Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Lehet, hogy én látom rosszul a pozíciószámokat, de szerintem nyugodtan helyettesítheted mind a négyet.
Köszönöm gyors válaszod. Ők lennének azok meg ugye alul a másik kettő.. Ja 929... elírtam
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2025
Igen, kis mértékben módosítja az IGBT meghajtó áramkört, de működnie kell.
Köszönöm meg Fercinek is hogy besegítetek. Megjöttek az alkatrészek. R932, 936, Q904, 905, Q906, 907 valamint a D911 dióda ment tönkre. Nedvesség jutott be és alul zárta Q907 G-C lábakat. Ránéztem szkóppal a Gate trafóra és megy a négyszög primeren és mindkét szekunderen. Holtidő is megvan. Hogyan teszteljem a meghajtást az IGBT-k nélkü.? Nem szeretném elfüstölni őket. Nem értem az U900 - 901F szerepét a meghajtásban.
Idézet: „Nem értem az U900 - 901F szerepét a meghajtásban.” Csupán jelerősítő szerepe van. Ha ismernénk az előtte levő áramköri részeket, akkor talán jelformáló szerepe is lehetne. Meredekebbé teheti a négyszögjel fel és lefutását.
Üdv.
Beraktam a meghajto tranzisztorokat, meg a hibás ellenállásokat az IGBT meghajto fokozatban. Kegyeg 120kHz en, ilyen jelalakot kaptam. Az egyik nem tetszik. Ránéznétek hogy merre keressem a hibát.?
Nekem a másik sem tetszik.Ha beraknád a rajzát talán segíteni is tudnánk.A meghajtásban van a probléma.Na meg hogy hol mértél?Meg hogy?A két jel mintha külömböző kitöltéssel menne.Félhídnál ez nem lehetséges.Rajzot.
Bővebben: Link A rajz.
Az IGBT k közös emiter pontjátol TP908 mértem a gétekre. TP906 TP909 ( nem forrasztottam be öket) Egyforma a kitöltés. Eltoltam egymástol függölegesen a két csatornát hogy jobban látszodjon a hiba.
Mérj a gét trafón a kimenetén köss le mindent.Ha ott ennél szebb a jel,akkor a 906-909 és a gét között van a probléma.
Rendben. Holnap megejtem a mérést. Mára már nem smd -zek.
Az egészet egy beázás okozta also IGBT G-C zárlat alulrol a panelon..
Na jol benéztem..
Letisztult fejjel kivilágosodott. Nem jo helyen tapogatoloztam. Elnéztem a rajzot. Nem közös a két IGBT emitere, hanem E-C. Igy a rossznak itélt jel az egyik kolektorárol és a másik géjtjéröl jött, ![]() Nem tudom megjeleniteni szkopon mindkét jelet mert akkor zárlatot csinálnék. Azért van némi tüske a le föl futásnál. Nemtudom ez igy mehet e vagy nem.? A két IGBT meghajtása:
Rendben. Mennek az IGBT k. Hütöborda nélkül éleszthetem terhelés nélkül?
Egyáltalán nem. Egy pillanat alatt elmelegszik.
Összeszerelve élesztettem, nem mertem rizikozni. Jo lett a táp.
Melegedést nem tapasztaltam, jok lettek a 47 ohmos ellenállások a 49,9R helyett. Köszönöm segitségeteket. TV tápSziasztok, ide teszem fel kérdésem, mintsem TV-s topikba. A hiba egy TV tápja, ami nem működik. Röviden, alapokat szeretném megtudni-megismerni, hogyan induljak el máskor. A Panel RSAG7.820.8751, amihez rajz nincs. A trafó szekunder oldalán rögtön az egyenirányitó egyik diódája zárlatos volt. Egyik videón a fickó cserélte, a táp rögtön ment, nálam nem. Szekunder egyik ágán sincs semennyi feszültség, egy pillanatra sem. Egy DP2303 vezérli a primer kört. Adatlap szerint a VCC feszültsége megvan. Mit kellene mérnem az IC vezérlés utántól , hol akad meg a dolog, miért nem kapcsol a trafó?Vizuális pörkölődést nem látni. Mi köze lehet hogy a primer körön zárlatos dióda után, a táp már meg se próbál indulni? Kattogást sem hallani, hogy próbálna indulni.
Szia! Esetleg a szekunder oldalon zárlatos dióda, kondenzátor?
Mértem, nincs. Kulsőt tápot ha teszek a szekunder dióda utáni részre, az alaplap működik.
Át kell mérni a kontroller IC környezetét és ha minden jó, akkor lehet, hogy maga az IC a rossz. Bővebben: Link
Igen, ezt én is tudom hogy át kell mérni az IC környezetét. Azt nem hogy van e konkértum, hogy mit. Jelek-impulzusok-értékek. Mármint nem konkrét alkatrész értékek.
Vagy tényleg az a megoldás, hogy kiszedegetem egyesével, és mérem az értéküket?
Az esetek 90%-ban a primér oldali FET döglik meg.
Nem zárlatos, nem szakadt, ilyennel mértem, ilyen értéket mutatott.
Ilyennel, nem biztos, hogy jol mérsz. Azokon a tranyokon ( nem thdom mennyi van benne) több mint 400 Volt van, s ami a légerdekesbb Europában szinte elérhetetlenek a legjobbak. Nemrégen volt ilyen munkám 3 nagyteljesitményü táp - más más berendezésben ment tönkre, mindegyikben a primér oldali FET volt a ludas. Tipus szerint nem találtunk semit, a helyettesitöböl is csak két forràsban voltak a listán, de nem volt szállithato. Kinábol vettem ( csak zárojelben az europai árak 1/10 ért postával együtt.).
Még a Standby áramkör vizsgáld meg, lehet, hogy az blokkolja A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2026
Kattogó tápIc csere után végülis jó lett. De most egy másik táppal akad gondom. A szekunder oldali elkó púpos volt, cseréltem. De a táp Csak kattog, néha beviágít a led, néha nem, de a kattogás állandó. Mértem primer elkókat, jók, próbáltam más szekunder elkót, de úgyis csak próbálkozik. Mi lehet még egy ilyen tápnál ami lehúz? Vezérlője KP3210.
Nem bír beindulni, vagy nincs meg a táp az ic-nek, vagy zárlatvédelem miatt tilt. Primer-szekunder oldalon az ellenállás, diódák mérése kell. Jók az elkók? Illetve szekunder oldalon az ic tápjára rámérni mert lehet zárlatos az ic akkor szintén nem indulhat be.
CR5229Üdv.Egy kapcsitáp rakoncátlankodik velem. CR5229 ic-n alapul. Szinte a gyári ajánlott alapkapcsolással megegyezik. Indulgat de nem éled föl. Kondikat kiforrasztva kimértem, kapacitásra jónak mutatkoznak. Az ic segédtápja megvan kb 10-12V. Merre induljak a javítással.? Adatlap
Mobilról nem igazán jól látom, de a vdd on 14.8V-ot látok....
Jó a meglátásod.
Ha adok neki külső tápról 14,8V ot a VDD pontra, akkor föláled a táp. Ezt a feszültséget a primer pufferről kellene megkapja a 2 darab sorbakötött esetemben 1-1M ellenállásokról.?
Ha megindul a tápod a külső táppal, majd elveszed és megy tovább rendesen, akkor az 1+1 M talán megnyúlt kissé.
Ha a segédtáp dióda és kondi tökéletes, ez lehet csak a baj - nem éri el a feszültség az első pillanatokban a 14,6-14.8 voltot.
Azok az ellenállasok lehet megnyúltak, vagy a kondija mégse jó
|
Bejelentkezés
Hirdetés |