Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hifi erősítők tervezése
Lapozás: OK   26 / 28
(#) compozit válasza compozit hozzászólására (») Jan 23, 2026 /

Még annyit a VF2-ről, hogy KD jó pár évvel ezelőtt azt írta, hogy nagyon jó hagja van és, hogy TJ szerencsésen beletenyerelt ebbe a kapcsolásba. Ha ez egy rendes opamppal van megépítve, akkor készséggel elhiszem a véleményét.
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 23, 2026 /

Ezt nem értem. A bemeneten van RLC szűrőféle, de ez nincs benne a visszacsatoló hálózatban, tehát semmi köze nem lesz a tulajdonképpeni végfok tulajdonságaihoz. Ez miért jó?
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 23, 2026 /

Tudom, hogy itt az elméleteké a főszerep, azonban szerintem az elért hangminőség az igazán meghatározó az egészben.
Idézet:
„És szerintem azt sem KT találta ki, évtizedek óta létezik”

Úgy gondolom, hogy nem az a lényeg, hogy egy kapcsolás kinek a nevén fut, hanem, hogy mire elég. Innentől meg meghatározó az adott kapcsolás megépítésének a milyensége.
(#) mek-elek válasza compozit hozzászólására (») Jan 23, 2026 /

Én megépítettem a VF3-at, VF2-öt, VF4-et (építési sorrendben). A VF3 a tanulópénz volt, mármint mit érdemes változtatni rajta alkatrészileg, és persze dual monóban külön táppal készült. A VF2 már hangafal felújítás után készült, amit a VF4 is látott. Szóval véleményem szerint a VF4 jobb hangú kapcsolás ebben a kategóriában. Azonban hozzá tartozik a dologhoz, hogy igényes alkatrészekkel készült, és ez az összes KT hangjára kihathat.
(#) Karesz 50 válasza compozit hozzászólására (») Jan 23, 2026 /

Szóval... ezt találtam ki játszásiból. A laterális fet hőkompenzálja a mosfetet. Visszacsatolatlanul 0.2% -ot torzít "A" osztályban. Nekem 3 Ohm körüli impedanciám van, ehhez elég ekkora tápfesz.

Tegyél fel olyan képet, ahol a négyszögjeles vizsgálat van, a kép legyen széthúzva 29 és 31 us között. A másik kép meg legyen 49 és 50us közötti.

Nálam ilyen. 2 x 43V táp, 8 ohm. A piros a bemenet, a zöld a kimenet.

1..png

A késleltetésre vagy kíváncsi?

Inkább az egészre. Nem rossz.

Ezt akár dicséretnek is vehetem : ) Köszönöm!
Szabadalmaztathattam volna is, de már kitettem a kínaiaknak : )
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 23, 2026 /

A napokban eszembe jutott, amit a földelt kimenetűről írtál:
Idézet:
„...A földelt kimenetű kimaradt. Ez a Burgum kistestvére. Igyekszik, de Burgum jobb végfok nála mindenben. Kicsit ércesen szól és picit sziszeg. Valószínűleg amiatt, hogy lezár a differenciál erősítő. De a múltkor már említettem, hogy úgy szólt Szegeden egy JMlab dobozzal, hogy az eszem megállt.....”
Amúgy ezt az erősítőt nem akartad már továbbfejleszteni? Úgy értem, hogy ha sejted miért olyan a hangja amilyen, akkor nem lett volna érdemes kicsit még reszelni rajta? A másik hogy simán 1-1 db FET tel is kipróbáltad? Tehát úgy hogy a pozitív tápon csak N, a negatívon meg csak P csatornás FET van? Azon gondolkoztam hogy ennek a dupla FET-es megoldásnak a gyakorlatban is volt-e olyan előnye ami miatt érdemes volt használni?
(#) tothtechnika2 válasza Skori hozzászólására (») Jan 23, 2026 /

Annyit mondogattátok ezt a kínaiaknak elküldés dolgot, hogy elküldtük a kínaiaknak az erősítőt kompletten Sőt, a végén még fizetünk is nekik egy szemmel jól látható összeget.
(#) Karesz 50 válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Jan 24, 2026 /

Már annyiszor le lett itt írva, hogy az IRFP240 komplementere nem a 9240 hanem a 9140 (ha Uds max. kisebb 100 V-nál).
(#) Karesz 50 válasza Skori hozzászólására (») Jan 24, 2026 /

Nem akartam továbbfejleszteni. Ez a kapcsolás arra lett kitalálva, hogy bárki meg tudja építeni szinte minden elektronikai alapképzettség nélkül. Beülteti az előírt alkatrészeket és működik.
Ennek a dupla fetes megoldásnak az volt a lényege, hogy a két félhullám teljesen szimmetrikus legyen minden szempontból.
Nem annyira tetszik ez a "földelt kimenetű" elv, ezért nem is foglalkoztam vele azóta sem. Számos hátránya is van, az előnye az egyszerűsége. Nincs ingyen ebéd... ahogy mondani szokták.
(#) tothtechnika2 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 24, 2026 /

Kérlek, megemlítenéd konkrétan ezeket a számos hátrányokat?
(#) Skori válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Jan 24, 2026 /

Amit ugye biztosan tudunk:
A lebegő táplálás miatt minden végfoknak külön tápegység kell. A földelt source kapcsolás torzítása alaphelyzetben nagyobb (és félvezető karakterisztika fűggő), mint a source követő kapcsolás torzítása. A kisjelű fokozatoknak teljesen külön táp kell (bár a QSC végfokában kicsit trükkösen, de megoldották a "nagy táp"-ról). Szerintem van amikor az előnyei többet számítanak, mint hátrányai. Főként mióta elég jó teljesítmény FET-ek kaphatók.
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 24, 2026 /

Igen, említetted korábban ezt. De nem biztos, hogy ±50V-ra akarjuk korlátozni a tápot, és még az sem biztos, hogy ezek a FET-ek maradnak benne. A legelső prototípus afféle "fiók szökevény", különféle projektből megmaradt, és még véletlenül sem párban összeillő FET-ekkel lett megépítve, és majdnem ugyanilyen jó volt torzítása (persze a szerencsén is múlhatott). Lehet, hogy azért érdemes lesz majd kicsit jobban átgondolni a FET típus kiválasztását.
(#) Karesz 50 válasza Skori hozzászólására (») Jan 24, 2026 /

Ez volt ráírva a nyákra, gondoltam megemlítem.
Nem tudom... ha a minőség az elsődleges szempont, mindegy mennyi alkatrészből áll a kapcsolás és hány darab tápegysége van.

Közben elővettem a régi szimulációimat különböző elvű tápegységekről. Úgy emlékeztem a földelt kimenetű viselkedik a három közül a legrosszabbul, de most nem vagyok biztos benne.
5 ms szélességű 4 A-es impulzust adok a kimenetre és a feszültségeséseket, illetve beállási időt szimulálom - ami egyes esetekben elvileg nincs, tehát nem áll vissza önmagától a féltápfesz. Van még a két Graetz-es táp, de annak szimulációnak a GND zavarjelek szempontjából van értelme.
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 24, 2026 / 1

Egy ilyen impulzusnak jelentős a DC összetevője. Próbálgattam én is sokféle módszert, hogy a két kondi közös pontját DC szempontból kb. középen tartsam. Egy biztos: ha nem sima kettős-tápot használunk, akkor ezzel muszáj foglalkozni.

Eddig a QUAD606-ban is alkalmazott-hoz hasonló módszer bizonyult a legjobbnak, azaz ha "félre akarna billenni" akkor egy FET elkezdi visszafelé húzni, hogy kb. középen maradjon. A további módszerek működése vagy egy DC szervóhoz hasonlítható, annak minden nyűgjével, vagy a visszacsatolás egy részével kikerüljük a kimenetnél levő elkókat, de akkor ezeknek a hangra gyakorolt hatását kevésbé hatékonyan tudja kiszabályozni.

Arra jutottam, hogy ezek mindegyike olyan kompromisszumot jelent, ami hatással lehet a hangra, ehhez képest nem nagy áldozat a kiegyenlítő áramkör esetleges fogyasztása, ill melegedése.

A földelt kimenetű erősítő tápelnyomása nagyon jó, így kismértékű félrecsúszás semmilyen problémát nem okoz (na jó: a max kivezérelhetőséget korlátozza némiképpen), ez a kiegyenlítő áramkörrel szemben semmilyen komoly követelményt nem támaszt.

A QUAD erősítőiből amúgy nagyon sok dolgot el lehet lesni, mindig megállapítom, hogy sok olyan dolgot tudtak a tervezőik, amit manapság hajlamosak elfelejteni a modernebb áramköröket fejlesztők (vagy nem is elfelejtik, hanem egyszerűen nem is tudják).
(#) Karesz 50 válasza Skori hozzászólására (») Vas, 13:19 /

Rajzoltam egy földelt kimenetűt. Alapesetben akkor nem gerjed, ha a meghajtást integráló jellegűvé teszem. Ugyanazzal a hibával szembesülünk mint bármely más "AB" osztályú erősítőnél. Keresztezési torzítása van. Negatív visszacsatolással ezt eltüntetni nem lehet, csak csökkenteni. Akkor lehetne nulla ha sávszélesség és/vagy a nyílthurkú erősítés végtelen lenne.

- Mik az előnyei ennek a kapcsolásnak? Egyet tudok most hirtelen, hogy a végtranzisztorok födelt emitteres kapcsolásban működnek, tehát csak a vezérlő feszültséget (teljesítményt) igénylik a meghajtástól. De ugye FE (FS) kapcsolásban akkor is működhetnek ha az emitter nem a földön van hanem a tápsínen.

- A hátrányával Te is most szembesülsz éppen, hogy folyamatosan offsetezni kell a kimenetet valamilyen (külső) aktív áramkörrel. Plusz a sok tápegység, amik a terhelés áramát bele is viszik zavarjelként a primerkörbe.

Persze ettől még ezt is meg lehet csinálni jól is és jó hangúra is, csak több "trükköt" kell elővarázsolni hozzá a kalapból. De én egyelőre nem érzek késztetést erre.
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Vas, 14:41 /

Ha integrátort csinálsz az LT-ből, akkor persze hogy nagy lesz a keresztezési torzítás. Ez a 7mVpp több mint sok(k). Elrontod a helytelen kompenzálással a sebességét. Rosszul kompenzálod, nem szabad semmilyen kondit tenni a belső visszacsatolásába. Van erre más mód is.

A nyilthurkú erősítésbe beleszól a FET-ek erősítése. Vagyis a meredekségük. Pl: az SK135/SJ50 meredeksége 5...10-szer kisebb, mint egy IRF540/9540 "párosnak". Ez 10...15 dB-t is jelenthet. Én értem, hogy milyen összkomfortos egy lat.páros, ha lenyeljük az előbbi problémát. Nyilván ezt lehet kompenzálni még plusz erősítéssel, csak akor már jóval bonyolultabb lesz az egész.

Itt egy kép, IRF240/9140, 2 x 44,5V, 95W, 8ohm-ra. A keresztezési torzítás 330uVpp, egy 10kHz-en. Az IRF540/9540 sokkal jobb meredekségben, Rdson-ban, ezekhez az eredményekhez elég 2 x 41V, abból már 0,00035% THD-t tud 20kHz-en, 100W-on.

Egy rendesebb erősítőbe nem az a probléma, hogy hány táp kell bele.

10k .png

(#) Karesz 50 válasza compozit hozzászólására (») Vas, 16:47 /

Megmutatod a kapcsolási rajzot, vagy már nálad is titkos : )
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Vas, 17:26 /

Nem titkos, csak ugye most már a kínaiak nagyon sasolnak...

2024-ben megmutattam a kapcsolási rajzot. Az csak ideális, mert a nyugalmi áramot nem foja stabilan tartani mondjuk a 7815/7915 páros. Ezt kell megcsinálni másképp. Szóval a nyugalmi áram, feltéve ha nem lat.FET-eket használsz. Ne gondolj drága alkatrészekre, filléresek. Talán a kompenzálások alkatrészértékein kellene változtani, de a lényege ott van.
(#) Karesz 50 válasza compozit hozzászólására (») Vas, 19:58 /

A kínaiak a gépedről is leszedik azt ami nekik kell. Akkor küldd el email-ben, ha nem gond neked.
Más. Valamikor a nyáron vittem ki a Burgumot az előszobába, azóta nem hallottam szólni. Most arra gondoltam, hogy megjáratom kicsit, mosolygok rajta kicsit, aztán visszaviszem. Az első számnál arcomra fagyott a mosoly és úgy maradtam. Olyasmi a különbség mint egy automata váltós Renault és egy Toyota Avensis között. Az egyikkel városban jó kényelmesen elkocogni "a" pontból "b"-be, a másikkal meg 140-nél visszaváltani ötödikbe és elsuhanni a béemvés mellett. Az Aloha szépen elpöntyög a pöntyögős zenéken, a Burgumban meg erő van és dinamika. Az egyiket halkan kellemes hallgatni, a másiknak meg csak tekerem felfele a hangerejét és semmi más nem történik csak hangosabban szól... sokkal. És egyik sem torzít, egyik sem sziszeg.
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Vas, 20:10 /

Most azt akarod mondani, hogy még én keressem meg, küldjem el? Egyszerűen eláll a szavam... bocs, de nem dolgozok senki helyett. Ha neked nincs erre 10 perced, akkor inkább felejtsd el.
(#) Karesz 50 válasza compozit hozzászólására (») Vas, 20:15 /

Akkor hagyjuk...
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Vas, 20:43 /

Ámen.
(#) tothtechnika2 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Vas, 20:56 / 1

És milyen jó lenne ezt egy erősítőben ötvözni nem? (Amikor nincs kompromisszum)
(#) Karesz 50 válasza compozit hozzászólására (») Hé, 3:16 /

Három kapcsolási rajzot találtam kis eltéréssel egymástól. A legutolsó változatot szimuláltam le. Közben találtam egy negyediket LT1223-mal, majd ezt is megnézem.
Nálam ez jött ki, mutatom. (A hurokerősítés 6dB/oktávval esik.)

Annyi gondom lenne ezzel a gyakorlatban, hogy az 1k bemeneti ellenállást keveslem, valamint nem merném rábízni ezt a kimeneti teljesítményt egy pár TO220-as tokozású fetre.
Nálam négy pár IRFP van oldalanként a Burgumban 300W-ra.
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Hé, 9:19 /

Nem kell feltétlen 5,1V, csak azért választottam azt, mert a zenerek között annak van a legkisebb hőmérsékleti együtthatója. Meg jó egy 10V körüli táp, akkor az opamp kimenete negatívban lesz, onnan indul a vezérlés. Lehet a sima egy tranyós is, csak az a lényeg, hogy ha így külön van előállítva a nyugalmi áram, a feszültséggenerátor legyen nagyon stabil, mert a FET-eknek nagyon változhat a nyugalmi áramuk. A Feszgenerátor helyett megcsinálható áramgenerátorral is, persze annak is nagyon stabilnak kell lennie. A zener a legolcsóbb.

Nyilván lehet nagyobb bemeneti ellenállás is, mondjuk 10K, azzal még alig változnak a tulajdonságok.

Az OP37 nem igazán jó ide, mert az első töréspontja nagyon alacsony. ( Viszont van belőle sok a fiókban. ) Ezért lenne jó az LT, annak viszont kisebb az OLG. De azzal a tizedesvessző után jobbra még tud 3 nullát. És ezt 20kHz-en 40V kimenetnél.

KD 120W-ot csinál egy pár IRFP-ből. Gyanús. Te 75-öt. Ez mérlegelési kérdés. Ebben kapcsolásban nagy szerepe van a FET-ek meredekségénak. Tehát nem mindegy.
A hozzászólás módosítva: Hé, 9:22
(#) Karesz 50 válasza compozit hozzászólására (») Hé, 9:54 /

Szimulátorban szerintem nincs jelentősége a nyugalmi áram hőfokfüggőségének, ez huszadrangú kérdés most.
Leszimuláltam LT1223-mal is a rajzod szerinti kompenzációkkal. A nyugalmi áram 100 mA.
Következő: »»   26 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem