Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása

Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   191 / 191
(#) bbb válasza uniman hozzászólására (») Kedd, 9:39 /

Az olcsót nem mondanám, de szíjat HQelektronika árul. pl.: Bővebben: Link
(#) uniman válasza bbb hozzászólására (») Kedd, 11:08 /

Köszi...de ebben is van félreértés: a 205 mm az a "belső átmérő".
Idézet:
„211 mm a szíj hossza lehet”

De van ott 76-os is...ez már jó ár!
Még ki kell derítenem, hogy 5 mm széles, mert láttam 4 mm-es írnak egyes helyeken. meg ez vékonyabb is. Van ott 3x0,6 mm-es is, párszázforintos próbát az is megérne...
A hozzászólás módosítva: Kedd, 11:18
(#) uniman válasza uniman hozzászólására (») Kedd, 11:26 /

Én is összekeveredtem a 211 mm hosz az csak 67 mm átmérő. Bővebben: Link
(#) uniman válasza uniman hozzászólására (») Kedd, 11:47 /

Nos, szétkaptam...de mérni? A szélesség 4 mm...
A hozzászólás módosítva: Kedd, 11:51

szetkapva.jpg

(#) Tomi94 válasza uniman hozzászólására (») Kedd, 21:16 /

Szia!

Kiindulásnak ezt javaslom átolvasni. A 211 mm-hez 67-es átmérő tartozik, tehát ez hihetően hangzik amúgy, mint infó.

Szíjakat a HQ Elektronikától, vagy az Árwilltól rendelnék egyébként.
(#) uniman válasza Tomi94 hozzászólására (») Sze, 10:06 /

Szia! Köszi...azokat a méreteket még nem láttam sehol visszaigazolva. (Addig meg nem merem méret alapján megrendelni). Próbáltam vékony forr. ónnal méretet venni, de úgy kb. 230 mm volt sacra...
A linkeden tárgyalt magnó csak egyirányba játszik le, ebben 2 lendkerék van. Oké, a gumi nyúlik, de ezek szerint nem is annyira fontos a hossz, már amennyiben a két deckben azonos szíjak vannak.
Úgy tűnik mégiscsak külföldről kéne megrendelnem szettben (van ahol a 4 görgő és a 2 fogaskerék is benne van), mert darabonként összeállítva Mo-ról akár még többe is kerülhet. Így túl hamar nem lesz meg.

TC_A.jpg

(#) Tomi94 válasza uniman hozzászólására (») Sze, 11:09 /

Részemről ezek a szíjméretek beváltnak tekinthetők, sok ilyen mechanikával szerelt decket javítottam pár éve, amikor még ez volt a "mellékállás".

Innen a 66 / 67,2 / 69 mm-es átmérőjűek valamelyikét javasolnám lapos szíjként. Az egyirányúaknál a 66-os tökéletes, ide azt a pici különbséget tekintve, és figyelembe véve azt is, hogy a 69-es csak 3mm széles, a középutas 67,2-t venném szerintem.
Ezt pedig a csévélők meghajtásához.

Van görgőjük is "olcsóbb" meg drágább kivitelben.
De a görgőből ez a forrás még postával is olcsóbbra jön ki, és szerintem azonos az "olcsóbbik" Arwill-ossal (mostani utángyártás, okés minőségben). A szélesség is azonos a gyakorlatban, csak az egyik a műanyag magot, a másik a gumifelületet mérte szélességként.

Fogaskerék harmadik forrásból.

Szóval ha mindent postázni kell, lehet, hogy ez nem lesz olcsóbb a külföldi szettnél. Azoknak viszont a minőségét nem ismerem. (Itthon a HQ, Árwill korrekt szerintem, az eBay-en van prémium is annak megfelelő áron. Viszont a "legendás" Ékszíjkirály pl. nagy ívben kerülendő, hulladék az anyag és a megmunkálás is a legtöbb valóban hozzáértő visszajelzése szerint. Lehet van hasonló forrás külföldön is.)

Általában véve ezek a dupla, oda-vissza játszó magnók nem igazán megtérülő projektek felújítás terén. A Sony-k a kőkeményre száradó görgőikkel, repedő fogaskerekeikkel főleg nem. A csikorgós MMI capstan motorokról nem is beszélve, abból is kevés már a jó darab. És minden ilyen kopó alkatrészéből dupla mennyiség van. Ha meg a forgófej kopott, nincs mire cserélni. Szóval ha nem eszmei értéke van régi emlékek miatt, eladásra ebbe nem éri meg belefogni, mert piaci ára maximum ott van, ahol az anyagköltség minimuma. Ha viszont saját használatra kell, akkor meg felesleges a picit olcsóbb pótalkatrészen, pl. kínai 3D-nyomtatott fogaskeréken spórolni.
A hozzászólás módosítva: Sze, 11:11
(#) uniman válasza Tomi94 hozzászólására (») Sze, 12:07 /

Szia! Nagyon szépen köszönöm a részletes válaszodat!
Jövő héten elugrom a boltba. A gumigörgők és a fogaskerék állapotát még nem néztem (ez egy keveset használt deck, első tulajdonostól került hozzám)
Van egy nagyon jó hozzá passzoló tornyom , annak fényét (magasságát emelné a készülék). Ez önállóan nem is használható, mert spéci laposkábelekkel csatlakozik az erősítőhöz.
Van ugyan sok deckem, de egyik sem használható 100%-osan.
Talán egy Denon DRM-710-es lesz a következő foglakozós, ez a kazettákat forgatja, de nagyon halkan szól, majdnem néma.
Most egy pótolhatalan 90-es évekbeli saját banda, archív felvételébe kéne belehallgatnom, mielőtt profikra bíznánk a digitalizálását. Ezért a nyüzsgés...meg anno több más illegális koncertfelvételt is készítettem, amiket meg kéne menteni.
A hozzászólás módosítva: Sze, 15:04
Moderátor által szerkesztve
(#) Tomi94 válasza uniman hozzászólására (») Sze, 13:43 /

A görgővel és fogaskerékkel az a helyzet, hogy itt nem a futásteljesítménnyel arányos az állapotuk. Sajnos maga az anyaghasználat olyan, hogy már 10 éve is ridegre, kopogósra ki voltak száradva. Akkor is, ha csak egy helyben álltak, elöregszik az anyag. Korabeli Technics-ekre is jellemző sajnos. Érdekes módon a 40+ éves japán "alapgépek" esetén többnyire jobb a helyzet, soknak a görgője ma is jobb, mint az olcsóbb utángyártottak, a fogaskerekekkel meg kb. soha nincs probléma.

Mindenesetre a pótolhatatlan élő felvételekkel nem javaslom a próbajáratásokat, azt majd, ha már stabilan működik napok óta a gép. A kőkemény görgővel pl. pont hajlamos lesz meggyűrni a szélét..
A hozzászólás módosítva: Sze, 13:43
(#) uniman válasza Tomi94 hozzászólására (») Pé, 16:10 /

A szíjak megvéve... Persze a trutyi eltávolítására még erőt kell gyűjtenem: 5:30-tól
Érdekes, hogy más típusban is ilyen kazettamechanika van...
(#) Tomi94 válasza uniman hozzászólására (») Pé, 16:40 /

Kazettás korszak vége felé készült ez a futómű. Addigra már nem érte meg újat fejleszteni, esetleg még pár elektronikus extrát beletettek, kisebb panelre integrálták modernebb IC-kkel, stb. Mechanikához új gyártósor kellett volna. Így hát maradt ez, meg a komolyabb Sony deckekbe a TCM200 (három motoros, szervovezérelt) futómű. Más gyártók meg sokan az Alpstól, vagy a Sankyo-tól vették készen. Úgy kb. 1990 előtt jóval nagyobb változatosság volt még.
Következő: »»   191 / 191
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem