Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Csak tippelek: a vezérlő nagyobb feszültséggel feltölt egy kondenzátort és azt kapcsolja rá a behúzótekercsre nyitáskor vagy záráskor.
Egy-két másodpercig röhögve ki kell bírnia a túlterhelést. Építettem már "univerzális" feszültségű vezérlőt (5 - 24 V), amiben egy FET kapcsolta a tápfeszültséget a relére, azóta is mennek vígan. A relé maximális igénybevételnél kb. öt percenként húz be 0.5 másodpercre.
Szia! Videó a szelep működéséről.
A szolenoid valószínűleg hibás. 9 V-os elemről garantáltan jól működik, kollégámnak szoktam javítani az öntöztetőjét. Kézi működtetéshez praktikus a vezetékes kisautók távirányítója.
Vajon milyen szelepei lehetnek Laja1 fórumtársnak? A videóban is eleve két típus szerepel.
A hozzászólás módosítva: Hé, 18:14
Az elemes táplálású öntözőkben csak DC szeleppel találkoztam. A 3 Ω is stimmel.
Az a tapasztalatom, hogy a vasmagnak, vagy az álló résznek idővel változik a mágneses tulajdonsága. Érdekes, hogy nem csak az áramerősség, hanem a próbálkozások közötti szünet is hatással van a sikeres benntartásra. A kérdező a víznyomással lát korrelációt, ezt inkább véletlen egybeesésnek gondolom. Sajnos csak szolenoid cserével tudtam megjavítani az öntözőt.
Találtam itthon egy 12 VDC, 300 mA hagyományos tápegységet (nem kapcsolóüzemű). Erre tettem két 4700 µF-os elkót párhuzamosan. A kondikat 17,5 V-ra tudja feltölteni, ami a szelepeket vígan nyitja zárja, mindig tökéletesen, minden próbánál. Így csak az a kérdés, hogy tönkre tehetem-e idővel a szelepeket ekkora feszültséggel (árammal), még ha csak egy pillanatra is érintem össze a vezetékeket? (Persze később PIC-el vezérelem és kb. 50-100 msec-t adok neki.) Csak mert, hogy eredetileg 2x1,5V-nál több fesz nem nagyon jutott neki.
Elektronikailag bírni fogja. Mechanikailag kérdésesebb a dolog, mert a nagyobb tekercsáram nagyobb mozgatóerőt is jelent, nem tudom, ezt mennyire tolerálja a belső szerkezet.
Én vennék egy új, egyező típusú szelepet és azon mérném le, mekkora feszültség hatására nyit/zár üzembiztosan. Reloop kolléga arra utalgat, hogy az a szelep már nagy valószínűséggel szorulhat (vízkő?) mechanikusan, kisebb feszültségről is jól kellene működnie. Konkrét értékekkel én nem tudok szolgálni, eddig csak 24 V~ szelepekkel találkoztam, elemes vezérlőt még nem láttam élőben. |
Bejelentkezés
Hirdetés |