kisebb kompenzáló kapacitás kell központilag.
Áldott,békés karácsonyi ünnepeket és BUÉK a Kollégáknak és aki olvassa!
EPH és földelés a gyakorlatban - Rátai AttilaVillamos Biztonságtechnika 8. rész - EPH követelményeiVillamos Biztonságtechnika 9. rész – További EPH követelmények Villamos Biztonságtechnika 10. rész – Még mindig EPH... Alaposan kivesézi a helyi potenciálkiegyenlítést, a fürdőszobát, a leágazásokat és keresztmetszetet... DIL2-22 zúgSegítséget vagy ötletet kérek az alábbi hiba javítására.DIL2-22-es mágneskapcsolóm 40éve üzemel.Mostmár erősen zúg,10m-re is elhallik. Többször javítottam csiszoltam a vasat,cseréltem is megfordítva,de hiába.Vízszintes és függőleges helyzetben is zúg. Van-e ötletetek a javítására? Az éritkezők épek. Köszönöm.
Szia!
A vasmag rozsdásodása miatt megnő a légrés , ezt kell csökkenteni. 1)szétszeded s a vasmag 3 lapját megcsiszolod. 2) megolajozod a vasmaag lapjait.---nem túl sokáig tart, de "jó,gyorsan " .....? Esetleg a Réz rövidre záró gyűrűk nem estek ki? lehetne még egy graetz + kondival meg előtét ellen állással is játszani...(az értékekre már nem emlékszem.. )Egy jelzőizzó volt az az ellenállás . A hozzászólás módosítva: Vas, 17:02
A rézgyűrűk nem estek ki. Az olajozásról még nem hallottam,de kipróbálom.De először a graetzet egy előtét ellenállással próbálom ki.Az izzó kiéghet, azzal nem kísérletezek.
Egyébként nagyon köszönöm.
Mekkora ellenállás kell? Ha túl nagy, a mágneskapcsoló nem húz be/nem megfelelő erővel nyomja össze az érintkezőket. Ha túl kicsi, leég a behúzótekercs.
Egy modernebb típusra csere nem játszik ?? Kidolgozta már az árát 40 év alatt ...
Én nem tartom jó ötletnek. Egyenáramról hajtava kiesik a tekercs AC impedanciája, rövid időn belül le fog égni. Ha ezt ellenállással helyettesíted, akkor az fog fűteni és nem biztos hogy lesz elég ereje a tekercsnek behúzni mert az az energiát amit amúgy a behúzásra fordítana éppen külsőleg fűtöd el. Ráadásul hogyan tudod mekkora ellenállás kell? Nem üzembiztos. Szerintem cserés, kell helyette egy új.
Ha mindenképp a búgással akarsz foglalkozni akkor pár gyakorlati tapasztalat: A búgás oka általában a két vasmagfél közé szoruló szennyeződés ami tipikusan rozsda vagy por. Ezt kitakarítva általában megszűnik a búgás. Viszont nem ez az egyetlen ok, valamiért nem zár össze a vasmag, amit okozhat a mozgó oldali vas fészkének kopása. Oldalra tud billenni (a mágneses tér elhúzza) és nem zár össze. Erre érdemes ránézni. Másik gond lehet, hogy sok általam eddig látott típusban a vasmag gumiágyban van ami jelentősen csökkenti a búgást, ennyi év után ez a gumi kikeményedhetett, nem csillapít eléggé. Ezt is meg lehet nézni. Ha csiszoltad akkor ha nem sikerült teljesen egyformára és síkra akkor az a fő gond, a legkisebb légrés is búgást okoz. Egyszer játszottam már ilyennel, pár 10µm hézagolót berakva már eszeveszetten búgott, egy papírlapnyinál meg meg sem tudott már húzni. A hozzászólás módosítva: Vas, 20:15
Sima relékből a 230V-os szerintem 24V-ról majdnem meghúz. A graetz+ kondi párossal óvatosan, azzal 300V felett kapsz, ami igencsak sok lesz neki.
Szia!
Annyira nem jó ötlet, hogy az olasz , német ,francia gyárak eleve igy gyártottak már 50 éve is mágneskapcsolót.Jó néhány 100 000 db-t. A 2-22 re nem emlékszem a 044, 052 stb nél a 60V DC kellett, legegyszerűbb az "egyenáramú gyorsitó kapcsolás"ehhez egy jelzőizzó pont jó volt. De a kukorica száritók is 80V Dc vezérléssel működtek --230V AC tekerccsel --. S a rugók és a gumiágy lényeges. Idézet: Mit jelent az az így?„Annyira nem jó ötlet, hogy az olasz , német ,francia gyárak eleve igy gyártottak már 50 éve is mágneskapcsolót.Jó néhány 100 000 db-t.” Éppen elektroncső írta le a lényeget, amire csak utalgattunk, hogy nem lesz üzembiztos. Szerinted ez így rendben van? Miféle szerzet a "jelzőizzó"? Amíg gyártottak hagyományos izzót, létezett sok típus. Meg úgy egyébként, 230 V-ot egyenirányítod, kondival feltolod 300 VDC-re, amiből 220 V megy a levesbe, 80 V meg a behúzótekercsre...
Csakhogy neki 230V AC a meghajtás, ezt egyenirányítja, puffereli (mert szűrés nélkül annyit ér el, hogy 50 helyett 100Hz-el fog búgni) eredményül kap kb. 320V DC-t, ebből neki a tekercsre kell 60V-ot juttatnia, a maradék 260V meg elfűteni amit egy ellenállással szeretne kivitelezni. Ezt ha csak 100mA tartóáramra is számolom 26W elfűtését jelenti. Kicsit sok veszteség szerintem. Az más amikor a rendszerfeszültséget direkt ehhez választják, bár szerintem ezt a hiánygazdasági megoldásokat el kéne engedni már, rengetek mágneskapcsoló van a piacon és még csak nem drágák.
Szia!
"Mit jelent az az így?"pontosan ; soros ellenállás .graetz--elkó 10--22µF és a tekercs. "Miféle szerzet a "jelzőizzó"? " ami a régi kapcsoló szekrények "jelzőizzó foglalatába való. Azaz 110-230V 5-10-15W és 6--24V---42V 2-6-10W. A foglalata meg mindegy E10tól -14 B10--15 ig. persze veszteség van --de ilyen kisebb áramoknál ,ez hány W ?
Azokat a tekercseket eleve így mértezték.
Másodszor, látatlanban mondd meg, pontosan milyen izzót vegyen abbol a típusból, amit már nem gyártanak.
Szia!
Azért ennyire nem vészes az a veszteségA tekercsek ,azért csak 1-15W -t szoktak felvenni. Az ellenállást tehetnéd a graetz elé is. De Nekem mindegy --viszont még jó pár évig működhet a 2-22 es. Azért a 40A s mágneskapxsoló nem annyira olcsó.(26---35 000Ft )
Nekem továbbra is az a véleményem, hogy annak a mágneskapcsolónak mechanikus hibája van ami búgásként jelentkezik. Hogy ez koszolódás, kopás vagy micsoda lényegtelen, elektronikus módszerrel ezt kijavítani nem lehet, csak elfedni. De a hiba attól még ott marad. A mágneskapcsolókban az érintkezők összeszorításáról csak az elektromágnes gondoskodik, ha ez elgyengül, akad vagy bármi miatt nem tud megfelelő erővel dolgozni bizonytalan lesz az érintkezés és a mágneskapcsoló szikrázni, égni fog ha nagyobb áram folyik át rajta. Ráadásul a melegedő érintkező átmelegíti a kötéséket, oxidáció lesz ami még jobban melegíteni fogja az egészet, végül valami kigyullad.
Szerintem ez nem üzembiztos, sőt veszélyes is lehet főleg műanyag dobozba szerelve.
Szia!
Azok a nem gyártott jelzőizzók itt 1000---2000Ft tól.egy régi szakinál meg a polcon xx db belőle. https://villamossagidiszkont.hu/vilagitastechnika/fenyforrasok/hagy...oizzok A hozzászólás módosítva: Vas, 21:09
Már "csak" azt kell kitalálni, hogy melyik típus kell (feszültség, teljesítmény). Aztán izgulni, hogy stabil legyen, ne égjen le miatta egy ház/műhely.
EL nem tudom képzelni, miért javasolsz ilyet, amikor kb. mindent lehet kapni, megfelelő mágneskapcsolót is, aztán lehet nyugodtan aludni...
Idézet: „Az ellenállást tehetnéd a graetz elé is” Azért ezt gondold át, egy soros áramkörben nem teljesen mindegy hol van előtét ellenállás? 20-30 000Ft. Értem én hogy nem annyira olcsó, de kérdés, hogy megér e valakinek ennyit a következő 20 évre az üzembiztonság vagy rákölt 4-5000Ft-t alkatrészekre meg barkácsol órákon át hogy stabilan berakja a dobozba az alkatrészeket, odafigyeljen az érintésvédelemre majd 2-3 év múlva amikor végleg szétmegy a mechanika vesz új mágneskapcsolót jó eséllyel drágábban mint most. De ez mindenkinek a saját döntése, azért van a fórum hogy megosszuk a véleményünket, tapasztalatainkat egy kérdés kapcsán, én elmondtam az enyémet, te is a tiédet a kérdező meg majd dönt. Szerintem. A hozzászólás módosítva: Vas, 21:20
Idézet: Remélhetőleg jól dönt. Valamilyen furcsa oknál fogva a hülyeség mindig ragadósabb. „a kérdező meg majd dönt.”
Szia!
T Gyula úrról is tudom , hogy EBF felülvizygáló--vajon el tudja dönteni mit csináljon?Tisztában van a veszélyekkel? .....stb,,,stb Van mindenre akár 20 féle megoldás is ..-lehet választani--......Ezekekből elég sokat javitottam...Még RB-s gyárban is. Nem látom veszélyesebbnek mint egy új TRACON (gagyi kinai ) mágneskapcsolót. Te veszélyesnek itéled , tehát ne csináld. itt a vége ,fuss el véle.. Lehet, hogy másnak kellett volna irnom? A hozzászólás módosítva: Vas, 21:28
Néhány éve 6000.- alatt kaptam DIL00 mágneskacsolót. Később 8500.-+ért. Tavaly 11...-Ft. Év vége felé 17...-ért. A szlovén kb. fele. Miközben ugyanazt tudja.
Idézet: Az én gyáramban biztos nem javítottál. Nincs is. „Még RB-s gyárban is.”
Nyílván nincs ingyen, de mennyibe kerülne a termeléskiesés/tűz? Jó esetben autóban sem akkor cserélsz olajat, amikor már beállt a motor. Eddig bírta a mágneskapcsoló, csere.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |