Fórum témák
» Több friss téma |
Nekem úgy tűnik, hogy nem ott ereszt (persze lehet én vagyok vaksi).
Mellékelek egy fotót ami csak azért ilyen jó minőségű, mert a feleségem telefonjával készült az ominózus alkatrészről. Bekereteztem hol láttam vizet. Műanyagbolha jellegű rögzítéssel van egybetéve/szorítva a két különálló rész, szemre úgy tűnik, nincs közötte tömítés. Elfáradhatott az anyag? Mondjuk annyira nem öreg, mert az előző tulaj hagyta itt, ő pedig újonnan vette a gépet. Egyébként főleg a legvégén jött több víz ott, ahol ereszt. Illetve most néztem meg, jelenleg is van benne víz (mmint a tartályban). Ha jól láttam, olyan 20 körül van egy ilyen cucc. Ha valaki már bütykölt ilyet és azt mondja, javítható, nekiesek. A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2026
Ha megvan a konkrét helye a repedésnek ahol ereszt azt meglehet hegeszteni. PP anyag általában.
Hőlégfúvó vagy forrasztópáka 300-350C fokra. Ha tudsz szerezni PP pálcát akkor azzal, ha kisebb a repedés akkor biztos van a tartályon olyan felesleges nyúlvány ami nem kell azt lecsíped és azzal foltozod meg. BOSCH SGS4009/13Szevasztok!25 éves BOSCH SGS4009/13 mosogatógépem szépen mosogat, de a keringető szivattyúja nagyon hangos lett egyik napról a másikra (süvítő hang). Csapágyas lehet a motor, vagy más is okozhatja? Lehet ezt még javítani?
Csöpp olajat megérhet, ha nem a lapátok közé került valami
Szia!
Ereszti a szimering a vizet és folyik a csapágyba. Orczyban van utángyártott szimering gorenjébe az passzol bele. A csapágyai 608 as. A csapágy leszedéssel óvatosan mert könnyen hajlik a tengely. https://orczy.com/mosogatogep-alkatreszek-egyeb-alkatreszek/szimeri...9.html A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2026
Szia!
Köszönöm a segítséged. Szétszedtem. Sajnos nem csak a motor csapágyas... Mellékeltem néhány képet amit cserélnem kell. Hol tudnám ezeket legolcsóbban beszerezni? Estleg van valakinek egy bontott szivattyúháza?
Mi a gond azzal a szivattyúházzal ? drótkefézd le, az ami hiányzik abból a műanyagból az nem hiszem, hogy sok vizet zavar. A lényeg, hogy a járókerék ép legyen, ne kotyogjon a két fél.
A járókerékről is hiányzik a szimering egy része... Az o gyűrű is cserés. Kezd porladni a műanyag a háznál azért hiányos. Azért az maradhat?
Akkor ezt a javítókészletet vedd meg. Ebben minden benne van.
https://orczy.com/mosogatogep-alkatreszek-szivattyu-lapatok/lapat-k...2.html
Motor szétszedése:
-a hátsó pajzs könnyen lejött -az állórész nem jön le hátrafele -az első pajzsot hogyan kell levenni? Ki kell ütni a tengelyt?
Jajjj arra vigyázz, hogy a forgórész csak egy irányba jön ki mer a tekercs feje befelé hajlik az egyik oldalt. A pajzs meg az állórész össze van rohadva. Szét kell ütni de csak ésszel.
Megcsapágyaztam a motort. Gondoltam beépítés előtt kipróbálom. Szépen megy, de nagyon melegszik (20 perc után 75 C). Áramfelvétele 0,65A. Mi a véleményed?
Sose mértem rajta áramot se hőmérsékletet.
Az tény, hogy nincs rajta hűtőventilátor. És az is , hogy üzem közben szinte megfoghatatlanra melegszik. Szerintem jó az úgy. De remélem nem az új szimeringel járattad mert a kerámia szimeringet nem járatjuk szárazon.
Az a baj, hogy nem írtál semmit a bekötéséről. Több féle kivitel létezik belőle. Van a sima kondenzátoros, az indítórelés és a 3 tekercses. A melegedés nem megfelelő bekötéstől is lehetséges a 3 tekercses változatnál.
Sima kondenzátoros. Szerintem zárlatos, mert már rövid idő után megérintve az egyik tekercsrészt szinte forró. A tekercselés többi része viszont nem meleg.
Hőkioldó gyanta beszerzéseSziasztok!Régi, ismeretlen típusú Bosch mosogatógép fűtőszálának tövében kiolvadt a gyanta, ami a túlmelegedést figyeli. Hol lehetne ilyet olcsón beszerezni, és egyáltalán mi a neve? Némi faragás belefér, és Aliról is jöhet. Azt még nem tudom, miért olvadt el, nem vettem észre eltömődést a víz alagutakban. Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2026
A hibajelenség meg lemaradt, így csak feltételezem, hogy nem fűt a készülék.
Nincs tudomásom róla, hogy lenne benne gyanta. A túlfűtés elleni védelmet a képen is látható mikrokapcsoló látja el. A tömítés egyben egy membrán. Ha van megfelelő keringetés, akkor a bojlerben megnő a nyomás és megnyomja a mikrokapcsolót, ami sorba kötve a fűtőelemmel. Az a ragacsos barna valami, ami látható a képen, az általában a gumiból származik. Ellenállás méréssel tudod ellenőrizni a fűtőbetét és a mikrokapcsoló állapotát. Amúgy mit gondolsz, hogyan működhet egy hőkioldó gyanta? Milyen elv alapján képes megszakítani egy áramkört a megolvadása? És a pótlása hogyan lenne képes újra vezetővé tenni a fűtőáramkört?
Oké, én azt hittem, hogy oda a membrán mögé be van "ékelve" egy gyanta, ami elolvad, ha túl nagy ott a hőség. Vagyis kifolyik a gyanta, hőbiztosítékként működve, következésképp a kapcsoló elenged, és szakítja a fűtőáramkört. Véglegesen.
Az a barna valami onnét folyt ki, arra gondoltam, hogy az az elolvadt gyanta (pellet) maradványa. Viszont nem lehetetlen, hogy a gumi eresztette ki magából, de fogadni nem mernék rá. Igen, a hibajelenség, hogy nem fűt, hanem mosogat nagyjából két órát, aztán kiszivattyúzza a vizet, mert gondolom érzékeli, hogy valami nincs rendben. A fűtőszál, az a mechanikus kapcsoló, és kicsit arrébb egy soros hőkapcsoló OK. Üzem közben nem mértem, hogy van-e ott feszültség. Bekötővezeték folytonosságát szintén nem mértem, se a relét, ami a vezérlőn kapcsolja. Lehet, nincs elég víznyomás, hogy megnyomja a kapcsolót? Mert maga a mosogatás elvileg működik, tehát vízáramlás van.
Hozzá lehet férni működés közben a fűtőbetétre menő vezetékekhez. Feszültséget kéne mérni az oda menő vezetékeken, hőkapcsoló előtt, után, ... stb. Kiderül, hogy már eleve nem érkezik meg a feszültség vagy valamelyik alkatrész nem teszi a dolgát.
Persze, ez lesz, de csak hetek múlva kerülök a gép közelébe, szóval azért nem fog egy ideig válasz érkezni.
Remélem, nem vezérlőpanel hiba. Kb. tíz éve már részben tökrement a hőszabályozása PIC részről, azóta nem kapcsol le a fűtés, ha fut a program. (Nem relé hiba, és nem az azt vezérlő tranzisztoré.) Na, akkor bektöttem egy mechanikus hőkapcsolót a fűtőszállal sorban. (Az most is jól működik.) Ha vezérlő hiba, szerinted időtálló lenne az alábbi megoldás? A főkapcsoló után a fűtőszál fix tápfeszültségre, és amikor megy a vízáramlás, akkor az a kapcsoló zárja a kört, és fűt. Plusz sorban ott a mechanikus hőkapcsoló, hogy ne fűtsön túl. nincs fűtésSziasztok! Van egy WI 7020P mosogatógépem. A hiba úgy jelentkezett hogy nem mosogatott szépen. az kiderült hogy nincs fűtés. Fűtőszál mérés szerint jó. a vez panelon az egyik relé ami a fűtést kapcsolja bizonytalan volt ezért csere.Összerakás után elindítom leürít majd csipog és H jelzést ad és áll a program. Vizet nem látok benne amikor megáll tehát a H jelzést okozhatja ez de csak egy relé volt cserélve mi okozhat ezt? Köszi ha valaki tud segíteni. Üdv
A relé test alapján működik. De a program nem jut el odáig mert kb a leürítés után 15 mp után H jelzéssel megáll és csipog. Vizet nem eged be mert nincs benne víz amikor kinyitom az ajtót. Előtte a program rendesen végig ment csak nem melegítette a vizet így koszosak maradtak az edények.
Rendesen szivat a cucc. Nem biztos, hogy ott ereszti a vizet.
Galfy cikkje alapján próbáltam mindent is bevetni, de semmi. Még a tányérakat is volt, hogy másképp raktam el. Hátha. De se ezzel, se az MI-vel se jutottam előbbre, pedig a munkahelyem miatt prémium Geminim van... Azóta kihúztam a masinát a konyha közepére, hol alálássak. Jópár ciklust a gép mellett töltöttem, lapra írom fel, mikor öblít, hideg/meleg vízzel mosogat, hogy ne emlékezetből dolgozzak. Általában a gép alján van víz (legalábbis a megfigyelések alapján). Egyszer sem sikerült megállapítani, honnan jön, nincs egzakt útja a folyának (már amennyire rálátok oldalról). Ami még gond, hogy hol az egyik felén ereszt, hol a másikon, véletlenszerűen. És van, hogy egyáltalán nem is folyat. Olyan helyeken is van vízcsepp, amire nem tudok magyarázatot adni (pl.: a sótartály egyik érzékelő vezetékének a közepén). Amit biztosan kijelenthetek, hogy nem az ajtónál ereszt. Annyira zavar, hogy nem tudom, hol ereszt... Mert egyébként meg szépen mosogat és hát nincs most kidobni való pénzem se. A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2026
Szia,a H hibakód vizellátási problémára utal.Bemeneti szűrő dugulás,vagy áramlásmérő hiba általában.Rosszabb esetben vezérlő hiba.
Amikor az én mosogatógépem csinált ilyet, feltettem az alsó lemez nélkül két hokedlire. Így láthatóvá vált hol folyik működés közben. Meg is javítottam akkor (kb. 15 éve). Pont ma estig volt jó.
Már nem javítom meg, mert 20+ éves. Mi a hiba?~16 éves Zanussi gép (bejövő) vízhiány jelzéssel leáll, újra indítva elmosogat (néha 3x-ra).
Felsőbbrendű szerint:
Idézet: „A 16 éves Zanussi mosogatógép bejövő vízhiány hibáját (amit általában i10 villogás, 1 sípolás vagy vízcsap ikon jelez) leggyakrabban a beömlő szelep (aquastop) hibája, a vízszintszabályzó labirintustartály dugulása, vagy a nyomáskapcsoló elöregedése okozza. Mivel az újraindítás néha segít, a gép elektronikája működik, de a mechanikus vagy hidraulikus alkatrészek már akadoznak.Íme a hiba legvalószínűbb okai és a javítás lépései fontossági sorrendben:1. Eldugult bemeneti szűrő vagy alacsony víznyomásA gépnek meghatározott idő alatt kell feltöltenie a tartályt. Ha a víz túl lassan folyik be, az elektronika időtúllépés miatt vízhiányt jelez.Megoldás: Zárja el a sarokszelepet, csavarja le a gép bevezető csövét. A cső végében (vagy a gép csatlakozójánál) lévő kis műanyag szűrőszitát húzza ki egy fogóval, és tisztítsa meg a vízkőtől és a rozsdától. Ellenőrizze, hogy a fali csapból rendes nyomással jön-e a víz.2. Akadozó mágnesszelep (Aquastop)Idősebb gépeknél a beeresztő mágnesszelep tekercse vagy belső membránja elfárad. Előfordul, hogy elsőre letapad és nem nyit ki, de az újraindításkor (amikor újra feszültséget kap) már átmozdul.Megoldás: Ha a szűrő tiszta, de a gép induláskor csak búg, és nem engedi be a vizet, a mágnesszelepet cserélni kell.3. Eltömődött labirintustartály (Vízbevezető rendszer)A mosogatógép bal oldalán található egy nagy, lapos műanyag labirintustartály (vízköpeny). A 16 év alatt ebben a zsíros lerakódások, a vízkő és a mosóporszemcsék eldugíthatták a vékony járatokat, különösen a vízszintet figyelő kis úszóházat. Ha az úszó elakad, a gép nem érzékeli a beáramló vizet.Megoldás: A gép oldallemezét levéve a labirintustartályt ki kell szerelni, és ecettel, vízkőoldóval vagy zsíroldóval alaposan át kell mosni, amíg a járatok teljesen tiszták nem lesznek.4. Hibás nyomáskapcsoló vagy sűrítőkamraA vízszintet egy pneumatikus nyomáskapcsoló (presszosztat) szabályozza. A gép aljából egy vékony cső vezet fel hozzá. Ha ez a cső vagy a gép aljában lévő sűrítőkamra eltömődik ételmaradékkal és zsírral, a levegő nyomása nem jut el a kapcsolóig.Megoldás: Meg kell tisztítani a mosogatótér alján, a szűrők alatt található kis nyílásokat, és ki kell fújni a nyomáskapcsoló vékony csövét.” |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Már nem javítom meg, mert 20+ éves.