Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrohullámú sütő javítás, magnetron csere, stb.
Lapozás: OK   148 / 149
(#) uniman válasza rush1979 hozzászólására (») Jan 26, 2026 /

"8 MHz-es kell"...a fotódon meg 4 MHz-es van, és mégis gyorsabban ketyeg!
Hogy is van ez...majd valaki elmagyarázzza? (Fel/"al"harmonikusok...?)
(#) img válasza uniman hozzászólására (») Jan 26, 2026 /

Több hardver verzió lehet ebből a mikróból mert közben láttam 6 MHz-el szereltet is (ha jól láttam, mert a fotó minősége csapnivaló volt).
(#) rush1979 válasza img hozzászólására (») Jan 29, 2026 / 2

Köszönöm mindenkinek a segítséget, megoldódott a probléma. Ki lett cserélve a rezonátor egy ugyanolyan 4MHz-esre. Mostmár tökéletes működik.
(#) Kovács Tibor válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Jan 29, 2026 /

Sziasztok!
Erre semmi ötlet?
Az összes lényeges rész kipróbálva, minden jó. Magnetron rész külön megtáplálva jó, ventillátor jó, tányérforgató jó. Hővédelmek átadnak. Valójában a vezérlő nem húzza tovább a reléket. Külön relé a magnetronnak, a ventinek és a lámpának. Van esetleg ötlet hogy aktiválódik valami védelem vagy egyszerűen rossz a vezérlő? DE akkor miért indul el? Ha nyomva tartom a start gombot akkor is leold.

IMG_8068.jpeg

(#) zolika60 válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Jan 29, 2026 /

Mi csinálja az időzítést? Rajzod van róla? Némelyik gépben van belül.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2026
(#) granpa válasza uniman hozzászólására (») Jan 29, 2026 /

Mostanában a mikróm erős csattanással indul (néha). Amúgy rendesen működik, se melegedés, füst, zörej, szag, semmi. Vajon végét járja? (nem mai darab)
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2026
(#) Kovács Tibor válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 29, 2026 /

Nincs rajzom és ez a fő gond! Amúgy a lényegi része teljesen standard, pont a vezérlő az ami egy homály és m inden gépben más. Mint a fotón látszik egy elektronikai panel a hátoldalán SMD alkatrészekkel, LED kijelzővel...
(#) Gafly válasza granpa hozzászólására (») Jan 30, 2026 /

Húzzad meg a csavarokat, ami az lemezeket rögzíti.
Szerintem ez még az a szentesi kegytárgy, amit a szüleimnek vettem annó, nagyjából húsz éve lehetett...
Full analóg, örök élet meg egy nap.
(#) uniman válasza Gafly hozzászólására (») Jan 30, 2026 / 1

"Analóg"...a digitális az On/Off (1/0), az analóg 0%-100%...vagy nem?
Ha "mechanikus", abban az érintkezők el tudnak kopni, pl. az időzítőben.
Vannak árámhatárolós indítással rendelkező mikrók, meg van pár típus, amiből ezt kihagyták.
Az utóbbiak hangosabbak lehetnek indításkor, meg nem maximális teljesítményen használva működés közben is.
A lemezburkolatot kevés csavar rögzíti, de láttam olyat is, ahol az érintőleges felületeken volt valami rezgéscsillapító anyag (filc, gumi-, szivacs-féle).
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2026
(#) Kovács Tibor válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 2, 2026 /

Hátha valakinek segít mert pont ugyanígy jár....
Megvan a hiba, ami tök egyszerű de a diagnosztika teljesen félrevezető volt (legalábbis az én gyakorlatomhoz képest)
Gombnyomásra indult ahogy kell de kb 1 másodperc múlva leállt (és ezt 10-ből tízszer ugyanígy), ebből azt gondoltam hogy valami védelem aktivizálódik. De mivel semmilyen érzékelő nem kapcsolódott a vezérlőpanelhez, így ezt kizártam. Megmértem az ajtókapcsolókat és az egyiknél pár tized ohm helyett nagyobb ellenállás volt és ez azt a hibát produkálta hogy elindult de az üzemi áram hatására megszakadt a magnetron megtáplálása.

Az egyébként megszokott hogy a két ajtókapcsoló közül mindkettő a főáramkörben van, egyik sorosan a másik pedig a megnetronnal párhuzamosan? A harmadik pedig a vezérlőnek ad jelet.
(#) erbe válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Feb 2, 2026 /

Biztonsági funkció. Ha nyílik az ajtó, a párhuzamos rövidrezárja a magnetront. 2 db sorban szintén. Ha egyik összeég, a másik még szakítson.
(#) tothgyula válasza erbe hozzászólására (») Hé, 11:05 /

Samsung GW76N mikrosütő kiverte a biztosítékot(12A).Régi készülék,kitakarítottam a portól,tettem új biztit, most jó.Mi okozhatta a belső zárlatot?A villanyóra szekrényben is lement a 16A-es kismegszakító.Köszönöm.
(#) kadarist válasza tothgyula hozzászólására (») Hé, 12:41 /

Szia! Zavarszűrő kondenzátorok szoktak így viselkedni. Belül zárlatos lesz, de azonnal meg is gyógyul.
(#) tothgyula válasza kadarist hozzászólására (») Hé, 18:06 /

Köszönöm!
(#) ftirius hozzászólása Sze, 10:13 /

Tányérforgató

Sziasztok!
Biztosan találkozott már más is azzal a "problémával", hogy az általam ideálisnak tartott melegítési idő leteltekor (30mp az adott esetben) a tányérra tett kv-s pohár pontosan a legtávolabbi ponton áll meg.
Mivel lehetne egy hajszállal lassítani a forgását vajon?
(#) tki válasza ftirius hozzászólására (») Sze, 10:20 / 4

Esetleg ha középre teszed ezzel megszüntetve a probléma keletkezésének egyik alapfeltételét? : -)
(#) Skori válasza ftirius hozzászólására (») Sze, 10:54 / 2

Az egyik módszer, hogy a behelyezési pozícióval korrigálsz. Azaz a kívánt végállapot eléréséhez a kiindulási helyzetet változtatod meg 180 fokkal.
Persze elektronikus megoldás is elképzelhető. Pl. a tányérforgató motortól elveszed a tápot 15 mp után 0,5 másodpercre. Ekkor megfordul a tányér forgásiránya és 30 mp után pont ugyanott lesz a pohár ahol beraktad.
Ha saját vezérlést készítesz a mikróhoz, akkor automatizálható, hogy tetszőlegesen beállított idő esetén is, a félidőnél váltson forgásirányt.
A hozzászólás módosítva: Sze, 10:56
(#) Ge Lee válasza ftirius hozzászólására (») Sze, 11:01 / 2

Ebből a helyzetből én éppen előnyt szoktam kovácsolni. Az 1 pohár (nem bögre) tea úgy lesz nekem jó, ha 24 másodpercre teszem be, épp annyira amennyi idő alatt körbe fordul a tányér. Ezért nem is középre teszem hanem az ajtó elé, így majd onnan is veszem ki.
Természetesen a forgó időzítős mikrón nem nagyon lehet a 24 másodpercet beállítani, nem is szoktam, csak a faliórát nézem.
(#) erbe válasza Skori hozzászólására (») Sze, 13:45 /

Amit eddig láttam forgatómotort, azok csak egy irányba tudtak forogni. Reteszes indítású kisfordulatszámú szinkronmotor. Mint a régi óra és időzítőmotorok.
(#) Skori válasza erbe hozzászólására (») Sze, 18:41 /

Amit meg én láttam az retesz nélküli. 2db mikro van itthon, mindkettö olyan, hogy minden indításkor megváltopzik a tálca forgásiránya.
(#) Gafly válasza erbe hozzászólására (») Sze, 19:40 /

Igazándiból más technikák is vannak az egyenletes melegítésre a tányérforgatás mellett.
Lehet azok még akár jobbak (drágábbak?) is lehetnek.
Csak példa.
(#) erbe válasza Gafly hozzászólására (») Sze, 21:36 /

Nemrég cseréltem egy B... mikróban kvarc grillcsövet. Az egyik apró darabokra robbant. Gondolom, ráfröccsent a kolbászból a lé. Ráadásul eredetit kellett hozatni, mert 2 db-ot kötöttek sorba. Elég szutykos volt mindkettő a ráégett zsírtól és egyéb fröccsenésektől.
Amit idéztél, az meg azt írja, hogy a kvarc grillcső nem szennyeződik. Öntisztító. Biztos más kvarc.

Skori:
A mienk 30+éves Orion. Azóta mindig ugyanabba az irányba indul el. Néhány tucatot javítottam is, azok is mind arra forogtak. De ez nem zárja ki, hogy más gyártmány ne foroghatna fordítva. Hiszen a másik féltekén még az örvény is fordítva forog.
(#) Gafly válasza erbe hozzászólására (») Sze, 22:06 /

Nem erre gondoltam, hanem hogy nem feltétlenül a tányérnak kell forogni.
Felsőbbrendű szerint:
Idézet:
„A keverőkerék (stirrer) nem csak alul helyezkedhet el. Sőt, a kialakítástól függően többféle elrendezés létezik a hullámok szórására:
Felső elhelyezés (Top Feed)
Gyakori megoldás, hogy a keverőkerék a sütőtér mennyezetén, egy műanyag vagy kerámia borítás mögött található.
Működése: A magnetronból érkező hullámokat a fenti forgó lapátok verik vissza és szórják szét minden irányba.
Előnye: Mivel felül van, kevesebb eséllyel érintkezik kifröccsenő étellel, mint az alsó változat.
Alsó elhelyezés (Bottom Feed)
Ez a "flatbed" (sík aljú) mikrók legtipikusabb formája.
Működése: A keverőkerék a sütő alján, a kerámia főzőlap alatt forog.
Előnye: Közvetlenül alulról éri az ételt a sugárzás, ami bizonyos ételeknél (pl. folyadékoknál) hatékonyabb hőeloszlást biztosíthat.
Kettős vagy oldalsó megoldások
Bár ritkábbak az otthoni modellekben, léteznek más technológiák is:
Kettős betáplálás: Néhány professzionális vagy ipari készülékben egyszerre van alul és felül is keverőmechanizmus a maximális egyenletesség érdekében.
Hullámvezető csatornák: Bizonyos modellek nem egy ventilátorszerű kereket használnak, hanem a sütő falában kialakított speciális járatokon és több nyíláson keresztül vezetik be a hullámokat, hogy azok eleve több irányból érkezzenek.
Összegezve: A modern, forgótányér nélküli mikrók nagy része a sütő aljába rejti a technikát, de a felső keverőkerék is teljesen bevett és hatékony megoldás a gyártók körében.”

Ugyanakkor abban teljesen igazad van, ( engem is nagyon lecseszett egyszer a szerelő) hogy azt az
Idézet:
„öntisztító és gondozásmentes”
dolgot nem kell ám komolyan venni.
(#) tki válasza Gafly hozzászólására (») Sze, 23:21 /

Emlékszik valaki a régi orosz mikrosütőkre? Abban sem volt forgótányér. Lehet, hogy a színfalak mögött forgott valami, mindenesetre akkora állóhullámok voltak benne, hogy kabátot lehetett volna akasztani rájuk.
(#) sany válasza Ge Lee hozzászólására (») Sze, 23:22 /

Hi-hi !Én középre szoktam tenni mindent. Eddig rosszul csináltam.
(#) granpa válasza tki hozzászólására (») Csü, 9:14 /

Viszont bírták a vasat. Barátomnál láttam, (inox)kanállal együtt tette be a literes üveggel a teát és simán melegítette a teát, semmi balhé.
(#) uniman válasza granpa hozzászólására (») Csü, 10:24 /

Szia! Az én egyik mikróban még a forgótányér is "vas"-ból van...a másikban meg nincs semmi, középre helyezett fémrácson melegítem a kávét. De ebben felül középen van egy gumiszíjjal hajtott fémpropeller antenna, ami szétsórja a hullámokat. Ez egy üvegbúra mögött volt, de a búra már részben elolvadt, lyukas.
(#) tki válasza granpa hozzászólására (») Csü, 16:10 /

Ha nem túl konkáv az a kanál, nincsenek rajta árkok, peremek, mély karcok és elég vastag, akkor végül is eloszlanak az örvényáramok, nem melegítik agyon, nincs szikrázás, és az a mikró amúgy is elég gyenge volt - legalábbis a miénk... szóval elképzelhető.
(#) tki válasza uniman hozzászólására (») Csü, 16:21 /

Ha már ennyi szó esett a mikróról, nekem a legfurcsább élményem egy Samsunggal esett meg. Jóval több mint egy évtizede használtam már és nagyon szerettem, mert elég volt rávágni a manuális időbeállító közepén levő gombra, azonnal elkezdett melegíteni, majd ráértem _utána_ kitalálni, hány másodpercre állítsam tekergetéssel, ill. a teljesítményt is simán, mesterséges szoftverakadályok nélkül be lehetett állítani, ha kellett, működés közben (ezeket kötelezővé tenném...)

Nem éreztem, hogy túlságosan öregedne, elég tiszta is volt, de egyszer csak azt vettem észre, hogy egy ártalmatlan, pár perces melegítés során belül valami fehér, nyúlós dolog ereszkedik, csöpög az ételre. Na, az a sütőtér felső részén található műanyagablak volt, az olvadt le, mint egy LEGO-ból összerakott atomreaktor - miközben még működni látszott. Meg sem próbálom kitalálni, mitől történt, és akkor valahogy nem is álltam neki nyomozni.
A hozzászólás módosítva: Csü, 16:23
(#) uniman válasza tki hozzászólására (») Csü, 19:42 /

Bizonyára szennyeződött volt a ráfröccsenő ételmaradékoktól, így az felizzott és elolvadt. Talán még lángolt is egy kicsit...
Enyémben az üvegbúrából is elcsöppent némi anyag (még az előző tulajnál).
A hozzászólás módosítva: Csü, 19:44
Következő: »»   148 / 149
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem