Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD TV probléma

Témaindító: ReFi, idő: Szept 17, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   223 / 223
(#) user1914 válasza kl1234 hozzászólására (») Feb 2, 2026 /

Nem lehet a BGA hőlégfújáskor fújódott le?
(#) img válasza kl1234 hozzászólására (») Feb 2, 2026 /

Én még nem láttam magától eldiffundáló ellenállást, max. ha akkora túlfeszt kapott, hogy elégett, de annak is nyoma volt. Az ilyeneket általában vagy észrevétlenül lesodorják vagy leütik, aztán elfelejtenek szólni róla. Mint pl. a VGA-kon és alaplapokon a PCIE csatlakozó mellett, stb.
(#) proba válasza user1914 hozzászólására (») Feb 2, 2026 /

Előbb volt a hanghiba, azért fújkálta a BGA-t....
(#) img válasza proba hozzászólására (») Feb 2, 2026 /

Igen, a hanghiba volt a kiindulási pont.
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Feb 3, 2026 /

Bár ha szigorúan vesszük úgy is történhetett, hogy BGA hibás volt, azt fújkálásnál meg távozott az ellenállás, ismét csak hanghibát okozva....
(#) Moderátor hozzászólása Yaska hozzászólására (») Feb 4, 2026

Egy kérdést csak egyszer, egy helyen teszünk fel!
(#) 13_Balu50 hozzászólása Feb 11, 2026 /

Thosiba 32

Sziasztok !
Adott egy 13 éves TOSHIBA 32E2533D LCD TV háttér világítása megadta magát. 3 ledsor van benne soronként 8 db 3V led van benne, mindegyik ledsoron 2db led ment tönkre. Beforrasztottam hozzá hasonló ertékü ledeket ezt már sokadjára megtettem, de mindig ezek közül hibásodik meg valamelyik. Ha labortápra rakom 24 V-ra mind a hámat párhuzamosan nem hibásodik meg és 70-80mA az áramfelvétele ami normális mert a 3 nak 250mA van a panelra szitázva. Aztán ha a saját tv.ről kapja induláskor 24 V, aztán pár másodperc mulva felugrik 31 V ra aztán szintén pár másodperc mulva 18-19 V- ra áll be ekkor normális a fénye, de 31 V nál jelentősen túl van terhelve ilyenkor van vége valamelyik lednek.
Ez gondolom nem természetes , mit lehetne tenni ? Magáról a led driver meghajtóról nem találtam rajzot az 1 ledsor 1-5 pin, a 2 ledsor 2-6 pin, a 3 ledsor 3-7 ről kapja a meghajtást. Viszont bármely ledsoron elszáll egy led a led driver gondolom letilt.
Valaki találkozott e ilyen problémával. ha újra cserélném a 3 ledsort ez a hiba megszünne vajon, vagy hamarosan a abban is megadná magát a leggyengébb láncszemnek tünő led, mert akkor hagyom az egészet.
(#) Ge Lee válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Feb 11, 2026 / 1

Önmagában a led csere akár jó is lehet, de én hosszú távra sem csinálnék olyat, mindig össze szoktam kötni a driver áramának csökkentésével. Már az is elég, ha 15-25%-ot csökkentesz az áramgenerátor áramán, ez általában egyetlen ellenállás cseréje vagy mósosítása.
Elvileg egyben kéne menni a 3 sornak, nem külön külön áramgenerátorokról, és nem párhuzamosan hanem sorosan, de azt a TV-t nem ismerem.
(#) 13_Balu50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2026 /

Igen de melyik az ? a led driver környéken megpróbálom megkeresni, mivel rajz nincs. Végső soron az is lehet hogy sorba van kötve a 3db ledsor, ennek utánna nézek kiveszem a tápot és megnézem a hátoldalán a nyákot.
(#) uniman válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Feb 11, 2026 /

Sőt...kép sincs a tápodról, infó az azonosítójáról. Az alapján lehetne több infót keresni!

VLED.jpg

(#) Remci válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Feb 11, 2026 /

Bővebben: Link

Ha ilyen van benne,én nem szórakoznék egyenkénti led cserével, sose szokott jó lenni. Cserélném kompletten az egészet. A menüben a háttér világítás értékét vissza szoktam venni 80%-ra és így évekig működik.
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Feb 11, 2026 /

Igazad van sorba van kötve a 3 ledsor a hátoldalán egyértelmüen látszik.
(#) 13_Balu50 válasza uniman hozzászólására (») Feb 11, 2026 /

Igen olyan mint a képen. A hátoldalon BD9486F ic van benne, melyik lábán lévő ellenálláson kell változtatni, hogy csökkenteni tudjam az áramgenerátor áramát.
(#) Ge Lee válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Feb 11, 2026 / 1

Általában az áramgenerátor vége egy FET, annak a source lábán van egy 2W-os ellenállás.
(#) 13_Balu50 válasza Remci hozzászólására (») Feb 11, 2026 /

Oke azt tudom hogy ott vissza lehet vennei, vissza is van, de bekapcsoláskor megugrik a fénye és akkor pár bekapcsolás után vége.

2 db. fet van az egyik pozitivra megy vagyis az 1 pinre. Rakok fel képet.
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Feb 11, 2026 /

Itt van a kép

Ha jól gondolom a 2R40 es ellenállásokból vegyek le egyet (mivel párhuzamosan vannak) igy nő az ellenállása, ezáltál kisebb lesz az áramgenerátor árama ?

A másik fetnek (P0920AD) is az S lábán ami a FET tuloldalán van van egy kb 2 w-os kis ertékü ellenállás pár tized ohm amelyik a 22µF/250V negativ ra megy.
(#) Ge Lee válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Feb 12, 2026 /

Nagy eséllyel igen, de meg kell mérni a ledek áramát előtte is meg utána is, hogy kisebb lett-e és mennyivel.
(#) 13_Balu50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 12, 2026 /

A TV a saját tápjáról bekapcsolásnál a 3X8 darab led sorban 80mA vesz fel 60V on, Aztán kb 5 másosdperc után elkezd növekedni a feszültség és az áram is 90V/ 130 mA ig, aztán itt betilt. A feszültséget egy Voltcraft M-3630B vel mértem, holnap megnézem szkóppal, kiváncsi leszek rá.
Labortápom csak 24V ig mér. igy azzal ledsoronként (8 db led) mértem, ami 24V/70 mA lett, kevesebbet 10mA el de igy is eléggé fényesen világit.
(#) Remci hozzászólása Feb 12, 2026 /

Samsung smart tv

Sziasztok!
Egy Samsung smart tv a videón látható hibát produkálja. A kijelzőn a fény ütemesen villog. Mielőtt szétszedném, érdekelne a véleményetek hogy ez mitől lehet, illetve merre induljak el a hiba keresésben.Bővebben: Link
(#) kadarist válasza Remci hozzászólására (») Feb 12, 2026 /

Szia! Csinálj egy gyári visszaállítást vagy szoftverfrissítést. Az ilyen jelenségek meg szoktak oldódni ettől.
(#) Remci válasza kadarist hozzászólására (») Feb 12, 2026 /

Szia!
Köszönöm, megpróbálom.
(#) Remci válasza kadarist hozzászólására (») Feb 12, 2026 /

A gyári visszaállítást meg csináltam, most nem villódzik a kép. Köszönöm.
Következő: »»   223 / 223
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem