Fórum témák
» Több friss téma |
a többi kép
Köszönettel
Lehet, hogy kekeckedésnek tűnik, de nem lenne egyszerűbb azt a harmadik vezetéket is bekötni? A biztonság kedvéért.
Hello!
Célszerű a gépnél, a nyomtatott papucsba kialakítani a 3. érintkezőz és oda betenni a 10k ellenállást.
A lényeg nem tiszta (túl sok a szöveg, a lényeg elveszik benne!):
Ha cellák nélkül használnátok az HIBA! Az elektronika, ha nem érzékeli a cellánkénti feszültségeket... ![]() Ha nem az akku 3 kimeneti érintkezőit kötitek össze a gép érintkezőivel. HIBA! Továbbá nem látom, hogy mi a megtáplálás forrása.
Ha előtte működött, akkor nyilván az a baj hogy a 4 kanócból 2 megy át. Ha volt ntc is az akkuban, az a hővédelem miatt van , vagyis oda kell madzagolni az elektronikától.
Nem véletlenül van három lába a gépnek. Mindhárom be is van kötve neki, kell az az NTC (vagy sima ellenállás).
Minden esetre eléggé túl lett bonyolítva a dolog. Két adaptert kellett volna nyomtatni, egy apa és egy anya darabot. A kettő közt meg átvinni a három lábat, ami a gépen is van, vagy csak simán egy NTC-vel kiváltani a gép oldalán a középsőt, ezzel átejteni a gépet. A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2026
Kihámozam a lényeget (ez tényleg kusza ötlet):
akkuból kivettük a cellákat, abban csak a panelt hagytuk... ...árramforrásként szintén egy Parkside akkut használtunk, erről tápláltuk meg a cellák nélküli akku burkolatban a panelt 2 dróttal ?! Azt a panelt 6 vezetékkel bekötött 5 darab li-ion akkucella táplálja meg nem pedig 2 dróton 20V-os feszültség. Jó hogy ez nem tetszik neki! A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2026
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást. Valóban nem a legjobb és legegyszerűbb úton indult el a megvalósítás és ezért ki is siklott. A legjobb felvetés ez az apa-anya páros, mert ez a legegyszerűbb, annyi kitétellel, hogy az akkura illeszkedő csatlakozóból eddig csak két érintkezőst talált az ismerős, ezért is volt csak a két kábeles összekötés a próbálkozásnál. Most a gépre már van 3 csatlakozós pl itt: 3 érintkezős gép oldal A másik oldalt meg akkor le kell külön gyártatni, akár ugyanitt, 3 érintkezővel. Így csak egy feleslegesen szétszedett új akku marad mementónak a megvalósítás kacskaringós útján. A készülék, meg a kábeles összekötéssel bevetésre kész lehet tavaszra ez alapján, a tervezett könnyített kivitelben. Köszönöm mindenkinek a segítséget és bbb kapja a képzeletbeli kupát. ![]() Köszönettel
Az még azért kérdéses, a szerkezet mennyi áramot fogyaszt. Ha 10-15A körül akkor azért a vezeték keresztmetszet sem annyira mindegy.
Parkside X20V TEAM akkumulátorKerült hozzám egy régebbi 2000mAh-s Parkside PAP 20 A1 (2018) akku cellák nélkül...JD5251 V.1.4 elektronikával (egyenlőre pont ilyenről még nem találtam netes képet, később lefotózom).Most kiderül, hogy mennyire működőképes, ha teszek bele 5 új cellát... Valahol az írtátok, hogy simán működni fog, nem tilt le a parkside akku-elektronika. De csak most szembesültem vele, hogy számtalan változata létezik az efféle elektronikáknak...aki csak egyfélét látott, még azt hihetné, hogy mind ugyanolyan,- (a sima meg a smarton kívül), de nem.
Találtam képet: Bővebben: Link
PAPS 208 A18Ah smart akku problémaÜdv Mindenkinek!Van egy 8Ah-s akkum, ami meghibásodott. Az akku töltve van(20.7V a kapcsokon, de a gomb megnyomásakor csak a piros LED világít. A telefonon megnézve szintén 30%-ot ír. Mi lehet ilyenkor a probléma vele?
Érdekes, én meg a cellákért vettem az akkumulátoraikat. Ilyen relatíve jó akkut ennyiért nem nagyon találtam. (1000ft/db).
Bújtam a netet és találtam egy videót, ami hasonló probléma megoldását mutatta be. Mivel a bms-t levettem így nem telt semmibe azt a poros csúnya szilikont körömkefével áttakarítani és alkohollal meg fogkefével átsúrolni az egész NYÁK-ot. Szárítás után poénból össze raktam és működik.
Igaz most ahogy nézem, töltőre dugva megyen szépen, de amikor feltöltve van, akkor csak a P és S LED világít csak, illetve telefonon is csak 90%-os töltöttséget mutat. Megnézem újra a cellákat mostmár... lehet ott van árulás...
Nos a cellákat megnézve az egyik párhuzamos cella csak 3,97V volt, a többi 4, 22V. Ezt az alacsony cellát tápról megtöltve össze szedte magát úgy ahogy. Most jelenleg világít mind a 3 LED és a telefonon is 94%-ot mutat. Az előző hsz-ben elírtam, csak 80%-ot írt feltöltött állapotban, mármint a töltő részéről, mert az feltöltve jelezte.
Most majd tesztelgetem és meglátjuk mit mutat.
Csak megsúgom, hogy én meg másféle új akkukat vettem (2 db-ot)...7 cellád áráért 2x10 cellát.
De egyenlőre sajnálom átrakni a Parkside-ba...a 2Ah-ba a 4Ah-s pakkot.
21700-as, ha jól emlékszem. Már összeraktam, nem akarom megbontani. Innen vettem bele egy jó éve már a cellákat az apróból.
Parside akkuk töltése?Van néhány Parkside gépem, és egy db Parkside töltő, és egy db gyári akku van hozzá, valamint még kettő db akku, amiben nem működik a BMS.Azt sikerült elérnem, hogy a gépek fogadják a hibás gyári BMS-es akkukat (10 KOhm ellenállással) , de a töltést nem sikerült megoldanom a gyári töltővel. Tud valaki segíteni abban, hogy a töltő is elfogadja ezeket? Most kicsit macerás ezeket külön vezetékezve, egy 20,8 Voltos tápról tölteni. Talán ide tartozik még: Bele lehet tenni a dobozba (belefér valahogyan?) egy 5S BMS-t úgy, hogy a külső csatik is működjenek és a helyükön legyenek? A csatikat a hibás BMS-ről levágva, esetleg beragasztva? Köszönöm.
Aliról kapsz belevaló BMS-t is - például. De lehet érdemes lenne megjavítani (ha lehet) a nem működőket.
Hát igen... Az Aliról mindez csekély 10300 Ft + vám + posta. Ezt nem szeretném.
Egy 5S BMS ára kb 1000 Ft, de nem találtam meg a módját, hogyan tegyem ezt bele az akku dobozba, mert a csatlakozók is kellenek a géphez, és nagyon szűkös a hely...( Az eredeti BMS-en rajta vannak a csatlakozók is!) A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2026
Igen, 10300+2500+VÁM a 3 darab BMS, azaz egy darab ~5000 forint és nem kell bajlódnod a nyák méretével, a csatlakozókkal. Ötlet: neked kettő kell, a harmadikat add el egy hasonlóan morfondírozó Parkside hibás akkupakk tulajnak
A kb. 1000Ft-ra jön még a posta + vám, így lesz belőle cirka 3000Ft. Ezen kívül még mókolni is kell vele, hogy jó legyen a helyére. Amit linkeltem, kb. 5000Ft-ra jön ki és nem kell mókolgatni. Te döntésed melyik irányba mész el, szerintem kényelmesebb az illeszkedő cseredarab.
8 ezer meg ez töltőstől...de néha még olcsóbban is megvehető. Akkucellás, mókolásmentes...garanciális.
De 4 Ah-s is tudok 8 ezerért mutatni. A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2026
Az igazi kérdésem az volt, hogy tud-e valaki segíteni abban, hogy az eredeti töltő elfogadja a nem eredeti akkut, amiből több is van nekem...
Értem...de kétlem, hogy ez az "elfogadás" olyan egyszerű történet lenne, hogy érdemes legyen foglalkozni vele. Ahogy az más más gyártmányok esetében sem működik.
Van többféle eltérő gyátmányú töltőm és másféle csatis akkumlátoraim...de meg sem próbáltam azokat "összedrótozni", hogy hátha... A Parside nem a kedvencem, az alkatrész pótlás nem megoldott... A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2026
Ezt nem értem!
Nem eltérő gyártmányú akkuról van szó, hanem eredetiről, amiben elromlott a BMS! Még egyszer: Az már megoldódott, hogy a Parkside gép elfogadja a hibás BMS-es akkut, (10 KOhm-al) csak a töltő nem fogadja el! Rá tudom dugni, csak villog a piros LED, és nem tölti. Ezt kérdeztem, hogy van-e valami egyszerű megoldás arra is, hogy a töltő is fogadja a hibás BMS-es Parkside-os akkut.
A gép nem néz semmi mást, csak azt, hogy benne legyen a GND, +20V és a 10kΩ a GND felé, ezért is lehet mindenféle adapterrel vidáman más gyártó akkujával használni őket (pl. a fűnyírót én makita akkuval használom). A töltő ezzel szemben valamiféle kommunikációt is folytathat a negyedik lábon, ezért nem elég neki a három másik és ezért nem indította el a töltést. Rá kellene nézni a negyedik lábra szkóppal, hogy vajon miféle jel van rajta...
Ki mivel szeret szenvedni, én azokat a BMS-eket nézném körbe. Van benne egy kommersz BMS vezérlő IC, egy stabilizátor, meg némi tranzisztor.Ha a BMS ic megnyekken, akkor az akku figyelés sem az alsó sem a felső határ nem működik. Így semmikép nem lesz hosszú életű a projekt. Esetlegesen megkeresve a hibás diódát/tranzisztort egy teljes értékű akkut kapsz. ( persze ha a BMS azért "rossz" mert az alatta lévő akkukból egy halott akkor okafogyottá válik az egész. Ha több van belőle, a ráfordított idő is megtérül. Ha meg javíthatatlan, akkor vennék annyi újat/vagy akuhibás régit amit használok, mikor tönkrement az akku, akkor a régiekből az akupakkot átraknám. Ha a töltő fix feszültséggel megy, és a BMS állítja le a töltést( a cellák egyéni állapotának függvényében) , akkor akár durr is lehet az átalakítás vége.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Igaz most ahogy nézem, töltőre dugva megyen szépen, de amikor feltöltve van, akkor csak a P és S LED világít csak, illetve telefonon is csak 90%-os töltöttséget mutat. Megnézem újra a cellákat mostmár... lehet ott van árulás...