Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   851 / 851
(#) Alkotó válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 3, 2026 / 3

Nekem olyan emlékem van, hogy ez mást jelent. A mutató és a mögötte lévő skála között van egy kis távolság, ezért ha nem szemből történik a leolvasás, akkor a látószög miatt változik a leolvasott érték. Ezért kitalálták, hogy tükröt tesznek a skálába, és ha abban takarja a saját képét a mutató, akkor pontosan szemből történik a leolvasás.
Proli megelőzött, most vettem csak észre.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2026
(#) kaqkk válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 4, 2026 / 1

Leovasási hiba magyarul . Viccnek szántam a kértdést de precíz pontos választ kaptam ...
(#) KU202M válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 4, 2026 / 1

Egy kis nyelvtani/helyesírási nácizmus: parallaxis
(#) dr_Golyó válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 5, 2026 / 1

Annyira precíz azért nem volt a válasz, lehet ezt még ragozni !
A parallaxis hiba csak egy része a leolvasási hibáknak. Inkább oldalnézeti hibának hívhatnánk.
A leolvasási hibába még több dolog is beletartozik, pl: ha vonal jelöli az egész és a fél Voltokat,
ha a kettő közé áll a mutató, akkor nem nagyon dönthető el hogy az most 3/5-öd, 5/8-ad
vagy pontosan mennyi.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2026
(#) david87 hozzászólása Pé, 18:12 /

Labor táp

Sziasztok!
Kész a labor tápom végleges Feszültség mérő be állitva.
Áram mérők azok nem jók azok cserések sajnos.
De meg mértem az egyiket ki vettem a söntöt belőle.
35mV kell az 5A mutasson belső ellenállása 1.85 Ohm.
Ez így marad be állitotam a fix 3A határt annál nem megy fentébb.
Köszönöm.
(#) proli007 válasza david87 hozzászólására (») Pé, 19:25 / 1

Hello!
Ha a műszer jó, akkor a söntöt el lehet készíteni hozzá. 7,03 milliOhm-os sönt kell hozzá.
De mitől nem jó egy sönt? Maximum megnyúlik, vagy megszakad.
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Pé, 19:35 /

Vagy melegszik, és megváltozik az ellenállása, vagy nagy az induktivitása, és hasonlók.
De egy ilyen tápnál, ha a négypontos kivezetés jól van megcsinálva, és nem füstöl el, nagyjából tök mindegy...
(#) Alkotó válasza david87 hozzászólására (») Pé, 20:18 /

A labortápnak van saját söntje. Ha a műszereddel (amiben már nincs benne a sönt) sorba kötsz egy ellenállást (vagy inkább trimmert az elején), és ezt párhuzamosan rákötöd a labortápban lévő söntre (3 db 0,68 R ha jól emlékszem), akkor máris áramot fog neked mérni a műszer.
Azt is eldöntheted, hogy marad az 5 A-es végkitérés, és csak így mérsz 3 A-ig, vagy rajzolsz másik skálát aminek 3 A a végkitérése.
Kb. 34R-os soros ellenállással fogsz végkitérést kapni. Ezért 47-100 R közötti trimert érdemes a teszteléshez használni.
A hozzászólás módosítva: Pé, 20:25
(#) Moderátor hozzászólása david87 hozzászólására (») Szo, 6:04

Kérjük, figyelj jobban a helyesírásra és a nyelvhelyességre, mert szörnyű olvasni az írásod! (Egybeírandó szavak, előtagok.)
Köszönjük!
(#) Joe_001 válasza Gafly hozzászólására (») Szo, 7:40 /

Szia.
Bocs ha kötözködésnek tűnik, de egy jó sönt kialakítása legtöbbször egy darab drótnak látszik, ami fél menet induktivitás. Ez nem tudom hogy változhat meg? A pár centis drót ellenállása persze nagyobb áram hő hatására változhat...
A hozzászólás módosítva: Szo, 7:42
(#) Joe_001 válasza Alkotó hozzászólására (») Szo, 7:45 /

Szia.
Megint köztözködnék, bocs. Van sönt, és van előtét ellenállás a nomenklatúra, és pozíciója szerint. szerint.
(#) Alkotó válasza Joe_001 hozzászólására (») Szo, 10:46 / 2

Azt írja az építő, hogy kivette a söntöt, és így mérte meg az alapműszer sajátosságait.
Idézet:
„De meg mértem az egyiket ki vettem a söntöt belőle.”

Ezért látszik ideális megoldásnak az egyébként is a labortápban lévő söntöt használni, leosztva az azon eső feszültséget az alapműszer számára.
A hozzászólás módosítva: Szo, 10:47
(#) david87 válasza Alkotó hozzászólására (») Vas, 18:26 /

Sikeresen meg csináltam a tápot 3A be tudtam állítani.
Egy kérdés ha én + Gnd - feszültséges erősítőt akarnék tesztelni használhatom ilyenre a tápot?
mind a 2 panel külön tápról jár.
(#) Alkotó válasza david87 hozzászólására (») Vas, 21:10 /

Ha jól figyeltem, akkor a tápot már korábban megcsináltad, most a méréssel volt gubanc. Végül most mit csináltál vele? Az árammérést hogyan oldottad meg?
Ha a két tápegység galvanikusan független egymástól, akkor azok kimeneteit sorba kötheted, amivel kialakul a közös ponthoz képest a pozitív és negatív tápfeszültség.
(#) david87 válasza Alkotó hozzászólására (») Hé, 5:11 /

A műszereket a sőntel párhuzamosan bekötöttem és a műszer elé 22+27 Ohm ős ellenállást tettem.
Következő: »»   851 / 851
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem