Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter problémák

Témaindító: lgyk, idő: Szept 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   81 / 81
(#) majkimester válasza mraulajos hozzászólására (») Csü, 14:06 /

Csak, ha kiveszed akkor tudod biztosan megállapítani, hogy rosszak-e. Lehet vele párhuzamosan más is.
(#) mraulajos válasza majkimester hozzászólására (») Csü, 14:59 /

Ki vettem az M7 didákat, semmi bajuk. A panelen lévő összes Y1 tranzisztorok lábain, amit a képen jelöltem, mindenhol mind két irányba nullát/drótot mérek. ?
A hozzászólás módosítva: Csü, 15:01
(#) mraulajos válasza user1914 hozzászólására (») Csü, 15:34 /

Lassan kezdem faladni. A kis panel képei. Az IC-k balról jobbra sorban. Melyik lehet gyanús? Más alkatrészt nem látok rossznak. A vezetősávokat kamerás nagyítóval átnéztem mindkét panelen tüzetesen. Nem látok semmi szakadást/ égést.
(#) pipi válasza mraulajos hozzászólására (») Csü, 16:39 /

Hali. Szerintem sokkal gyorsabb lenne, ha gyanúsat látsz/mérsz, akkor kikapod és kinn is rámérsz. Kivéve is mérhetsz tovább, nyilván nem kéne zárlatnak lenni a panelen a lábak között, akkor ahová mennek a lábak ott is baj van , addig kár visszaforrasztani/cserélni...
(#) majkimester válasza mraulajos hozzászólására (») Csü, 18:53 /

Ez C-B közötti zárlatot jelentene, de ha megnézed a rajzott ezeknél mind a négynél a C-B össze van kötve a kapcsolási rajz szerint. Ez ebben a formában egy túlfeszültségvédelem, ahol mindkét tranzisztornál csak a B-E diódát használják, ha azt nem méred zárlatosnak, akkor jók.

A két B-E dióda ellentétes polaritással sorba van kötve. A bemeneti feszültség polaritásától függően egyik mindig nyitó irányban a másik pedig záró irányban. A B-E dióda záróirányú letörési feszültsége kicsi, 10V alatt, úgy viselkedik itt mint két ellenirányba sorbakötött zener dióda. Azért alkalmaznak mégis tranzisztor B-E átmenetet és nem zener-t, mert kicsi a szivárgó árama záró irányban, ezzel kevésbé befolyásolja a mérést.

A kis panelon valamelyik op-amp bemenetére megy a CIN- és a CXIN+. Az a következő gyanúsított, ami túlfeszültséget kaphatott. Kövesd le hova vezetnek ezek a vonalak.

Itt van egy másik rajz, nem erről, hanem egy hasonló modellről. Nézd meg a bal felső részt. Nagyon hasonló alkatrészekből építkezik, segíthet az eligazodásban.
(#) mraulajos válasza pipi hozzászólására (») Csü, 20:16 /

Köszönöm a kimerítő választ/segítséget. Közben rájöttem, a vezetősávok követése alapján, hogy igen, ilyen a kapcsolás. Tanácsaid alapján nyomozok tovább.
(#) mraulajos válasza majkimester hozzászólására (») Csü, 21:25 /

Első kép CIN- . Masodik kép CXIN+. Az első IC-t nem tudom be azonosítani, pozicionálni sem. (2es, vagy 6os láb?) Nem látok rajta jelölést. Az utolsón látom, 3-as láb.
(#) mraulajos válasza mraulajos hozzászólására (») Csü, 21:40 /

Természetesen a 2. IC-t sem tudom pozicionálni sem, be azonosítani sem.
(#) proba válasza mraulajos hozzászólására (») Csü, 21:58 /

Mindegyik feliorata olvasható LM358 TL062 TL072 Szerintem ezek általános célú műveleti erősítők. A bekötésük alapján azonosítható a pozíciójuk. Ha más nem is, de a GND fixen kereshető.
(#) user1914 válasza mraulajos hozzászólására (») Pé, 7:13 /

Ha az előzőleg feltett rajz passzol, akkor az IC5 öt cseréld, mert ha feltöltött kondit tettél rá akkor vagy a bemenete, vagy a kimenete lett zárlatos ami a fűrészfeszt adja.
Üdv. M.
(#) mraulajos válasza proba hozzászólására (») Pé, 13:10 /

Köszönöm a segítséget!
Idézet:
„Ha más nem is, de a GND fixen kereshető.”

Az minden esetben a 4 es láb?
(#) mraulajos válasza user1914 hozzászólására (») Pé, 13:11 /

Köszönöm!
Azzal kezdem. Az alkatrész beszerzés után jelentkezem.
A hozzászólás módosítva: Pé, 13:12
(#) proba válasza mraulajos hozzászólására (») Pé, 15:22 /

Ennél a három műveleti erősítőnél igen. ( vigyázz más lába is lehet gnd-re kötve, és zárlatos is lehet.) A panelrajzolaton a GND szokott a legkönnyebben azonosítható lenni. Mint kiindulópont.
(#) mraulajos válasza proba hozzászólására (») Pé, 15:38 /

Köszönöm!
Következő: »»   81 / 81
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem