Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrohullámú sütő javítás, magnetron csere, stb.
Lapozás: OK   147 / 148
(#) Tylla1 válasza Gafly hozzászólására (») Nov 25, 2025 /

Köszönöm!
(#) pipi válasza Tylla1 hozzászólására (») Nov 25, 2025 /

Hali. Belül a csillámlap hogy néz ki,nem koszos, kormos?
(#) Tylla1 válasza pipi hozzászólására (») Nov 25, 2025 /

Szia! Ahogy láttam ebben nincs, csak egy fehér műanyag ajtó takarja a magnetron antennát. Szerintem az van olyan anyagból, amely kiváltja a csillámlapot...és az teljesen tiszta.
(#) metabo123 hozzászólása Dec 8, 2025 /

Whirpool AVM 600/WH kondenzátor csere

Sziasztok!
Adott a fent nevezett mikró, ami működik csak nem melegít.
Méregettem és oda jutottam, hogy zárlatos a nagyfesz kondi. Az eredeti, immár zárlatos kondi 1,15 µF-os. Nekem volna egy hibátlan 0,95 µF-os amire ki tudnám cserélni. A kérdésem, hogy mennyire kritikus az érték, magyarán cserélhetem-e kisebb értékűre.

(Volna 1 µF-os is, de azzal az a gond, hogy a kondi kapcsain kivezetésenként csak két csúszósaru csatlakoztatható, az eredetin meg hármat kellene.)

Köszönettel.
(#) Ge Lee válasza metabo123 hozzászólására (») Dec 8, 2025 /

Menni kell neki azzal is.
(#) metabo123 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 8, 2025 /

Köszi a választ!
Akkor kipróbálom azzal...
(#) moltam hozzászólása Dec 14, 2025 /

biztosíték

Helo.
Találkozott már valaki időszakos zárlattal? Kimegy a betáp bizti, legtöbbször a konnektorba dugáskor. Ilyenkor levágja az automatát is. Új biztosítékkal egy darabig hibátlan. Fura.
(#) kaqkk válasza moltam hozzászólására (») Dec 14, 2025 / 1

Kapcsitáp ? Nézd meg vagy a bemenetén lévő varisztor vagy egy pufferkondi a bűnös ....
(#) metabo123 válasza metabo123 hozzászólására (») Dec 15, 2025 /

Siker, köszönöm...!
(#) rush1979 hozzászólása Vas, 10:23 /

Mikró hiba

Sziasztok!

Van egy Samsung MW86N-SX típusú mikróm. Működik, melegít, de olyan problémám van vele hogy sokkal gyorsabban számlálja a melegítési időt. 30 másodperc kb 8 másodperc alatt telik le. A rendes időnél is az óra és perc közötti 2 pont is sokkal gyorsabban villog. Találkozott már valaki ilyennel? Lehet javítani?
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) img válasza rush1979 hozzászólására (») Vas, 11:53 /

Szia!

Ha van órajel kristály ill. oszcillátor az alaplapján, akkor én azokat ellenőrizném szkóppal. Nem tudom, hogy ez saját (MCU) időalapot használ vagy a hálózati feszültség 50 Hz-éből számolja az órajelét.
A hozzászólás módosítva: Vas, 11:56
(#) rush1979 válasza moltam hozzászólására (») Vas, 12:45 /

Ez a panel
(#) rush1979 válasza img hozzászólására (») Vas, 12:46 /

Annyira nagy szakértő nem vagyok. Egy ellenállást, kondit, diódát kitudok mérni hogy jók-e, azt ennyi.
(#) Gafly válasza img hozzászólására (») Vas, 13:02 / 1

Szerintem kettő külön (zöld és drapp) panelről beszélünk.
Kvarcot meg már régen nem tesznek.
(#) NGY válasza Gafly hozzászólására (») Vas, 13:15 /

Nekem úgy tűnik, ez egy panel, a két képen az alkatrész illetve fólia oldal.
A bekarikázott alkatrész lehet a quartz (vagy kerámia rezonátor).
A hozzászólás módosítva: Vas, 13:20
(#) majkimester válasza NGY hozzászólására (») Vas, 13:19 / 1

Ez egy három lábú kerámia rezonátor. A Quartz + két kondi helyett alkalmazható a kontroller mellet az órajel előállítására.
(#) kadarist válasza NGY hozzászólására (») Vas, 13:20 / 1

Szia! Kerámia rezonátor. De a nyákon látható pozíciófelirat megmondja.
(#) NGY válasza majkimester hozzászólására (») Vas, 13:22 /

egyszerre írtunk.
(#) rush1979 válasza majkimester hozzászólására (») Vas, 13:59 /

Akkor ez az alkatrész felelhet a hibáért?
(#) Gafly válasza rush1979 hozzászólására (») Vas, 14:05 /

Ritkán szokott így meghibásodni, de más meg nincsen ottan...
(#) rush1979 válasza Gafly hozzászólására (») Vas, 14:16 /

Gondolom ezt csak oszcilloszkóppal lehet kimérni multimérerrel nem.
(#) NGY válasza rush1979 hozzászólására (») Vas, 14:25 /

Létezik olyan multiméter, amelyik tud mérni frekvenciát, de amelyik 4 MHz környékén is tud, azok általában elég drágák.

Viszont az az alkatrész filléres tétel, egy gyors cserét megérhet, veszteni nem vesztesz vele.

Nem látom hol lakozol, de ha Budapest és nincs kedved csak emiatt rendelgetni, tudok adni. Bontott, de a próbához jó lehet.
(#) rush1979 válasza NGY hozzászólására (») Vas, 14:52 /

Most megnézve jobban ezt az alkatrészt szerintem ezt cserélték már. Az se biztos hogy ilyen volt eredetileg benne. Úgy kaptam ezt a mikrót, előéletét nem ismerem.
(#) Kovács Tibor hozzászólása Vas, 16:23 /

Mikro pár másodperc után lekapcsol

Sziasztok!
BOSCH beépíthető mikro (em8p012hvb) bekapcsolás után 1-2másodperccel kikapcsol. Valami védelmi ok miatt lehet vagy egyszerűen vezérlő hiba? próbáltam úgy hogy lehúztam a sarut a trafó primer oldaláról, (tehát elvileg semmi terhelés nem lehet) mégis ugyanaz a jelenség.
Kapcsolási rajzom nincs, van öteletetek?
(#) Gafly válasza rush1979 hozzászólására (») Vas, 18:04 /

Kis szerencsével tényleg az lehet, hogy aki cserélte beletett éppen ami volt a fiókban, és örült hogy működik a készülék.
Ha megszámolod, hogy mennyivel jár gyorsabban az órája, akkor ki lehet találni, hogy mekkora frekvenciájú kellene bele. Vagy levadászol egy Service Manualt a netről.
Én látatlanban valami ilyesmire gondolnék. Kis szerencsével kettő lábú is jó lehet.
De ha tudjátok, hogy ez a dilije, akkor meg lehet szokni, mint a 24 órás vagy visszafelé forgós órát is.
(#) img válasza rush1979 hozzászólására (») Vas, 19:19 /

Az XTL1-el jelölt kristály oszcillátor frekije 8 Mhz.

elölről - hátulról és ahol látszik.
(#) uniman válasza rush1979 hozzászólására (») Vas, 19:26 /

Ilyen is meg olyan is lehet benne: Bővebben: Link
(#) rush1979 válasza uniman hozzászólására (») Vas, 20:40 /

Igen, néztem én is hogy szerelik kristállyal és kerámiával is, csak az nem tudtam eddig hogy milyen frekvenciájú kell bele, mert ami benne van nem biztos hogy megfelelő, de ezek szerint 8mhz 3 lábú kerámia kell.
(#) Gafly válasza rush1979 hozzászólására (») Vas, 21:02 / 1

Eredeti kérdésed szerint pont nem:
Idézet:
„30 másodperc kb 8 másodperc alatt telik le. A rendes időnél is az óra és perc közötti 2 pont is sokkal gyorsabban villog.”
(#) img válasza Gafly hozzászólására (») Vas, 22:05 /

Valóban használható kristállyal és rezonátorral is, viszont a tápját is ezek szerint kell alakítani:
Következő: »»   147 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem