Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » V-FET és SIT erősítő kapcsolások
Lapozás: OK   16 / 16
(#) mek-elek válasza tunerman hozzászólására (») Jan 8, 2026 /

No nem kötekedésnek, de szerintem a keresztmadzagokat meglehetett volna spórolni. Bár tulajdonképp, közöm hozzá?
(#) tunerman válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 8, 2026 /

Ez a deszkamodell próba hűtőbordája, ezen semmi sem olyan mint ami a végleges erősítőben lesz - szóval kéretik így kezelni a dolgokat
TJ.
(#) tki válasza tunerman hozzászólására (») Jan 8, 2026 /

Egymással derékszöget bezáró keresztezések mit számítanak?
(#) tunerman válasza tki hozzászólására (») Jan 8, 2026 /

Mint korábban írtam ez egy deszkamodell - ezt majd szétbontom, és épìtek egy végleges elrendezésű erősítőt
(A trifiláris fojtó saját kivezetései szándékosan 35-40cm hosszúak, hogy elérjenek a megfelelő poziciókba.)
TJ.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Jan 9, 2026 / 1

Első mérés a működő Trip-FET trifilar unity coupled SE amplifier prototype modellről.
Fotó: 20kHz/5v/div
(megkérem a HE szagértő csapattagokat, hogy deszkamodell vezetékezésének a mikéntjéről tovább ne értekezenek )
TJ
(#) tki válasza tunerman hozzászólására (») Jan 9, 2026 /

Akkor átfogalmazom, mert valószínűleg félreérthető volt:

Egymással derékszöget bezáró keresztezések nem számítanak. Szerintem.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Jan 10, 2026 /

Az egy nap alatti "bűvészkedéssel" a következő műszaki paramétereket sikerült elérni a Trip-FET trifilar unity coupled SE deszkamodellnek nevezett drótkupacával:

- THD/1kHz/1W/15R: 0,03%
- Frekvenciamenet 1W/15R: 10Hz - 400kHz -3dB
- Teljesítmény frekvenciamenet: 6,5W/8R 15Hz - 300kHz -3dB
- THD/1kHz/6,5W/8R: 0,25%
- Munkaponti áram: 0,7A/15R vagy 1A/8R terhelésnél
Fotó melléklet: 100Hz négyszögjel 5v/div
TJ.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2026
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Jan 12, 2026 /

A következő gondolatom támadt a driver fokozattal kapcsolatban:

A trifiláris fojtó meghajtási pontjai nagyjából szimmetrikusak lettek, de a driver drain és source köre továbbra sem az, mert a TO-3 tok/drain a testelt hűtőborda felé kapacítást mutat - nem is keveset (korábbi összehasonlító mérésről fotók mellékelve).
Ezért a frissen berakott Siliconix VMP-1 V-MOSPOWER FET drivert alumina/ceramic szigetelő alátéttel láttam el. A mérések a driver csere és a kisebb parazita kapacitás hatására javuló paramétereket mutattak

- THD/1kHz/1W/15R: 0,02%
- THD/1kHz/3W/15R: 0,08%
- THD/1kHz/6W/8R: 0,16%
TJ.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Jan 15, 2026 / 1

Újabb deszkamodell mérésekről teszek fel fotókat, miután a TO-3 tokozású VMP1 driver drain köri parazita kapacítását megszüntettem a testelt hűtőborda felé

Az első fotó a hagyományosnak mondható 20kHz-es négyszögjelet mutatja 5v/div állásban.
A második fotó szerintem egyedülálló a High End single ended erősítők világában, ez 100kHz-es négyszögjellel készült - 1usec/2v/div állásban.
(Aki műszaki beállítottságú, mérésekkel is foglalkozó érdeklődő, ez számukra régóta várt elemzésre ad lehetőséget.)
TJ.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Jan 19, 2026 /

A trifilar unity coupled SE kimenet előtt van az Altec 15095 line transformer mint feszültségerősítő fokozat.

Ennek a line trafónak egy Natonal Semiconductor LH0033CJ buffer lesz a bemeneti meghajtója, a 10 kHz-es négyszögméréséről teszek fel fotót (input 0,2v/div, output 2v/div)
TJ.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Jan 21, 2026 /

Elérkezett a napja a Trip-FET trifilar unity coupled SE összeszerelt deszkamodelljének (Altec 15095 transformator + Trip-FET output) az első bemérésének.

A trifiláris fojtó egy, a kimenetnek használt tekercse 1kHz-en 8v eff. feszültséget adott le a 15 ohmos terhelésre, a négyszögjelek àtviteléről a fotók mellékelve
( 100Hz/1kHz/10kHz/10v/div. ).
TJ.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Jan 22, 2026 /

Az erősítőben megvalósított " ideal MOSFET " ötletéről írnék néhány fontos információt.

- a Trip-FET elnevezés valójában 3 párhuzamosan működő MOSFET - et jelent
- ebben a két laterális MOSFET anti parallel SE (APSE) kapcsolásban van
- a driver V-MOSPOWER FET vezérli a két laterális MOSFET -et
- mivel ez a Trip-FET az unity coupled elve szerint az L1/L3 tekercsek között van, rajta működés közben feszültség esik
- ez a vezérlési "ablak" a Q1 DS és a Q2/Q3 GS feszültsége (kb. 7-8v)
- a prototípusban használt aktív eszközök esetén ez az " ablak " A és B pontok között van, és ez csökkenti a hasznos kivezérlési tartományt.

Oszcilloszkóp fotó mellékelve a felső "A" és az alsó "B" ponton látható jelalakról.
TJ.
(#) majkimester válasza tunerman hozzászólására (») Jan 22, 2026 /

Nem akarod inkább TripleFET-nek nevezni? Trip-et elektronikában például arra használják, amikor a biztosíték kiolvad vagy más túláram védelem megszólal, nem túl szerencsés névválasztás.
(#) tunerman válasza majkimester hozzászólására (») Jan 22, 2026 /

Mielőtt véglegesnek elneveztem volna ezt a 3 párhuzamosan kötőtt MOSFET elgondolásomat - én is végigböngésztem az internetet

Nagyon sok, egymástól különböző kapcsolási megoldásokra használják a triple FET elnevezést, ezért azt névválasztást elvetettem. Lerövidítve viszont egyedinek tűnik az elnevezése, és talán nem tévesztik össze a más témájú kapcsolásokkal.
TJ.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Szo, 12:20 /

Elérkezett az idő, hogy a Trip-FET unity coupled SE amplifier első működő deszkamodelljének a teljes kapcsolási rajzát feltegyem :smile53:

Ebbe a trifilar verzióba beleintegráltam a már korábban használt " Münchhausen drive " megoldásomat, amely teljesen kitörli a D1 diódán jelentkező nemkívánatos jeleket.

https://www.hobbielektronika.hu/forum/v-fet-es-sit-erosito-kapcsolasok?pg=8

A jelenlegi kapcsolásban azt a két darab 8K2 ellenállást ezért a lehető legkisebb eltérésre kell kiválogatni, mert akkor a D1 diódán nem mérhető értékelhető zavarjel.
Ezzel a feszültségerősítést végző Altec 15095 Line transformer " virtual ground " üzeme bíztosìtva van, azzal együtt, hogy a Q1 V-MOSPOWER FET előfeszültségét is átvezeti.
TJ.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Szo, 12:47 /

Ja...a legfontosabb adatot elmullasztottam beírni, a trifiláris deszkamodell verziójának a bemérését:
A THD+N 1kHz/0,5W/15R terhelésnél 0,005%
TJ.
(#) ABU válasza tunerman hozzászólására (») Csü, 18:44 /

Most hogy elolvastam az oldalon a SIT cikket, tervezem ezt megépíteni, csak az áramgen. hozzávalókkal vagyok kicsit gondban. Nem lehet picit olcsósítani?
2SA769, 2SK170 ebayen aranyár, bontott példányok. Cirka 20k volna sztereóra, picit meredek nekem.
Esetleg BF245C+BD140?
(#) tunerman válasza ABU hozzászólására (») Csü, 19:32 / 1

A Fejhallgató erősítő topikban válaszolok.
TJ.
Következő: »»   16 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem