Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma szervizelés, javítás

Témaindító: Atka15, idő: Júl 15, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   110 / 110
(#) dB_Thunder válasza szakik hozzászólására (») Jan 2, 2026 /

Az E4 sok klímánál a belső venti hibája!!
Pl. az AUX és a RCOOL szutykoknak is.. Sima kefés motor van bennük
Ez biztos hogy motorcsere lesz!
(#) pajesz66 hozzászólása Jan 16, 2026 /

Klíma szétszerelés

Sziasztok!

Támadt egy elvetemült ötletem, és ezzel kapcsolatban kérdeznék párat...
Megoldható-e egy klímából a két hőcserélő kiszerelése úgy hogy az egység még működöképes maradjon?
Tehát sem a kültéri hőcserélő, sem a beltéri hőcserélő nem az eredetileg kialakított helyén üzemelne.
Milyen jellegú szenzorokkal vannak ezek felszerelve? Hőmérők, nyomás, áramlásmérők? Átverhető-e az elektronika, hogy hőcserélők nélkül is induljon?
Remélem értitek, hogy mire gondolok.

Aki veszi a fáradtságot és végiggondolja, annak nagyon köszönöm!
(#) kaqkk válasza pajesz66 hozzászólására (») Jan 16, 2026 /

Mi a cél ? Ebből amit leírtál nem igazán érthető mit szeretnél csinálni , fejtsd ki kicsit bővebben ha nem titkos . Bármilyen hűtőrendszer működőképes ha az elpárologtató és a kondenzátor máshol van elhelyezve mint a kompresszor meg az elektronika de ehhez értened kell a rendszer működését ami a kérdésedből nem derül ki ...
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2026
(#) erbe válasza pajesz66 hozzászólására (») Jan 16, 2026 /

Klímája válogatja. Régi On-Off klímával általában bármit meg lehet csinálni, amit akár egy hűtő kompresszorával is.
(#) pajesz66 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 16, 2026 /

Ihazából egy víz-víz hőszivattyút szeretnék építeni...
És igazad van, nem nagyon értek a hűtéstechnikához...
Csak azon agyalok, hogy miért ne lehetne a kültérit, és a beltérit egy-egy "medencében" elmeríteni, és így működtetni...
(#) Tomi111 válasza pajesz66 hozzászólására (») Jan 16, 2026 /

Én is szerettem volna hasonlót egy 25 éves ( hibátlan ) ablakklímával. A hőcserélőjét ( ami hűt ) terveztem vízbe meríteni és az így lehűtött vizet beltéren egy fan-coil-ban keringetni. De itt lebeszéltek.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2026
(#) kaqkk válasza pajesz66 hozzászólására (») Szo, 6:40 /

Elvileg megoldható de szerintem jobban jársz ha nem egy kész klímát bontasz szét és építesz újjá, hanem különálló alkatrészekből összerakatsz egy új rendszert . Hűtős klímás szakira mindenképpen szükséged lesz , ezért a munkadíj felére redukálódik .
(#) boxtif válasza pajesz66 hozzászólására (») Vas, 6:30 /

Mindent lehet, csak figyelj a megfelelő mennyiségű hűtőközeg utántöltésre a rendszerben, és a fagyás veszélyre hőcserélőnél.
Ilyet tervezz:
cső a csőben, bordás

És ha pénztárca baráton akarod csinálni, R32vel működőt alakíts át, olcsóbb, mint az R410A, és elődei.
(#) kaqkk válasza boxtif hozzászólására (») Vas, 16:06 /

Ha ilyen hőcserélőt választ nagy folyadék sebesség kell mert nagyon kicsi a hőátadó felület
(#) dB_Thunder válasza pajesz66 hozzászólására (») Vas, 22:41 /

Idézet:
„És igazad van, nem nagyon értek a hűtéstechnikához”

Akkor most feletsd el az egészet!
Idézet:
„kültérit és a beltérit egy-egy "medencében" elmeríteni,”

Valójában hallottam olyanról aki víz alá dugta a beltéri hőcserélőt!!
Ami nehéz ügy, hogy a ventillátorok, illetve azok szabályzásával operál a vezérlő!!
Tehát ha kiiktatod, arra hibát dob!

Hőcserélőből lemezes kell, 45 Bár ÜZEMI nyomásra gyártott!!
(#) proba válasza dB_Thunder hozzászólására (») Hé, 14:55 /

Idézet:
„Hőcserélőből lemezes kell, 45 Bár ÜZEMI nyomásra gyártott!!”

Az eredeti beltériben lévőt nem lehet erre használni? Vagy csak azért írtad, mert különálló alkatrészekben gondolkodik a kérdező?
A hozzászólás módosítva: Hé, 14:57
(#) dB_Thunder válasza proba hozzászólására (») Hé, 16:03 /

A probléma a következő:
Egy alap hűtőkör egy aránylag kis hőmérséklet tartományban (jól) működőképes! Ezt a tartományt megfelelő szabályzással, extra alkatrészekkel lehet széthúzni!
Tehát: alapból hűtőközeg-levegő hőcserélő, a megfelelő utóhűtés, vagy túlhevítés mértéke, a méretezése, levegőre van kitalálva! Ez utóbbi két érteket még a ventillátor sebességgel is szabályozza.

Vízbe mártva a hőcserélő jóval több hőenergiát ad le, mivel a víznek jobb a hőátadási tényezője! Ventillátorral már nem tudja ezt szabályozni, mert nincs. Tehát víz oldalon kell megfelelő tartományban tartani a (ki, és belépő) hőmérsékletet, áramlási sebeséget!
Ha fentebb említett két paraméter nagyon felborul, azt a kompresszor bánhatja!! Hiszen annak a hűtését a beszívott hűtőközeg-gőz adja.

Egy másodlagos probléma lehet a réz-alu elektrokémiai korróziója a vízben...
Harmadlagos, hogy klíma vezérlője levegőhöz van programozva.
Hőfelvételi oldalon ott a fagyásveszély is...
Olajvisszahordás is felborulhat, mert viszkozitása jelentős mértékben függ a hőmérsékletétől!

Tehát ugyan a dolog nem lehetetlen, de van min "gépészkedni" !!
(#) proba válasza dB_Thunder hozzászólására (») Hé, 22:11 /

Akkor az nem működik, hogy a beltéri vízben, a kültérit meg meggyőzöm hogy menjen maxon? Ennek a veszélye
1 lefagyasztom a kültérit, és nem veszem észre ( ez gondolom valahogy figyelhető)
2 olaj távozik a kompresszorból ( ezen a szerelési magasság segít?)
3 Kompresszor hűtés, lehet túlhűtöm, azt megszorul.. ( ez ügyben meg a vízhőfokkal kellene játszani?)

Mondjuk azt mindig meg akartam valami hozzáértőtől kérdezni, a kompreszort, meg a beltérit fizikailag hogyan kellene elhelyezni ,illetve a csöveket vezetni, hogy az olaj a kompresszorba maradjon?
( nem mintha megcsinálnám, de legalább tudjam miért nem.)
(#) pajesz66 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Kedd, 15:42 /

Szia!

"Ami nehéz ügy, hogy a ventillátorok, illetve azok szabályzásával operál a vezérlő!!
Tehát ha kiiktatod, arra hibát dob!"
Nos pont ezért szeretném, hogy minden működjön "normálisan" csak a hőcserélőket szeretném külön-külön medencében...

"Ha fentebb említett két paraméter nagyon felborul, azt a kompresszor bánhatja!! Hiszen annak a hűtését a beszívott hűtőközeg-gőz adja."
A kültéri oldal egy kényelmesebb hőmérsékletű közegbe kerülne.. kb. 7-9°C talajvíz...
A beltéri oldalát is lehetne olyan tartományban tartani mint normál üzemben a húelvétel sebességével...

Az igazi kérdés, hogy mennyire bonyolult ezt kivitelezni....
Mennyi szenzor, stb van az egységekben. Ha erre kapnék legalább valami nagyságrendi választ azt megköszönöm...
Esetleg elektromos rajz valakinek egy-egy modellről ahol ezek fel vannak tüntetve?
(#) dB_Thunder válasza proba hozzászólására (») Kedd, 16:48 /

Idézet:
„a kültérit meg meggyőzöm hogy menjen maxon”
De mi menjen maxon? A komresszor, vagy ventilátor?

Idézet:
„lefagyasztom a kültérit, és nem veszem észre”
Itt a túlhevítést figyeli, ha az "elfogy" akkor lefagyott a hőcserélő (elpárologtató)

Idézet:
„olaj távozik a kompresszorból”
Mindenképp távozik! A lényeg, hogy vissza is térjen. Ez két féle módon valósul meg, kering a teljes rendszerben, vagy a kompresszor után van olajleválasztó, és visszavezetés.

Idézet:
„lehet túlhűtöm, azt megszorul”
inkább a túlmelegedéstől szokot!! Ha túlhűtenéd akkor folyadékot "inna", attól inkább összetörni szokott...

Idézet:
„kompreszort, meg a beltérit fizikailag hogyan kellene elhelyezni”
ez egy telepítési leírásban szerepel! De ez legyen a legkisebb gondod.

Idézet:
„Mennyi szenzor, stb van az egységekben. Ha erre kapnék legalább valami nagyságrendi választ azt megköszönöm...”

Főleg hőmérők vannak, mert a nyomásmérő drága! Külső, belső levegő hőmérő, és még mindkét hőcserélőn legalább 1 hőmérő... de van itthon pár klíma majd megnézem!!

https://nemzetiklimavedelmihatosag.kormany.hu/v2/tananyag/tankonyv/...zoltan

Egyébként én is akarok építeni levegő-víz hőszivattyút, már megvan hozzá a kültéri is, de még én is tanulom a témát úgy, hogy közben ilyen kis cukiságokkal foglalkozunk! (lsd. melléklet)
(#) kaqkk válasza proba hozzászólására (») Kedd, 16:54 /

Levegő levegő klímából ne akarj víz víz hőszivattyút csinálni nem arra van tervezve egyetlenegy alkatrésze sem ... Kár is róla írogatni , meghát a hozzáértés szerszámozottság hiánya sem segíti a dolgot .
(#) proba válasza dB_Thunder hozzászólására (») Kedd, 19:08 /

Idézet:
„De mi menjen maxon? A komresszor, vagy ventilátor?

Tőlem mindkettő is mehet. Nagy valószínűséggel úgysem építem meg ( egyébként a levegő víz érdekelne esetleg. A víz víz-hez kút is kellene, az meg már anyagilag igencsak nem a játék kategória. Számomra az egész elvi érdeklődés. Mondjuk jó lenne mindenféle hülyeséget még kérdezgetni, mint a rossz gyerek, pl hogy miért ez vagy az, de többségére megnyugtató választ csak az után kapnék, ha vennék egyet, azt játszanák vele. De mivel nincs vele konkrét célom, ezért biztosan kimarad.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 19:11
(#) dB_Thunder válasza proba hozzászólására (») Kedd, 21:09 /

Bontott klímák alig kerülnek valamibe...
Van egy kültérim, tök tudja most fejből, hogy milyen közeggel, egyáltalán van e benne, meg hogy hűtfűt-e, de ha kéred azt odaadom neked!
(#) proba válasza dB_Thunder hozzászólására (») Kedd, 21:52 /

Köszönöm a felajánlást, de szerintem ha belelkesülök közelebb is találok valahol.
(#) kaqkk válasza proba hozzászólására (») Sze, 3:50 /

Ha lesz egy on of rendszerű kültérid szerezz hozzá egy lemezes víz gáz hőcserélőt meg egy keringetőszivattyút ha ez megvan akkor kezdheted a projektet .
Következő: »»   110 / 110
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem