Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   870 / 870
(#) tki válasza Skori hozzászólására (») 12:50 /

Egyébként az ESP32-S2 beépített hőmérője is egy idő után fennakad, elérhetetlenné válik... Az S3-asé már nem.

A másik, hogy nem nagy ügy, de múltkor elővettem egy talán tíz éves, háromlábú, műanyagtokos DS18B20-at és bekötöttem egy hőmérőbe. Több hétig működött, majd arra figyeltem fel, hogy indulásnál egyszer-egyszer hosszabb időbe telik, mire ki lehet olvasni belőle az értékeket. De nem mindig. Aztán már időnként a folyamatos bekapcsolva tartás során is megszűnt működni. Csak időnként, de akkor tartósan, sokszor a reboot sem segített. Végül kidobtam, miután ugyanazzal a kóddal, kapcsolással, táppal stb. a következő darab, egy csőbe szerelt, amit nemrég vettem, jó lett, és azóta is működik.
A hozzászólás módosítva: 12:57
(#) Skori válasza HeZ hozzászólására (») 13:13 /

Ok. akkor részletesebben leírom a miértet:

A weblapomról letölthető a forrasztóállomásom szoftvere .bin formában (kapcsolási rajz is elérhető).
Aki utánépíti a weblap alapján, az vesz bármilyen BluePill-t hozzá, és rátölti a szoftvert. Az állomás működik, de van benne korlátozás (pl. bekapcsoláskor kiírja, hogy DEMO, és 15 másodpercet vár).
Ekkor aki az állomást megépítette, elküldi nekem email-ben az egyedi azonosítót, (amit az egyik menüpontban ki tud írni az állomás), én pedig visszaküldöm a hozzá tartozó kulcsot.
A kulcsot beállítja a menüben, és ezután a korlátozás kikapcsolva.

Ez évek óta, sok-sok megépített példány esetében jól működött. De most jelentkezett valaki akinél ez az id=0. A tervem az hogy módosítom/frissítem a közzétett szoftvert úgy, hogy ha nem olvasható a processzor egyedi azonosítója, akkor más adatok alapján is tudjon id-t készíteni magának.
(#) HeZ válasza Skori hozzászólására (») 13:24 /

Tisztában vagyok okaiddal, hiszen követem igényes munkásságod!
A kérdésedben felvetett probléma szoftveres megoldásában próbáltam segíteni - sajnos a konkrét megoldás nélkül. Egyfajta hardveres megoldást írtam, még egy ötlet: árulj Blue Pill modulokat (akár előre programozva), mi több, teljes alkatrész csomagot. Bízom benne, hogy lenne rá fizetőképes igény...
Utánépítőknek meg figyelniük kell sokmindenre, például az alkatrészekre - hiszen sajnos egyre több a nem kompatibilis (hibás) utángyártás, rosszabb esetben hamisítás a félvezetőknél - még "egyszerű" FET-eknél is, nemcsak a sokmillió tranzisztort tartalmazó mikrovezérlőknél.
(#) tki válasza Skori hozzászólására (») 13:26 /

Szerintem az lehetne a megoldás, hogy aki olyan klónt vesz, amiből nem lehet egyedi azonosítót kinyerni, az vegyen egy DS2411-et vagy DS28CM00-t, vagy nem tudom, milyen azonosító chip létezik, ami olcsó és kapni is lehet, és csatlakoztassa. Neked csak egyszer kell megírni, hogy a firmware-ed kezelni tudja, és így nem is rak mindenkire terhet, hogy pl. mindenkinek tőled kelljen panelt vásárolnia, csak akinek nem volt szerencséje vagy nem akart megbízható, "eredeti" panelt venni... Mondjuk, az ID-hamisítás lehetőségén nem gondolkodtam el, de csak kitalálták valahogy ezeket az azonosító chipeket (kérdezz-felelek, nemcsak ID szolgáltatása).
A hozzászólás módosítva: 13:32
(#) HeZ válasza tki hozzászólására (») 13:42 /

Tökéletes megoldás a hardveres kód IC (akár hőmérő vagy filléres mikrovezérlő onewire egylábas interfésszel) is. A "kell" szó szükségtelen, hiszen választható:
- eredeti (nem 0 ID-t tartalmazó) Blue Pill modullal utánépít, kódot elküld, kulcsot megkap;
- akinek egyszerűbb-gyorsabb-fáradságmentesebb-megteheti, az vegyen alkatrész csomagot.
Sokaknak nagy teher megszerezni, megrendelni, megvárni, kipróbálgatni az alkatrészeket, mint biztos forrásból megvenni.
A hozzászólás módosítva: 13:49
(#) pipi válasza tki hozzászólására (») 14:04 /

Ezeket a külső chip lekérdezéseket simán lehet emulálni, vagyis egy létezőt ismételni... ettől kezdve másolásvédelemre alkalmatlan, csak valami belső cucc jöhet szóba szerintem
(#) Skori válasza HeZ hozzászólására (») 14:08 /

Az alkatrészek beszerzése nekem is macerás, és a példányszám sem akkora, hogy ez számottevő üzleti hasznot jelentsen. Tehát inkább csak hobbi. De amúgy adtam el néhány felprogramozott BluePill-t is. Mondhatjuk, hogy a befolyt pénz kb. arra elég, hogy nagyjából nullszaldós legyen amit a fejlesztésre fordítottam - de ezt egyáltalán nem bánom. Inkább örülök, hogy sok sikeresen megépített állomás van. A jelenlegi problémára is igyekszem egyszerű szoftveres megoldást találni - elsőre az egyéb hardveres, kalibrációs adatok olvasásával megpróbálkozom, hátha azzal sikerül megoldani...
(#) Skori válasza HeZ hozzászólására (») 14:32 /

Még arra gondoltam, hogy ha végképp nem megy, akkor generálok egy véletlenszerű id-t, amit eltárolok a flash-ben. De hogyan generáljak a program indulásakor olyan id-t, ami nem igényel felhasználói beavatkozást, és véletlenszerű, tehát: nem mindig ugyanazt az értéket adja. Ha a program mindig ugyanúgy fut akkor mitől kaphatok más-más értéket?
Ha mondjuk az első gombnyomás idejét nézem µs-ben, az felhasználható, de ha még nincs ilyesmi adat, akkor hogyan?
(#) exabit válasza Skori hozzászólására (») 14:35 /

Ez a szoftver tud bármit egy hétköznapi PID szabályozáson kívül, hogy egyedi azonosítót meg mindenféle korlátozásokat kelljen beleprogramozni? Főleg úgy hogy a kapcsolási rajz meg hozzáférhető?
(#) tki válasza HeZ hozzászólására (») 14:43 /

Persze, de nem biztos, hogy Skorinak az annyira megéri, hogy alkatrészcsomagokat tartson, küldjön stb. Ha Interneten át elintézhető minden, az nagy dolog. Régen regisztráltam, de csak az utóbbi időben kapcsolódtam be, szóval nem ismerem a körülményeket. : -)

Szerk.: mikor ezt elkezdtem írni, még pár hozzászólással hátrább tartottunk.
A hozzászólás módosítva: 14:44
(#) Skori válasza exabit hozzászólására (») 14:43 /

A szoftver már adott, lényegtelen, hogy mit tud, vagy mit kell tudnia. Most jelentkezett egy probléma, amit szeretnék megoldani. A weblapomon részletesen le van írva, hogy kb. mit tud, de ha valaki saját (akár a jelenleg elérhetőnél jobb) szoftvert ír rá, akkor sincs semmi gond, nyugodtan megteheti bárki.
A hozzászólás módosítva: 14:45
(#) tki válasza pipi hozzászólására (») 14:53 /

"Ezeket a külső chip lekérdezéseket simán lehet emulálni, vagyis egy létezőt ismételni... ettől kezdve másolásvédelemre alkalmatlan, csak valami belső cucc jöhet szóba szerintem"

Kell, hogy legyen chip, ami aszimmetrikus titkosításra képes: a (chipenként egyedi) privát kulcs sosem hagyja el a chipet. Ettől kezdve a védelem megoldható, mivel a nyilvános kulcs akár teljesen nyilvános is lehet, úgyis csak egyetlen chippel fog működni a világon, ami a felhasználónál van. Az ár és a beszerezhetőség a kérdéses, ill. hogy milyen buszon működik. ATECC608 ?

Működés: a firmware küld egy random infót a chipnek, az aláírja a privát kulccsal, a firmware ellenőrzi a választ a nyilvános kulccsal és eldönti, hogy érvényes-e. Ennyi. Hogy a bin-t mennyire egyszerű feltörni, az más kérdés. Mindent nem lehet. : -) Ezért szoktak felprogramozott processzorokat (vagy panelokat) eladni, amikben be van kapcsolva a Flash védelme.
A hozzászólás módosítva: 15:00
(#) proba válasza Skori hozzászólására (») 15:26 /

Mire az azonosítót kiolvassa, van egy csomó gombnyomás ( idő) ígyis úgyis. Amikor a menüben odaért, utána ráérsz legenerálni.
(#) tki válasza tki hozzászólására (») 15:35 /

Utolsó megjegyzésem: ha ez így működik, a hitelesítő chipet akkor is Skorinak lenne muszáj megvennie és biztosítania azok számára, akiknek nincs rendes ID a klón processzorában... szóval a csomagküldést nehéz megúszni. : -)
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») 17:35 /

Bocs elirtam a chip nevét SSD 1315 a helyes chip a displayen. Közben észrevettem, hogy a modul kisebb OLED displajjel is elöfordul. ( de azon is állitolag a displaj 1315-sel van hajtva.

Sajnos eddig nem találtam semmit ami jol kezelné. Közben észrevettem, hogy fennt abban a fekete sávban a program egyik sorának az alja jelenik meg
Következő: »»   870 / 870
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem