Fórum témák
» Több friss téma |
Nemrég említettem, hogy szeretnék egy YouTube csatornát indítani kifejezetten a kapcsolóüzemű tápegységek vizsgálatára és tervezésére fókuszálva.
Viszont első körben szeretnélek titeket megkérdezni, hogy milyen nehézségekbe, vagy problémákba szoktatok ütközni a kapcsolóüzemű tápegység tervezésekor? Illetve, milyen elvárásaitok lennének egy ilyen csatornával szemben? Mikre lennétek kiváncsiak? Én valahogy úgy gondoltam a dolgot, hogy egy-egy topológiát (pl Buck konverter) kielemeznénk, hogyan működik pl. CCM és DCM üzemmódban (egyáltalán mi az a CCM és DCM). Itt felmerül az a kérdésem, hogy a matek részére mennyire lennétek kíváncsiak? Érdekel, hogy melyik képlet miből származik? Sajnos elég sok a matek itt. Vagy a matekot hanyagolva inkább csak az eredményt nézzük meg? Bemutatásra kerülne a feszültségmódú és árammódú vezérlés, de hangsúly inkább az árammódú vezérlésen lenne, itt a slope kompenzáció is bemutatásra kerülne. Megmutatnám azt is, hogyan kell kiszámolni az RMS és átlag áramokat. (ezek nélkülönözhetetlenek a transzformátor, tekercs és kondenzátor méretezéséhez, kiválasztásához) Egy topológia kielemzése után egy konkrét áramkör méretezést mutatnék be, majd utána áramkör tervezést, építést, mérést. Igen sajnos így elég sok videó lesz, egy-egy topológiából, de nem szeretném, csak felületesen, egy-egy témát érintve bemutatni a dolgokat.
Ja majd elfelejtettem a legfontosabbat!
A tápegységek stabilizálását (kompenzálását) is kiveséznénk, hogyan kell beállítani a keresztezési frekvenciát, fázistartalékot stb. Ezek rendkívül fontos dolgok.
Készíttess egy tervet valamelyik LLM-mel. Kérdezgesd egy kicsit, mert ötletadónak jó szokott lenni, aztán a rendszerezésben és adagolásban is tud segíteni. Javítgatni könnyebb. A döntéseket persze nem tőlük kell várni.
Azt is át kell gondolni, hogy kinek szánod a tartalmat.
Én körül-belül annyit értek a kapcsi tápokhoz, mint a harang öntéshez. Ez miatt olyan tartalmat néznék a tápokról, ahol megtudhatom azt, hogy egy MOSFET-et miként és miért kell korrekten úgy be és kikapcsolni, ahogyan kell. Tehát, a mély alapoktól kellene kezdenem. Azért, mert nem értek hozzá és kell a háttér infó is. De érdekes módon, van olyan tevékenység a kapcsitápok és a harangöntésen kívül, amihez nagyjából értek. Csak annyira, hogy ebből meg is élek. Őszintén szólva, erről a témáról aztán nem néznék tartalmat sehol, mert heti 50 órában csinálom, és sok lenne még a szabad időmben is erről ábrándozni. Inkább örülök, ha a szabad időmben inkább kapcsitápot javítok, vagy harangot öntök.
A kapcsolóüzemű tápoknak a lelke az energiatároló elem. Induktív, vagy kapacitív.
Ezek egyszerű méretezése, olyan ökölszabály szerűen hasznos lehet. Valamint a transzformátoroknak ezeken a frekvenciákon történő viselkedése, vaskeresztmetszet, telítés, flyback, forward üzemmód, stb. Tekercselési módok, fajták. És nem utolsó sorban magának a kapcsoló elemnek a lényeges paraméterei. Nem tudom mennyire akarod hizlalni, de érdekes lehet a több kimenetű tápokban lényeges alkatrész, a kiegyenlítő toroid tekercsek szerepe, amik már a transzformálás után a kimeneteket induktívan csatolják. Ezek méretezése, kialakítása. |
Bejelentkezés
Hirdetés |