Fórum témák
» Több friss téma |
Úgy van ahogy majkimester írja.
Pl. a 18F1320-nál open-drain az RA4 kimenet, vagyis kell felhúzó ellenállás, lásd adatlap 8. oldal. A 18F14K22-nél az RA4 "rendes" kimenet mint a többi, lásd adatlap 10. oldal. Érdemes ezeket mindig megnézni az adatlapban. Én anno amikor elkezdtem ezzel foglalkozni, a 18F1320-nál szaladtam be ebbe, és nem értettem hirtelen mit rontottam el.
Ezt úgy érted, hogy ha le akarom húzni akkor kimenetre állítom, ha nem akkor bemenet?
Gondolom az nem működik hogy kimeneten magas szintet ad és a vonalon lévő külső tranzisztor meg lehúzza.
Igen,
PORTA,RA4 = 0 és TRISA.RA4-et váltod. TRISA.RA4 = 0 -> kimenet, tehát GND-re húz TRISA.RA4 = I -> bemenet, azaz nagy impedanciás Az nem megy, hogy normál kimenetnél te magasba a külső tranzisztor meg alacsonyba akarja húzni. A gyengébb (ami Murphy szerint a kontrolleren belüli) tönkre is megy.
Szuper, Köszi az infót. Így már jó lesz.
Progi fordítása HEX reÜdv mindenkinekSajnos nagyon kezdő vagyok a programok világában de szeretnék építeni egy áramkört pic16f887 ic vel. Az AI vel írattam egy programot amit szeretnék kipróbálni de sajnos nem HEX fájlt küldött így nem tudom beégetni az ic be.Esetleg valaki letudná nekem fordítani. Erről lenne szó:
Előre is köszönöm a segítségeteket A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2026
Moderátor által szerkesztve
Pancsolj, lásd melléklet. A konfigurációt kiegészítettem, mert hiányos volt, erre:
A programot nem ellenőriztem semmilyen formában, csak fordítottam (ingyenes verzójú XC8).
Mármint parancsolj és ne csak pancsolj.
Hálás köszönet a pic et megrendeltem ha megérkezik már próbálom is ki.
PIC16F684 SMD fűtSziasztok!Meglepve tapasztaltam egy kütyümnél, hogy a PIC felforrósodik, miközben minden dolgot hibátlanul csinál, pedig a program elég bonyi, szinte minden lábat és perifériát megdolgoztat. Leválasztottam róla az összes be/kimenetet, de a hiba megmaradt, folyamatosan felvett 260 mA-t. Procicsere után a kütyü hibátlanul működik. Tapasztaltatok már hasonló jelenséget, vagy van erre szerintetek magyarázat?
Teszteld le a kimeneteket hogy nem zárlatos-e valamelyik.
Mint írtam, akkor is csinálta, ha minden ki/bemenetet leválasztottam...
Attól hogy megszüntetted az esetleges zárlatot a már tönkrement (belsőleg bezárlatosodott) mikrovezérlő nem fog megjavulni. Amint azt tapasztalhattad is, csak a csere segített. Bár jellemzően nem szokott túl érzékeny lenni, de azért tönkre lehet tenni egy mikrovezérlőt. Ha esély van arra, hogy "szkanderozni" fog a mikrovezérlő valamelyik perifériával, akkor célszerű áramkorlátozó ellenállásokat beépíteni a mikorvezérlő láb(ak) és a perifériá(k) közé.
A kontroller beforrasztása előtt célszerű a bemérés 2. és 3. lépését elvégezni. A forrasztás után érdemes a lábak közötti zárlatokat megkesesni.
Kösz, ez mind triviális, de akkor az új PIC miért nem halt bele? Az áramkörön semmi változtatás nem történt.
Ja, és csere előtt persze végigmértem, szkópoltam az összes láb jelét, mind hibátlan volt. Szkanderezésnek, szinthibának semmi nyoma nem volt. A hozzászólás módosítva: 12:37
Bocs, de nem igazán értem, hogy ez hogy jön ide... mármint a PICKit2 klón?
Az hogy végigmérted és szkópoltad a lábakra menő jeleket, csak azt jelenti, hogy a mérések alatt nem találkoztál rendellenes dolgokkal. Attól még más alkalommal előfordulhatott közeli villámcsapás, földeletlen asztali PC-vel történő összecsatlakoztaskori túlfeszültség, tápegységen keresztüljutó hálózati zavar, meg még ezernyi más dolog.
Ha elovasod a bemérés rész 2. 3. pontjait, rá fogsz jönni...
Ha a "Bemérés" 2. és 3. _bekezdéseiről_ van szó, akkor sem találom relevánsnak az én esetemre nézve. Én ott csak egy 7. pontot látok, de az egész anyagot persze nem olvastam végig.
Már leírták hogy zárlatba mehetett valamelyik kimenet vezérlője.Én is erről beszéltem. Ezért írtam hogy teszteld le. Írj rá egy programot, ami kapcsolgatja a lábakat és nézd meg logikai analizátorral vagy egy LED-el hogy kiadja-e a feszültséget a lábakra. Alapból én azzal kezdek feléleszteni egy elkészült modulomat, hogy írok rá egy láb tesztelő programot.
Kösz a választ, meg mindenkinek, aki foglalkozott vele. Úgy látom, bővebben le kell írnom a történetet, hogy minden aspektusa érthető legyen.
Szóval ez egy általam, egy megrendelőmnek fejlesztett kütyü, amit ő sorozatban gyárt (valahol 400 darabnál jár). Teszteléskor futott bele ebbe az egy forrósodósba, elhozta hozzám. A procikat tőlem viszi beégetve. Villám nem érheti őket, legfeljebb statikus csapás, ezt nem zárnám ki teljesen. PIC-ekkel 28 éve dolgozom, ilyen esetem sem volt még. Beméréskor sem valószínű a meghibásodás. Amikor nekiláttam, először a funkcionális működést ellenőriztem: mindent hibátlanul csinált. Ezután szkóppal végignéztem a proci összes lábát, ott is minden abszolút rendben volt. Ezután újraégettem (a panelen ki van alakítva az ICSP csatlakozás), és továbbra is hibátlan volt minden, csak a proci forrósodott. Ezután döntöttem a csere mellett. Az új proci a sorozatban égetettek közül került ki, azaz teljesen azonos FW volt benne. A kütyü hibátlanul elindult, az áramfelvétel normális lett, a proci hideg maradt. A procit (SMD) lábak nélkül vágtam ki a panel kímélése érdekében, de még nem dobtam ki. Lehet, hogy megpróbálom behuzalozni egy teszt erejéig, pl. megpróbálok ránézni Pickit2-vel, mérve az áramfelvételét is.
Biztos, hogy valami történt vele "útközben". Évekkel ezelőtt volt olyan, hogy megcsináltam egy komplett LED kijelzős áramkört megrendelésre. Leteszteltem, elküldtem postán a gazdájának és utána szólt, hogy nem működik rendesen. Visszakerült, tényleg nem működött. Átnéztem mindent, semmit nem találtam rajta, de a PIC nem válaszolt többé az égetőnek sem. Felütöttem egy újat, betettem a helyére és működött megint. Soha nem derült ki, hogy mi történt vele.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |