Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
HelyettesítésHali!A képen átható alkatrész, egy 230/6V os kap.üz. tápegységben van. A második bekapcsolásnál teljes dróttá vált. Mivel lehet ezt helyettesíteni? Egy vérnyomás mérőt szettem volna vele működtetni, aminek az áramfelvétele 600mA. Ez a tápe. 3A. A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2026
Még kép.
Szia! Keress egy 650V, 4A-es MOSFET-et. Bővebben: Link
Lessz még ott hibás alkatrész.
Q2, Q3, esetleg zéner dióda. De a válasz bármilyen 4-6 A FET és legalább 650V vagy feletti. Üdv. M. A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2026
Valóban. Q2, Q3 is rót. Mitől adódhatott ez?
Ellenőrizd le a dugaszban a polaritást! Egyes gyártók hajlamosak trükközni (tükrözni?).
A szekunder oldalon gondolod?
Azt már alapból meg kellett fordítanom. A közepe kell nekem negatív, a külseje pzitív. De köszönöm! A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2026
YouTube csatorna indítása - ötletek, tanácsokNemrég említettem, hogy szeretnék egy YouTube csatornát indítani kifejezetten a kapcsolóüzemű tápegységek vizsgálatára és tervezésére fókuszálva.Viszont első körben szeretnélek titeket megkérdezni, hogy milyen nehézségekbe, vagy problémákba szoktatok ütközni a kapcsolóüzemű tápegység tervezésekor? Illetve, milyen elvárásaitok lennének egy ilyen csatornával szemben? Mikre lennétek kiváncsiak? Én valahogy úgy gondoltam a dolgot, hogy egy-egy topológiát (pl Buck konverter) kielemeznénk, hogyan működik pl. CCM és DCM üzemmódban (egyáltalán mi az a CCM és DCM). Itt felmerül az a kérdésem, hogy a matek részére mennyire lennétek kíváncsiak? Érdekel, hogy melyik képlet miből származik? Sajnos elég sok a matek itt. Vagy a matekot hanyagolva inkább csak az eredményt nézzük meg? Bemutatásra kerülne a feszültségmódú és árammódú vezérlés, de hangsúly inkább az árammódú vezérlésen lenne, itt a slope kompenzáció is bemutatásra kerülne. Megmutatnám azt is, hogyan kell kiszámolni az RMS és átlag áramokat. (ezek nélkülönözhetetlenek a transzformátor, tekercs és kondenzátor méretezéséhez, kiválasztásához) Egy topológia kielemzése után egy konkrét áramkör méretezést mutatnék be, majd utána áramkör tervezést, építést, mérést. Igen sajnos így elég sok videó lesz, egy-egy topológiából, de nem szeretném, csak felületesen, egy-egy témát érintve bemutatni a dolgokat.
Ja majd elfelejtettem a legfontosabbat!
A tápegységek stabilizálását (kompenzálását) is kiveséznénk, hogyan kell beállítani a keresztezési frekvenciát, fázistartalékot stb. Ezek rendkívül fontos dolgok.
Azt is át kell gondolni, hogy kinek szánod a tartalmat.
Én körül-belül annyit értek a kapcsi tápokhoz, mint a harang öntéshez. Ez miatt olyan tartalmat néznék a tápokról, ahol megtudhatom azt, hogy egy MOSFET-et miként és miért kell korrekten úgy be és kikapcsolni, ahogyan kell. Tehát, a mély alapoktól kellene kezdenem. Azért, mert nem értek hozzá és kell a háttér infó is. De érdekes módon, van olyan tevékenység a kapcsitápok és a harangöntésen kívül, amihez nagyjából értek. Csak annyira, hogy ebből meg is élek. Őszintén szólva, erről a témáról aztán nem néznék tartalmat sehol, mert heti 50 órában csinálom, és sok lenne még a szabad időmben is erről ábrándozni. Inkább örülök, ha a szabad időmben inkább kapcsitápot javítok, vagy harangot öntök.
A kapcsolóüzemű tápoknak a lelke az energiatároló elem. Induktív, vagy kapacitív.
Ezek egyszerű méretezése, olyan ökölszabály szerűen hasznos lehet. Valamint a transzformátoroknak ezeken a frekvenciákon történő viselkedése, vaskeresztmetszet, telítés, flyback, forward üzemmód, stb. Tekercselési módok, fajták. És nem utolsó sorban magának a kapcsoló elemnek a lényeges paraméterei. Nem tudom mennyire akarod hizlalni, de érdekes lehet a több kimenetű tápokban lényeges alkatrész, a kiegyenlítő toroid tekercsek szerepe, amik már a transzformálás után a kimeneteket induktívan csatolják. Ezek méretezése, kialakítása.
Először mindenképpen az izolálatlan tápokat szeretném bemutatni, elsősorban a Buck-átalakítót.
A transzformátor méretezés egy külön történet. Sajnos a neten rengeteg "ökölszabály" fut, ami ugyan ad egyfajta egyszerüséget, de az vagy túltervezéshez (ami többlet méret és költség), vagy alultervezettséghez vezet. Itt megemlíteném, hogy nagyon sokan a kapcsolóüzemű tápok trafóit hasonló formulákkal méretezik mint a hálózati trafóét, csak a 4,44 tényező helyet 4-et használnak. Ami csak bizonyos feltételek között állja meg meg a helyét, ezért én pl egyáltalán nem javaslom. De ugyan ide sorolnám az üzemi Bmax meghatározását is ferrit magoknál. Ezért ökölszabályok helyett pontos formulákat és összefüggéseket szeretnék bemutatni. A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2026
A kapcsolóüzemű tápegységekhez ( sem ) értek túlzottan.
- Kinek készül? Kezdőnek, haladónak, mindkettőnek? Ha mindkettőnek, akkor egy alapozó rész és precíz. Illetve a precíz egyszerűsítve is. - Mindenképpen képletek! Kiegészítő honlap, ahol lehet számolni. ( Oprendszer független. ) Idézet: „Sajnos elég sok a matek itt. Vagy a matekot hanyagolva inkább csak az eredményt nézzük meg?” Én több mint 40 évet voltam tervező, inverterek, kapcsitápok, stb. Nem emlékszem, hogy a négy alapműveleten kívűl mást is kellett használnom. Ja, a négyzetgyökvonás az ötödik. Miért kell ehhez a You Tube? Itt miért nem jó? A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2026
Nézz meg egy sereg ilyen youtube csatornát - van rengeted. És figyeld meg a kameravezetést, müsor dramaturgiát ( forgatokönyvet) stb. Sajnos sok ilyen csatornán csapnivalo a kameravezetés. Ha profibb akarsz lenni, akkor probáld ki az OBS video studiot ( ingyenes ) ahol több kamerával, forrással dolgozhatsz ( pl elöre felvett videoszegmensekkel stb akár egy profi studioban.
Ott tudsz képet szerkeszteni söt a müsorodat elöre el tudod késziteni fél automatikus modusba, ahol élöben csak azt kell elmondanod ami is láthato a képen. Ha már minden megy akkor még egy külsö néhány gombos programozhato kapcsolopult is jol tud jönni amivel gombnyomásra vältani tudsz a képek között.
40 évvel ezelőtt a kimeneti kondenzátor RMS áramát hogyan számoltad ki?
![]() Ha már megvannak a formulák, akkor természetesen az alap műveleteken túl nincs szükség matekra. Én is egy excelbe készítem el a formuláim alapján a számításokat. De aki szeretné megérteni, hogy mi van az képletek mögött, sajnos oda kell a matek.
Köszönöm szépen a tanácsokat!
Én úgy gondoltam, hogy a fejem kb 0,1%-ban fog látszani egy beköszönés erejéig, utána egy Wacom-al szépen felrajzolom és elmagyarázom amit szeretnék. Mondhatjuk hogy közel 100%-ban képernyő felvétel lesz.
Hát úgy, hogy pl: egy Buck konverterben a kimeneten van egy fojtó, aztán egy kondi, vele párhuzamosan a terhelés. A fojtó áramából kivonjuk a terhelés áramát és máris megkapjuk a kondi áramát. Ez nem csak 40 évvel ezelőtt volt így, hanem ma is.
Igen de a folytó árama időfüggvény, amit integrálni kell ha RMS-t számolsz, csak erre akartam célozni. És tök más az RMS CCM és DCM üzemben.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2026
Valóban. De ugye vannak mindenféle szorzók, ha valaki nem tud integrálni, akkor meghatározhatja az effektív, közép, csúcsértéket, stb. A HE egy amatőr színvonalú oldal. Azzal, hogy lát egy kezdő néhány képletet, az biztos nagyon jó, de inkább azt kellene elmagyarázni, hogy azok miből jönnek ki.
Egyébként a fojtót, nem ly-nal írják. Idézet: „Azzal, hogy lát egy kezdő néhány képletet, az biztos nagyon jó, de inkább azt kellene elmagyarázni, hogy azok miből jönnek ki.” Ez lenne a cél! A legtöbb csatornánál ez hiányzik, viszont azt sem akarom, hogy matek feladat legyen az egész.Nem tudom milyen szorzókra gondolsz, de pl. nálam a boost konverter kimeneti kondenzátorának RMS árama DCM üzemmódban így néz ki. Idézet: „Egyébként a fojtót, nem ly-nal írják.” Tényleg! Köszi! Lehet inkább YT helyett a nyelvtannal fogok foglalkozni. ![]()
Amúgy tökéletesen igazad van, ez ugyan boost konverter, de itt is ugyan ez a szitu.
Ebből lesz az előző hozzászólásban szereplő végeredmény.
Ezért írok én általában nyomtatott betűkkel.
Az ugy tök unalmas lesz, legalább 3 “jelenet kell” egy élvezhetö müsorhoz, a berendezés amiröl beszélsz, a kapcsolási rajz meg a számolgatás, teoria. Söt talán egy szkop vagy valami “élö” jelenet sem árt, pl ha kiveszed a szerkezet egyik másik kritikus alkatrészét stb.
Ha ihletet szeretnél, akkor nézegess különböző hasonló (elektronikai) tartalommal rendelkező csatornákat. Merem ajánlani GreatScott! csatornáját, sok követendő példát láthatsz az előadásmódjában. Pl. a "rendeltem pár apróságot aliról" típusú videóiban nem csak kibontja, kipróbálja, szétszedi, ... az adott termékeket, de a lényeget el is magyarázza hozzá, hogy miért jó, hogyan (nem) működik, stb.
Az ő esetében is láthatsz magyarázat közben rajzokat, képleteket, amiket ő maga rajzol kézzel, papírra.
Szerintem a youtube csatorna erre önmagában nem optimális. Olyasmit tudnék inkább elképzelni, hogy egy weboldal készül, és az oldalon belül a leírt információk, képek, méretezést segítő számoló táblázatok mellett (mert nem csak excelben, hanem javascriptben is készíthetők ilyesmik - ráadásul oprendszertől függetlenül), tehát ezek mellett lennének ott kiegészítésképpen a videók is.
Mondjuk a youtube-al kapcsolatban elég negatív a véleményem, mert: - Teleszórják reklámmal a felhasználókat - Bármikor elvesztheted a tartalmat Konkrétan nekem is volt youtube csatornám, sok videóval, és egyszer csak nem engedett belépni, bizonyítsam, hogy én - énvagyok stb... Aztán belépni ugyan be tudtam a név/jelszó párossal, de a nem enged hozzáférni a saját videóimhoz, egy darabig küszködtem velük, aztán úgy voltam vele, hogy rohadjanak meg, felteszem a saját weboldalamra, reklám és cenzúra mentesen, és úgy ahogyan én akarom... Egy video lejátszását manapság nem ügy HTML-ben megoldani, pl. ez az otthoni NAS-on van: Bővebben: Video (ez a link csak kb. 1 hétig él) A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2026
|
Bejelentkezés
Hirdetés |